Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Maturator facut din galeata

Mesajde cristi_vidican » 03 Mai 2012, 12:08

O idee care am luat-o cred de pe vechiul forum, dar care mi-a prins bine, mai ales cand venea cate un cumparator grabit, iar eu nu vroiam sa ma manjesc de miere pe toate degetele.
Se ia o galeata din plastic alimentar (merge si bidon, dar bidoanele au miros) si se traseaza cu markerul conturul canelei. Se dau mai multe gauri cu un burchiu. Eu prefer burghiu de lemn pt ca intra la fix. Apoi cu un cutter se decupeaza conturul, dar trebuie avut grija sa nu decupam mai mult. Se merge din aproape in aproape, pana ce caneaua intra prin infiletare. Garnitura se pune la exterior. Eu am pus-o la interios si nu a fost bine.
Dupa ce se strange bine se face proba cu apa. Daca dupa o zi nu pierde apa, atunci e bine, daca pierde apa, trebuie vazut cum e garnitura.
Eu nu am pus silicon.
Cand miere e lichida e o joaca sa pui mierea in borcanul clientului. Si e indicat sa o faci in fata lui, ca sa vada ca tinem la igiena.
Ideea merge doar la mierea lichida si e bine sa nu uitati in acest maturator mierea care cristalizeaza.
Fişiere ataşate
Maturator.JPG
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Re: Maturator facut din galeata

Mesajde Bambucha » 03 Mai 2012, 13:33

Si mie mi-a trecut prin cap sa fac la 2 butoiase de 35 l caneaua jos, deoarece impuritatile raman astfel sus si pe pereti. Am sa o pun in practica in vara asta.
De ce nu a fost bine cu garnitura pe interior ? ce nu a fost multumitor ?
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde cristi_vidican » 03 Mai 2012, 15:37

Pe interior garnitura nu inchidea si se scurgea mierea. Am 2 canele montate si la amandoua garniturile sunt pe exterior. eu am pus prima data garnitura pe interior si silicon pe exterior. Siliconul nu a prins bine. Posibil sa fi fost si prea vechi, nu-mi dau seama, dar nu a functionat. Cel mai bine a mers asa cum am descris mai sus, doar garnitura pe exterior si tine fara probleme. Se mai poate cumpara o garnitura in plus, care sa se puna pe interior, atunci ar inchide si mai bine.
Solutia e foarte buna si pentru eliminarea impuritatilor. Print-un maturator se poate trece toata mierea si in felul acesta e curata. Iar solutia asta e ieftina. O galeata de plastic costa cam 15-20 de lei. O canea cam 20-25 de lei. Se poate monta si la bidoane mari.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde un OM » 04 Mai 2012, 00:02

Prin unele orase exista fabrici ce toarna galeti din plastic alimentar pentru inghetata. Va scoateti la pret, 3-5 lei.Sau va dati bine pe langa tanti de la chioscul de inghetata. Galetile goale nu le mai inapoiaza, cel mult le comercializeaza.
un OM

Mesajde balasbebe » 04 Mai 2012, 07:04

Eu am aplicat peste galeata o sita din material mai des, ca un sac. Dupa ce pun mierea o suspend cu elastic. Pe masura ce mierea trece prin sita, "sacul" se ridica fara prea mare efort. Trebuie ancorat de ceva mai inalt acel elestic. La fel procedez si cand storc mierea. Nu las sa treaca cristale, deoarece acestea grabesc cristalizarea mierii. La stors folosesc acel maturator de 120 de kg. El are incorporata si sita dar pun deasupra un material mai des si este mult mai usor de filtrat mierea. Cand ajunge pana sus golesc pe rand doar cate o galeata.
balasbebe

Mesajde liviu1965 » 06 Mai 2012, 08:09

In loc de siliconul clasic se poate folosi siliconul " lichid "
Se gasesc sub forma de cilindru, cu cote diferite in functie de pistolul avut.
Se introduce rezerva-n in pistolul electric si prin topire astupa si lipeste orisice material.
Arata cam asa.....

http://www.somogyi.ro/jsp/folap.jsp?old ... &cikk=6704

si rezervele:

http://www.somogyi.ro/jsp/folap.jsp?old ... &cikk=6706

Se gasesc prin toate supermachetele

Cineva-mi spunea ca si ultima baba din Germania are-n casa asa ceva. Lipeste tot.
liviu1965

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE