albertomontana scrie:salut tuturor...si ajutor cer tuturor...ma numesc Ionut sunt din Chitila(Ilfov) si nu sunt apicultor inca. Anul trecut aprox prin luna iunie-august un coleg de servici ma intreaba daca vreau niste albine,mi s a parut interesant si am zis da dece nu.si asa m am pricopsit cu 2rame intr o roinita.ne stiind apsolut nimic despre albine am apelat la un vecin,acesta a constatat ca eu defapt nu aveam regina...in fine am trimis cutia inapoi la coleg,un prieten de al lui a pus o botca si in sf m am facut si cu regina.toate bune si frumoase pina toamna trecuta cind prietenul colegului a zis sa i dau stupul k sa l pregateasca pt iarna cica...zis si facut si de atunci am inceput sa ma documentez...bun asta primavara prin martie am fost la el sa facem lucrari de primavara (strimtorare,hranire,curatenie,tratamente)erau aprox pe 4 rame si mi a spus sa fac repede rost de un stup ca in jur de 15 aprilie infloreste rapita si o sa duduie...zis si facut saptamina trecuta simba ta am fost la el si i am dus un stup orizontal...le am transferat 5-6 rame din care 2 cu oua si puiet de toate virstele inclusiv capacit. Toate bune si frumoase pina a 2a zi cind ma chiama sa vad nenorocirea ...m am dus si la intrarea fiecarui stup de al lui si inclusiv al meu o gramada de albine moarte cu polen galben deschis pe picioare...mi a zis Ioane ia acasa stupul si descurca te cum poti ca eu nu mai pot de nervi si suparare. El are 28 de stupi orizontali pe 18-24 rame .bun l am luat acasa am umblat in el si constat:(2 rame cu puiet divers,o rama cu pastura si pe o parte miere de asta toamna si foarte putina albina matura... Bun am strimtorat cuibul am pus ca si diafragma o rama la care am pus in loc de leatul de sus hranitor si am pus seara de seara dulcofruct cu varachet.am constatat ca ele consumau hrana in aprox 24 de ore.nu stiu daca o trag in cuib sau o maninca...inca nu am umblat la rame. Mentionez ca am stup orizontal pe 16 rame si podisorul este din scinduri mici inguste iar in dreptul hranitorului am o scindurica cu plasa prin care torn mincarea. Ma gindeam sa cumpar 2-3 rame cu pui capacit si albina de acoperire si da le bag printre ramele mele sau sa cumpar roi fara regina sa incerc o unificare. Mentionez ca nu sunt apicultor si doar am citit si vazut filmulete pe net. Vreau sa practic citiva ani apicultura stationara k sa invat despre ce e vorba. Multumesc inca o data celor ce m au indrumat si celor ce au avut rabdare sa citeasca pivestea mea trista...
Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 11 vizitatori