Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Intrebare de incepator

Mesajde manu8388 » 12 Mar 2012, 18:12

Am cumparat stupii , sunt pe 12 rame, pe 1 aprilie vin si albinele. toate bune si frumoase.
Intrebarea mea este urmatoarea: cuibul este de 12 rame. catul de 1/2 ar trebui umplut tot cu 12 rame , problema este ca nu am faguri crescuti pentru caturi, ca sunt la inceput. bag 12 rame cu faguri artificiali si ii las sa ii creasca?
am 2 caturi de 1/2 pentru fiecare stup. momentan fac stationar. ar fi mai bine sa pun deasupra amandoua caturile cu rame intregi?
manu8388

Re: Intrebare de incepator

Mesajde CATALIN » 12 Mar 2012, 18:16

ramele la cladit se pun una cate un nu e neaaparata nevoie sa pui ambele caturi dar niciodata sa nu pui toate ramele la crescut incepi din mislocu etajului si pui una cate una deci prima o pui in misloc a cladito sau e aproape gata o dai putin dreapta sau stanga si iar in misloc la cladit alta si alta si alta pana umpli catul ins sa sti ca tre sa ai un cules fantastic sa cladesti atatea rame
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde MIHAI BALS » 12 Mar 2012, 18:26

manu8388 scrie:Am cumparat stupii , sunt pe 12 rame, pe 1 aprilie vin si albinele. toate bune si frumoase.
Intrebarea mea este urmatoarea: cuibul este de 12 rame. catul de 1/2 ar trebui umplut tot cu 12 rame , problema este ca nu am faguri crescuti pentru caturi, ca sunt la inceput. bag 12 rame cu faguri artificiali si ii las sa ii creasca?
am 2 caturi de 1/2 pentru fiecare stup. momentan fac stationar. ar fi mai bine sa pun deasupra amandoua caturile cu rame intregi?

depinde pe ce rame de cat vrei sa mergi-daca vrei pe 1/1 pui caturile amandoua si cand vine vremea catului iei 2-3 rame din cuib si le ridici in cat intercalate de F.A.
in locul lor in cuib pui F.A.
daca vrei sa mergi pe 1/2 atunci pui 5-6 F.A. de 1/2 odata si mai ajuti cu sirop la construirea lor.cand sunt gata si daca mai necesita faguri in magazin adaugi F.A.cate 1-2 intercalati.
MIHAI BALS

Mesajde manu8388 » 28 Apr 2012, 13:27

Am inteles in mare cam care este treaba, dau exemplu exact acum ca am cumparat stupii. am 11 rame in cuib , la mai toti stupii configuratia in cuib este urmatoarea:
2-3 rame cu miere si ploen, 5-6 cu puiet, 1-2 cu pastura si 1 F.A. ca sa umblu cuibul . catul cand in pun deasupra? cand il pun ii bag 5-6 rame cu f.a. pe mijlocul catului, nu incomodeaza cu nimic daca ramane spatiu intre cele 6 rame de fa si marginile catului? am dus aseara albinele la papadie si ceva rapita la vreun km de locul unde le-am amplasat, acolo le las sa cladeasca ramele , dupa care le duc la salcam. am sanse sa cresc toate ramele daca este cules bun? si sa ajung la salcam sa depuna ceva in ele?:)
manu8388

Mesajde Crisan Dorel » 28 Apr 2012, 14:21

Daca ai stupii cu fundul mobil atunci poti pune catul la cladit sub cuib, cu foita de fagure bine insiropata.
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde manu8388 » 28 Apr 2012, 14:31

Crisan Dorel scrie:Daca ai stupii cu fundul mobil atunci poti pune catul la cladit sub cuib, cu foita de fagure bine insiropata.

fundul e fix
manu8388

Mesajde proapis13 » 28 Apr 2012, 16:57

Crisan Dorel scrie:Daca ai stupii cu fundul mobil atunci poti pune catul la cladit sub cuib, cu foita de fagure bine insiropata.

Cat timp se lasa la insiropat? :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde manu8388 » 28 Apr 2012, 17:40

proapis mai degraba imi raspundeai mie la intrebare:)
manu8388

Mesajde paul » 28 Apr 2012, 18:00

Mai Manu ,nici eu nu am mai pus caturi pana acum dar sfatul meu este sa mai ai rabdare . Daca familiile se prezinta cum ai spus ,asteapta sa ai macar 9 intervale bine ocupate cu albina ... Stupii pe 12 rame sunt stupi cu volum mare si ... verticalizeaza greu ! Trebuie populatie multa ! Daca nu ai rame de cat crescute inca ,ar fi bine sa pui cate una in cuib la crescut ! Mie de miercuri si pana azi mi-au crescut in proportie de 80-90% cate o rama ,in stupii in care le-am pus ! Sfatul meu ... mai ai rabdare cu caturile !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde proapis13 » 28 Apr 2012, 18:01

manu8388 scrie:proapis mai degraba imi raspundeai mie la intrebare:)

In configuratia actuala a stupilor tai pe 12 rame din care doar 5-6 cu puiet de toate virstele,si tinind cont ca pina infloreste salcamul la voi mai sunt 3 saptamini cu putin sirop ai toate sansele ca dupa sfirsitul ,,marelui cules'' sa te alegi cu un cuib construit cu rame de 1/2 si ceva miere
Pui toate cele 12 rame la construit odata cu inceperea infloririi salcamului
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde paul » 28 Apr 2012, 18:08

proapis13 scrie: dupa sfirsitul ,,marelui cules'' sa te alegi cu un cuib construit cu rame de 1/2 si ceva miere
Pui toate cele 12 rame la construit odata cu inceperea infloririi salcamului

Ma da' nu-i mai bine sa si le construiasca din timp cu sirop si sa-i ramana salcamul ???
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde proapis13 » 28 Apr 2012, 18:14

paul scrie:Ma da' nu-i mai bine sa si le construiasca din timp cu sirop si sa-i ramana salcamul ???

Nu si iata de ce;
Albina aia mai bine sta si are grija de puiet decat sa plece pe f.a.si sa lase puietul balta
Avind rame construite in cuib si stimulind cu sirop regina v-a ponta ca nebuna,
vezi ca are 2 rame cu polen pe care daca le baga in marginile cuibului acestea v-or face minuni
In primii ani cind nu aveam rame construite asa am procedat si eu
Cand ai 6-8 rame cu puiet de toate virstele in cuib si la cules pui catul cu rame
de 1/2 in 4-5 zile ai ramele construite si cu miere in ele.
Incearca la unul si mai vorbim :idea:
proapis13

Mesajde adriantl » 21 Mai 2012, 11:30

salut..este necesar sa vopsesc stupul si inauntru ?
adriantl

Mesajde popageorgian » 21 Mai 2012, 11:35

adriantl scrie:salut..este necesar sa vopsesc stupul si inauntru ?

nu este nici necesar nici indicat!
http://popageorgian86.sunphoto.ro/

Un om cinstit este cea mai nobila lucrare a Lui Dumnezeu
popageorgian

Mesajde danipowsoft » 21 Mai 2012, 14:12

Din gresala am vopsit fundul uniu stup pe interior si apoi l-am vopsit si pe exterior
Ce ziceti are ceva daca fundul este vopsit si pe interior (ma gindeam sa il iau cu rindeaua) sau nu este nevoie?
danipowsoft

Mesajde Adi Hodis » 21 Mai 2012, 14:15

Lasa-l asa ca nu are nimic dar nu e obligatoriu sa vopstesti interiorul stupilor.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR