Transportati 90 km, noaptea, pusi la locul lor si deschis urdinisul. Dimineata am scos cuiele (cu masca pe cap) si am constat ca nu ma descurc sa fac fum. Pusesem niste paie, frunze uscate si un taciune. Fumega tare slabut si apoi s-a stins. Noroc ca au fost blande. Le-am adugat un FA si o rama oarba. Zona melifera buna, s-au apucat de treaba si carau polen din greu. Le-am vizitat si de 10 ori, ca un copil, fara sa mai umblu la stupi. Le-am mai pus o tava cu apa si pietricele in fata stupilor, dar nu le-a interesat.
Seara, surpriza. Foarte multe zburau in fata stupului, in formatie stationara cu capul spre stup, de parca erau la teatru si nu vroiau sa-l scape din ochi. Cred ca asta ar fi cea mai buna descriere: spectatori zburand la punct fix, in formatie, cu capul spre stup. Dar asta se intampla numai la unul dintre ei. Lipsit complet de experienta, m-am ingrijorat ca nu stiam ce se intampla. Sa fie asta furtisag?- ma intrebam. Nu vad bataie si nici albina moarta. Au iesit toate in fata stupului si se uita la el ca boul la poarta noua. Cand si cand mai venea una cu polen si intra. Dupa vre-o 10 minute, s-au imputinat si situatia s-a linistit. Nu-mi dau seama unde au disparut, adica n-am observat daca au intrat pe rand, sau au plecat, dar spectatorii nu mai erau. Doar nu se intorsesera de la munca si asteptau in ordine (in formatie) sa intre?
Ipoteza ce-mi parea cea mai plauzibila e aceea ca le era prea cald inauntru. Daca toata ziua nu mi-a avut vreuna baiul (stateam langa urdinis si ma uitam la ele), peste inca vre-o jumate de ora si mai tarziu, de la cativa metrii de stup s-a gasit cate una nervoasa care s-a luat dupa mine. Dupa zgomot si viteza de zbor am simtit ca e nervoasa. M-am retras, iar razboinica dupa mine cale de 50 de metrii cu zbor in picaj asupra mea. Noroc ca nebunia asta a apucat-o pe una singura... Dupa jumate de ora ma apropiu din nou si iar sunt alungat (o fi aceasi?
1.Aveti vre-o ipoteza despre adunarea asta a lor?
Daca acum e de la caldura, ce va fi in zilele cu canicula? Fundul nu are nici o aerisire, podisorul la fel. Fundul e fix si n-am ce-i face acum. Ce ma sfatuiti? Sa modific cumva podisorul ca sa aibe aerisire?
2. Ce ar fi bine sa stiu despre evitarea agresivitatii? Intradevar, seara poate ca aveam miros de transpiratie, poate un iz de benzina (umblasem cu asa ceva) sau miros de fum de la gratar. Au ele momente de agresivitate, cum ar fi zilele foarte calde, sau anumite ore din zi? Cum ziceam: nu erau deranjate dimineata ca umblam in cuib sau cu ramele si erau nervoase seara cand doar m-am apropiat la cativa metrii din lateral.
3. Ce sa pun in afumatoare? (accesibil)