Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Jurnal apicultor incepator Mihai

Mesajde m3high » 10 Mai 2012, 08:53

Salutare tuturor! Ma numesc Mihai, am 30 de ani, sunt din Oradea si de aproape 3 saptamani sunt mandru posesor a 3 familii de albine. Am 2 pe 12r 1/1 cu caturi de 3/4 si unu pe 10r 1/1 cu cat tot de 1/1. Stuparit stationar, vatra in curtea casei, la 10km de Oradea. Salcamul e la 500-1000m de stupi, si pe langa mine e plin de pomi fructiferi si terenuri agricole.                                                                         Toti cei 3 stupi au albina pe toate ramele, toti au cuiburile pline de puiet pe 8-9 r. As avea o prima intrebare acum! Pot sa pun caturile? Daca da, cate rame sa pun in cat? (caturile de 3/4 au 10r ingrosate iar cel de 10r are 12 r de cuib, am 32 de rame cu faguri construiti si 32 rame cu foita pregatite pt caturi) Daca ati putea sa ma lamuriti cum sa procedez v-as fi recunoscator!                         P.S. La ultimul control nu am gasit botci de nici un fel, dar am gasit celule de trantori pe care le-am spart, iar trantorii de pe rame i-am zdrobit intre degete de frica sa nu roiasca, pt ca mi-am zis ca aparitia trantorilor e un prim semn pt roire. Am procedat bine?                                                                 
m3high

Re: Jurnal apicultor incepator Mihai

Mesajde Adi Hodis » 10 Mai 2012, 09:46

Salutare bihorene !. :)
Poti sa pui caturile si ramele sa le pui intercalate in cat, adica una cladita ( fagurele are celule ) una necladita ( F A = fagure artificial/ nu are celule cladite ).

Nu te mai obosi sa zdrobesti trantorii.
Intradevar este unul din semnele de intrare in friguri de roit dar nu asa vei elimina roirea.

Principalii factori de intrare in friguri de roit sint:
- lipsa de spatiu in stup respectiv supraaglomerarea.
- lipsa de activitate respectiv de cules a coloniei f. dezvoltate
- lipsa bunei aerisiri a coloniei respectiv caldura din stup.
Toate acestea, coroborate cu varful dezvoltarii coloniei duce la roit, mai ales daca matca este batrana.
O matca tanara este mai putin predispusa la roit.
Asadar, roirea se poate tine in frau daca maresti spatiul coloniei, daca asiguri cules chiar prin mutarea ei la sursa de cules si sa schimbi matca batrana tot la 2-3 ani.
Marirea spatiului o faci din primavara, aprilie s-au chiar martie, adaugand cate o rama la cuib, intre prima rama cu miere si cea cu miere si pastura.Niciodata nu bagi rama in cuib ( spargerea cuibului se numeste asta ) primavara timpuriu.
Spargerea cuibului se poate face abia in a 2-a jumate a lui aprilie in zona noastra BH si numai la coloniile bine dezvoltate, care au albina suficienta pt. a nu ramane ramele cu puiet neacoperite cu albine, inclusiv rama nou bagata.

Te salut si s'auzim de bine.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR