Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Calcul manopera

Mesajde cristi_vidican » 25 Apr 2012, 21:05

Caz concret: un priten apicultor are in grija 20 de stupi care apartin altei persoane. Proprietarul stupilor i-a facut o propunere prietenului meu sa se ingrijeasca mai departe de cei 20 de stupi si sa-i dubleze anul acesta. Tot necesarul cu rame, faguri, sirop, lazi etc va fi pus la dispozitie de proprietar. Prietenului meu revenindu-i munca cu incheierea ramelor, insarmarea, montarea fagurilor, si tot ce tine de exploatarea familiilor.
Situatia mai complicata e ca el e mereu prin pastoral cu stupii lui si trebuie sa-i care mereu dupa el si pe acestia.

Cat ar trebui sa-i ceara pe munca aceasta, adica sa faca din 20 inca 20 si sa-i predea gata de iernare?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Re: Calcul manopera

Mesajde augustin » 25 Apr 2012, 21:33

20 la suta din ce iasa.
Cred ca e un comision corect.
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde Ioan Guist » 25 Apr 2012, 22:09

Caz concret.

Un prieten o plecat in germania la munca,O predat rama cu rama , familile de productie.Dupa un an, cel ce le avut in primire le-a predat rama cu rama ...identic.
Veniturile au fost ale celui ce a muncit la albine.

Alt caz.
Pleaca in pastoral si ia si albinele unui prieten.Se face impartirea profitului dupa scaderea cheltuielilor de pastoral (total cheltuiel impartite pe nr.de familii)Profitul se face jumate jumate.Unul vine cu investitia (lazi + albina) celallat cu carca si tehnica (materiala + teoretica)

Daca se fac roi, s eimpart la doi.Mierea la fel.Etc etc. Ideea e ca fiecare sa se bucure de efortul depus.Cel cu investitia ia partea lui.Cel cu munca sa ia partea lui.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde cristi_vidican » 25 Apr 2012, 22:26

20 % mi se pare putin, chiar daca omul da banul.
Sa zicem ca a cumparat 20 de stupi cu 8000 de lei. Mai investeste 2000 lei maxim in rame, faguri, sirop si tratamente. La final mai are inca 20 de stupi, care valoreaza inca 8000 lei. Omul poate catiga destul de mult. E o afacere foarte profitabila. Si aici nu vorbim deloc de miere, omul nu e interesat de productie ci doar de inmultire.
cristi_vidican

Mesajde paul » 27 Apr 2012, 00:07

Zic si eu ... una . Seful meu vrea sa cumpere 2 stupi cu albine saptamana viitoare si sa mi-i dea mie sa ma ingrijesc de ei ... Pretentii ... 30 kg. de miere pentru amandoua familiile . Mi se pare ... corect ! Ii impart in 3 stupii lui , fac 6 familii pana in toamna ,scot ceva la salcam din cei 2 ,probabil cota lui ... Nu-l intereseaza roii !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Cristian IONITA » 27 Apr 2012, 00:19

banuiesc ca cele 30 de kg sunt anuale ...adica in fiecare an ii dai la om 30 Kg de miere .... corect?

Mierea e foarte probabil sa o scoti .... dar sa-i mai imparti in cate 3 si sa-i mai si treci iarna e cu dichis, mult dichis
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde paul » 27 Apr 2012, 00:31

Cristian IONITA scrie:banuiesc ca cele 30 de kg sunt anuale ...adica in fiecare an ii dai la om 30 Kg de miere .... corect?

EXACT ... omul a zis ca are la mine 2 stupi ! Pentru acestia vrea 30 kg. anual de miere ! Nu-l intereseaza ... nimic ! Nici sa bage ceva ,nici ce fac sau, cat scot eu ... La "o prima lectura" pare intresanta combinatia din punctul meu de vedere ,tinand seama ca vreau sa ma dezvolt ... Am vorbit la telefon cu nenea care ii da stupii si spune ca ii are pe 7-8 rame cu albina si 4-5 cu puiet ... Vad eu saptamana viitoare . Daca-i asa poate il combin sa-mi dea si mie 1-2 familii ! Pretul e ... beton ! 350 lei ,cutie pe 12 rame ,de anul trecut ,cu un cat 1/2 cu 8 rame late de 45mm ! Aceste cutii contin teoretic albine in configuratia de mai sus ...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Cristian IONITA » 27 Apr 2012, 00:38

stii tu vorba pielea ursului din padure ... :)

afacerea mi se pare reciproc avantajoasa pentru toata lumea .... seful tau cu 700 lei si-a asigurat necesarul de miere pe viata .... (sau aproape .... la mine in casa consum cam 50-60 Kg miere pe an dar sunt doar eu si sotia) iar tu ai practic 2 stupi in plus .... in schimb ai riscurile ... iti mor stupi .... la sef trebuie sa-i dai mierea.

Acum poate fi familie de familie ... ce vrei tu sa faci (luat minim 15 kg miere si apoi impartiti in 3) nu e taman usor .... dar nici imposibil
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde paul » 27 Apr 2012, 00:58

Cristi ,ca in orice "afacere"exista un risc ,e un adevar demonstrat de altii ... Cum bine ai spus ,mi s-a parut o afacere reciproc avantajoasa ! Nici eu nu-l insel ,nici el pe mine ... Ideea era ,eu sa raman cu inmultirea la 3 si el cu mierea .Am 20-22 de stupi in lucru . Maine imi mai aduc 5 familii cu albine (ale mele) si fac ... 10 . Cu 2 ale sefului ,eventual 1-2 sa mai iau eu ,ar fi 13-14 . Trag de ele sa le imputernicesc pana la salcam ,sa fac 1-2 salcami si o zmeura ,apoi sa le dau in doua ... Ii duc la tei si poliflora si sper sa am familii in toamna apte sa treaca iarna ! Ca principiu ,in jur de 40 ! Asta ar fi targetul pentru 2012 ... Oricum ,ecuatia are multe variabile . Vad ... ce-o iesi !
paul

Mesajde cristi_vidican » 27 Apr 2012, 07:07

Paul, sa-ti zic varianta mea reala cu ce ai tu de gand sa faci.
eu am un prieten care s-a apucat de albine (e si tamplar cu atelier bine pus la punct), dar dupa primul an m-a lasat cu cei 6 stupi ai lui si a plecat in UK. M-a rugat sa am grija de ei. El ma ajuta si cu tamplaria la stupi cand vine in tara de 2 ori pe an. Atunci trag de el.
Acum are 5 stupi la mine (azi iarna mi-a murit un singur stup. Ghici al cui era? O moarte ciudata, era cel mai tare dar probabil ca isi pierduse matca. Avea un corp de 1/2 plin cu miere. Mi-a fost o ciuda. Daca murea al meu nu era nimic. Pala la urma in toamna ii dau alt stup din ai mei)...
Intelegerea mea cu el a fost ca ii dau toata mierea cat o extrag din stupii lui, iar roii sunt ai mei. El mai contribuie la cheltuieli, dar un lucru important, ma ajuta sa-mi fac stupii si imi pune la dispozitie atelierul de tamplarie. Eu ma aleg cu inca 5 stupi (4 anul asta), iar el cu mierea ce va fi. Poate e o intelegere paguboasa pentru mine, dar ma ajuta foarte mult atelierul, intr-o vreme cand am nevoie de asa ceva.
Anul trecut a fost un an de exceptie la productie, anul acesta nu stium ce va fi. Am albine de prin 2003. N-a fost an sa nu extrag. Chiar si in 2010 am extras ceva la FS. In trecut eu ma bazam doar pe FS, dar anul trecut la noi FS n-a prea dat nimic.
Daca te plimbi cu stupii faci productii mai mari, daca stai cu ei intr-un loc risti sa extragi mai putin. Dupa ce faci roii, nici cu familiile de unde ai luat, nici cu roii nu mai faci productie prea mare. Poate ceva la FS daca isi revin familiile de baza si le stimulezi prin iunie, cand de multe ori se instaleaza seceta si familiile dau inapoi, iar la FS parca albinele dispar din stupi.
cristi_vidican

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE