Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: ME versus MER

Mesajde Adi Hodis » 19 Apr 2012, 11:37

gabi bee scrie:adi , nu conteaza daca se potrivesc caturile unor cumparatori viitori , pt treaba asta pot avea un nr de x stupi ! ma intereseaza sistemul ME si de aceea ...:P

Nu conteaza ? ... atunci fa cum vrei.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde horia_ch » 19 Apr 2012, 12:45

jonny_it scrie:Tratament antivarooa in lipsa puietului si inainte sa inceapa formarea albinelor pentru iarna.

"În lipsa puietului" să înţeleg că este tratamentul de primăvară? Pentru că "înainte să înceapă formarea albinelor de iarnă" avem puiet, pe care e greu să-l deparazităm. :?
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde jonny_it » 19 Apr 2012, 14:50

horia_ch scrie:
jonny_it scrie:Tratament antivarooa in lipsa puietului si inainte sa inceapa formarea albinelor pentru iarna.

"În lipsa puietului" să înţeleg că este tratamentul de primăvară? Pentru că "înainte să înceapă formarea albinelor de iarnă" avem puiet, pe care e greu să-l deparazităm. :?

Vorbeam de 2 tratamente.
1. Un tratament in lipsa puietului toamna.
2. Inainte sa sa formeze albinele pentru iarna(data difera de la o zona la alta). Multi apicultori folosesc in aceasta perioada mavriolul care este mai eficient decat varachetul(conteaza mult si temperatura ... )
jonny_it

Mesajde jonny_it » 19 Apr 2012, 14:55

Adi Hodis scrie:
gabi bee scrie:adi , nu conteaza daca se potrivesc caturile unor cumparatori viitori , pt treaba asta pot avea un nr de x stupi ! ma intereseaza sistemul ME si de aceea ...:P

Nu conteaza ? ... atunci fa cum vrei.

Adi, ai pus bine problema totusi daca ne gandim putin vedem zeci de stupi cu acelasi nr de rame insa foarte rar se potrivesc de la un apicultor la altul. Nu se potrivesc deoarece se folosesc moduri diferite de imbinare a scandurii si de imbinare a corpurilor.
Nu compara ce este in SUA, Australia si etc unde se merge dupa STAS cu ce este la noi :) La noi foarte rar vezi 2 apicultori cu acelasi tip de stup deoarece fiecare ii face cum poate, adica nu sunt facuti in aceleasi 2-5-20 de fabrici.
jonny_it

Mesajde jenica67 » 19 Apr 2012, 15:57

Problema nu este ca nu sunt facuti stupii, de aceiasi fabrici. Problema este ca, desenele stupilor nostrii, in toate cartile, au fost facute de oameni, care au fost stupari, dar nu au avut pregatire tehnica. Ca urmare, desenele nu au tolerante. In toate desenele, lada si rama are 470 de mm. Nu are rama 468+-1 si lada 471+-1, ca sa ai garantat cel putin 1 mm joc. Ele sunt construite din lemn, mai verde sau mai uscat si ele lucra in timp. Plus, ca fiecare le executa cum poate si romanul spune, "merge si asa". Si cum zicea Moisil, problemele romanilor sunt doua : prima ca romanul spune ca "merge si asa" si a doua este ca "merge".
jenica67

Mesajde Adi Hodis » 20 Apr 2012, 13:21

[quote

Adi, ai pus bine problema totusi daca ne gandim putin vedem zeci de stupi cu acelasi nr de rame insa foarte rar se potrivesc de la un apicultor la altul. Nu se potrivesc deoarece se folosesc moduri diferite de imbinare a scandurii si de imbinare a corpurilor.
Nu compara ce este in SUA, Australia si etc unde se merge dupa STAS cu ce este la noi :) La noi foarte rar vezi 2 apicultori cu acelasi tip de stup deoarece fiecare ii face cum poate, adica nu sunt facuti in aceleasi 2-5-20 de fabrici.[/quote]
Nici vorba sa compar ... dar vezi bine cum e ... pana si Gabi ignora STAS-ul ... pina intr-o zi cand va vrea sa vanda si nu se va potrivi.
Daca facem toti asa ... iese un "ghiveci" de modele si dimensiuni ...
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde jenica67 » 20 Apr 2012, 14:03

Domnul Adi, o intrebare : cati mm aveti intre leatul superior al ramelor si planul superior al corpului, la stupii dumneavoastra ?
jenica67

Mesajde Adi Hodis » 21 Apr 2012, 01:52

jenica67 scrie:Domnul Adi, o intrebare : cati mm aveti intre leatul superior al ramelor si planul superior al corpului, la stupii dumneavoastra ?

7 mm domnu' Jenica ... si se obtine simplu, prin adincimea faltzului interior de 17 mm, la peretzii pe care se sprijinesc ramele. Umerasii ramelor au 10 mm grosime iar pana la 17 mm, este spatiu liber destinat circulatiei albinelor.
Adi Hodis

Mesajde jenica67 » 21 Apr 2012, 08:06

Exact asa fac si eu. Dar am vazut la unii, ca nu mai schimba, pentru degajarea superioara adancimea si fac 20, exact caum face si pentru peretele lateral. Am vazut intr-un STAS, dar nu il mai gasesc acum, ca era chiar 0, deoarece avea capacul cu sipci laterale. Din pacate, la capitolul apicultura, nu exista azi un Standard actual, numai STAS-uri vechi de peste 30 de ani, cu exceptia stupului orozontal unde da aceasta cota de 10 mm.
Fişiere ataşate
__Detaliu.JPG
__Detaliu.JPG (10.32 KiB) Vizualizat de 10575 ori
jenica67

Mesajde gabi bee » 21 Apr 2012, 08:16

intr-adevar , cati stupari atatea modele [diferentele pot fi de numai cativa mm] dar la o eventuala vanzare , important este in primul rand stasul ramei ! dar eu zic sa nu ne indepartam de la subiectul topicului ! :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde cristi_vidican » 21 Apr 2012, 08:31

Strig cat ma tine gura: mergeti doar pe stas. Cautati-l pana-l gasiti si nu va abateti de la el. Cand am inceput apicultura nu stiam ce e ala stas. Am cuparat niste lazi de la un tamplar care a fost si stupar. El isi facea lazile. Apoi mi-am multiplicat lazile si ramele dupa modelul cumparat. Nu stiam ca rama e mai lunga cu cativa mm decat stasul.
Cand cumparam rame din comert trebuia sa le bat cui in capat sau sa pun sipca in plus sub toate ramele.
Cand am decis ca sa ma extind am decis sa merg pe stas. Nu va zic cat ma chinuiesc si acum, ca inca mai am din acele rame, cand trebuie sa le mut in cutiile noi, cum trebuie sa tai rama cu fierastraul. Sa vezi ce placut e cand ai de mutat un stup de 20-30 de rame de MER!
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde gabi bee » 22 Apr 2012, 07:23

foloseste cineva ME pe 9 rame ? daca da , cu ce rezultate , sunt aceleasi probleme cu roitul expuse de nea GICA in cazul modelului ME pe 8 rame ? numai bine ! :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde Cristian IONITA » 22 Apr 2012, 09:57

in functie de specificul zonei (durata cules, intesitate cules, exista sau nu goluri, etc) se poate observa care stup e mai potrivit.

ME cu 8 rame am experimentat si eu, pentru Baragan cum a fost in ultimii 3-4 ani (ploi vara) e perfect .... dar are marele dezavantaj ca necesita 4 sau chiar 5 corpuri ... ceea ce-l face inalt si cu problemele de rigoare (instabilitate, cost ridicat, etc)
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde pedro » 22 Apr 2012, 10:07

dogvet
"Salut Gabi bee! Eu am in uz ME cu 8 rame per corp, un stup avind 4 corpuri."

ai putea sa ne spui si noua cum exploatezi ME pe 8 rame,cuibul pe cate rame? cate magazii folosesti, cum si la cat timp schimbi matca si eventual avantaje si dezavantaje!

daca vrei poti deschide un topic nou pentru ME cu 8 rame!

:!: :?: :idea:
In fiecare an trecem nepasatori prin ziua mortii noastre!
pedro

Mesajde pedro » 22 Apr 2012, 11:32

"iarna se restringe ca la orice ME,pe 6,pe 5 rame sus si jos,sau deloc in varianta existentei unei familii puternice"

ati avut ocazia sa faceti comparatie,la dezvoltarea in primavara spre exemplu, intre familii restranse pe 5-6 rame si familii nerestranse?
Ultima oară modificat de pedro pe 22 Apr 2012, 12:31, modificat 1 dată în total.
In fiecare an trecem nepasatori prin ziua mortii noastre!
pedro

Mesajde jonny_it » 22 Apr 2012, 12:22

Cristian IONITA scrie:in functie de specificul zonei (durata cules, intesitate cules, exista sau nu goluri, etc) se poate observa care stup e mai potrivit.

ME cu 8 rame am experimentat si eu, pentru Baragan cum a fost in ultimii 3-4 ani (ploi vara) e perfect .... dar are marele dezavantaj ca necesita 4 sau chiar 5 corpuri ... ceea ce-l face inalt si cu problemele de rigoare (instabilitate, cost ridicat, etc)

De aceea unii folosesc 10 sau 11 rame :D
jonny_it

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR