Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: VIO-Foarte incepator.

Mesajde augustin » 08 Mai 2012, 21:42

vio-trutza scrie:
pngflorin scrie:Felicitari.
Dalta sau scarar ai?

Nu inca :)

N-ai dalta? :o
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde vio-trutza » 09 Mai 2012, 06:25

.
augustin scrie:
vio-trutza scrie:
pngflorin scrie:Felicitari.
Dalta sau scarar ai?

Nu inca :)

N-ai dalta? :o

Nu am, deoarece in ziua in care am cumparat materialele pe care le-ai vazut,nu aveau si dalti apicole. Dar o sa imi procur cu siguranta cand voi avea nevoie :)
vio-trutza

Mesajde vio-trutza » 15 Mai 2012, 10:58

Si iata ca au venit si primele,,dileme,, :(

Am batut palma cu un apicultor sa imi achiItionez albine. Dilema este urmatoarea : sa cumpar trei roi pe 5 rame,3 cu puiet si 2 cu pastura, avand promisiunwa ca imi vq da matcile de anul acesta gata imperechiate fara a mai exista riscul sa pierd eu matca la imperechere sau sa cumpar 2 familii pe 10 rame fiecare. Eu asi opta pt. roiuri gata formate avand in vedere ca ca din 15 rame 9 sunt cu puiet iar daca iau familie nu stiu daca 10 din 20 sunt cu puiet,iar eu daca vreau sa le inmultesc dupa culesul de tei nu stiu in ce masura voi reusii sa mai fac 2 roi.__ Mentionez ca pretul a 2 familii este acelasi cu costul a 4 roi.

Va salut cu respect.
vio-trutza

Mesajde vio-trutza » 27 Mai 2012, 14:23

Sa va scriu ce am mai facut in ultima vreme. In data de 21.05.2012 am fost la persoana care trebuia sa imi faca roiurile pt. al le lua. Am pus lazile mele in masina (lazi noi dadant pe 10 rame pe care in prealbil le-am 'tratat' cu pirlitorul fara sita antivaroa)si impreuna cu cel de la care am cumparat albinele am plecat spre stupina. Pe drum am aflat ca roii pe care urma sa ii cumpar erau inchisi de dimineata noi ajungand pe la orele 18.00 la stupina. Nu stiu de ce a facut acest lucru pt. ca in momentul cand a deschis stupul sa mute ramele au iesit si o parte din culegatoare.
La unul din stupi in momentul cand a deschis podisorul , dupa diafragma am gasit albina moarta si unele dintre ele ametite.A zis ca s-au batut intre ele si a mai luat o rama dintr-un stup si a scuturat-o la roiul meu dupa ce le-a stropit cu tuica.
Cand am ajuns la locul unde urma sa amplasez stupii era deja orele 20.30. Am pus ziare peste podisor care este jumate sita jumate usb , si am deschis urdinisurile. La doi dintre ei nu au fost probleme insa la al treilea albine a inceput sa iasa si sa pice in fata stupului ametita.
A doua zi pe o ploaie torentiala m-am uittat la stupi pe la urdinis. La cei fara probleme nu era albine coborata pe fundul stupului , insa la cel cu probleme era foarte multa albina moarta in fata stupului si pe scandura de zbor. In momentul cand am vrut sa curat scandura de zbor am strivit o albina moarta , iar din abdomenul acesteia a iesit o substanta galbena. Tot atunci am observat ca pe fundul stupului mai picau cate unele cu picoarele in sus si nu se mai puteau intoarce iar cate unele se bateau intre ele. Acest lucru a continuat si zilele urmatoare.
De cand am luat roii nu am mai deschis capacul din cauza ploilor care au cazut in continu. Roii sunt pe 6 rame ,2 cu miere si pastura si 4 cu puiet + 1 FA pus de cel de la care i-am luat pe care incepusera sa il cladeasca. Am asteptat o zi frumoasa ca sa pot merge impreuna cu cel de la care am cumparat sa vedem ce s-a intamplat ca stupul bolnav avand promisiunea ca imi va face alt roi insa a plouat in continu si a fost cerul noros.
Va multumesc pt. rabdarea de a citi ,si anticipat pt. sfaturi si pareri.
O zi buna va doresc.
vio-trutza

Mesajde vio-trutza » 01 Iun 2012, 17:55

Primul filmulet cu albinutele mele realizat in 28.05.2012. Daca se poate ceva pareri.
O sa incerc sa fac un filmulet si in momentul cand ii voi deschide stupii, sau macar ceva poze.

http://www.youtube.com/watch?v=99lbQTQ0 ... e=youtu.be

Va salut cu respect.
vio-trutza

Mesajde vio-trutza » 01 Iun 2012, 18:03

vio-trutza scrie: Cand am ajuns la locul unde urma sa amplasez stupii era deja orele 20.30. Am pus ziare peste podisor care este jumate sita jumate usb, si am deschis urdinisurile.

......am vrut sa scriu osb :oops: :D , dar din viteza si cu gandul la ....
vio-trutza

Mesajde vio-trutza » 04 Iun 2012, 11:33

Ieri am fost la albine si am constatat urmatoareleu,
Doi dintre ei merg f. bine,matcile oua frumos, au cladit rama pusa in urma cu 6 zile, chiar este ouata.la una din familii incepuse sa cladeasca si pe alimentator.
La familia cu probleme cred ca i-a murit matca deoarece nu erau oua in nici un. stadiu iar albina bazaia ciudat si isi ridica fundul in sus.
vio-trutza

Mesajde vio-trutza » 03 Iul 2012, 16:01

Vreau sa va spun ca nu am mai facut niciodata acest lucru (adica sa filmez si sa vorbesc in acelesi timp :oops: ) si emotiile au fost foarte mari :) . Filmarea este facuta pe la ora 10.30-11.00 dimineata.
Cu speranta ca nu o sa va plictisesc prea tare va multumesc anticipat.

http://www.youtube.com/watch?v=30LJoC4OOic
vio-trutza

Mesajde vasilescu adrian » 01 Noi 2012, 10:42

la multi ani domnul viorel!..
sa fiti sanatos,iubit si la punga gros!..
numai bine pe mai departe!..
"o clipa n-a fost atenta natura si s-a nascut omul...o clipa sa nu fie atent omul si natura-si repara gresala"Albert Einstein
vasilescu adrian

Mesajde vio-trutza » 12 Apr 2013, 23:27

Va salut cu respect pe toti. Nu am mai postat de mult pe aici si asi vrea sa va povestesc ce am mai facut(si totodata sa va cer ceva sfaturi sau pareri) in perioada cat nu am mai postat. Am intrat in iarna cu 5 rio, 3 pe 5 rame , 1 pe 4 rame si unu pe 3 rame.Am strans cum am stiut eu mai bine cuibul,si am lasat mancare cat am crezut eu sa le ajunga, adica ramele aproape pline de miere. Am inpachetat cu polistiren peste podisor care este jumate plasa si jumate osb si cu o mocheta intre podisor si polistiren.
Am dat o jumat' de turta pe la jumatea lui februarie si dupa doua saptamani 500 g de Apiluk. Am verificat atunci si erau toti cu matca.La cei cu 5 rame avea cate 2 rame ouate, la al cu trei rame cateva celule iar la cel pe 4 rame nu era puiet si jumate din albine moarte pe fundul stupului si ramele patate de diaree insa am vazut matca.
Am stans atunci cuibul din nou, am mai completat cu rame cu miere si asa m-a prins vremea rea cu temperaturi scazute, ploi si ninsori. Acum cateva zile i-am verificat fara sa mai umblu in ei, doar am ridicat capacul deoarece era vreme ploioasa, si erau toti cu albine.
Azi am zis sa le dau sirop 1/1 cu protofil si am constatat urmatoarele:
Cel cu albinele cu diaree care il stransesem pe 3 rame inainte de vremea rea din martie , avea 1 rama cu polen si 2 cu puiet capacit si larvar, asa ca i-am bagat o rama goala stropita bune cu sirop.
Cel pe trei rame surpriza: fara matca , albina putina,cred pe doua rame ,fara puiet. Nu am mai facut unificari si am zis sa sun un prieten sa ii cer sfatul,iar acesta mi-a zis sa ii dau o rama cu puiet. Am lasat treaba aceasta pe maine cu gandul sa mai citesc si sa va cer si voua o parere.
Ceilalti trei au cate 2-3 rame cu puiet capacit si larvar , doar ca la unul care il stransesem pe 4 rame si era albine multa pe ele, am vazut pe partea superioara a unei rame puiet de trantori :idea: :?: :?: :?: :?: . Care credeti ca este cauza? Avea puiet capacit pe doua rame .Am mai bagat o rama goala cu sirop pe ea si am pus si in hranitor deasemenea sirop.
Cu speranta ca nu v-am plictisit prea mult cu povestea mea va urez o noapte frumoasa.
vio-trutza

Mesajde mihai33 » 13 Apr 2013, 13:22

salut
1.nu te ingrijora cu puietul de trantor, este ceva normal
2.la cel fara matca, da-i o rama cu puiet de toate varstele, si neaparat cu oua , tine minte unde sunt ouale, dupa 4 zile verifica de botci si lasa 2 botci din zona cu oua, restul botcilor formate le tai,..operatia trebuie sa o faci foarte repede,..si sa strangi cuibul pt a nu raci botcile noi formate, rama pe care o introduci sa fie acoperita de albina..
3.ajuta-i cu sirop pe toti,in proportie 2 la 1, vezi reteta de sirop invertit
4.la cel fara matca , dupa ce ai vazut botcile, si daca ai posibilitatea hraneste-l zilnic timp de 6 zile cu 200-300 gr de sirop...dupa care roaga-te!! :D

spor
Apicultura este o arta, multi pot desena, dar putini isi pot vinde lucrarile!!!
mihai33

Mesajde vio-trutza » 16 Apr 2013, 17:13

Am stat si m-am gandit, si am hotarat sa unific stupul fara matca cu roiul mai mic cu gandul ca poate la salcam mai trag si ceva miere de la el si poate reusesc sa mai fac si un roisor. Am crezut ca pana iese botca , pana se imperecheaza , daca se imperecheaza trece salcamul. Asa ca am procedat astfel:
- am deschi stupul cu matca si am spart o ceapa pe care am pus-o pe fund;
- am luat un ziar pe care l-am intepat cu un cui si l-am pus peste stup;
- am luat un cat unde am pus ramele cu albina din stupul fara matca si apoi am pus podisorul si capacul.
Este prima unificare pe care o fac . Zilele acestea am sa ma duc sa vad ce a iesit :?: .
O sa va tin la curent.
Toate cele bune
vio-trutza

Mesajde vio-trutza » 24 Apr 2013, 13:58

Cu unificarea am reusit. Acum am o alta problema. :?: :?: :?:
Un sfat asi vrea si eu in lagatura cu vopsirea interiorului unei centrifugi din tabla galvanizata :idea: . A fost vopsita cu ceva bronz cred pe interior si acum s-a cojit vopseaua si cade in miere.Eu asa am cumparat-o. Am dat eu cu peria de sarma pe unde era cojita vopseasua si a cazut, dar totusi mi-e frica sa nu se cojasca peste tot.
Ce solutii imi dati? Mai are si ceva puncte de rugina pe unde a fost lipita tabla.
Centrifuga este pe 3 rame si am luat-o de la cineva care nu a mai folosit-o de 3 ani.
vio-trutza

Mesajde nae » 28 Apr 2013, 21:42

La multi ani ! (problema cu vopsitul ma depaseste - succes )
nae

Mesajde vio-trutza » 02 Mai 2013, 08:00

nae scrie:La multi ani ! (problema cu vopsitul ma depaseste - succes )

Va multumesc pt urari, multa sanatate si dv.
Cu vopsitul sper sa ii dau de cap pana la urma.
Toate cele bune.
vio-trutza

Mesajde vio-trutza » 14 Oct 2013, 12:25

Cand mai uit la postarile anterioare de pe aceasta pagina si vad cati oameni cu experienta mi-au scris, ma incearca un sentiment de bucurie. Abea acum de cand urmaresc forumul aproape zilnic am constatat cele spuse cu un rand mai sus de mine.
In alta ordine de idei, anul acesta mi-am schimbat scula cu care navighez pe net
(cea veche m-a lasat la greu :( ), iar cu cea noua incerc sa ma acomodez.
Cateva poze cu ce am facut eu anul acesta:
Fişiere ataşate
IMG074 (600 x 450).jpg
la FS
IMG075 (600 x 450).jpg
tot la fs
IMG054 (450 x 600).jpg
asta-s eu dupa apiterapie cu venin
vio-trutza

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?