Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Schimbare lada - culoare diferita

Mesajde cristi_vidican » 20 Apr 2012, 20:52

A trebuit sa schimb niste lazi cu probleme, cu altele noi. Cele noi le aveam vopsite in culori diferite de cele care le inlocuiam.
La una au aparut probleme, albinele n-au mai vrut sa intre in lada noua, au preferat lada vecina. Lada vecina avea aceeasi culoare ca lada veche, adica verde. Cea noua era lac, culoarea stejar. Toata culegatoarea a intrat la vecinu.
Ce-i de facut pt ca mai am o familie careia vreau sa-i schimb lada si ce pun in schimb e alta culoare?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Re: Schimbare lada - culoare diferita

Mesajde ciptheman » 20 Apr 2012, 20:55

eu as pune pe peretele frontal un carton vopsit in culoarea vechii lazi si as taia din el cate putin pana cand se obisnuieste albina cu noua culoare.
ciptheman

Mesajde cavaleriu » 20 Apr 2012, 22:26

sal.daca pui un semn de alta culoare cu citeva zile inainte si dupa mutare il pui pe stupul nou va fi ok
ex .o coala A4 ;)
cavaleriu

Mesajde alt stupar » 20 Apr 2012, 22:57

nu doar culoarea le mană la vecinu” ;)
Pentru o vreme, lipseste EPAGINA de pe scandura de zbor a noii lazi

Incearca asa: cu 2-3 zile inainte de tranzvazare, muta cate un pic inspre in fata lada de schimbat.
In 3-4 reprize a căte 15 cm.
Tranzvazezi. Doua zile sta asa. Apoi miscarea in sens invers.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde lucky5strike » 20 Apr 2012, 23:08

cristi_vidican scrie:A trebuit sa schimb niste lazi cu probleme, cu altele noi. Cele noi le aveam vopsite in culori diferite de cele care le inlocuiam.
La una au aparut probleme, albinele n-au mai vrut sa intre in lada noua, au preferat lada vecina. Lada vecina avea aceeasi culoare ca lada veche, adica verde. Cea noua era lac, culoarea stejar. Toata culegatoarea a intrat la vecinu.
Ce-i de facut pt ca mai am o familie careia vreau sa-i schimb lada si ce pun in schimb e alta culoare?

Pune-i un semn distinctiv inainte cu o saptamana de treaba asta.

De exemplu, un carton colorat, un burete deosebit, chiar o tigla pe post de prelungire scandura de zbor; ultima da rezultate super.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde cristi_vidican » 21 Apr 2012, 08:15

Va multumesc pentru informatii. O sa stiu pe viitor. Problema e ca schimbarea de lada trebuia sa o fac ieri sau cel tarziu azi, ca luni seara as vrea sa-i mut. Nu m-am gandit ca pot aparea problemele astea, pt ca nu e prima data cand schimb lada, si nu am avut probleme.
Cred ca un factor in plus in dezorientarea albinei a fost faptul ca vechea lada avea scandura de zbor iesita din fundul stupului, pe toata latimea lui. Lada noua nu mai avea asa ceva. stupul vecin seamana identic la scandura de zbor si asta l-a incurcat.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde namzeb » 21 Apr 2012, 14:57

Iaca de ce este bine ca lazile sa fie standard si de aceeasi culoare. Nu ai probleme decit de orientare.Eu pot sa schimb lazile cum vreau ca ele tin cont numai de pozitie fiind vopsite toate in albastru deschis.Nu am obsevat niciodata ca sa intre in alti stupi ,findca numai daca misc un stup un pic stinga-dreapta nu mai nimeresc urdinisul se aseaza pe fata stupului si apoi se orienteaza spre urdinis.Cu respect
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Mesajde cavaleriu » 21 Apr 2012, 23:11

nu tin sa va contrazic dar sigur la un rind mai mare de 10 fam. se va observa oarece diferenta
cavaleriu

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR