Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Baix - Oradea

Mesajde Baix » 27 Apr 2012, 10:02

Am pregatite 15 cutii verticale. In poze sunt cele vopsita albastru, celalalte sunt galbene si mai am cateva cutii orizontale, cred ca vreo 6. Asadar, sunt pregatit. Mai trebuie niste rame, faguri si desigur, albine.
Fişiere ataşate
21042012.jpg
Baix

Mesajde cristi_vidican » 27 Apr 2012, 10:18

Super! Ma bucur ca ai asa rezerve de lazi. Anul asta dublezi stupii.
Daca cauti rame, iti pot recomanda pe cineva din Oradea, cam la 1,2 lei, rama de tei. La 1000 de rame cred ca le scoti la 1 leu. Poate te asociezi cu cineva. Se merita.
La modelul de stup (cel albastru) cum desprinzi cu dalta etajul de corp? Ma refer la brau. Poate ar fi indicat daca ai prinde in spate o sipca verticala sub brau care sa fie un sprijin pt dalta cand desprinzi corpul superior. E o idee. Intreb asta pt ca sunt nedumerit. N-am lucrat cu astfel de lazi. Sa-ti pregatesti inca un etaj de 1/2 la fiecare lada. Daca nu ai de gand sa-i tot dublezi in fiecare an, vei avea nevoie de el la cules.
Mai am si eu niste lazi vechi cu brau, dar la mine au si coltare din lemn pe fiecare colt al stupului, asa ca imi este usor sa le desprind.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Baix » 28 Apr 2012, 19:06

Am comandat rame de la cineva de la Cluj, gata insarmate. Ieri au venit. Referitor la stupii albastri, nu m-am gandit la aspectul ala, merci de sfat, il voi pune in aplicare.
Am si eu o intrebare. Cand se pregatesc de roit? Cand se umple si magazia de albine(ramele din magazie) sau cand e corpul plin? Pentru mine e pt prima data cand lucrez cu verticali si nu cunosc prea bine ce si cum.
Si inca una pt cristi_vidican...pe cand crezi ca infloreste salcamul in zona noastra?
Baix

Mesajde cristi_vidican » 28 Apr 2012, 20:39

Albinele roiesc in functie de mai multi factori. De multe ori sunt prezenti toti odata in stup:
- spatiu insuficient
- nr prea mare de albine tinere, care devin somere
- lipsa spatiu pentru ouat
- caracter eredita - factorul cel mai important.
Stupii verticali (cei pe 10 rame) au o hiba, cam in perioada salcamului, de multe ori inainte, cuibul e blocat cu puiet, pastura si miere. Desi ii pui etajul, nectarul nu e suficient sa urce albina in etaj si prefera sa ramana jos si sa declaseze roirea. De aceea eu am trecut pe MER.
La tine stupii vor roi cand vor umple cuibul si nu vei interveni. Depinde ce vrei. Daca vrei sa te inmultesti, cum vad ca esti pregatit, atunci cand primul intra in friguri si are botci capacite (cele mai inchise la culoare), cu acele botci faci roi. Iei o rama cu puiet capacit si albina de pe ea, o rama cu pastura si miere, mai scuturi albina de pe o rama cu puiet alb (atentie la matca) si pui 2 botci coapte. Faci asa cati roi vrei, luand rame din stupi. Asta dupa salcam. Sa zicem ca pana atunci nu roiesc. In felul acesta ii tii in frau pe ceilalti, luandu-le rame. Poti sa iei 2 rame cu puiet capacit. In loc bagi rame la ouat. Dupa ce se fecundeaza matcile, iei rame cu puiet de la stupii care sunt mai tari si dai la roi. De-a lungul verii mai dai cate o rama cu puiet si in toamna ai dublat efectivul.
Metoda data de mine are hibele ei. In felul acesta perpetuezi o linie de matci roitoare, dar cand te mai inveti, faci si selectie sau cumperi ceva selectionat gata si tragi apoi mai departe din ce iti place. Stupii care au predispozitie la roit te vor impiedica sa faci productii mari si iti vor aduce frustrare - se dezvorta super, te bucuri si cand sa strangi ceva de la ei te trezesti ca a roit si tu n-ai fost pe faza si ai scapat roiul. Si ramai in schimb cu ce mai ramane.

De obicei salcamul incepe sa dea floare la mine in Hidisel dupa 10 mai. Asa a fost anul trecut. In Oradea incepe inflorirea mai repde, dar nu stiu cat salcam e.
cristi_vidican

Mesajde Adi Hodis » 29 Apr 2012, 05:29

cristi_vidican scrie:Bine-ai venic vecine.
Plin de bihoreni pe aici. Eram asa de multi, ca unul a "emigrat" (te salut Adi Hodis!)
Parca cunosc de undeva stupii cei albi.
Daca te pot ajuta cu ceva, oricand cu placere.

Salutari din departari ambilor si bun venit Baixule !.
Chiar daca am "emigrat" ( putin ) tot mai dau o geana pe aici ... ca deh, microbu' !.
Las ca numa' maine nu-I poimaine si trec iazul inapoi ... vreau sa scot ceva miere de salcam ... macar de-o cafea, doo pt la iarna, colea sha la gura sobei.

PS
Tineti-mi pumnii pe cand trec iazu' ... ca n-as vrea sa ma ud la chicere ! ... o sa incercc sa le tin tot sus !!!.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Baix » 29 Apr 2012, 14:09

Va salut d-le Hodis.
Am iar o intrebare de incepator...in cat timp capacesc albinele mierea? Baga cam o rame pe zi in cat si am vreo 3-4 rame necapacite. Va multumesc.
Baix

Mesajde cristi_vidican » 29 Apr 2012, 14:44

Albinele capacesc mierea cand e maturata (coapta). Dar se intampla cand mere e mai putin ca au tendinta de a nu o mai capaci pt ca mereu iau din ea si pun.
Dar, de exemplu intr-un cules masiv albinele vor capaci imediat ce mierea atinge parametri optimi de umiditate.
De unde au acum un asemena cules la tine?
cristi_vidican

Mesajde Baix » 30 Apr 2012, 13:35

Stiu ca mierea este capacita cand este maturata, dar nu stiu in cat timp se matureaza.
Cules am de la pomii fructiferi, care sunt toti in floare(prun, cires, par si incepe marul de azi).

P.S. Sunt pe vatra de la munte pana la salcam.
Baix

Mesajde cristi_vidican » 30 Apr 2012, 19:15

Nu te gandi prea mult la capacit pt ca de regula, in perioada aceasta albinele consuma cam tot ce aduna. Eu acum am mierea la limita in unii stupi. Pe la inceputul primaverii aveam mult mai multa, faceau si coroane. Intre timp a mai venit frigul etc si rezervele s-au mai dus. Eu am pierdut prunul aproape in totalitate.
La tine vor capaci cand, pe o perioada mai insa vor strange mai mult decat vor consuma, dar putin probabil pana la salcam.
cristi_vidican

Mesajde IGI » 30 Apr 2012, 22:07

Domnu` Lucian sa va ajute Dumnezeu sa va rezolvati problemele actuale si sa reveniti printre noi, stiu ca in ultima perioada nu am prea activat pe forum (mai mult citesc si asta cand am timp).
Problemele vin si pleaca, important e cu ce ramanem. Si noi avem banca, deocamdata ne descurcam cu ea.....incerc sa ma concentrez cat pot pe albinutele mele. Sunt sigur ca indata ce veti avea posibilitatea, veti lua de la inceput apicultura. Mare trebuie sa fie problema daca ati renuntat la albine..... Dumnezeu sa va ajute sa iesiti cu bine la liman. Stiu ! ca veti reusi.

P.S. Am urmarit cu atentie filmele despre altoirea pomilor fructiferi (de pe youtube), va multumesc, mi-au fost de mare ajutor.

Baix, sunt Oradean de-al tau, bine ai venit printre noi. Poate pe viitor facem schimb de experienta....pa.
Daca iei albinele de la cine trebuie ai parte de un inceput bun..... si asta conteaza.
IGI

Mesajde ves.lucian.zabrani » 01 Mai 2012, 17:01

dragule IGI filmele sunt pe youtube ca sa pot sa le pun pe forum !!!
la primul am vazut ca intr-un an am avut peste 30000 de vizionari !!!
cu fetitele mele dragi nu puteam continua decat cu o refinantare !!!
am mai facut si am zis ca nu mai fac pentru nimic in lume !!!
trebuiesc multe si la copii , si la bunicii de la tara , parintii s-au dus , doua servicii si uite-asa n-am mai facut fata !!!
spunea cineva ca o voi lua de la capat !!!
NU !!! o voi lua de unde le-am lasat !!! am reusit cu ajutorul Domnului sa castig putina experienta !!!
tinem aproape !!!
eu am pus mult suflet in fetitele mele dragi !!!
am vazut ca si Cristi Baix imi calca pe urme !!!
din cate l-am studiat este un baiat extraordinar !!!
nici nu le-a cumparat bine ca deja mi-a si promis un roi !!!
sanatate maxima voua si familiilor voastre !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Baix » 01 Mai 2012, 22:47

Va salut d-le IGI. Multi bihoreni pe forum...
Azi am fost sa vad salcam-ul. Cred ca mai are mai mult de o saptamana pana la inflorire.
Baix

Mesajde Baix » 09 Mai 2012, 08:58

Si o poza cu vatra de la munte. Am prins un cules bunicel acolo la pomi fructiferi.
Fişiere ataşate
Sinteu.JPG
Baix

Mesajde cristi_vidican » 09 Mai 2012, 11:02

Frumoasa locatie! Incantator!
Cum stai cu vanturile pe acolo?
cristi_vidican

Mesajde Baix » 09 Mai 2012, 21:01

Avand in vedere ca este o vatra pentru vara, sunt pazit de vanturi, care bat de pe cealalta parte a dealului si sunt oarecum ferit de ele. Cand inceteaza culesul acolo le cobor langa Oradea, la Sarand(com. Copacel). Daca le-as ierna acolo ar fi cu cel putin 2 saptamani in urma cu dezvoltarea in primavara.
Baix

Mesajde ves.lucian.zabrani » 09 Mai 2012, 23:02

Cristi incearca atunci cand faci poze sa-ti vina lumina din spate sau din lateral !!! sigur ies pozele mai bine !!!
Nu de alta dar nu vad bine numerele stupilor !!! :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?