de cristi_vidican » 28 Apr 2012, 20:39
Albinele roiesc in functie de mai multi factori. De multe ori sunt prezenti toti odata in stup:
- spatiu insuficient
- nr prea mare de albine tinere, care devin somere
- lipsa spatiu pentru ouat
- caracter eredita - factorul cel mai important.
Stupii verticali (cei pe 10 rame) au o hiba, cam in perioada salcamului, de multe ori inainte, cuibul e blocat cu puiet, pastura si miere. Desi ii pui etajul, nectarul nu e suficient sa urce albina in etaj si prefera sa ramana jos si sa declaseze roirea. De aceea eu am trecut pe MER.
La tine stupii vor roi cand vor umple cuibul si nu vei interveni. Depinde ce vrei. Daca vrei sa te inmultesti, cum vad ca esti pregatit, atunci cand primul intra in friguri si are botci capacite (cele mai inchise la culoare), cu acele botci faci roi. Iei o rama cu puiet capacit si albina de pe ea, o rama cu pastura si miere, mai scuturi albina de pe o rama cu puiet alb (atentie la matca) si pui 2 botci coapte. Faci asa cati roi vrei, luand rame din stupi. Asta dupa salcam. Sa zicem ca pana atunci nu roiesc. In felul acesta ii tii in frau pe ceilalti, luandu-le rame. Poti sa iei 2 rame cu puiet capacit. In loc bagi rame la ouat. Dupa ce se fecundeaza matcile, iei rame cu puiet de la stupii care sunt mai tari si dai la roi. De-a lungul verii mai dai cate o rama cu puiet si in toamna ai dublat efectivul.
Metoda data de mine are hibele ei. In felul acesta perpetuezi o linie de matci roitoare, dar cand te mai inveti, faci si selectie sau cumperi ceva selectionat gata si tragi apoi mai departe din ce iti place. Stupii care au predispozitie la roit te vor impiedica sa faci productii mari si iti vor aduce frustrare - se dezvorta super, te bucuri si cand sa strangi ceva de la ei te trezesti ca a roit si tu n-ai fost pe faza si ai scapat roiul. Si ramai in schimb cu ce mai ramane.
De obicei salcamul incepe sa dea floare la mine in Hidisel dupa 10 mai. Asa a fost anul trecut. In Oradea incepe inflorirea mai repde, dar nu stiu cat salcam e.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a