Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI

In aceasta sectiune se poarta discutii despre baza melifera existenta in Romania . Poze si informatii despre plante , arbustii si arbori cu potential melifer.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Cate zile trebuie sa astept dupa stropirea rapitei

Mesajde bally » 25 Apr 2012, 22:32

Cunosc un lan de 500 ha rapita care a fost stropit satamana aceasta .In urma lui au murit toate culegatoarele celor care au avut stupii acolo.
Eu am vorbit cu inginerul si mi-a spus sa astept sa termine de stropit. Datorita ploilor rapita nu a putut fi stropita decat acum, dupa ce a inflorit.
Cam cand credeti ca as putea sa duc albinele acolo,azi a ploat, sau mai bine ma las pagubas si raman acasa.
bally

Re: Cate zile trebuie sa astept dupa stropirea rapitei

Mesajde cristi_vidican » 26 Apr 2012, 06:08

Vezi cu ce a stropit si ce indicatii are pe prospect referitor la albine.
De obicei problemele cu stropirile la rapita sunt atunci cand prinde albina pe floare si o stropeste.
Dar, s-ar putea sa aiba dpretate Pupemea, ca daca lanul e stropit, chiar daca nu prinde albina pe floare, va afecta stupul datorita substantelor toxice pe care albina le introduce in stup.
Eu nu inteleg de ce inginerii astia nu se trezesc odata si dau cu tot felul de substante care curata tot. Ei nu inteleg ca este in avantajul lor sa colaboreze cu apicultorii. Eu am gasit si astfel de oameni, care atunci cand au cumparat substante pentru stropit le alegeau pe acelea care nu daunau albinei, dar si cu acestea dadea seara, dupa incetarea zborului. Toata lumea a fost multumita si noi, dar la final si el, pt ca a avut anul trecut o productie foarte buna la rapita.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde namzeb » 26 Apr 2012, 14:31

Pentru ca nu se respecta legile nici cele nationale si nici cele europene.In tarile europene orice participare a apicultorilor la polenizare este platita,ai auzit tu pe cineva de la noi sa fi primit ceva bani pentru acest lucru?.Cind va trebui sa plateasca si fermierii si apicultorii vor colabora excelent. Eu am patit-o de citeva ori in acest sens. Oare cind si la noi se vor respecta macar legile care sint.Cu respect
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Mesajde cristi_vidican » 26 Apr 2012, 14:46

Atat timp cat apicultorii se inghesuie la lanurile cu rapita, de ce ar mai plati agricultorul? Functioneaza legea cererii si ofertei. Agricultorul va plati cand va sti ca nu vine nimeni cu albinele la lanul lui.
Eu anul trecut am fost sunat de un inginer, care stia ca am stupi sa merg la lanul lui. Nu mi-a oferit nimic, dar mi-a dat ideea, ca stia ca sunt in cautare de rapita. Am mers in alta parte unde a fost mai avantajos pentru mine, dar atunci am observat ca fermierii incep sa caute stuparii, ca inteleg rolul albinei in favoarea lor. Inca nu sunt nevoiti sa scoata bani pt a veni la el la lan si nu stiu cum vor fi. Poate daca ar refuza toata lumea sa mearga la rapita de exemplu si s-ar trezi fara nici un stup, dar asa ceva nu va exista.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde bally » 26 Apr 2012, 16:58

am aflat cu ce s-a stropit: IMIDACLOPRIDUL si cipermetrin
pot duce albinele la 3 zile de la stropire?
bally

Mesajde LUCIAN AVRAM » 26 Apr 2012, 17:38

bally scrie:am aflat cu ce s-a stropit: IMIDACLOPRIDUL si cipermetrin
pot duce albinele la 3 zile de la stropire?

nu te juca si nu-ti risca sanatatea stupinei , fa rost de un prospect al acestor substante si citestel , cipermetrinul ( parca , nu sunt sigur ) este f toxic ,

atentie sa nu fie insecticide SISTEMICE , acestea sunt absorbite de plante , si sunt eliminate treptat pe o perioada de aprox. 25-30 zile prin nectar si polen , iti va afecta stupina fara doar si poate , albina culege nectarul si polenul care contin si acest insecticid si va hrani puietul , acest puiet cand va ecloza va fi vai de capul lui ,

insecticidele sistemice actioneaza pe o perioada mult mai mare , informeaza-te mai bine despre aceste substante si dupa asta vezi ce hotarare iei ca s-ar putea sa pierzi mai mult in viitorul apropiat ( salcam )

numai bine !
LUCIAN AVRAM

Mesajde kiloz » 26 Apr 2012, 17:44

citeste ,unul dintre articole contine cite ceva
revista ian2011 final - Directia pentru Agricultura si Dezvoltare ...
www.dadrsibiu.ro/rca4.pdf
Formatul fişierului: PDF/Adobe Acrobat - Vizualizare rapidă
Creează cadrul organizatoric necesar în scopul promovării şi dezvoltării .... Se ştie că în perioada următoare vor apărea noi ..... alfa-cipermetrin 100 g/l ... la cca. o oră după efectuarea tratamentului imidaclopridul pătrunde în plante şi este distribuit ... remanenţei lor (timpul de pauză de la aplicarea ultimului tratament să. 2.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde Jean Valjean » 26 Apr 2012, 18:08

Am intalnit de multe ori, pe acest forum, dezbatuta aceasta problema si anume ca nu este platita polenizarea.
Care va sa zica,apicultorul, prin deplasarea stupilor la lanul de rapita sau floarea soarelui, ii face un bine gratuit agricultorului!!!! Si aceasta gratuitate nu este cinstita, nu este corecta!!!!

Oare chiar asa sa fie? Oare apicultorul nu are nimic de castigat in urma trambalarii cu cutiile pe sleaurile dintre tarlale? O face doar din spirit crestin, de amorul artei sau dintr-un profund sentiment de armonie cu natura? Il obliga cineva pe apicultor sa mearga in pastoral la rapita sau floarea soarelui?
Faptul ca cultivatorul de cereale are mai mult de castigat decat apicultorul, il obliga cumva pe primul sa faca in asa fel incat sa echilibreze situatia?

Ma erijez in avocatul diavolului si fac un exercitiu de imaginatie: se da o lege prin care eu, cultivatorul de cereale, sunt obligat sa platesc polenizarea. Pot fi insa obligat, prin lege, sa si inchei contracte de polenizare? Eu cred ca nu, ca cu tarlaua si banii mei fac ce vreau. Daca eu nu vreau, ce faci tu, ca apicultor, nu mai vii la rapita? Si daca, prin absurd, nimeni dintre cultivatori nu va dori sa incheie contracte de polenizare, ce se va intampla, vor sta apicultorii cuminti acasa?

Sa luam si varianta cealalta: se vor incheia contracte de polenizare. Da, dar se vor incheia numai cu unii, caci eu ca apicultor zic asa: vin cu o suta de stupi, dar vin numai eu, ca altfel ma duc in alta parte. Ce se va intampla atunci, nu vor fi unii care vor ramane pe afara? Nu va aparea o piata a polenizarii, in sensul ca va fi ales stuparul care se va multumi cu mai putini bani pe polenizare, nu vor fi unii care vor accepta sa vina si gratis, numai sa vina? Cu alte cuvinte nu se va ajunge in aceeasi situatie de acum ? Sau mai vin inca trei insi cu stupi, fara contract, si se asaza la 500m. Nu poti tu sa vorbesti cu inginerul sa stropeasca, fara ca ei sa stie (tu stii si-ti strangi calabalacul), ca data viitoare sa stie sa nu mai se bage peste tine?

Eu zic ca situatia actuala este una de win-win: eu fac miere tu faci rapita. Amandoi avem de castigat, tu mai mult, eu mai putin, dar amandoi castigam. Daca nu-mi convine mie, apicultorului, ca nu castig la fel ca tine, cu rapita, nu ma opreste nimeni sa ma las de apicultura si sa ma apuc de cultivat rapita. Sau flaorea soarelui.

Dar daca nu mai pune nimeni floare si rapita, ci numai porumb si grau, ne-ar conveni ? Dar daca s-ar cultiva numai soiuri autopolenizatoare, ne-ar conveni?

Eu zic ca problema nu este asta, ca nu se plateste polenizarea, problema este in alta parte si anume ca nu exista colaborare intre agricultori si apicultori si se stropeste fara sa te anunte, nu te anunta nimeni ca soiul respectiv este autopolenizator, etc etc. Aici este problema.

Parerea mea.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde kiloz » 26 Apr 2012, 19:02

O lista mai lunga cu insecticide:
ACANTO PLUS
www.alcedoltd.ro/docs/ghid-practic_.pdf
Formatul fişierului: PDF/Adobe Acrobat - Vizualizare rapidă
Datorita remanentei sale de circa 4 luni in sol, produsul ..... Ambrosia elatior - ambrozia), precum si pentru a mari perioada reziduala in sol, Basis se poate combina direct ...... efectuarea tratamentului, imidaclopridul patrunde in plante si este distribuit spre varfurile de crestere, iar ...... Substanta activa: 100 g/l alfa-cipermetrin ...
kiloz

Mesajde stefanmadalin » 26 Apr 2012, 19:25

cristi_vidican scrie:Vezi cu ce a stropit si ce indicatii are pe prospect referitor la albine.

Eu nu inteleg de ce inginerii astia nu se trezesc odata si dau cu tot felul de substante care curata tot.

Pt ca nu sunt ingineri,au citit si ei o carte ,au avut pamant de la matusica care a fost o BUNA contabila la CAP ,le-au luat pamanturile taranilor pe arenda pe 10...ani si gata ,agricultor se numeste.
stefanmadalin

Mesajde kiloz » 26 Apr 2012, 19:40

imidacloprid (Gaucho), In franta a fost interzis la insistenta apicultorilor ,care au chemat in fata instantei firma producatoare,

PDF]
UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ ...
http://www.usab-tm.ro/rezumat/rezumat%20ro%20Jivan.pdf
Formatul fişierului: PDF/Adobe Acrobat - Afişare ca HTML
Viaţa omenească şi viaţa socială a albinelor şi furnicilor, mai mult decât a .... care se aplică combaterea, sau se închid pe întreaga perioadă de tratare şi de remanentă a .... insecticidul (Faster 10 CE substanţă activă cipermetrin) foarte toxic pentru ... imidacloprid (Gaucho), iar pentru combaterea agenţilor patogeni din sol a ...
kiloz

Mesajde yokoz777 » 08 Apr 2014, 15:51

Nu pot deschide fisierul in format pdf,dar daca stie cineva si detine vre-o informatie imi poate spune daca este sigur sa duc stupii la un lan de rapita care a fost tratat cu insecticidul FASTER acum o luna de zile?sa aiba remanenta asa mare?am inteles de la el ca v-a mai trata si cu ceva fungicide doar daca v-a mai fi cazul..
Un electrician îşi găseşte băieţaşul bandajat la un deget.
- Ce ai păţit?
- Am prins o albină care avea un capăt neizolat.
yokoz777

Mesajde proapis13 » 08 Apr 2014, 17:21

yokoz777 scrie:Nu pot deschide fisierul in format pdf,dar daca stie cineva si detine vre-o informatie imi poate spune daca este sigur sa duc stupii la un lan de rapita care a fost tratat cu insecticidul FASTER acum o luna de zile?sa aiba remanenta asa mare?am inteles de la el ca v-a mai trata si cu ceva fungicide doar daca v-a mai fi cazul..

........insecticidul (Faster 10 CE substanţă activă cipermetrin) foarte toxic pentru albine....... :!: :shock:
citatul este luat din pdf-ul de mai sus ....
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde viorel_v2000 » 14 Apr 2014, 22:22

Legea Mediului (OUG 195/22.12.2005 art 38 alin (1) litera d): Persoanele juridice au obligatia sa aplice, in perioada infloririi plantelor a caror polenizare se face prin insecte, numai acele tratamente cu produse de protectie a plantelor care sunt selective fata de insectele polenizatoare."
viorel_v2000

Mesajde balanciprian » 25 Apr 2014, 23:03

Va salut si va rag sa ma ajutati. Lanul de rapita unde voi merge va fi stropit ci PANTERA EC 40 si are substanta activa quizalofop-P-tefuril 40 g/l, este erbicid nu insecticid. Inginnerul zice ca nu are treaba cu albina, da ...... mai ai incredere?! Am cautat pe net dar mai nimic, asa ca va rog sa scrieti cateva cuvinte de aveti cunostinta. Traiti!
balanciprian

Mesajde stupar » 26 Apr 2014, 20:21

A steapta dupa tratarea 3 zile,sa nu te duci mai repede acolo.Erbicidarea se face inainte de infloririi.
stupar

Următorul

Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI