Jean Valjean scrie:Ai dreptate, nea Janese, n-am ce zice in privinta asta. Poate ca trebuia sa citesc mai mult.
Numai ca si ceea ce am citit fara practica este ca si cum as fi vrut sa ma fac frizer, am citit toata iarna carti despre tuns si coafat si acum cand am pus mana pe foarfece l-am ciumpavit pe primul care a avut curaj sa se lase pe mana mea.
La mine teoria fara practica imi intra pe o ureche si iese pe ailalta. Si practica nu se pupa cu teoria.
Si mai ma sperii si cand vad ce zice lumea pe aici pe forum. Unu' zice fa asa, altul zice fa altfel.
Apoi, citesc pe forum ca unii baga rame la crescut. Multi. Apoi vad la altul cu proprii mei ochi cum creste o rama intr-un roi de pe o zi pe alta. Am si eu nevoie de rame noi, rame pe care nu am avut cum sa le cresc la fructiferi, ca am luat stupii mai tarziu si oricum a fost frig de dardaiau albinele pe flori..Pai sa nu bag si eu? Bag. Si nu iese ca la alalalt. Si m-apuc sa intreb si sa caut prin forumul vechi. Unu zice ca trebuie spart cuibul fara mila. Altu' ca nu e bine asa. Unu' sparge cuibul cu FA si-i iese bine, altu' zice ca trebuie cu rama crescuta. Si asta pe la inceputul lui aprilie, nu acum.
Asa ca bate-ma daca vrei, numai zii unde am gresit, ca eu nu mai inteleg nimic.
Te salut Jane si eu ... intr-un tarziu ca deh, abia acum ti-am cetit povestile.
Din tot ceea ce ai citit, vazut in poze pe forum ... nush' cum de ti-ai luat colonii la nivel de roi, ca asa arata ca populatie dar acuma fapta-i consumata si tu poti doar sa remediezi situatia.
Am observat ca, inca nu ai retinut bine ce este o familie buna si cum trebuie sa fie ea, cum arata ponta unei matci bune + alte notiuni care o sa ti le insusesti pe viitor.
Uite ce zice nea Janese aici si zice bine:
janese scrie:jvj-ul asta...i-am zis...el anu asta trebui sa-i faca buni pe cei care i-a cumparat....inseamna ca daca pana pe 15 mai nu-i face cu un cat de o jumate negru de albina...trebui sa ia masuri...sa schimbe matca..etc...etc.altfel ,sigur se va tarai cu ei si la anul!
...
Si cand zice de matca, apai cam are dreptate pt ca matcile bune, nu ponteaza asa imprastiat ( vezi primele poze cu ramele cu puiet ).
Chiar daca colonia este slaba insa daca matca este ok, atunci puietul este compact si adesea in forma de elipsa depus, respectiv eclozionarea si ponta.
La alte colonii ori in alta data calendaristica nu se mai observa elipsa dar atunci colonia este puternica si are suficienta albina doica pt a hrani multe oua.
La cumpararea coloniilor, trebuia sa mergi cu un apicultor care sa-ti spuna ce si cum trebuie sa fie o familie de albine.
NU e voie ( nu e bine ) ca toate ramele sa fie vechi. Se accepta max. 3 - 4 faguri vechi/negri din 10 iar 3 - 4 trebuie sa fie de culoare maro, respectiv 3 de culoare maro deschis ori galben/ faguri noi. Asa se prezinta o colonie in care se recicleaza fagurii vechi si necorespunzatori.
Faptul ca toate ramele sint negre denota ca ori au fost puse la vanzare in acele colonii, ori nu s-a facut reciclarea fagurilor vechi si de aici rezulta albinele mici, miere mai putina adusa, ca e mai mica gusha + predispozitie la nosema etc.
Peste toate astea, adica rame vechi, ai luat colonii slabe care nu au nici matci bune ... insa e un inceput care sigur nu o sa-l mai repeti.
Colegii ti-au dat sfaturi bune dar tu trebuie sa acumulezi cunostintele necesare intretinerii albinelor, trebuie sa stii cum evolueaza colonia, cum trebuie sa arate ea la orice data/luna din an ... ce e de facut cand apare o anomalie, s a m d.
Nu trebuie sa te dezorientezi vazand diferite sfaturi ori actiuni ale colegilor. Ei pot fi din zone diferite si implicit situatii diferite.
Tu trebuie sa stii cum e bine pt. albinele tale in zona unde esti ... de ex. NU bagi faguri la crescut daca albinele sint putine ... nici nu pui colector de polen daca colonia este slaba. Cine sa-ti aduca polen cand defapt, ea are nevoie de acel polen pt a se dezvolta.
Sint multe scrise pe forumul acesta insa informatie mai condensata ca in carti, e mai dificil de acumulat.
Acum ca ai albinele, iti va fi mai simplu sa observi si sa inveti apicultura dar nu lasa cartea si evident, intrebarile aici pe forum.
Perseverenta este mama reusitei ... succes !.