Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Celule de trantori.

Mesajde badguy_goodguy » 23 Apr 2012, 00:15

1. trantorii crescuti in celule de albine distrug fagurele?
2. este adevarata ca daca as rade cu cutitul celule crescut pt. insemnatarea de trantori, albinele vor construi alte celule in locul celor de trantori?
badguy_goodguy

Re: Celule de trantori.

Mesajde augustin » 23 Apr 2012, 01:02

1. daca se intampla asta, sunt probleme
2. da, dar eu cred ca vor fi tot de trantori.
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde badguy_goodguy » 23 Apr 2012, 01:23

1. daca se intampla ce? trantori in celule de albine, sau larvele de trantor crescut in celule predestinate lucratoarelor sale distruga?

2. Am sa incerc asta...desi eu din cate am observat albinelor nu le place sa repara fagurii vechi.
De aia poate si acuma in primivara mai vad botcile din care au iesit matci de schimbare linistita prin toamna?
badguy_goodguy

Mesajde augustin » 23 Apr 2012, 20:41

Daca apar celule de trantori in oglinda ramei, e de rau: ori fagurii au probleme, ori familiei nu-i convine ceva.
Ai dreptate, albinelor nu prea le place sa repare celulele, de-aia am zis ca acolo vor fi tot trantori.
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde letsoc » 23 Apr 2012, 20:58

Am si eu la una din fam un petic de celule cu puiet de trantor in cuib,ai spus ca e de rau ,adica fam ar putea avea ceva . Care ar fi cauzele, cateva daca puteti spune ca sa ma edific si eu cat de cat.N-am stiut si mi-ai dat de gandit. multumesc!
Fiindca atat de mult a iubit DUMNEZEU lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Ioan3/16
letsoc

Mesajde augustin » 23 Apr 2012, 21:08

Daca i albina suficienta, sparge cuibul cu o rama de cuib buna (rama in care a mai crescut puiet) stropita cu sirop 1/1, Tine-o in evidenta si verifica peste 12 zile. Daca puietul e de lucratoare, rama dinainte a fost defecta. Daca situatia se mentine, atunci matca e de vina.

Acum spun "din carti".
Cu dedicatie pt Paul, accept injuraturi
augustin

Mesajde peterneamt » 23 Apr 2012, 21:32

Trece matca pe lista neagra si cu prima ocazie cind ai botci mature sau matci imperechiate verifica rezistenta ei la intindere ( vorba Domnului Guist Ioan ), fiindca i-a trecut vremea.
Albinele modifica structura fagurilor in functie de necesitatile familiei. ;)
Ultima oară modificat de peterneamt pe 23 Apr 2012, 21:35, modificat 1 dată în total.
peterneamt

Mesajde letsoc » 23 Apr 2012, 21:34

Multumesc Augustin! Astazi am vazut si uite cum am facut ;celulele de trintor erau pe penultima rama care era 1/2 pastura puietul la mijlocul ramei in partea de sus. Mentionez ca am o rama plina cu pastura ultima din dreapta cum stau in spatele stupului si 1si1/2 in stinga. Am departat rama cu puiet de trantor si am adaugat o rama cladita inchisa la culoare ,fam are 9 rame din care 5 puiet.
Fiindca atat de mult a iubit DUMNEZEU lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Ioan3/16
letsoc

Mesajde letsoc » 23 Apr 2012, 21:37

Ai dreptate peter dar oua frumos ,
rama e compacta pe ambele parti si nu una ci 5.daca te-ai adresat mie sau n-am citit bine.salut!
letsoc

Mesajde badguy_goodguy » 23 Apr 2012, 22:38

Puietul de trantori e oarecum compact, nu e chiar scapat de sub control
Oricum e ceva normal sa ai celule de trantori pe fiecare rama (daca nu ai rama oarba)

PS: Anul trecut am uitat ramele claditoare in familia de albine... si ...au ouat albine in celule de trantori... si chiar au iesit niste albine mari frumoase, cu mult mai mari decat cele din ramele cu folie, dar culmea erau albine si nu trantori !!! poate cine explica de ce?
badguy_goodguy

Mesajde paul » 23 Apr 2012, 22:49

augustin scrie:
Acum spun "din carti".

Ti-as fi recunoscator daca mi-ai aminti in ce context am afirmat ceva legat de injuraturi :o :o :o
Posibil sa fi zis despre ceva iar cei obisnuiti sa injure sa fi interpretat in acest sens ...
Detest injuraturile si pe cei care le produc ...
Posibil sa ma fi confundat cu altcineva ...
Posibil orice ...
Te rog posteaza contextul ...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde augustin » 23 Apr 2012, 22:55

Cred ca lucratoarele erau a doua generatie (nu bag mana-n foc, depinde de perioada: dupa salcam si tei, apar lucratoare in fagurii noi).
Celulele in care se cresc exclusiv trantori nu sunt cele din oglinda ramei, sunt celulele de margine. Pana anul asta eu nu reuseam sa diclesc care sunt celule de trantori si care sunt cele de lucratoare. Acuma sitiu ca alea de lucratoare sunt celule asezate riguros si ordonat, egale, "perfect hexagonale", vorba unui coleg de-al meu, spre deosebire de alea de trantori care pot fi inegale ca marime, mai mari si mai grosolan construite (puiet ghebos). Facand niste flotari logice, ajungi la concluzia ca lucratoarele sunt crescute in celulele dinspre centrul ramei, iar cele de trantor sunt celule de periferie.

Nu invat pe nimeni, nici de bine, nici de rau. Sunt doar observatii, dar un observator nu vede totdeauna adevarul.
De fapt, asta e un topic in care noi astia care suntem la inceput incercam sa vedem, ne dam cu parerea in speranta ca apare vreun hodorog sa ne dea obloanele la o parte.
augustin

Mesajde augustin » 23 Apr 2012, 23:01

paul scrie:
augustin scrie:
Acum spun "din carti".

Ti-as fi recunoscator daca mi-ai aminti in ce context am afirmat ceva legat de injuraturi :o :o :o
Posibil sa fi zis despre ceva iar cei obisnuiti sa injure sa fi interpretat in acest sens ...
Detest injuraturile si pe cei care le produc ...
Posibil sa ma fi confundat cu altcineva ...
Posibil orice ...
Te rog posteaza contextul ...

La topicul despre vreme am spus o prostie, cu aceeasi incheiere (accept injuraturi).
E doar un fel de-a vorbi.
Dupa ce ti-am citit raspunsul la postul ala, mi-am dat seama ca am postat o prostie, iar corectia ta a fost binevenita.
Exact in sensul asta am spus-o si aici.
Stiu ca esti bine informat, iar expresia "accept injuraturi" din punctul meu de vedere echivaleaza cu "corecteaza-ma daca gresesc". Nu neaparat tu, poate fi oricine, in definitiv din ciocnirea ideilor iese adevarul.
augustin

Mesajde paul » 23 Apr 2012, 23:10

Augustine ... daca mai accepti o "injuratura"(in sensul pe care l-ai descris mai sus)... cand mai folosesti "sinonimii" este obligatoriu sa pui ghilimele !!! Altfel se poate intelege altceva ... Sincer eram nedumerit de exprimarea ta si incepusem sa intru la idei ca ma ramolesc , din moment ce nu imi mai aminteam in ce context am folosit termenul injuratura ... Acum am inteles ... "sinonimia" din exprimarea ta !
Sa fii sanatos !
P.S. Nu stiu eu mare lucru dar ceea ce stiu am pretentia ca am aprofundat !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde badguy_goodguy » 24 Apr 2012, 00:32

Cand apare asa ceva, e de vina matca?
http://light.sunphoto.ro/photos/normal/ ... WJVYGP.jpg

bineinteles ca nu am numarul acela mare de trantori...dar am celule ca alea.
badguy_goodguy

Mesajde proapis13 » 24 Apr 2012, 00:42

badguy_goodguy scrie:Cand apare asa ceva, e de vina matca?
http://light.sunphoto.ro/photos/normal/ ... WJVYGP.jpg

bineinteles ca nu am numarul acela mare de trantori...dar am celule ca alea.

Cind apare asa ceva e de vina cel ce nu a copiat corect link-ul :lol:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR