Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Furtisagul la albine.Ce este si unde incepe?

Mesajde liviu1965 » 15 Dec 2011, 16:43

Mariane , ma bucur ca nu mai esti in " paginile de scandal "
Ptr. mine, ca incepator, nu poate decat sa ma bucure faptul ca mai apare o persoana cu experienta .

O zi buna,
liviu1965

Mesajde nicus » 28 Feb 2012, 23:31

FURTISAGUL- intr adevar o problema "complexa"
Fişiere ataşate
111.jpg
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Furtisag

Mesajde badguy_goodguy » 28 Apr 2012, 23:42

Am observat cam o manuta de albine in fata fiecarui stup? O fi furtisag? urdinisul e la maxi, nu am vazut sa se bata albine... (stiu cum se iau la tranta).

Faza e ca doar acuma seara am vazut albinele scoase afara...iar peste zi desi am lucrat in stupi nu am vazut urme de albine moarte pe jos.
badguy_goodguy

Re: Furtisag

Mesajde clncatalin » 28 Apr 2012, 23:53

Daca mortalitatea este la toti stupii posibil sa fie intoxicate de la stropiri de rapita/pomi. Aveti asa ceva in apropiere?
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa." - Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/catalin.calin.353
clncatalin

Mesajde badguy_goodguy » 29 Apr 2012, 00:06

Doar pomi fructiferi ... erau moarte doar inspre seara...dar nu extrem de multe 10-30 in fata fiecarui stup.
badguy_goodguy

Mesajde Adrian Galofteanu » 29 Apr 2012, 12:42

Este un semnal ingrijorator! Cele cateva albine moarte de la urdinis nu reprezinta masura intreaga a mortalitatii..........Sunt multe elemente de luat in calcul. Daca continua sa apara solutia imediata este sa ii inchizi si eventual sa-i muti!
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde lucky5strike » 29 Apr 2012, 12:45

badguy_goodguy scrie:Am observat cam o manuta de albine in fata fiecarui stup? O fi furtisag? urdinisul e la maxi, nu am vazut sa se bata albine... (stiu cum se iau la tranta).

Ai facut tratamente AV? Ai marit doza?

Daca e furtisag, nu e obligatoriu sa le vezi cand se iau la tranta! Poate ai hranit seara si ai dat o geana pe la dansii abia seara urmatoare...

Dar de ce este urdinisul la maxi?

Familiile sunt la maxi?

8-)
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde nicu has » 29 Apr 2012, 12:50

da de ce este urdunisul la maxim?
dl Lucky5strike are dreptate urdinisul trebuie deschis dupa puterea fiecarei famili de albine ca sa se poata si apra
nicu has

Mesajde badguy_goodguy » 30 Apr 2012, 08:54

Da familia e la maxim si urdinisul e la maxim.
Le-am dat in urma cu o saptaman F40, ziua... insa acela nu miroase... si am si folie peste rame..
badguy_goodguy

Mesajde kamy » 30 Apr 2012, 11:02

e vremea ierbicidarii graului sau stropitul rapitei,ba chiar se stropesc pomii cu insecticid si cade pe urzica sau papadie si cam asta e!
kamy

Mesajde iulyan_milo » 01 Mai 2012, 23:37

Stiti cum e o treaba? Pana nu te confrunti cu o problema nu iti dai seama cat de serioasa poate fi. Mi-au iesit anul acesta din iarna 3 stupi slabi cu putina albina, 1r sau 2r de puiet, nu luau nici siropul administrat. Acum 3 saptamani cand am ajuns in stupina la 2 dintre acestia era o aglomeratie la urdinis un dute vino si albine care cautau pe unde sa intre in stup, avand urdinisul la dimensiunea de 2 cm. Pana la urma pe oglinda stupului la una iam gasit matca jos moarta, iar pe celalalt l-am desfintat dand ramele de puiet altora. Pe al 3 lam desfintat azi tot din cauza furtisagului. sigur am gresit cu ceva. Posibile cauze inttreb?: rame dupa cu miere diafragma sau prea putina albina in stup sau sirop curs pe fund(asta inainte de inflorirea pomilor)?
iulyan_milo

Mesajde akmm » 02 Mai 2012, 08:16

Furtisagul nu este moment de bucurie pentru nimeni, nici pentru cel bagubit nici pentru cel cu spor la cantar.De regula familiile vizate de furtisag sunt cele slabe acesta fiind un semn ca ceva merge prost acolo.Boala sau matca slaba.Tot aia.Cand familia desi slaba se descurca, intervine stuparul, inducand el starea de dezmat prin rame dupa diafragma, sirop scurs sau ramas neconsumat in hranitoare zile intregi cand e foamete in jur, urdinis deschis ce indeamna toate lucratoarele sa iasa;daca se poate si matca(si chiar se intampla cu ea pe jos), stupi deschisi in momente nepotrivite si pe perioade nejustificat de lungi, tranzvazari de familii in stupi cu culori diferite fata de cei initiali, extinderi de cuib eventual cu rame descapacite, fara rost etc.
Tot patitu-i priceput.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde badguy_goodguy » 02 Mai 2012, 11:01

Revin cu detalii..
am vazut din nou fenomelul ,albinele dau afara din stupi trantorii proaspat eclozitionati .
Ei nu stiu zbura si sunt mult prea blegi si sub nutriti sa se poata reintoarce in stup.
Am luat la verificat mai multi si sunt trantori, nu sunt ucisi, nu le-a luat jos capul sa le manance din gusa, ii da de vii afara iar ei nu mai vin inapoi ...
Nu stiu de ce... ma mira, ele le cresc si cum se nasc ii arunca afara?
badguy_goodguy

Mesajde sovian » 19 Mai 2014, 09:11

Buna ziua,
Legat de problema cu furtisagul! Exista posibilitatea sa inceap furtisagul acum in cules?
Am facut 5 roiuri si iam pus in fata famililor la 3 ,metri si dintr-o prostie am pus la unul 200 ml de sirop. La 30 min am observat albina multa (credd ca 30 de albine si el inainte nu avea circulatie ca abia incepuse matca sa depuna oua) era si un pic de lupta la intrare. Am mutat cutia la 300 m de locul anterior.
Chiar dacă nu ai stupi, ocroteşte albinele!
sovian

Mesajde Ala nou » 19 Mai 2014, 20:11

Ioan Guist scrie:Orice hiba, degradare sau carenta la nivelul gandelor se vor traduce in incoerenta la grupare,orientare si aparare.

Acestea fiind spuse, rezulta ca in familia de albine exista un echilibru chimic ce este constituit din aportul fiecarui individ, coroborat cu amprenta inventarului apicol .
Carentele ce apar la nivelul organelor responsabile de acesst echilibru duc la o comunitate instabila sau fragila.La aceasta stare de dezechilibru nu mai este nevoie decat de o mica scanteie, de un factor favorizant pentru declansarea furtisagului.

Cum si de ce apar carente in secretia feromonului sau in organele receptoare, se poate disctuta in alt subiect.

Poate fi o defecțiune a mătcii? Poate fi genetică, așteptând doar factorul declanșator sau poate fi din alimentație? Dacă ar fi din alimentație, nu ar fi o problemă a întregii stupine?

Apărătoarele nu mai pot emite hepatanul care mobilizează colonia. Dar de ce celelalte nu reacționează când le sunt atacați fagurii sau chiar matca? Citeam că uneori, când atacul este intens, sunt atât de demobilizate încât se aliază cu atacatorii și cară singure mierea din stupul lor în al atacatorilor. Poate fi doar lipsa hepatanului cauza?
Ala nou

Mesajde Ioan Guist » 19 Mai 2014, 22:02

Asta nou, :lol:

Ca si concluzie simpla.
Furtisagul este treaba ...genetica.Adica , daca ai albina cu carenta la treaba asta, ai probleme.

Te rog reciteste tot ce s-a scris pe subiectul asta.Cum ? ai citit deja de 2 ori ? Doar atat!! ?? :lol:
Fa analogii, fa paralele cu ce mai gasesti ca si informatie si o sa ajungi la o concluzie.
Eu sustin ce am scris.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR