Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Necaz

Mesajde solokatana » 26 Apr 2012, 20:53

Dragi stupari am nevoie de un sfat; astazi, dupa 2 saptamani de cand nu am mai intervenit in stupi, am constatat la unul din ei, lipsa zbor cules, decat foarte putin, si puiet deloc inauntru!!!! si doar cateva celule de trantori capacite; matca, nici urma; din cauza ca la noi a plouat aproape zilnic nu am mai verificat acest stup, care era pe 10 rame de albine; ce sa ma fac? matca nu am, botci nu am decat 2 incepute, cu putin laptisor de matca, in alt stup,....in disperare de cauza, am luat o rama cu oua din altul si le-am dat-o....o fi bine? sa unific?
Va multumesc anticipat
solokatana

Re: Necaz

Mesajde clncatalin » 26 Apr 2012, 20:58

Matca ce varsta avea? Care a fost ultima operatiune facuta ?

Daca a murit (disparut), vor trage botci de salvare pe rama cu oua. Daca nu trag botci s-a schimbat matca iar cea tanara inca nu s-a imperecheat.
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa." - Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/catalin.calin.353
clncatalin

Mesajde Bee Happy » 26 Apr 2012, 21:23

Solokatana, hai wakarimasu problema ta. Si as iesi chiar acum pe poarta, cu o matca in mana, sa te ajut. Daca ai fi vecinul meu. Poate chiar esti. Dar noi de unde sa stim, daca nu scri de unde esti?
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde solokatana » 26 Apr 2012, 21:29

Sa ma iertati, sunt sibian, stupina o am la 20 de km; matca veche era de anul trecut, din botca de roire, si nu cred sa fie matca noua, intruct toate albinutele ''plangeau'' destul de urat cand am deschis stupul; o sa urmaresc situatia duminica....
solokatana

Mesajde Bee Happy » 26 Apr 2012, 21:38

Nu le lasa orfane pana duminica. Daca nu ai nici un stupar pe langa tine, ca sa-ti dea o matca, unifica familia, cu cel mai slab roi pe care il ai. Respectand bineinteles procedurile de unificare.
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde Dila Daniel » 27 Apr 2012, 11:58

solokatana scrie:Dragi stupari am nevoie de un sfat; astazi, dupa 2 saptamani de cand nu am mai intervenit in stupi, am constatat la unul din ei, lipsa zbor cules, decat foarte putin, si puiet deloc inauntru!!!! si doar cateva celule de trantori capacite; matca, nici urma; din cauza ca la noi a plouat aproape zilnic nu am mai verificat acest stup, care era pe 10 rame de albine; ce sa ma fac? matca nu am, botci nu am decat 2 incepute, cu putin laptisor de matca, in alt stup,....in disperare de cauza, am luat o rama cu oua din altul si le-am dat-o....o fi bine? sa unific?
Va multumesc anticipat

Daca vrei miere,unifica(sa fi sigur ca nu are matca)
Daca nu,lasa-l sa traga botci de salvare.Dupa 5 zile,intervin-o si rupe toate botcile avansate(eventual capacite) si lasa doar 2 mai "crude",mai mari si mai frumoase.
Sau lasa 4 si mai faci un roi...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde solokatana » 29 Apr 2012, 11:35

Va multumesc tuturor; va tin la curent cu ce se intampla; sa nu uit, in alt stup, am gasit 2 inceputuri de botci cu laptisor, vor sa roiasca?
solokatana

Mesajde clabescu.marius » 07 Mai 2012, 20:42

Buna ziua,
Indraznesc sa va intreb daca ma puteti ajuta cu un sfat.Am ramas fara matca intrun stup din cei 4 care ii am,este destul de puternic pe 10 rame pline de albina si au urcat deja si in cat.Intrebarea mea este ce anume le pot face.Sa le las sa isi traga singure botci de salvare sau sa incerc sa ii dau o botca pe care...nu o am :( Intrebarea ar fi si daca fac rost de o botca de la un alt apicultor cum procedez sa o introduc in familie.Distrug eventualele botci de salvare trase de familie si apoi lipesc botca cu varful in jos de fagurele central al cuibului fara nici un fel de protectie asupra botcii?
Când îmi face vre-o figură
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
Pun tot eu un praf de sare.
clabescu.marius

Mesajde Dila Daniel » 07 Mai 2012, 20:46

E bine cum zici,daca le dai botca nu e nevoie de protectie(poate doar o mica"spoiala" de miere si 2-3 ore intre distrus ale ei,si dat alta)
Daca vi cu botca cand ies si ale ei(deci nu castigi timp)...doar o diferentza de calitate a materialului genetic,ar justifica efortul.
Daca le dai matca nef. sau fec....e altceva.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde clabescu.marius » 07 Mai 2012, 20:56

Dila Daniel scrie:E bine cum zici,daca le dai botca nu e nevoie de protectie(poate doar o mica"spoiala" de miere si 2-3 ore intre distrus ale ei,si dat alta)
Daca vi cu botca cand ies si ale ei(deci nu castigi timp)...doar o diferentza de calitate a materialului genetic,ar justifica efortul.
Daca le dai matca nef. sau fec....e altceva.

Multumesc mult pentru sfat Daniel.O seara placuta iti doresc!
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
clabescu.marius

Mesajde mibu » 08 Mai 2012, 00:19

pentru orice situatie si linistea ta cauta si o carte de apicultura si studiaza !
mult succes !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde clabescu.marius » 08 Mai 2012, 00:36

mibu scrie:pentru orice situatie si linistea ta cauta si o carte de apicultura si studiaza !
mult succes !

Am tot citit dar daca nu m-am intalnit cu situatia pana acum este destul de greu sa pui in aplicare ce ai citit mai ales incepator fiind.Sanatate! :)
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
clabescu.marius

Mesajde mibu » 08 Mai 2012, 00:44

TE CRED ! incet si cu rabdare ! sau blind dar sigur !
sigur vei reusi ! mai trebuie si ceva experienta ! toate la timpul lor !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde delux111 » 09 Mai 2012, 17:25

solokatana scrie:Dragi stupari am nevoie de un sfat; astazi, dupa 2 saptamani de cand nu am mai intervenit in stupi, am constatat la unul din ei, lipsa zbor cules, decat foarte putin, si puiet deloc inauntru!!!! si doar cateva celule de trantori capacite; matca, nici urma; din cauza ca la noi a plouat aproape zilnic nu am mai verificat acest stup, care era pe 10 rame de albine; ce sa ma fac? matca nu am, botci nu am decat 2 incepute, cu putin laptisor de matca, in alt stup,....in disperare de cauza, am luat o rama cu oua din altul si le-am dat-o....o fi bine? sa unific?
Va multumesc anticipat

Cumpara o matca imperecheata si in prima seara o introduci in cusca intre rame.
A doua zi (pe inserate) o eliberezi . Inainte de eliberare poti sa o ungi putin cu miere, ele o s-o linga si acceptarea matcii se face mai usor .
Succes !
delux111

Mesajde clabescu.marius » 15 Mai 2012, 16:49

Am patit si eu un necaz zic eu din punctul meu de vedere ca incepator.Am o familie care a intrat in frigurile roitului,am vrut sa divizez dar aici intervine problema...nu am gasit matca in stupul respectiv si am procedat in felul urmator:am luat o rama cu puiet larvar pe care erau si botci de roire,doua rame cu puiet capacit si o rama cu mancare si le-am pus in lada noua,apoi am mai scuturat si albina de pe o rama cu puiet larvar tot in lada noua.Apoi am pus diafragma şi hranitor cu apa in el.La familia veche am lasat o botca in interior.Acum va intreb,cat am gresit?
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
clabescu.marius

Mesajde Mircea_63 » 15 Mai 2012, 18:58

clabescu.marius scrie:Am patit si eu un necaz zic eu din punctul meu de vedere ca incepator.Am o familie care a intrat in frigurile roitului,am vrut sa divizez dar aici intervine problema...nu am gasit matca in stupul respectiv si am procedat in felul urmator:am luat o rama cu puiet larvar pe care erau si botci de roire,doua rame cu puiet capacit si o rama cu mancare si le-am pus in lada noua,apoi am mai scuturat si albina de pe o rama cu puiet larvar tot in lada noua.Apoi am pus diafragma şi hranitor cu apa in el.La familia veche am lasat o botca in interior.Acum va intreb,cat am gresit?

Marius, eu ca incepator nu te pot sfatui din experienta, dar din ce am citit, pot sa-ti spun cate ceva.
1. Zici ca a intrat in friguri, dar nu are matca? Cum sa roiasca fara matca? Si-au tras botci tocmai pentru ca nu mai aveau matca. Esti sigur ca n-are? Confirmarea pentru lipsa matcii e lipsa oualor.
2. Hranitor cu apa in el? De ce nu cu sirop? Le-ai dat mancare si apa :D sa fie. Oricum nu face rau.
Din ce am citit, iti recomand sa pui acest stup nou format pe locul altui stup, seara sau dimineata devreme, incat lucratoarele care se intorc (din cel al carui loc era acolo) sa intre in noul stup. Astfel se echilibreaza mai repede.
3. Daca stupul mama a ramas fara matca, are nevoie si el de o botca. Bine ai facut ca i-ai lasat. Daca n-o mai avea, puneai din alt stup o rama cu oua prospete ca sa aibe din ce sa-si faca botca.
Succes(uri)!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR