Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA PLANURI....PLANURI....PLANURI.....

In aceasta sectiune se pot introduce planuri de constructie a echipamentelor si utilajelor folosite in apicultura.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: stupi polistiren extrudat

Mesajde adibumbescu » 27 Apr 2012, 12:00

Buna ziua.
Domnule cu nikul Kamy , imi cer scuze ca m-am adresat sotiei dv. nestiind ca de fapt dv. folositi acest nume de logare.

In ultima vreme am observat si discutat si cu multe doamne care se ocupa intensiv de apicultura, (cu rezultate performante chiar) si nu mi s-a parut nimic ciudat sa discut si acum.

Acum am inteles povestea nikului dv.
Si la mine de multe ori este aceeasi poveste ,numai ca e invers, (sotia poarta discutii pe nik-ul meu).

Problema dv. este un pic ciudata, dar explicatia ar fi urmatoarea:

Dv. spuneti ca folositi placile din fata si spate (peretii care sustin ramele) din polistiren de 3 cm, iar lateralele de 2 cm.

Teoretic ar trebui sa fie OK , atata timp cat presiunea ramelor este in totalitate dispersata in fata si spate unde peretii sunt de 3 cm.

Dar dv. mai spuneti ca la asezarea magaziei 1/1 peste cuib apare curbura respectiva a peretilor la cuib.

De data asta obligatoriu toti cei 4 pereti ai cuibului preia presiunea (greutatea magaziei) magaziei ,iar in configuratia dv. cu lateralele de 2 cm se pare ca nu face fata.

Da! e ceva economie la material , e mai ieftin mult cel de 2 cm dar eu personal il folosesc doar la anumite piese , cum ar fi suportul de sita , si capac, in rest doar de 3 cm , cu armaturi de aluminiu pe margini.

Polistirenul este ,,proiectat'' sa reziste la presiuni destul de mari , atata timp cat tine toata mobila din casa si pe noi pe deasupra si face fata presiunii cu succes, parerea mea e ca o magazie 1/1 plina cu miere este o nimica toata.

Sincer vreau sa va spun ca eu nu am studii de specialitate in acest domeniu, sunt doar un profesor la un liceu in Tg-Jiu ,Gorj , dar intamplarea a fost ca tatal meu sa fie de meserie inginer constructor specializat in hidroconstructii, si de 35 de ani cati am eu , de cate ori are ocazia ,si oriunde am fi chiar si pe strada ,el imi arata cladirile construite de el cand trecem pe langa ele , explicand amanuntit fiecare grinda si plafon pe unde are armatura si pe ce parte, de ce o are pe acolo, ce materiale s-au folosit etc.

Un ex. de la el in care spune ca betonul are forta de compresie ,face fata cu succes la presiuni foarte mari, dar in schimb este foarte slab la intindere si rupere. Aici intervine rolul armaturilor din fier care rezista f bine la intindere, dar nu si la indoire.
Luate individual ar fi ,,mai slabe" ca polistirenul nostru

aceasta combinatie a dat nastere betonului armat.
De ex. la o grinda de plafon daca grinda este sub plafon , se pune armatura din fier striat la partea de jos a grinzii, apasand pe mijlocul grinzii fierul tinane la intindere ,iar betonul nu ii da voie sa se indoaie rezistand la comprimare, iar daca grinda este deasupra plafonului toata treaba este invers. etc.

Fac aceasta paranteza cu exemplul betonului armat pe care il cunoaste toata lumea, pentru ca acelasi fenomen se intampla si la materialul nostru.

Constructia unui stup eu am luat-o ca atare si am respectat regulile constructiilor proiectate de ingineri constructori specializati.

Concluzia este ca la polistirenul nostru trebuie sa -i folosim punctul lui forte cat mai bine adica rezistenta la compresie.

Nu trebuie sa avem piese care sunt solicitete la intindere, nici la indoire .

Folosim doar compresia, iar acolo unde este compresia de baza nu trebuie sa ne ,,zgarcim" la materiale .

Eu personal folosesc la toti peretii grosime de 3 cm , cu magazie tot de 1/1, si o sa incerc sa va fac un filmulet cum ma urc cu cele 71 kg ale mele pe stup cu magazie cu tot, si va execut un dans rusesc.

Am folosit si de 4 cm si de 5 cm si de 2 cm

Am mai spus si mai sus, erau prea voluminosi ,arata ca cel pe 12 rame , iar cel pe 12 rame urma sa arate si mai voluminos, cel de 2cm prea slab (peretii nefiind centrati perfect , suprafatele de apasare si asezare fiind foarte mici se produce un dezechilibru si apare fenomenul de indoire , care poate duce la rupere. (dupa mintea mea in momentul asta).

