Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: MER cu rama de 150

Mesajde un OM » 29 Apr 2012, 20:31

Nu va suparati, dar articolele citate de d-voastra ar fi relevante daca am trai in perioada "68- "73. Acum se pare ca este ...altceva .Luati legatura, pentru actualizare cu d-l Ady Hodis.
un OM

Mesajde Crisan Dorel » 29 Apr 2012, 22:28

Salut DOGVET, UN OM
Orice informatie e binevenita, la fel si critica constructiva.
Din asta se naste progresul, nu ?

Va astept sa postati in continuare informatii, pareri, orice.
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Adi Hodis » 30 Apr 2012, 03:51

Pareri si pareri dar ... oameni buni, oare de ce aici se foloseste pe scara larga foitza de plastic ( ceruita desigur ) ?.
Daca nu ar fi buna, apai nu ar mai folosi-o, nu-i asa ?... doar sint capabili sa discearna si americanii.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde milu56 » 30 Apr 2012, 07:21

Adi Hodis scrie:Pareri si pareri dar ... oameni buni, oare de ce aici se foloseste pe scara larga foitza de plastic ( ceruita desigur ) ?.
Daca nu ar fi buna, apai nu ar mai folosi-o, nu-i asa ?... doar sint capabili sa discearna si americanii.

Da Adi,sunt capabili si americanii dar apicultura in USA nu au ridicato americanii.....foita de plastic este practica dar motivul meu de a folosi fagurii naturali construiti de albina este sa ajung la dimensiunile celulelor naturale care difera din cate am observat eu ca dimensiuni de la rasa la rasa,nu contrazic pe nimeni as folosi si eu foita de plastic dar nu se gaseste aici.Am si o intrebare,sunt in magazine expusa la vanzare miere in sectiuni (faguri de miere)? Aici nu am vazut si oamenii de aici majoritatea nu stiu ce e fagur de miere.
milu56

Mesajde Adi Hodis » 01 Mai 2012, 04:21

D-le Milu, deja ne implicam in argumente pro si contra ... preferintelor cui ?.
Doresti d-ta sa vinzi tone de miere in sectiuni ( asa se numeste mierea in faguri ), ok, foarte bine, mult succes.
Eu am scris ca: n-are nimic foitza de plastic, se foloseste mult dar e benevol ... cine nu vrea, are ce sa foloseasca.

Numa' bine !.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde milu56 » 01 Mai 2012, 06:39

Adi am tot respectul pentru tine, nu am nici o intentie de a ma contrazice nici cu tine nici cu altii,aici sunt doar pareri si si idei sa putem experimenta mai usor stupul MER, de multe ori chiar de la un incepator avem ceva de invatat.
Numai bine si sanatate.
milu56

Mesajde Crisan Dorel » 01 Mai 2012, 09:48

Tot mai greu de coexistat pe forumul asta ... :(

Eu va adresez in continuare indemnul de a posta orice fel de informatii, in fond, intram pe forum pentru a comunica.
MILU, (te salut) la noi nu e formata o piata de desfacere prin magazine, cel putin nu prin supermarket-uri, unde de regula gasesti produse relativ proaste, unele importate, altele locale dar care nu prea inspira incredere.
Exista in schimb piete si mai e comertul de acasa.
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde milu56 » 03 Mai 2012, 08:55

Da deacord cu tine Dorel,totul e cam la voia intamplari dar noi oameni formam piata bineinteles ca nu este usor....
milu56

Mesajde Crisan Dorel » 02 Iun 2012, 07:49

Am modificat podisorul-colector pe care-l folosesc, pentru a ingloba functiuni noi, cea de izgonitor iar pentru cresterea matcilor am introdus un placaj care usureaza obturarea placilor active (functioneaza ca si separator cloake). Cotele sunt pentru stupi pe 10 rame.
Util e si un colector de propolis (tipul maro inchis cu fante trapezoidale) plasat sub colectorul de polen, cu un decupaj de 20x380 in centru (unde e situata fanta de acces), prin care se evita propolizarea plasei de sarma si recoltam propolis.
Fişiere ataşate
PODISOR+COLECTOR.jpg
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Stefan_D » 07 Iul 2012, 01:25

Ce credeti de un MER pe 12 rame? Sunt multe rame?
Ce avantaje si dezavantaje ar avea fata de unul pe 10 rame?
Stefan_D

Mesajde Crisan Dorel » 15 Iul 2012, 10:09

Stefan_D scrie:Ce credeti de un MER pe 12 rame? Sunt multe rame?

Daca vreti 12 rame atunci folositi stupul DADANT. La MER aveti posibilitatea de a lucra pe verticala, mai multe rame ar ingreuna intretinerea albinelor in acest tip de stup.
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Cristian IONITA » 15 Iul 2012, 10:34

Adi Hodis scrie:Pareri si pareri dar ... oameni buni, oare de ce aici se foloseste pe scara larga foitza de plastic ( ceruita desigur ) ?.

Din interes si pragmatism Adi .... ce-o fi asa de greu de inteles. Numai ca abordarea asta a dus nu o data la efecte nu tocmai benefice.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Crisan Dorel » 15 Iul 2012, 10:56

Foita de plastic rezolva problema insarmatului ramelor prin metode traditionale (mare consumatoare de timp) si confera o rezistenta mai buna fagurelui crescut.
Ma intreb de ce nu s-a impus metoda aceasta si in Europa ... !?
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde cristi arad » 16 Iul 2012, 23:03

Stefan_D scrie:Ce credeti de un MER pe 12 rame? Sunt multe rame?

nu inteleg de ce atata tam tam pe MER. de ce n-o fi bun ME; mierea pe sectiuni este o chestiune relativa ; cat despre exploatare nu mi-a placut personal sa folosesc nici rame mari (dadant) nici rame mici (dadant 1/2); admit insa faptul ca stupul etajat trebuie sa imite conditia de dezvoltare pe verticala a familiei asemanatoare unei scorburi dintr-un trunchi de copac, asadar nu cred ca trebuie sa lucrezi cu rame mici de tipul dadant 1/2 pt ca ingreuneaza munca - in practica apicola nu cred ca mierea pe sectiuni face diferente mari la buzunar; la culesuri bune stupul creste pe 3 corpuri de ME ; rama langstrott este o rama medie, cu rezistenta mecanica buna la stors si stupul ME este f. productiv si cu multe posibilitati de exploatare;
cristi arad

Mesajde milu56 » 18 Iul 2012, 03:56

Fiecare model isi are rostul lui,MER modificat are avantajul ca fiind corpul mai usor manevrarea nu e asa obositoare
milu56

Mesajde cristi arad » 20 Iul 2012, 19:09

milu56 scrie:Fiecare model isi are rostul lui,MER modificat are avantajul ca fiind corpul mai usor manevrarea nu e asa obositoare

da, este intradevar unul dintre avantaje , nemtii lucreaza (unii) cu rama germana standard (in practica interior 35x21 cm), care practic pusa una peste se apropie de dimensiunile unui dadant (ca si suprafata), dar la noi nu este standardizata, cu toate ca nu-i o rama rea (iernare usoara pe 2 corpuri, pat cald... stupi etajati pe 3 corpuri, caturi relativ usoare)
cristi arad

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR