Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cosmin Tanase, prima stupina Breaza, Prahova

Mesajde ves.lucian.zabrani » 06 Sep 2011, 08:10

la paratraznet nu se foloseste lant ci platbanda zincata de sectiune corespunzatoare !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde cosmin_tanase82 » 06 Sep 2011, 13:34

Doamne...data viitoare cand ajung le scot lanturile si fac mai multe poze...sa intru in randul lumii. :)
Chiar m-am gandit sa o fac acum cand am fost dar am zis ca mai merg asa cateva zile. :)
cosmin_tanase82

Mesajde victor s » 06 Sep 2011, 18:53

dar dupa sedinta foto, lanturile sa fie la locul lor... :lol: ce Dumnezeu, doar traim in Romania...
chiar daca nu reprezinta ele mare lucru in fata talharilor, totusi sa le facem viata mai dificila un pic...
toate cele bune !
victor s

Mesajde cosmin_tanase82 » 06 Sep 2011, 19:00

:) Sper sa nu am parte de ei vreodata...in ceea ce priveste lanturile promit ca inchei povestea in weekend. Te salut Victor!
cosmin_tanase82

Mesajde liviu1965 » 06 Sep 2011, 20:52

Nu renunta...... e foame mare in tara asta.....
liviu1965

Mesajde jenica67 » 06 Sep 2011, 21:49

Eu zic ca e mai periculos cu lanturi. La noi s-a taiat tot ce a fost fier, inclusiv sine de cale ferata. Asa ca grije mare, sa nu fie interesati de fier vechi !
jenica67

Mesajde ves.lucian.zabrani » 06 Sep 2011, 21:51

nu ati vazut ca ai taiat cabluri de sustinere ale stalpilor de la reteaua de 400 KV !!! ce sa ne mai mire la noi !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde liviu1965 » 07 Sep 2011, 08:20

ves.lucian.zabrani scrie:nu ati vazut ca ai taiat cabluri de sustinere ale stalpilor de la reteaua de 400 KV !!! ce sa ne mai mire la noi !!!

Si eu lucrez cu curentul....... nu pot sa-mi dau seama cum au taiat hotii sufele de sus....
liviu1965

Mesajde cosmin_tanase82 » 15 Mai 2012, 16:26

Salutare tuturor,

Anul acesta am facut trecerea intregii stupine (13 familii) pe sistemul ME. Am pierdut 2 familii in aceasta iarna datorita greselii de a nu strange suficient cuibul. De asemenea este si primul an in care fac pastoral. Pana acum am fost la rapita (8 kg miere/stup + aprox 60 de rame FA construite) si Salcam I (2 kg/stup + aprox. 20 de rame FA construite). Acum albinele sunt la Salcam II urmand ca la sfarsitul saptamanii sa plec cu ele la Salcam III. Urmeaza teiul si floarea soarelui. Trecerea pe rame 3/4 am facut-o la mijlocul lunii Aprilie prin scurtarea ramelor 1/1. Fiecare din cele 13 familii a avut la dispozitie un corp cu rame construite 3/4. Obiectivul pentru acest an este ca albinele sa construiasca fiecare inca cate un corp (10 rame 3/4) si sa scot nitica miere cat sa pot recupera din investitia facuta in stupii ME.

Pasul cel mai greu in lucrul cu ME il vad pregatirea pentru iernare. Am studiat sper toate informatiile de pe forumul vechi si cel nou despre lucrul cu ME. Am citit si inca cateva carti ce descriu tehnologia de lucru cu ME. Din pacate in cazul ME teoria scrisa in carti din ce inteleg nu prea se imbina corect cu practica de lucru din tara noastra. Am auzit de asemenea si pareri conform carora ME-ul in Romania nu merge decat pe 2 corpuri, insa inclin sa cred ca asta se datoreaza modului de lucru probabil deficitar cu acest sistem de stupi. Ceea ce pot spune este ca am luat pana acum spusele lui nea Gica ca litera de lege.

As vrea sa urmez sfaturile domnului Adi Hodis si dupa extractia de la floarea soarelui sa pun in corpul I ramele din care a fost extrasa mierea, iar in corpul II ramele goale si cu puiet. Problema este ca din ce estimez, conform experientelor din ultimii doi ani, culesul de intretinere va fi destul de deficitar in zona in care voi lasa albinele dupa culesul de floarea soarelui (Breaza, Prahova) si voi fi nevoit sa fac hraniri de stimulare. Asta nu este o problema. Marea problema va fi aceea a asigurarii rezervelor de hrana pentru iarna. As vrea sa fac aceste hraniri de completare in perioada imediat urmatoare culesului de la floarea soarelui. Asta inseamna ca albinele vor umple corpul II cu sirop pe masura ce puietul va ecloziona. Dar tot acest lucru inseamna micsorarea numarului de celule pentru ponta matcii.

Matca isi va extinde ponta in aceasta perioada (Sfarsitul lui Iulie, inceputul lui August) si in corpul I nemaiavand loc in corpul II? In cartile pe care le-am citit se mentioneaza faptul ca pentru hranirile de completare se pune un al treilea corp in care albinele vor depozita si matura siropul dat pentru hranirea de completare, corp pe care eu anul acesta nu il voi avea din pacate decat poate la 2-3 familii care vor avea posibilitatea sa il construiasca.

Problema majora asadar este asigurarea spatiului de ouat pentru matca in perioada 20 Iulie - 1 Septembrie, intrucat aceasta perioada va coincide cu completarea rezervelor pentru iernare.

Cum ma sfatuiti sa procedez in aceasta situatie?

Chiar daca ponta matcilor scade considerabil in aceasta perioada prin hraniri de stimulare sper ca ea sa fie imbunatatita. Daca insa nu exista spatiu pentru ponta aceste hraniri vor fi inutile. Conform domnului Gica nu se inverseaza corpurile I si II in timpul anului. Dilema mea este cum se face ca matca are loc de ponta daca un corp (corpul II) va fi plin cu rezerve in aceasta perioada? Este suficient un corp pentru ponta matcii in aceasta perioada?

Daca in corpul II vor fi rezerve si matca isi extinde ponta in corpul I inseamna ca in octombrie-noiembrie corpul I va contine ultimul puiet iar albina va urca greu in corpul II pentru a-si forma ghemul de iernare. Am intalnit astfel de situatii descrise pe forum. Cum procedez in aceasta situatie?

Din ce am analizat pregatirea pentru iernare in scenariul descris pare momentan cea mai grea incercare. Am asadar marea rugaminte sa ma sfatuiti inca de pe acum cum as putea proceda? Va multumesc anticipat tuturor!
cosmin_tanase82

Mesajde Adi Hodis » 15 Mai 2012, 18:49

cosmin_tanase82 scrie:Salutare tuturor,
...
Pasul cel mai greu in lucrul cu ME il vad pregatirea pentru iernare.
...

1. As vrea sa urmez sfaturile domnului Adi Hodis si dupa extractia de la floarea soarelui sa pun in corpul I ramele din care a fost extrasa mierea, iar in corpul II ramele goale si cu puiet.
2. Problema este ca din ce estimez, conform experientelor din ultimii doi ani, culesul de intretinere va fi destul de deficitar in zona in care voi lasa albinele dupa culesul de floarea soarelui (Breaza, Prahova) si voi fi nevoit sa fac hraniri de stimulare. Asta nu este o problema.
3. Marea problema va fi aceea a asigurarii rezervelor de hrana pentru iarna. As vrea sa fac aceste hraniri de completare in perioada imediat urmatoare culesului de la floarea soarelui. Asta inseamna ca albinele vor umple corpul II cu sirop pe masura ce puietul va ecloziona. Dar tot acest lucru inseamna micsorarea numarului de celule pentru ponta matcii.
...
4. Problema majora asadar este asigurarea spatiului de ouat pentru matca in perioada 20 Iulie - 1 Septembrie, intrucat aceasta perioada va coincide cu completarea rezervelor pentru iernare.

Cum ma sfatuiti sa procedez in aceasta situatie?
...

Salut Cosmine.
Fi-i atent la ce scriu, fa asa cum scriu ca asa fac eu si este bine.
1. Nu trebuie sa lucrezi in modul "rama cu rama".
Dupa ce ai extras, cand scoti ramele din centrifuga faci selectie de rame si care sint bune pt. cuib, le pui in caturi care vor fi puse sub cuiburi.
Ramele necorespunzatoare le pui in alte caturi separat, urmand a fi date la lins iar dupa ce vor fi linse se pot recicla.
In caturile cu rame bune poti sa introduci si rame nou cladite.
Aceste caturi gata echipate cu rame le pui sub cuiburi, deci lucrezi cu caturile iar noua configuratie a caturilor stupului pina la salcamul viitor va fi :
cat I - cu rame/faguri goi
cat II - cu rame cu puiet
cat III - cu rame cu puiet si coronitze de miere, mici intr-adevar.

2. Daca nu poti sa mutzi stupina la cules de intretinere, sa tii cont de consumul coloniilor de albine si sa verifici adesea cantarul.
Fixezi portiile de sirop ca sa obtii o creshtere lenta a cantarului.

3. Aici problema este ca faci confuzie intre stimulare si complectare rezerve. NU sint una si aceeasi lucrare. :idea:

Stimularea
Este lucrarea prin care se administreaza sirop in cantitati mici, de la 100; 200 gr. - 500; 600 gr. la intervale regulate de 1 zi da - o zi nu, s-au 1 zi da - 2 zile nu insa se poate mari portia de sirop.
Scopul acestei stimulari este de a mentine ponta matcii prin suplinirea lipsei de cules din natura.
In situatia ca vei avea lipsa de cules, repet, trebuie sa tii cont de consumul coloniilor si sa maresti portia de sirop insa sa NU EXAGEREZI. Cresterea cantarului sa fie cu un spor de cateva sute de grame per zi.
De ce ?.
Pt. ca incepand din august, noptile devin tot mai reci iar matca prefera sa ponteze in catul cel mai cald, adica in catul de sus unde si culegatoarele depoziteaza mierea. Se creeaza o concurentza si trebuie sa pastrezi acel echilibru care l-ar avea coloniile in prezentza culesului de intretinere.
Echilibrul acela consta in realizarea rezervelor de hrana in timpul toamnei, zilnic pe durata a 50 - 60 de zile, de ex. din 01 aug. - 30 sept, astfel matca are timp sa ponteze chiar daca ponta merge in regres.
Cu alte cuvinte ... daca portiile de sirop sint prea mari, se va diminua spatiul pt. ponta matcii.

Complectarea rezervelor pt. iernat

Aceasta lucrare este total diferita de stimulare.
Se realizeaza intr-un timp mult mai scurt, 7 - 10 zile si consta in administrarea siropului in portii mari, pina la 2 - 3 l odata la 2 zile.
Se executa in luna septembrie spre sfarshit ori, in zonele cu clima calda indelungata, in prima decada a lunii octombrie cand nu mai avem nevoie de stimulare.

4. Din cele scrise la pct-l 4, NU reiese aceleasi lucruri cu cele ce am explicat mai sus.
Din august, dupa ultimul extras de la fl. soarelui ( nu din iulie ) se incepe stimularea.
Complectarea se face spre sfarshitul lui sept - inceputul lui oct.
Daca faci complectare in cursul lunii iulie si august, in cuiburi exista puiet pina la spetezele ramelor, corect ?. [ Daca nu va fi asa, contrazi-ma atunci cand vei verifica ce zic.]
Unde va depozita albinele cantitatea mare de sirop ?. a ???
O va depozita ... unde are loc si anume pe ramele marginashe unde cuibul nu va ajunge la hrana in mijlocul iernii.

Sper sa fie de folos.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Adi Hodis » 15 Mai 2012, 21:21

Salutare nea Ghita.

Zicea ca vrea sa faca complectare in iulie - august, dupa ce catul extras va fi pus sub cuib.
Anterior acestei operatii, in catul III era mierea, in catul II si I era si este puiet.La familiile bune, adesea puietul ajunge pina la speteaza.La familiile mai slabutze, exista si coronitza de miere in catul II + puiet.
Chiar si asa, nu exista spatiu suficient pt. depozitarea cantitatii mari de sirop in ramele centrale ( ca pe acelea va si ierna ) in varianta complectarii rezervelor in perioada respectiva.

Realizarea rezervelor se obtine cel mai benefic pe parcursul toamnei si in prezentza aportului de nectar in conditiile culesului de intretinere.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde cosmin_tanase82 » 15 Mai 2012, 23:50

Va multumesc mult de tot pentru sfaturi! Lucrurile incep sa se contureze.
Exista insa cateva neconcordante intre ce ati mentionat si situatia cu care ma confrunt.
In primul rand nu o sa am disponibil cat-ul III in acest an. Poate acest lucru se va intampla la maxim 2-3 familii. De aceea extractia la floarea soarelui o voi face din ramele pline cu miere din corpurile I si II in care se gasesc si rame cu puiet. Sunt nevoit sa extrag pentru ca nu doresc sa iernez pe miere de floarea-soarelui. Voi fi nevoit asadar sa pregatesc ramele dupa extractie si sa le pun intr-un cat sub cat-ul ce va contine predominant rame cu puiet.
Asadar corp I rame de cuib goale, iar corp II rame cu puiet si in margini rame cu miere si pastura.
Sunt nevoit sa lucrez cu rama intrucat nu am disponibil cat-ul 3 in care coloniile ar trebui in mod normal sa depoziteze mierea din culesuri.

Daca ne referim la hranirile de completare si stimulare solutia este cea expusa de dumneavoastra. Eu insa am exclus-o din start intrucat am vrut sa nu uzez albina ce va intra in iarna. De aceea as fi vrut sa fac intai hranirea de completare la sfarsitul lui Iulie, urmand ca in luna August si inceputul lui Septembrie sa fac hranirea de stimulare intocmai cum a-ti descris dumneavoastra. Avand insa in vedere conditiile existente aceasta pare sa fie singura solutie. Citisem in "Intretinerea stupilor multietajati" de Malaiu ca hranirile de completare se fac pana la data de 1 August intr-un corp III separat ce va fi apoi retras in stupina si pus ca si corp II in momentul pregatirii familiei pentru iernare, catul I cu rame goale eliminandu-se, iar familia ramanand pe 2 corpuri.
cosmin_tanase82

Mesajde Adi Hodis » 16 Mai 2012, 09:40

ghitacusman scrie:la 3 corpuri,unde 1 si 2 au puiet mai are rost 3 sub 1 la cmplectare ? [la o fam buna]

Scopul catului pus sub cuib NU este pt. complectare ci mai intai pt. a avea spatiu colonia respectiv matca sub cuib in perioada acumularii rezervelor deasupra puietului.
Iar pe percursul iernii ofera doua avantaje, nu trebuie depozitat in alt loc din gospodarie ( magazie ) si cel mai important rol este ca ofera o zona tampon intre cuib/ghem si aerul care circula pe sub stup/i, mai ales la cei cu sita pe tot fundul.
Adi Hodis

Mesajde janese » 16 Mai 2012, 10:01

:D ...acum am luat la periat topicul prahoveanului!!!...e ca e tare typul????deh!!!...prahovean de-al meu!!!!oltenii...moldovenii...mai incetzi!!!! ;)
janese

Mesajde Adi Hodis » 16 Mai 2012, 10:05

cosmin_tanase82 scrie:...
Daca ne referim la hranirile de completare si stimulare solutia este cea expusa de dumneavoastra. Eu insa am exclus-o din start intrucat am vrut sa nu uzez albina ce va intra in iarna. De aceea as fi vrut sa fac intai hranirea de completare la sfarsitul lui Iulie, urmand ca in luna August si inceputul lui Septembrie sa fac hranirea de stimulare intocmai cum a-ti descris dumneavoastra. ...

Cosmine draga, acuma nu esti chiar la inceputul apiculturii, nici la inceput de forumist.
Stii de retzeta de invertire a zaharului, aceea postata de nea Gica, da ?.
Daca invertesti tu zaharul, de ce iti mai faci griji ? ... ca uzura albinelor este f. mica.
In alta ordine de idei, sa faci complectarea in luna iulie ori august, in situatia ta cum ca nu ai catul III cu ramele aferente, unde va depozita albinele cantitatea de sirop ?.
Reamintesc ca, pe ramele care exista puiet in toamna, se va asheza ghemul.
Deci, in toamna si chiar in iulie, ramele de care vorbesc sint ocupate cu puiet si chiar coronitze de miere, NU EXISTA LOC LIBER in ele, eventual in celulele din care eclozioneaza puietul dar sint f. putine pt. cantitatea mare de sirop.

Un cules de intretinere este cea mai buna varianta pt. realizarea rezervelor de iernat.
Pt. culesul respectiv, ori deplasezi stupina la el fiindca ofera si polen ... ori stimulezi tu si dai hrana proteica pt. a-si forma corpul gras.

Din experientza mea iti spun ca, NU exista stimulare mai buna decat acel cules de intretinere care, nu uzeaza albinele si in majoritatea cazurilor, coloniile si-au strans rezervele pt. iernat. Ba chiar am avut de extras din unele familii.
Rare au fost cazurile unde a fost necesara interventia mea pt. complectare si am pus rame din fam. care aveau surplus.

PS
Culesuri de intretinere gasesti in luncile raurilor si in zona de deal la faneatza. :idea:
Adi Hodis

Mesajde cosmin_tanase82 » 16 Mai 2012, 11:28

Va multumesc inca o data pentru toate cele expuse!
Practic mi-ati oferit solutia pe tava si asta ma face sa ma simt foarte recunoscator fata de dumneavoastra. Sper sa ma pot revansa la un moment dat.

Este adevarat ca in doi ani de zile am dat numai sirop facut dupa reteta lui nea Gica si nu am avut probleme. Anul trecut am dat siropul chiar un pic mai tarziu decat impuneau conditiile meteorologice, undeva pe 10 Septembrie. Realizez acum insa ca aceasta perioada nu era deloc tarzie intrucat acest sirop nu uzeaza atat de tare albina. In grija mea extrema pentru albina m-am gandit sa nu uzez albina nici chiar cu prelucrarea acestui sirop invertit si de aceea ma gandeam sa fac aceste hraniri de completare in perioada imediata dupa culesul de floarea soarelui.
Mi-am dat insa seama din indicatiile dumneavoastra ca aceasta solutie este exclusa, cel mai indicat fiind sa fac aceste hraniri la sfarsitul lui Septembrie, inceputul lui Octombrie cand zona cu puiet tinde deja spre 0 existand spatiu pentru acumularea acestor rezerve in catul II.

Aveti perfecta dreptate cand spuneti ca un cules de intretinere ar fi cea mai buna optiune atat pentru completarea rezervelor cat si pentru stimulare. Am luat-o in calcul ca fiind prima varianta si deja am discutat pentru o posibila deplasare la menta langa Mahmudia. Din pacate experienta mea in ceea ce priveste pastoralul este destul de redusa si s-ar putea sa ma duc mai mult la plezneala. De aceea trebuie sa iau in calcul si varianta de rezerva cu hranirea de completare realizata prin administrarea siropului de zahar facut dupa reteta lui nea Gica.
cosmin_tanase82

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?