Si acum daca doriti sa zambiti un pic, vreau sa va spun ca tatal meu se lauda ca el poate opri un fluviu cu o coaja de ou.

Eu am ras cu hohote, nu doar am zambit, pana cand m i la aratat in relitate .

Cer scuze colegilor de pe privat , ca nu am apucat sa raspund la toti , vin in fiecare zi mai devreme la scoala cu o ora ,inclusiv in pauze, si incerc sa raspund la cati mai multi.
In momentul asta toti colegii mei copleteaza la cereri si formulare pentru a da din nou guvernul in judecata, si nu un proces ci sase procese .Eu le am tot zis sa-si vada naiba de treaba si sa mai puna si ei mana sa mai faca ,cate ceva in afara orelor , ca timp liber avem destul . Eu unul nu mai dau nimic in judecata , prefer mai bine sa stau pe forum de vb. cu dv. si sa-mi vad de ale mele.

Numai bine.
adibumbescu

Mesajde nicu68 » 27 Apr 2012, 16:43

va salut ,cu ce taiati placile la dimensiunile dorite si cu ce lipiti placile si mai ales coltarele ,mersi
nicu68

Mesajde catalin.profiri » 28 Apr 2012, 08:23

pe langa intrebarea de mai sus: profilele folosite ca armaturi sunt coltare pentru rigips nu?
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde kamy » 30 Apr 2012, 11:13

nicu68 scrie:va salut ,cu ce taiati placile la dimensiunile dorite si cu ce lipiti placile si mai ales coltarele ,mersi

eu tai cu cater-ul,falturile le fac la circular dar trebuie dinala cu dinti rari altfel se topeste si se lipeste de panza devenind periculos uneori,recomandabil pe racoare,coltarul pentru glet se taie cu foarfeca de tabla si se poate indoi cu mana sau cu un sablon facut anume!
kamy

Mesajde Beekeeping » 30 Apr 2012, 19:39

Am tot auzit "din folclor" cum ca albinele rod pe interior stupii din polistiren. Cat de reala e aceasta informatie ?
Beekeeping

Mesajde kamy » 30 Apr 2012, 21:03

e cat se poate de reala,de obicei albinele rod la urdinis,la capac de obicei la taieturi falturi de aceea trebuie protejat cu coltar de aluminiu.
kamy

Mesajde adibumbescu » 04 Mai 2012, 12:02

Primul nucleu de imperechere, l-am facut si eu cu caterul.

Caterul are multe dezavantaje- printre care - nu taie la 90 '' (cas) , nu are spor, pericol de accidente grave etc.

Primul stup l-am taiat cu ferestraul pendular ,care are cateva avantaje - taie la 90'' , are un pic de spor, cu un pic de atentie se evita accidentele. Dar are si dejavantaje , nu are spor la taierea pieselor mici , lungi si multe , te umple din cap pana-n picioare de ,,rumegus'' , si cel mai important acolo pe unde taie este predispus rosului albinelor.

Se poate si cu un circular rapid cu cap vidia, dar eu le consider foarte periculoase .

Personal am renuntat de mult la toate aceste modalitati de taiere, si am achizitionat o masinarie speciala de taiat polistiren pe baza de nichelina.

Aceasta masinarie topeste polistirenul , iar taietura ramane plasticata , iar albinele nu se leaga de aceste taieturi, desi in interiorul stupului la mine nu apare nici o taietura.

Nu stiu daca dv. ati observat dar albinele cand au anumite nevoi pe care cutia nu le ofera rod si lemnul.
Eu am gasit de multe ori bloc de urdinis din lemn ros de albine , ros foarte putin, e adevarat , esenta lemnului este foarte tare iar albinele nu reusesc sa inainteze prea mult.

(alta tehnica contra rosului)
Stupul trebuie construit in asa fel incat sa ofere conditii optime de dezvoltare a familiei , de la inceput.
Din moment ce albinele au toate conditiile in cutia respectiva, isi vad linistite de treburile lor ,fara sa piarda timpul si cu modificatul constructiilor in care locuiesc.

imi cer nin nou scuze , am promis ca voi raspunde la cat mai mult intrebari pe acest topic si pe privat, dar la noi in Gorj , ca niciodata salcamul infloreste cu 20 de zile mai devreme, si suntem foarte alertati cu mutatul stupinei de urgenta.

Numai bine.
adibumbescu

Mesajde badguy_goodguy » 11 Iul 2012, 17:19

Baieti, trageti o simpla folie peste peretii stupului si nu il mai rod. Eu asa procedez cu pernitele de polistiren pe care le introduc in stup. Folie peste pernuta de 7 cm si nu o mai rod nici soarecii, nici nimic.

Acuma ziceti si mie cum creati diferenta de inaltime pentru cuib sau caturi pentru a putea introduce ramele... Eu ma gandeam sa folosesc 2 placi de catre 2 cm, una mai mica si una mai inalta si lipindu-le una de alta sa creez diferenta de 2 cm cat am nevoie pt. a pune ramele si a mai ramane putin spatiu ca albinele sa urce si in cuib. Placa pe care sta ramele poate fi lasata 1 cm mai jos ca sa serveasca drept muchie pentru a intra in celalta "etaj".

Sper ca ati inteles ce intreb?

Va multumesc
badguy_goodguy

Mesajde redoo » 20 Aug 2012, 23:00

salut,din ce am vazut in poze se pare ca capacele nu au tabla,nu sunt afectate?
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde cypryx » 22 Aug 2012, 12:03

redoo scrie:salut,din ce am vazut in poze se pare ca capacele nu au tabla,nu sunt afectate?

salutare

eu am capacele de polistiren de 3 dat cu 2 straturi de lavabil.la o grindina ,acu vreo luna ,au sarit ceva bucatele de lavabil dar foarte mici.in rest e ok.nu am probleme.
festina lente,pământul e rotund si ajungi sigur in același punct.
cypryx

Mesajde Mircea77 » 22 Aug 2012, 20:40

Cypryx tu cu ce tai polistirenul ? De la adibumbescu am inteles ca a cumparat o scula speciala, dar cautand pe net mi-a cazut fata de preturile afisate (bineinteles multe sunt de uz profesional si industrial), apoi am gasit filmuletul asta http://www.youtube.com/watch?v=96RZb2ks7nM.
Astept pareri, nu de alta dar ma gandeam sa adaptez un transformator de pirogravat pentru asa ceva.
Mircea77

Mesajde redoo » 22 Aug 2012, 22:19

si mai am o problema cu cei cu stupi din poliester ....cum se manifesta la propolizarea catului de cuib?
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde cypryx » 24 Aug 2012, 09:09

Mircea77 scrie:Cypryx tu cu ce tai polistirenul ? De la adibumbescu am inteles ca a cumparat o scula speciala, dar cautand pe net mi-a cazut fata de preturile afisate (bineinteles multe sunt de uz profesional si industrial), apoi am gasit filmuletul asta http://www.youtube.com/watch?v=96RZb2ks7nM.
Astept pareri, nu de alta dar ma gandeam sa adaptez un transformator de pirogravat pentru asa ceva.

salutare
eu tai polistirenul cu lame de cater (ceva mai late si mai tari) .lamele le am prins intre doua bucatele de lemn mai dur,in cazul meu am folosit 2 bucati de parchet de stejar,am prins cu holsuruburi intre ele bucatelele de parchet dar un holsurub trece prin gaura lamei de cater si o fixeaza .lama o fixezi in pozitie oblica fata de planu de taiere(talpa dispozitivului) ca sa taie polistirenul progresiv si asa eu am scapat de gogoloasele de polistiren la taiere.
faci 2 dispozitive ,la unu lama taie 1/2 din grosimea placi iar urmatorul taie toata grosimea placi.eu am facut un dispozitiv din care lama iese 1,5 cm iar altu din care lama iese 4 cm(folosesc polistiren de 3 cm grosime).deci faci 2 taieri pe aceasi linie una superficiala iar a doua totala.treba iese ok dar inainte de taiere trebuie trasata placa .atentie la taiere sa nu te abati lateral cu caterul,sa fi doar perpendicular pe placa.avantajul daca faci dispozitivul din lemne mai maricele e ca nu se abat fata spate si nici lateral.
idea ta cu firul de nichelina e cea mai ok.la ea m am gandit si eu mai intai dar lipsa de spatiu si de electricitate (nu am electricitate la gradina unde tin stupi iar in apartament nu mai e loc) ma facut sa o abandonez.
ideal ar fi sa ai o masa pe care sa dai o gaura ,sa intinzi firul de taiere cat mai bine ,firul sa treaca prin gaura facuta in masa si sa fie prins de un suport deasupra mesei astfel incat tu sa poti plimba coala de polistiren pe masa si sa o tai la intersectarea cu firul.nu am vazut o scula profi de taiat dar cred ca principiul e acelasi.firul de nichelina se incalzeste la rosu si la contactul cu polistirenul il topeste(taie) si il ''cauterizeaza''in zona de contact.
ATENTIE:firul de nichelina curenteaza si e fierbinte.foloseste izolatori ceramici.
din pacate nu am acum in memorie formula de calcul a lungimi firului,desi acu vreo 10-15 ani faceam resouri cu nichelina home made.oricum e simplu calculul ,ceva de grosime ,lungime ,tensiune.te poti juca cu un transformator ca sa scazi tensiune si sa obti un fir mai scurt dar iti trebuie un curent crescut.
nu stiu cum e trafu de la aparatul de pirogravat dar cred ca e ok,deoarece era folosit la incalzire capului care pirograva lemnul.fa eventual ceva experiente sau masoara tensiunea la iesire si calculeaza (cred ca gasesti pe forumurile de electro) lungimea de nichelina.
atentie la tipul de polistiren folosit.cauta de cel mai dens si mai dur.eu anu trecut am folosit ceva moale si m-au ajutat si gainile in iarna (lau ciupit).anu acesta am luat 2 baxuri de la p...r marca a...s e ceva mai dur si are exteriorul usor intarit,ca o crusta.dac mai dai si o mana doua de lavabil pe el nu mai faci diferenta intre cei de lemn si cei de polistiren si ii protejezi .

pt colegul redoo da te referi la propolizarea din partea de sus a cuibului acolo e folia iar albinele o propolizeaza si o inchid toamna ,o lipesc cu propolis.eu nu am avut probleme acolo ,probleme vad intre corpurile suprapuse ca mi le cam lipesc,mai caut inca o vaselina (ceva netoxic si tolerat de albina) cu care sa ung in partea de sus a corpului de jos la suprapunere.eu folosesc mai la toti3/4 si vreau sa ii trec pe toti pe 3/4.
sus la folie eu zic ca e chiar ok propolizarea foliei.

salutare
cypryx

Mesajde Mircea77 » 24 Aug 2012, 11:26

Cypryx multumesc de raspuns.
Intr-adevar cele doua metode sunt bune. Daca te-ai uitat la filmuletul la care faceam eu trimitere, taierea cu fir incins (nichelina) este facila si din punctul de vedere al faptului ca iese o taietura "curata si lucioasa".
Consider ca este nevoie de doua pozitii de taiere:
- cea descrisa de tine cu firul trecut printr-o gaura a mesei este perfecta pentru taierea lateralelor si a diverselor elemente ce presupun taierea la 90 grade;
- o alta care sa presupuna realizarea falturilor. Un fir paralel cu masa, reglabil la diferite inaltimi, in functie de grosimea materialului folosit, care sa realizeze o taiere perpendiculara pe adancimea necesara faltului, apoi printr-o miscare complementara si paralela cu masa finalizeaza faltul.

Stii insa care este singurul dezavantaj care-l vad la metoda asta: lipirea mai putin trainica decat la taierea cu cuter-ul. Suprafata rezultata este mult mai putin poroasa si ca atare "priza" pe care o va face cu adezivul poliuretanic va fi mai slaba.
Aici "adibumbescu" ar putea sa ne lumineze deoarece el are experienta in acest sens.
Mircea77

Mesajde adibumbescu » 24 Aug 2012, 18:38

Fratilor aveti mare grija.
Nu e de gluma .
Cu o asemenea jucarie am vazut moartea cu ochii.
Era sa mor curentat si sa las orfani doi copii mici.

Dintre toate masurile de securitate aplicate ,una singura mi-a salvat viata, (am avut picioarele izolate si nu s-a descarcat curentul prin mine).
adibumbescu

Mesajde cypryx » 25 Aug 2012, 14:50

salutare

ATENTIE:firul de nichelina curenteaza si e fierbinte.la fel si conductori electrici neizolati folositi in instalatie.

din punctul meu de vedere (de electrician) aceasta metoda de taiere cu nichelina prezinta un grad de pericol ridicat ,de aceea nu am folosito neavand nici spatiul adecvat pe care sa il aloc dispozitivului.
daca totusi se vrea si se iau toate masurile de precautie si securitate (vezi NTSM in domeniu electric) e o metoda relativ sigura.pericolul de electrocutare se inlaturta folosind un transformator de separatie(aceeasi metoda se folosea si la masinile de slefuit mozaicul).pericolul de arsuri e mai greu de inlaturat.
DAR ASTA E TEORIE ,in practica nu am realizat o din ratiuni de protectie a familiei,avand un ajutor de 4 ani care ma imita in toate , nu risc.
pt dl mircea 77 referitor la falturi ,eu la stupi folosesc polistiren cu falt din fabrica.la cel de 3 cm grosime se potriveste la fix faltul pt rame.oricum faltul e de 1.5 cm din fabrica asa ca nu ma mai chinui eu.doar ca las spatiul pt albina in partea de jos a corpului.asa scap de taierea falturilor si imi simplific activitatea.minim de efort maxim de confort.
holsuruburile de prindere folosesc de 10 cm lungime , ceva pt lemn.
mentionez ca nu fac deocamdata pastoral si inca imi mai imbunatatesc stupi.sunt la stadiuul de 3.14 stupi(12) deci experimentez pe pielea mea si a albinelor.
salutare
cypryx

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PLANURI....PLANURI....PLANURI.....