Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

glaliona

Mesajde glaliona » 10 Mai 2012, 00:25

Buna , sunt o incepatoare din Galati.
Am facut cunostinta cu albinele in primavara 2011 ,prin intermediul unui cumnat- apicultor(care locuieste la distanta dar tinem legatura prin telefon).
In aprilie 2011 am cumparat 3 familii de albine si in luna mai (dupa ce am primit lazile comandate ) am cumparat inca 3 familii.
La sfarsit de salcam 2011 am facut roi( cam multi zic eu) la indemnul cumnatului din 6 familii am ajuns sa pregatesc pentru iernat 19 familii ( 5-6 intervale,una singura
3 intervale).Iernate pe miere de floarea soarelui+ sirop administrat in toamna.Am aflat tarziu in toamna(de pe forum) ca mierea de FS nu este recomandata pentru iernare ,insa spre marea mea surprindere am iesit cu toate familiile din iarna.
Toate familiile iesite din iarna dar cam slabute (4-5 intervale)la 2 familii urme de diaree,la un stup lipsa matca si l-am unit cu cel mai slab(3 intervale iernate din care au ramas 2).Salcamul anul acesta a inflorit pe 1 mai (anul trecut dupa 15 mai), albina putina in stup, cules foarte slab .
Am citit cam tot ce am gasit la biblioteca si pe forum si incerc sa selectez ce este mai bun.Cumnatul este de moda veche nu recunoaste diafragma,fundul ca plasa, folia.Mi-a zis ca de acolo mi se trage ca am familii slabe ,desi cand am intrebat ce fac cu familia fara matca in luna martie si cu cele cu diaree a zis- lasale asa ca nu au nimic doar ajutale cu rame cu puiet.Marea dezamagire este ca toate rudele care asteptau borcane cu miere (ca doar am albine),nu inteleg ca a fost o iarna dificila,ca salcamul a inflorit cu mult mai devreme si familiile nu s-au dezvoltat suficient,ca poate nu secreta prea mult nectar(eu nu stiu sa apreciez dar am citit afirmatiile de pe forum ca albina nu prea vizita florile).Sigur vina i-mi apartine si sper sa invat din greselile proprii ( sa stimule la greu familiile in primavara ,ori sa le unesc) dar cum sa lamuresc lumea- de ce nu am facut miere ?
Noapte buna, si-mi cer scuze daca v-am plictisit prea mult.
glaliona

Re: glaliona

Mesajde Adi Hodis » 10 Mai 2012, 09:10

glaliona scrie:Buna , sunt o incepatoare din Galati.
...
Sigur vina i-mi apartine si sper sa invat din greselile proprii ( sa stimule la greu familiile in primavara ,ori sa le unesc) dar cum sa lamuresc lumea- de ce nu am facut miere ?
...

Bun venit in bransha.
Ca sa nu-ti mai apartina vina, imi fac timp sa-ti scriu urmatoarele:
Daca stimulezi la greu, aia nu mai este stimulare ci eventual indopare, ( cum se zice pe la noi ) si atunci vei avea de extras dar mierea va fi din siropul care-l dai.

Stimularea se realizeaza in proportii mici, de la 100 gr pina la 500 gr, la intervale de timp de 2; 3 zile.
Cantitatea se da in functie de nr-l de intervale ocupate cu albine, de ex. la 3 intervale dai 100 gr tot a doua seara ... la 6 intervale dai 200 -250 gr tot a doua seara s-au daca dai la interval de timp mai mare, maresti portia. La 3 seri o sa dai 400 gr. iar daca sint 8 intervale cu albine, poti sa dai 500 de gr. sirop.
Stimularea are scopul de a mentine ponta matcii in timpul lipsei de cules.
Daca exista cules din natura nu mai trebuie sa stimulezi decat coloniile slabe si doar cu cantitati mici de sirop.
Coloniile bine dezvoltate isi aduce singure nectarul necesar.
Astfel vei obtine albinele necesare pt. a culege nectar iar cand se va putea extrage, vei avea o miere curata.
Depasind proportiile mai sus mentionate, se va acumula "miere" in faguri din siropul administrat in cantitati mai mari, functie de portie si interval de timp ( adica stimularea la greu, de ex. sa dai cate 800 - 1000 gr la 5 intervale de albine tot a doua seara ), astfel ca mierea va contine si sirop, deci nu va fi o miere curata.
Alt aspect este ca supradozajul stimularii incurca ponta matcii deoarece, vor fi ocupate mai multe celule cu acel sirop inloc sa fie ocupate cu oua respectiv puiet.

Efectul stimularii adecvate este vizibil abia dupa 21 -25 de zile cand va ecloziona puietul si se poate observa luand in test doua colonii care au acelasi nr. de intervale ocupate cu albine. La una se da sirop, la una nu.
S-au un test cu 3 colonii identice ca populatie, una primeste sirop in portii normale, una nu iar a 3-a primeste portii in supardozaj.

Un amanunt f. important:
Mierea de anul acesta s-a pregatit inca din august, anul trecut.
Atunci trebuia sa faci tratamentele contra Varroa si stimulari, chiar si unificari de colonii slabe pt. a ierna colonii bine populate de 5-6 intervale albina iarna in ghem ( adica in toamna, sa fi avut 8 -10 rame cu albine in stup ) si astfel, acum, ar fi ceva miere de extras.

PS
Celor ce nu inteleg ca nu este miere pt. extras, o sa le poti da de la colonia stimulata la greu. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde glaliona » 10 Mai 2012, 13:57

Nu fac pastoral,deci urmatorul cules va fi la FS.Sper sa fie bine dezvoltate pana atunci.Tratamentele le-am facut corespunzator dar de unificat nu mi-a permis* mentorul* meu( cica sa nu pierd familia-se referea la numarul lor).De pe forum am inteles ca este bine sa apreciez calitatea si nu cantitatea.In primavara aceasta cumnatul mi-a facut o vizita in stupina,vazand ca tin cuibul strans+ diafragma+hranitor si ramele descapacite a zis ca nu fac bine si a bagat rame la greu(si cate 4 rame intercalate cu ramele existente ca sa aiba matca spatiu de ouat ca urmau sa infloreasca primii pomi).Noptile erau inca reci ,albina acoperitoare nu aveam deci matca nu a ouat.
Sper sa nu se creada ca incerc sa -mi scad din vina esecului ,dar i-mi pare nespus de rau ca nu am luat masurile corecte.
Dl Adi Hodis mersi mult de incurajari si foarte buna ultima afirmatie cu referire la stimularea la greu (este si aceasta o idee ;) )
glaliona

Mesajde delux111 » 10 Mai 2012, 15:58

Glaliona, in primul rand , bun venit.
Asa cum ai specificat, trebuie sa te hotarasti ce vrei : cantitate sau calitate . Mi se pare ca ai exagerat anul trecut, cand ai facut din 6 familii 19 roi. Nici nu trebuia sa speri ca o sa scoti miere la salcam in 2012, mai ales ca esti pe stationar.
Deci pe viitor, gandeste-te ca daca roiesti, nu extragi in anul respectiv, si poate nici salcamul din anul viitor . Sunt si exceptii, dar regula cam asta e ...
Marirea si micsorarea cuibului se face in functie de albina din stup. Degeaba bagi 4 rame (ma refer la cumnat) , daca e putina albina ... putea sa bage si 20 de rame ca matca tot nu oua .
Eu te-as sfatui sa incerci sa-i duci cu vreo duba , ceva , la tei - poate se mai intaresc , sau incearca si cateva ture cu sirop cu protofil .
Sa auzim de bine !
delux111

Mesajde namzeb » 10 Mai 2012, 17:13

Glaliona nu fi trista nu esti nici prima si nici ultima care nu vor extrage miere la salcim.Daca ai suficient puiet capacit de la 4-5 rame in sus nu unifica ci asteapta urmatorul cules iar mierea adunata e bine sa o lasi pentru dezvoltare in continuare.Acum grija este sanatatea si dezvoltarea familiilor.Si mai putin deranjarea lor zilnica.Si findca sintem vecini este bine sa ne uram bun venit pe acest forum si succes.Cu respect
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Mesajde glaliona » 10 Mai 2012, 19:11

Sincer stiu ca am facut prea multi roi si -mi era rusine sa recunosc pe forum acest fapt .Mi sa zis- fa roi,fa roi ca albina se inmulteste ca viermii (sincer nu mi-a placut aceasta comparatie ,dar acum dupa ce am citit atat despre albine,nu sunt deacord deloc )
Putina miere de la salcam va ramaine in stup ,daca va fi nevoe voi administra si sirop (doar sa stiu ca sunt ele bine)
Am observat o explozie de puet in timpul salcamului (doar cele 2 familii cu diaree in iarna au ramas pe 3 rame de puiet).Am inteles ca ar fi bine sa le schimb matcile pentru ca altfel vor stagna in continuare .
Mijloc de transport avem dar locuind in Galati si avand albinele la tara , la socri nu pot sa le las nesupreavegheate undeva pe camp.
Cand am cumparat albinele am cumparat si tot inventarul apicol (lazi noi ,centrifuga,afumator,perie,dalta,colectoare de polen si multe altele) nu sa pus problema banilor
am noroc cu sotul care desi nu se implica ,ma ajuta foarte mult si nu ma condamna pentru nereusite.Nu am ocupatie si am hotarat ca aceasta sa fie preocupatia.
Am depus mult suflet si sunt deranjata de privirea necunoscatorilor care ma vad ca pe o ratata care sigur habar nu are ce face sau ce are de facut ca stupul sa bubue de miere.Toata lumea avea impresia ca pui lazile goale pe vatra si albina intra in stup si face miere (nici decum nu implica multa munca si implicare)
Multumesc tuturor pentru incurajari,nu am vazut multe doamne pe forum de aceea am avut multe ezitari inainte de a posta pe forum.
Sanatate tuturor apicultorilor si* familiilor * lor.
glaliona

Mesajde Adi Hodis » 10 Mai 2012, 19:28

glaliona scrie:...
In primavara aceasta cumnatul mi-a facut o vizita in stupina,vazand ca tin cuibul strans+ diafragma+hranitor si ramele descapacite a zis ca nu fac bine si a bagat rame la greu(si cate 4 rame intercalate cu ramele existente ca sa aiba matca spatiu de ouat ca urmau sa infloreasca primii pomi).Noptile erau inca reci ,albina acoperitoare nu aveam deci matca nu a ouat.
...

Ceee ?? :shock:
Ala da stupar ! ... cand mai vine si vrea sa-si bage nasu in stupi, sa ai pregatita ceva tarie ( palinca ), faci ce stii si-l imbetzi, manga sa se faca ... si mai cashtigata vei fi. :)

Iar pe viitor, daca vrei inmultire si miere sa stii ca 1 roi dintr-o familie este suficient. Asa vei avea si miere si colonii bune pt. iernat respectiv sperante la recoltele din anul urmator.
Vrei doi roi dintr-o fam, dupa salcam poti sa faci dar apoi nu mai te atingi de mire ca le trebuie lor pt. iernat. S-au daca le iei mierea, trebuie sa le dai sirop din zahar invertit ( ca nu uzeaza albina ) si poti sa-l invertesti dumneata acasa. Cauta retzeta lui nea Gica, Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.

Mai mult de 2 roi dintr-o familie buna ( nicidecum mitza leshinata ) NU te sfatuiesc sa faci.

Era sa uit, primavara timpuriu, se procedeaza astfel la largirea cuibului, adica se adauga 1 rama, preferabil cu celule cladite daca ai, daca nu, cu fagure artificial si se pune intre prima rama cu miere si cea cu pastura si miere.
Ramele cu puiet nu se misca de pe pozitia lor iar albina trebuie sa existe si pe ramele marginashe ale cuibului, adica cele cu miere.
A doua rama se adauga intre rama cu miere si cea recent adaugata la cuib dar asta dupa ce au trecut cateva zile, 4 - 6 zile.
S-au chiar mai repede daca a cladit rama cu fagure artificial, daca nu, NU, pina va fi cladita si exista albine mai multe.

PS
Cumnatul dumitale tre´ sa studieze din carti si sa invetze de acolo apicultura ... ca dupa ce-a facut, eu a'i dau nota minus 2 si l-as pune sa-mi plateasca echivalentul a 2 rame cu puiet + albina de pe ele.
Asta ca sa stie si sa tina minte ... a dat coloniile inapoi cu cel putin 2 saptamani. :evil:
Daca nu crede, invita-l sa vada puietul racit si scos in fatza urdinishelor si mai arata-i in ramele care le-a mutat de pe pozitia lor in exterior.
Cu alte cuvinte, ce a facut dumnealui este mai rau ca in proverbul ala ... " doi incarca - doi descarca ". :(

La ora actuala coloniile dumitale ar trebui sa aiba atita albina cat se vede in poza, ca sa faci treaba la salcam.
Fişiere ataşate
30032010804 (Medium).jpg
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde Adi Hodis » 10 Mai 2012, 19:53

glaliona scrie:...
Multumesc tuturor pentru incurajari,nu am vazut multe doamne pe forum de aceea am avut multe ezitari inainte de a posta pe forum.
...

Ei na ! ... chiar daca nu scrie dumnealor, de citit citesc si cel mai de lauda e faptul ca nu doar citesc ci chiar muncesc.
Uite o dovada : :D
Fişiere ataşate
ok_115197.jpg
Adi Hodis

Mesajde glaliona » 10 Mai 2012, 20:53

Sper cu putin( ori mai mult ) efort si multa dragoste sa redresez situatia.Retetele lui nea Gica le cunosc si leam urmat, urmaresc forumul cam din ianuarie 2011.Stiu si ca nea Gica a plecat dintre noi (sigur spre o lume mai buna si acum ne vegheaza),nu am indraznit sa prezint condoleante neapartinand familiei apicultorilor forumisti.
Nu vreau sa condamn pe nimeni ,poate mentorul a avut intentii bune dar hotararile trebuia sa le iau eu(aici si-a spus cuvantul lipsa de practica) .A fost o lectie amara din care sigur voi invata.Sunt totusi mandra ca am scos familiile din iarna fara pierderi si voi incerca sa ajung in toamna cu 18 familii puternice.
glaliona

Mesajde Ioan Guist » 10 Mai 2012, 21:47

Fara discutie, aveti tot respectul meu.
In primii ani mie mi-au murit stupii.Si nu am facut roi din ei.
Deci ...bravo si respecte.
Jos palaria.

Mai ramane sa cititi, sa observati, sa puneti in practica si sa fiti sanatoasa.

Succes

Ma inclin.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde glaliona » 10 Mai 2012, 23:11

Mersi mult de incurajari dl Ioan Guist ,sunteti unul din preferatii mei pe langa Adi Hodi ,regretatul nea Gica si mai sunt cativa carora cu placere le citesc toate postarile
care sunt concise si la subiect.Din ele reese profesionalismul.Multa sanatate tuturor.
glaliona

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?