Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: MER cu rama de 150

Mesajde amd » 01 Apr 2012, 10:19

Domnule Crisan vreau sa va spun ca am folosit si eu canale la lateralele de rama.Vara cind fagurele se dilata se propteste in laterale (in canale) si se increteste,deformeaza.Spor va doresc.
amd

Mesajde Crisan Dorel » 01 Apr 2012, 12:52

Eu am lasat un joc de dilatatie dar e de luat in seama observatiile d-vs. Cum ati rezolvat problema ?
Va salut si va astept sa contribuiti cu corectii, sfaturi, orice. Totul e deschis.
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde milu56 » 25 Apr 2012, 02:32

Va salut pe toti,nu vreau sa fiu inteles gresit doar vin si eu cu experientele mele de 40 de ani de apicultura vazand ca mai am inca de invatat"omul cat traieste tot invata"....ce vreau sa obiectez,nu e bine sa fie lipite ramele intre ele ci obligatoriu 8 mm. in ceea ce priveste stuparitul natural:lemnul falosit la cutii si la rame,cuie si sarma de inox,model de stup si rama care au costuri mici.Parerea mea e ca nu merita sa ne complicam ci sa facem cutia si rama cat mai simple,eu mizez pe rama fara faguri artificial dar daca chiar vrem sa punem faguri artificial nu e nevoie de nici un fel de canal doar 3 sarme orizontal e suficient si albina o sa lipeasca fagurii de rame fara probleme,pot sa va spun mai multe despre fagurii canstruiti de albina fara foaie artificiala dupa prima extractie de miere din stupii construiti de mine (experimentali):
Fişiere ataşate
mer..jpg
milu56

Mesajde Crisan Dorel » 26 Apr 2012, 09:38

Va salut,
MILU, rama postata de tine e frumoasa insa profilul ramei e mai greu de confectionat.
Eu in momentul de fata folosesc insarmarea cu 3 randuri, rame fara umeri hoffman, usor de confectionat.
Canalul pentru foita de ceara e util si f. usor de confectionat, daca vreau sa cladeasca singure, lipesc o fasie ingusta de ceara de speteaza de sus iar canalul e de folos fiindca sustine fasia de ceara pana o lipesc. Deasemenea, poate voi ajunge sa folosesc foita de plastic care sa intre in canalul acela si sa nu mai folosesc sarma.

CORNELIO, bara de inox in partea de jos are ratiunea ei, trebuie experimentat. Albinele o acopera cu ceara iar ceara e un bun izolator.
Fişiere ataşate
DSC_2106.JPG
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde milu56 » 26 Apr 2012, 14:05

Te salut Dorel,imi place ce faci si eu am rame fara hoffman si intradevar sunt mai usor de confectionat"rama cu hoffman elimina metalele din stup",referitor la canal unde intra foita am foarte multe rame dadant 1/1cu canal in pertea superioara si atunci cand schimb fagurii imi da mult lucru ca sa scot ceara din canal doar sa detii un mare cazan de aburi pentru topirea cerii unde introduci ramele cu faguri si le scoti curate.
milu56

Mesajde Crisan Dorel » 28 Apr 2012, 08:22

Salut MILU,
Ca sa indepartezi ceara de pe rame ai putea incerca un pistol cu aer cald.
Fixarea foitei de fagure din material plastic alimentar -- ca cea din imagini
Cum e pe la tine prin Spania? Cu ce fel de stupi lucrezi in prezent ?
Fişiere ataşate
DSC_2112.JPG
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Bee Happy » 28 Apr 2012, 16:58

Crisan Dorel scrie:Salut MILU,
Ca sa indepartezi ceara de pe rame ai putea incerca un pistol cu aer cald.
Fixarea foitei de fagure din material plastic alimentar -- ca cea din imagini
Cum e pe la tine prin Spania? Cu ce fel de stupi lucrezi in prezent ?

Ce poze ai pus aici Crisane? Vorbesti serios, sau faci bascalie de noi? :lol:
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde Crisan Dorel » 28 Apr 2012, 18:04

Ei si tu, importanta e ideea. Cand voi avea ceva fagurasi de plastic fac rocada :)
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde proapis13 » 28 Apr 2012, 18:18

Bee Happy scrie:
Crisan Dorel scrie:Salut MILU,Fixarea foitei de fagure din material plastic alimentar -- ca cea din imagini

Ce poze ai pus aici Crisane? Vorbesti serios, sau faci bascalie de noi? :lol:

Tu nu vezi ca aia e placa activa pt colectoarele de polen :?: :lol:
Crisane,duci incepatorii in eroare,sau a fost o glumita??
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Crisan Dorel » 28 Apr 2012, 18:36

Pai oricat de incepator ai fi, daca nu deosebesti o placa activa de o foita de F.A. atunci mai bine te apuci de altceva ca ai mai multe sanse. :)

PS ideea ar trebui sa fie viabila, e mult mai usor sa faci foaia artificiala (de plastic) decat rame cu totul iar costul ar trebui sa fie acceptabil. Am confectionat candva o matrita pentru injectat cutii de plastic (eu doar am conceput-o) si nu e ceva iesit din comun. In plus, cred ca s-ar putea lamina la cald si atunci productivitatea e mare iar costul redus.
Va contra... salut !
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde alin m » 28 Apr 2012, 18:58

Crisan Dorel scrie:Pai oricat de incepator ai fi, daca nu deosebesti o placa activa de o foita de F.A. atunci mai bine te apuci de altceva ca ai mai multe sanse. :)

PS ideea ar trebui sa fie viabila, e mult mai usor sa faci foaia artificiala (de plastic) decat rame cu totul iar costul ar trebui sa fie acceptabil. Am confectionat candva o matrita pentru injectat cutii de plastic (eu doar am conceput-o) si nu e ceva iesit din comun. In plus, cred ca s-ar putea lamina la cald si atunci productivitatea e mare iar costul redus.
Va contra... salut !

acel plastic nu ar fi un plus pe care albina ar tb sa il incalzeasca ?
alin m

Mesajde Crisan Dorel » 28 Apr 2012, 19:07

Materialele plastice au conductivitatea termica redusa, exista rame din material plastic pe piata, de ce n-ar exista si F.A. de plastic ?
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde paul » 28 Apr 2012, 19:10

Exista si miere din plastic ... Ar fi vreo problema ? ... :oops:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Crisan Dorel » 28 Apr 2012, 19:21

Unde se ajunge, de la o discutie tehnica cu MILU la snoave cu ... P
Gata, PA.
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde iulian03 » 28 Apr 2012, 19:45

buna seara dorele ai o idee buna cu FA DAR SA NU FACA MUCEGAI
iulian03