Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

puiet neacoperit

Mesajde gabi bee » 29 Iun 2011, 19:09

fara voia mea am facut un experiment care m-a surprins. am scos acum 2 saptamani dintr-un stup o rama claditoare cam treisferturi cu puiet capacit proaspat , de trantori. am decupat coronitele cu miere de sus si am decupat si restul de fagure cu trantori capaciti . fagurele cu trantori l-am pus pe o farfurie mare , l-am invelit cu o foaie de ziar si l-am pus pe un dulap dintr-o bucatarie. ieri , adica la 14 zile de cand l-am pus pe dulap am luat fagurele sa-l topesc si surpriza , trantorii ajunsi aproape la maturitate erau vii si unii chiar rodeau celulele sa iasa . nu mi-a venit sa cred ,stiind din carti ca nu rezista decat putin daca le scade temperatura si ca in stup puietul poate raci daca nu e bine acoperit . ma oftic , ca nu mi-am dat seama sa fac o poza decat dupa ce topisem . ce sa credem din asta ? :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Re: puiet neacoperit

Mesajde victor s » 29 Iun 2011, 19:52

pai ce sa credem mai gabita??? ziarul a pastrat temperatura constanta, aceasta a fost la un nivel apropiat celui din stup ! a fost ferit de curentii de aer, si gata placinta... :lol:
victor s

Mesajde gabi bee » 29 Iun 2011, 22:01

da victore , explicatia logica asta e dar nu te astepti la asa ceva . la un roi slabut care abia acoperea 3 rame cu albina i-am dat o rama cu puiet capacit dar fara albina ca sa nu risc matca tanara ce tocmai incepuse ponta. mi-am dat seama ca albina nu poate acoperi bine puietul si am vrut sa bag subarul ca sa se mentina un pic temperatura . am uitat sa-l bag si a venit o saptamana cu frig si ploi iar peste 5 zile cand am venit la stupi am gasit rama cu puiet capacit acoperita aproape jumate de albina si puietul ok . apoi a iesit tot si nu au fost pb. deci se pare ca puietul nu raceste asa repede [sper sa nu zic intr-un ceas rau] ! dar nu trebuie sa riscam ! :P
gabi bee

Mesajde vicpo » 30 Iun 2011, 09:12

de fapt puietul nu a murit ca de racit nu esti sigur, daca a ramas neacoperit chiar daca nu a murit va avea deficiente adica;daca temperatura cuibului a scazut sub 35 grade puietul va ecloziona m-ai tirziu decat cele 21 zile necesare posibil nu va avea aripi s-au aripi cu deficiente si alte anomali altfel spus nu prea se poate baza pe el sa faca ceva treaba
vicpo

Mesajde gabi bee » 03 Iul 2011, 11:09

tocmai ce scrisesem ca puietul nu raceste asa usor .iata ce am gasit la un roi cu matca batrana , pe 4 rame , mutat intr-un compartiment la un orizontal , cam de 2 saptamani . pe sita de pe fund ceva albine moarte si ceva puiet pietrificat alb si nu stiu daca e puiet varos sau racit . am transvazat ieri acest roi in alt stup pt ca roiul vecin nu mai incapea in compartimentul lui si a trebuit sa ii dau si compartimentul in care am gasit puietul asta alb . stiu ca nu am procedat chiar bine dar nu stiu ce e , puiet varos sau racit pt ca daca ar fi puiet racit nu ar fi contagios . ce parere aveti ? va multumesc ! :(
Fişiere ataşate
DSCF1345 (Small).JPG
DSCF1343 (Small).JPG
DSCF1340 (Small).JPG
gabi bee

Mesajde gabi bee » 03 Iul 2011, 23:27

nu risca nimeni o parere ? m-ar ajuta mult...
gabi bee

Mesajde un OM » 04 Iul 2011, 00:07

Orice fel de puiet varos sau racit este mai mult sau mai putin contagios. Intr-un fel era si previzibil daca ai sita si deasupra si pe fundul stupului. Nu strica o flambare a compartimentului unde ai avut puietul mort.
un OM

Mesajde gabi bee » 04 Iul 2011, 21:24

sita de sus se inchide ermetic cu capacul si nu face tiraj dar probabil cand am format roiul a plecat culegatoarea si apoi a fost si vremea asta nasoala. am curatat doar si am dat drumul roiului vecin sa ocupe si acest spatiu . acum sa vedem peste vreo 2 zile cand o sa-i deschid din nou cum se prezinta . poate o fi fost doar puiet racit , cel putin eu asa sper ! :P
gabi bee

Mesajde gica » 04 Iul 2011, 21:34

Uite bine sa vezi si sa tii minte cum arata puietul varos.
Nu zic mai multe dar sa stii ca de acum ai o mare problema
gica

Mesajde gabi bee » 04 Iul 2011, 21:40

nea gica de cand l-am vazut in stup m-a luat cu calduri . spune-mi mai multe , la cat rau sa ma astept si ce trebuie sa fac , ca sa nu pierd tot elanul cu care am inceput apicultura ! :P
gabi bee

Mesajde proapis13 » 04 Iul 2011, 23:14

Ai incercat sa citeshti vre-o carte despre bolile albinelor??
Aprofundeaza efectele bolilor pe termen lung in stupi shi
o sa fi uimit de cata bataie de lunga in timp se ajunge
Sporii persista mult timp iar inhalatzi de catre albine shi regina....
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde gabi bee » 04 Iul 2011, 23:52

am citit despre puietul varos in cartile pe care le am si fiind mai vechi recomanda micocidinul ca tratament insa e de domeniul trecutului . nu stiu de ce a aparut ca umezeala nu a fost in stup fiind sita jos. singurele variante ar fi matca ce este cam batrana pt ca are aripile cam franjurate si faptul ca in momentul cand am mutat roiul asta in acest compartiment pe langa cele 4 rame ale lui am bagat si 2 FA din care unul intre primul si al doilea fagure cu albine si puiet iar celalalt la margine si s-a mai si depopulat ceva ulterior. nu stiu ce o sa fac in cazul asta , matca nu am sa o schimb, de impartit ramele la altii mie teama. mai rau e ca in stupul unde a aparut puietul asta varos mai am inca 3 roi si sunt toate sansele sa se ia si la ei .
gabi bee

Mesajde vicpo » 05 Iul 2011, 13:10

daca schimbi matca si fagurii dispare puietul varos nu te ingrijora prea tare
vicpo

Mesajde gabi bee » 05 Iul 2011, 14:05

pai roiul unde a aparut puietul varos are 4 rame . daca schimb matca si fagurii roiului inseamna sa scutur albinele pe alti faguri claditi si eu nu am nici macar unul. matca la fel nu am la schimb . ce alta cale ar mai fi ? :?: sau asi putea sa suprim matca si sa scutur toate albinele la un alt roi cu matca tanara unde sa bag vreo 3 FA , ca alceva nu am . astept sfaturi de la cei care au trecut prin problema asta ! :P
gabi bee

Mesajde vicpo » 05 Iul 2011, 20:17

cind am cumparat familiile de albine ,este ceva vreme de atunci, am avut 3 fam cu puiet varos, le-am lasat asa si mi-au iesit in primavara toate dar prin aprilie a aparut din nou puietul varos.Ofam a schimbat matca prin iulie ,a inceput sa oua si surpriza a fost ca a disparut puietul varos .Am schimbat matcile si la celelalte 2 familii iar toamna cind am scos fagurii suplimentari ia-m trecut direct la topit indiferent ca erau claditi in acelasi an si am scapat de puiet varos.Acum daca crezi ca poti aplica la tine ...
vicpo

Mesajde pescaru » 05 Iul 2011, 21:08

in forumul vechi sant raspunsuri , dar vorba lui nea Gica ,matca are vina 10% iar restul este vina micozei din lemnul stupului si fagurilor care trebuiesc schimbati ,fai gen roi la pachet pe 3r si sirop 200-300gr zilnic sau la 2 zile si fara curenti de aer reci pe langa stupi
pescaru

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR