Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Tabla de aluminiu vs tabla zincata

Mesajde cristi_vidican » 28 Apr 2012, 15:57

Folosesc tabla zincata pt acoperirea capacelor de stupi. Am 2 stupi la care am tabla de aluminiu pe capace. Am fost curios sa vad diferenta de temperatura dintre ele cand apara este foarte cald. Daca pe tabla de aluminiu inca mai puteam tine mana, pe tabla zincata nu puteam.
E de luat in seama.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Re: Tabla de aluminiu vs tabla zincata

Mesajde cristi_vidican » 29 Apr 2012, 06:46

Nu ma pricep la fizica, dar probabil conductivitatea diferita
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde ioanpuiu » 29 Apr 2012, 07:42

Fe şi Al au conductivitate termică şi electrică mare, cu diferenţe care se pot probabil măsura cu aparate dar nu cu mîna prin pipăit.
Inerţia lor termică este mică.
Nu ştiu în ce măsură densităţile lor diferite ar putea influenţa ceva dar cred că explicaţia trebuie căutată în altă parte.
Cu toţii suntem sclavi...doar că speranţa ne împiedică să vedem asta.
ioanpuiu

Mesajde jenica67 » 29 Apr 2012, 08:02

Conductibilitatea aluminiului atat electrica cat si termica este mai mare, dar eu zic ca aluminiu, reflecta mai bine caldura si de aceia ramane mai rece.
jenica67

Mesajde janese » 29 Apr 2012, 10:13

este vorba de capacitatea de a inmagazina o cantitate de energie calorica
fierul, otelul in general pierde mai greu temperatura inmagazinata in masa lui in comparatie cu aluminiul la acelasi tip de vantilatie fortata. metalul oricare ar fi el,inmagazineaza caldura de la soare in cazul capacului de stup. apoi o disipa in atmosfera datorita curentilor de aer...de aceea radiatoarele din cupru sau aluminiu sunt mai eficiente . dar...totusi e posibil ca sub tabla de aluminiu,adica pe capacul de lemn al stupului (sub tabla)sa fie mai fierbinte decat sub cel de fier, otel

este vorba de bilantul energiilor
Q inmagazinata(in tabla)=Q primita(de la soare)-Q cedata(capac scandura si atmosfera)
Q primita de la soare este egala la ambele capace
janese

Mesajde Crisan Dorel » 29 Apr 2012, 10:32

Al radiaza mai bine caldura primita si nu se incinge la fel de tare ca cea de fier.
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde janese » 29 Apr 2012, 10:40

ar fi interesant de discutat..iarna ma avantajeaza tabla de otel pe stupi? sau cea de aluminiu
dar vara???
janese

Mesajde Crisan Dorel » 29 Apr 2012, 10:49

Tot una e ... lemnul de sub tabla izoleaza termic, poate mai avem si un polistiren.
Eu folosesc tabla de Al subtire, capacitatea radianta combinata cu grosimea mica face ca suprafata tablei sa nu se incinga prea tare. Avantaj ar fi si greutatea mai mica.
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde janese » 29 Apr 2012, 11:11

nu e totuna!
vezi pe forumu verchi ca a pus valer 70 niste poze cu ,,pata" de caldura iarna pe capacul stupului..si mai sunt niste poze tot pe forumu vechi cu termografia capacului din tabla
janese

Mesajde un OM » 29 Apr 2012, 11:34

In afara topicului: nu va bucurati la tabla subtire de aluminiu, gen tipografica. Primul contact cu ceva mai dur, poate fi...fatal.
un OM

Mesajde Crisan Dorel » 30 Apr 2012, 10:07

un OM scrie:In afara topicului: nu va bucurati la tabla subtire de aluminiu, gen tipografica. Primul contact cu ceva mai dur, poate fi...fatal.

Ne bucuram doar ca are pretul mic, e maleabila (usor de indoit la forma dorita) si daca chiar se gaureste careva, o schimbam.(putin probabil)
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde kamy » 30 Apr 2012, 11:08

la tabla zincata noua se cam lipesc multe albine cu aripile dimineata cand e uda si mor acolo nu se pot desprinde,unii colegi au vopsit-o cu alb si-atunci e rezolvata si problema supraincalzirii!
kamy

Mesajde akmm » 30 Apr 2012, 14:13

Eu cred ca e vorba mai degraba de capacitatea de a reflecta lumina soarelui diferita.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde jenica67 » 30 Apr 2012, 21:10

Eu capacul il fac dintr-o rama de lemn si spre stup este : un PFL, polestiren de 20, placaj stratificat de 5 mm, si apoi tabla. Asa ca chiar daca ar reflecta inspre cuib, putine sanse sa se simta la albine, si experimentul lui valter70, nu tine la mine. Pana acum am numai capace cu tabla zincata de 0,3, dar cred ca cea de aluminiu este pe viata. Si daca nu ma insel la Dedeman, pretul e mai avantajos de aluminiu.
jenica67

Mesajde CONSTANTIN » 20 Mai 2012, 09:10

De 3 ani folosesc tabla din aluminiu de 0,3 mm, foi de 100/70 cmm. Sunt usoare , sunt maleabile, se prind foarte bine cu un capsator, nu agata, nu taie echipamentul in timpul manevrarii capacelor. Cu ceva bunavointa din partea tipografilor, gasiti aceste foi la pret de deseuri neferoase, 7 foi cantaresc in jur de 1 KG. Le montez cu partea tiparita (vopsita) in sus.
CONSTANTIN

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE