Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Cuib de albine gasit in stalp.Ajutor cu un sfat va rog!

Mesajde kozmin » 14 Mai 2012, 17:03

Va salut cu respect,Cozmin ma numesc.Am mare nevoie de cateva sfaturi va rog legat de un cuib serios si sanatos de albine gasit spre mirarea mea intr-un stalp rotund de tensiune dezafectat aflat pe unul din terenurile mele.Situatia este urmatoarea:stalpul are o spartura cat o palma sa zic aproape de baza iar albinele se afla in interiorul acestuia!Ei dragi mei iata marea mea problema si dilema cum sa fac sa iau acele albine din acel cuib si sa formez un stup nou?Ma gandeam cu ceva fum pe deasupra stalpului dar am impresia ca acesta este obturat in varf..Stupul banuiesc ca este zdravan deoarece un prieten mi-a zis ca a observat albinele acolo de cativa ani dar nu le-a dat importanta.Va rog sa ma ajutati cu ceva sfaturi v-as ramane recunoscator!
kozmin

Re: Cuib de albine gasit in stalp.Ajutor cu un sfat va rog!

Mesajde nae » 14 Mai 2012, 17:30

Lasa-l in pace .Fara matca (e in mijloc ) nu-l iei /e plin de varroa /fara echipament te ''vad '' la stirile de la ora 5 .
Cumpara un roi de la un ''apropiat ''(ca zona ) cu permisiunea sa-l vizitezi periodic sa inveti cat se poate ...
Multa sanatate !
nae

Mesajde kozmin » 14 Mai 2012, 17:39

Iti multumesc pentru raspuns!Varoua nu ar fi o problema ca i-as face un tratament..am ceva experienta cu albinele deoarece am 10 stupi,as fi unpic familiarizat..Alte idei cine ma poate ajuta?
kozmin

Mesajde augustin » 14 Mai 2012, 17:55

Te rog si eu, lasa-l acolo. Stalpul ala are vreo 40 de cm diam interior, familia e dispusa pe inaltime, betonul e tare, nu prea poti sa-l spargi. Risti prea mult, apoi gandeste-te in ce conditii a trait familia aia: congelator iarna, cuptor vara, etc. Bea o bere, exprima-ti parerea de rau si inmulteste stupii tai. Doamne-ajuta!
Augustin cel patit
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde Alexu » 14 Mai 2012, 18:08

Hmm .. eu albinele mele le am din niste stejari , erau scorburoasi . La prima familie am facut o gaura cu drujba la o palma de gaura pe unde intrau si m-am dus in jos cat sa pot sa scot o bucata din stejar . Am scos bucata si spre surprinderea mea nimerisem , in dreptul gaurii facute erau faguri . Am marit gaura , am asteptat vreo 45 de min ..si-am luat fagurii cu albine , dar ghinion matca nu a fost pe faguri . M-am chinuit toata ziua , dar degeaba . A doua zi m-am dus la loc , matca si albinele care ramasesera s-au retras pe locul fagurilor dupa care le-am scuturat si le-am bagat in sac--> stup . Asa am facut prima familie , la vreo 2 ani am mai gasit una , si aia tot intr-o scorbura era . Avand gaura mai mare am vazut fagurii , erau deasupra gaurii pe care intrau . Am incercat acelasi prodeceu ( deja aveam experienta :D ) , dar fiind o familie puternica , era foarte agresiva , m-a facut praf :lol: . Asa k am atacat-o agresiv cu fum si surpriza , m-am trezit cu-n ghemotoc de albine pe o creanga , care tot crestea pana mare parte din albine s-a retras acolo parasind fagurii . Am luat ghemotocul ( galeata de albine :o ) le-am pus in stup+fagurii . Si asa le-am rezolvat , tinand cont k erau niste stejari precum cei din filmul lui pacala , nu puteam sa-i tai . Iti recomand sa te uiti atent la gaura , poate o sa observi faguri , sau directia in care urca albinele . Nu cred k o sa poti sparge stalpul ( e in picioare?) afumale , dar nu in afara gaurii trebuie in interior sa treaca fum prin cuib , asa matca si albinele vor parasii cuibu ( pacat de fagurii si puit :( ) . Sau am mai vazut o metoda sa lovesti continuu stalpul sa creezi vibratii si sa le scoti ( asta e metode de discovery :lol: )
,, Nu e problema mea ce cred oamenii despre mine . Eu sunt ceea ce sunt și fac ceea ce fac . Nu astept nimic și accept totul . Si asta face viața mult mai usoara ''
Alexu

Mesajde kozmin » 14 Mai 2012, 18:12

Va multumesc pentru raspuns domnu augustin,este un stalp maricel cu o raza de 20 cm in interior,un spatiu destul de mare in interior.Sincer sa fiu mi s-a cam pus pata pe el! daca au stat iarna in acel frig ma gandesc ca ar fi o familie buna..M-a sfatuit cineva ca sa incerc cu o gaura mai sus si sa bag fum,ce ziceti?Alte idei ce ziceti?Numai bine!
kozmin

Mesajde augustin » 14 Mai 2012, 18:17

Frate, n-am afirmat ca nu se poate, cu un generator si o rotopercutanta cu dalta faci minuni. Daca pentru tine e o provocare, fa-o, dar ai mare grija! Echipeaza-te corespunzator, fa o gaura mare ca sa poti scoate fagurii (vezi postarea lui Alex de mai sus, s-ar putea sa ai nevoie de doua reprize).
Mult noroc.
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde kozmin » 14 Mai 2012, 18:18

Ooo sftaturi utile;) va multumesc si dvs! Frumoasa povestea ,m-ati impulsionat sincer!Precizez ca acea gaura pe unde intra se afla cam la 30 cm fata de sol..si albinele par sa se duca in jos dar nu sunt sigur..Da stalpul este in picioare.
Ultima oară modificat de kozmin pe 14 Mai 2012, 18:29, modificat 1 dată în total.
kozmin

Mesajde kozmin » 14 Mai 2012, 18:21

Iti multumesc augustin pentru sfaturile date,dar cred ca voi incerca.Ma mai poate ajuta cineva cu ceva sfaturi?ar fi binevenite.Va multumesc!
kozmin

Mesajde balu » 14 Mai 2012, 18:48

Da ce-ai frate cu ele? :?:
balu

Mesajde LUCIAN AVRAM » 14 Mai 2012, 19:02

kozmin scrie:Ooo sftaturi utile;) va multumesc si dvs! Frumoasa povestea ,m-ati impulsionat sincer!Precizez ca acea gaura pe unde intra se afla cam la 30 cm fata de sol..si albinele par sa se duca in jos dar nu sunt sigur..Da stalpul este in picioare.

ai grija sa nu-ti cada stalpul in cap daca ai de gand sa umbli cu rotopercutanta
o poza ceva se poate ?
LUCIAN AVRAM

Mesajde kozmin » 14 Mai 2012, 19:36

Tocmai ca am,de ce sa stea in stalp si nu in stupul meu?Si cred ca menirea oricarui pasionat de albine e sa ii inmulteasca nu?Tocmai asta doresc si eu,deaceea caut o modalitate de a lua acea familie.Mmomentan nu am poze.Pe viitor sper sa postez.Nu ma apuc acum sa daram stalpu omule..totusi.
kozmin

Mesajde XXL » 14 Mai 2012, 20:48

prima data incearca sa vezi unde au cuibul,mai sus sau mai jos de gaura de intrare
in functie de asta faci o a doua gaura incat cu un afumator cu burduf fumul sa
treaca prin cuib...la gaura de sus pui o rama cu miere
...in acelasi timp bati si continuu in stalp incat sa creezi vibratii(ai nevoie si de a 2 persoana)...succes
...probabil daca era mai rau
nu era asa bine
XXL

Mesajde stroe » 14 Mai 2012, 21:05

Faci o gaura patrata cu un flex cu disc diamantat si pui fagurii pe rame noi . O sa vezi cum arata. Eu am scos trei dintr-un perete al unei case din Bucuresti si acum arata perfect . Daca are ceva boli se va vedea asa ca nu-ti fa probleme. Daca folosesti ceva cu percutie vor fi prea agitate iar cu fum vorr pleca pe stalp si pierzi o parte din albina si chiar matca.
stroe

Mesajde viorel_v2000 » 14 Mai 2012, 21:26

kozmin scrie:Va salut cu respect,Cozmin ma numesc.Am mare nevoie de cateva sfaturi va rog legat de un cuib serios si sanatos de albine gasit spre mirarea mea intr-un stalp rotund de tensiune dezafectat aflat pe unul din terenurile mele.Situatia este urmatoarea:stalpul are o spartura cat o palma sa zic aproape de baza iar albinele se afla in interiorul acestuia!Ei dragi mei iata marea mea problema si dilema cum sa fac sa iau acele albine din acel cuib si sa formez un stup nou?Ma gandeam cu ceva fum pe deasupra stalpului dar am impresia ca acesta este obturat in varf..Stupul banuiesc ca este zdravan deoarece un prieten mi-a zis ca a observat albinele acolo de cativa ani dar nu le-a dat importanta.Va rog sa ma ajutati cu ceva sfaturi v-as ramane recunoscator!

O alta varianta folosita de Andrei RN (americanul) -cine isi mai aduce aminte de el.
A postat-o chiar alci pe forum sau pe celalalt nu mai stiu...
Varianta folosita de el recupera numai albinele fara matca si in esenta spunea ca procedeaza asa:

Facea o palnie mai lunga (trunchi de con) din sita pe care o aseza cu baza mare pe gaura de acces in cuib si astupa restul crapaturilor.
Albinele ieseau pe con pe partea ingusta si la intoarcere cautau vechiul urdinis la care nu mai aveau acces.
In apropiere de gaura de acces punea o lada cu unul sau doi faguri.
Pana la urma se adunau acolo. Lasa cutia mai mult timp (zile). pana la urma trebuiau sa iese la zbor si albinele tinere.
Am descris mai sus ce mi-a ramas in minte, poate am omis multe lucruri...
Nu am utilizat niciodata metoda si este foarte posibil, ca de foarte multe ori, practica sa doboare teoria
viorel_v2000

Mesajde kozmin » 14 Mai 2012, 22:00

Va multumesc tuturor pentru sfaturile si ideile bune acordate!Dar daca ele au cuibul mai sus de gaura(sa zic ca voi folosi fum) si deasupra stupului mai dau o gaura la care voi pune un minciog ca la peste dar din plasa fara a da ocazia albinelor sa scape din el,adica asezat cum trebuie..am sanse ca printre albinele prinse sa fie si matca?din cauza fumului si a batailor in stalp sa iasa si ea?Am ales aceasta metoda datorita faptului ca locatia acestuia este aproape de un drum circulat si in mod sigur voi ramane fara rame si chiar fara stup ca de traim in romania..ce ziceti de aceasta idee?va salut!
kozmin

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE