dogvet scrie:Salut Adi !Varianta explicata de d-ta pare logica ,dnul Ionita nu spusese si de ce pune 2 corpuri cu rame goale sub cuib. ...
imi cer scuze pentru lacunele din prezentare ... e
dogvet scrie:Ca sa continui ideea cu urcatul albinei la Me in corpul de sus pot sa spun ca de fapt nu distanta intre corpuri e factorul principal ci marimea si numarul coronitelor de miere din corpul de jos.
in corpul de jos e bine sa nu ai deloc miere .... exista riscul destul de mare ca albinele sa-si faca cuibul jos si sa nu mai urce in corpul de sus. De accea este obligatorie o verificare si organizare a cuibului toamna tarziu cand nu mai exista alt cules.
A spus Adi ceva mai sus .... la ultima extractie se pune cat-ul extras jos .... albinele vor "linge" ramele dar vor depune mierea langa puiet.
Sistemul ME este pretabil lucrului intensiv si nu bibilelilor, dar imlica niste riscuri care nu pot fi reduse decat prin aceasta "risipa" de miere lasat peste iarna. Spun risipa intre ghilimele pentru de fapt accea miere nu e poerduta .... va fi utilizata cu real folos primavara.
De altfel este bine stiut ca o familie cu rezerve mari consuma mai putin decat o familie cu rezerve la limita .... probabil abundenta ajuta "mental" albinele.
Despre fa[ptul ca albinele au cale mai lunga de parcurs si le ingheata piciorusele ... oricum ar fi in stup conditiile sunt mai bune decat afara .... consider ca aceel spatiu mai mare pe care albina trebuie sa-l parcurga o ajuta mai bine sa se adapteze .... plus ca nu iese afara decat cand chiar sunt conditiio bune de zbor.
Eu folosesc metoda cu catul dedesupt si la stupii cu cuib dadan .... si nu am observat ca zborurile de curatire sa fie mai putin intense la aceestia comprataiv cu cei iernati fara cat .... in schimb in primavara am observat ca cei iernati cu zona tampon (cat sub cuib) dau dovada de o vivacitate sporita.
Bine .... astea-s observatii facute de mine un stupar amator si pe un numar mic de stupi .... nu bag mana in foc ca ar fi chiar asa