Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Despre botci

Mesajde Mircea_63 » 14 Mai 2012, 13:44

Am doi stupi. Ii vad doar saptamanal, iar stupul 2 parea mai populat cu o saptamana in urma. Am gasit o botca. Din cei 2 stupi, acesta avea o activitate mult mai linistita decat celalalt.
Intrebare:
1. Pot sa imi dau seama daca este botca de roire sau de schimbare linistita? Faptul ca e numai una?
2. Pot stabili cumva daca a plecat deja un roi? Am citit si rascitit, dar la intrebarea asta n-am gasit raspuns. Stie cineva? N-am rupt botca, nu stiu daca e goala sau plina. Daca o rup, vor face alta!
3. Imi poate recomanda cineva un mod de lucru? Ma refer la faptul ca saptamanal umblu in stup, in cautare de botci si ramele fiind foarte pline de albine, la asezarea lor la loc, vreau-nu-vreau omor multe albine. Ma gandeam sa perii albinele intr-o galeata si dupa ce inchei verificarea sa le torn inapoi. Imi vine sa renunt cu totul la verificare vazand ce macel fac! Pana sa fac diverse incercari, mai bine intreb.
Fişiere ataşate
Fotografie0062 (Small).jpg
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Re: Despre botci

Mesajde CATALIN » 14 Mai 2012, 14:31

parerea mea E CA ATUNCI CAND GASESTI UN NR DE BOTCI MIC 1 2 3 acelea sunt botci de schimbare linistita
tu esti singurul care poate raspunde la intrebarea daca a plecat sdau nu vrun roi insa daca e populat bine si botci nus decat una nu cred ca a plecat uitate la botca ca poti vedea daca are sau nu larva in ea asta pt ca ai zis ca e necapacita
iar ca sa nu mai faci asa mult macel de albine baga rama in stup mai curbata si cand ai asezato revi usor cu ea cap in cap
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde popik50 » 14 Mai 2012, 14:37

Nu se vede clar ce fel de botca este si daca este insamantata . Fa o poza mai clara .
popik50

Mesajde pin » 14 Mai 2012, 16:53

CATALIN scrie:iar ca sa nu mai faci asa mult macel de albine baga rama in stup mai curbata si cand ai asezato revi usor cu ea cap in cap

Cataline fa-mi si mie o schita ca nu inteleg cum se curbeaza rama. Ale mele-s de tei si se indoaie mai greu.

La mine mai geru intra a 10-a rama (din 10).
pin

Mesajde glaliona » 14 Mai 2012, 17:09

Am inteles matca de schimbare linistita este cea mai buna.Daca din gresiala este distrusa botca de schimbare linistita,familia i-si trage oare alta botca?????
glaliona

Mesajde nae » 14 Mai 2012, 18:00

Salut !
Faci ca soferul care se uita la schimator ...
Ai O botca !?, atat ? dar oua,larve ai ?
nae

Mesajde nae » 14 Mai 2012, 19:07

Daca ai matca /oua /larve ...= SL
Daca n-ai matca /oua/larve /alte botci ... = las-o indiferent de ce e (SL/salvare )
Unde vezi tu multe albine ?, pe rama prezentata sunt putine si hrana ''rara '';nu vad sa roiasca ,dar daca da.. de ce te deranjeaza botca de roire ?

Poti sa te uiti si zilnic nu doar saptamanal daca nu ''vezi ''/nu interpretezi ce vezi ... ; n-ai oua =posibil n-ai matca /n-ai larve =sigur n-ai matca s.a.m.d. .
nae

Mesajde Adi Hodis » 14 Mai 2012, 19:41

Mircea_63 scrie:...
3. Imi poate recomanda cineva un mod de lucru? Ma refer la faptul ca saptamanal umblu in stup, in cautare de botci si ramele fiind foarte pline de albine, la asezarea lor la loc, vreau-nu-vreau omor multe albine. Ma gandeam sa perii albinele intr-o galeata si dupa ce inchei verificarea sa le torn inapoi. Imi vine sa renunt cu totul la verificare vazand ce macel fac! Pana sa fac diverse incercari, mai bine intreb.

Chiar asa Mircea, cu intrebarea se trece marea, zice o vorba.

Ca sa poti lucra fara a strivi albinele, indiferent daca scoti ori bagi ramele la loc, esential este cum scoti prima rama.
Fa asa, afuma bine albinele ca sa coboare in jos, apoi cu dalta, impinge ramele, pe fiecare. Incepi din partea opusa a ramei care vrei sa o scoti din stup.
Ramele au putin propolis intre distantiere. Presarea o poti face numai cu dalta si o faci la fiecare rama, mai intai pe partea dinspre tine, apoi pe partea cealalta.Cand ajungi la ultima rama, aceea care o vei scoate afara, trebuie sa obtii catziva mm. spatziu liber.
Repet, inainte de a face presarea ramelor, este indicat sa afumi bine albinele deasupra ramelor ca sa se coboare in jos. Asta pt. ca fagurii sint cu crescaturi intre speteze, datorita propolisului dintre distantierele ramelor.

Daca trebuie, mai afumi albinele pe rama care urmeaza sa o scoti, unele vor parasi rama si o scoti incet.
Apoi rama urmatoare DAR, foloseste o pozitie in diagonala, adica un capat al tragi inspre peretele stupului iar celalat capat sa fie f. putin mishcat de la loc.
La urmatoarea rama ai deja un spatiu mai mare si pozitia in diagonala a ramei/lor iti va facilita scoaterea protejand albinele.

Ramele scoase le pui intr-o laditza, numita lada de lucru ... trebuie sa ai una pt. asa ceva.

La introducerea ramelor faci aceeasi metoda, da la coada la cap.
Ultima rama poti sa scuturi albina de pe ea in stup, inainte de a introduce ramele la loc si asa nu vor fi albine pe ea.

Pe viitor, cand vei extrage mierea sa stii ca, curatzirea propolisului de pe rame respectiv distantiere si ceara de pe marginile spetezelor, te va scuti de zdrobirea albinelor.
Deasemenea, descapaceste mierea/fagurii la nivel cu grosimea spetezei.

Inca ceva ... e posibil ca stupul sa nu fie la dimensiunile STAS si poate fi o cauza a necazului.
De ex. ... stupul Vertical cu 10 rame Dadant ( denumite si 1/1 ) trebuie sa aiba o latzime interioara de 380 mm iar ramele, fiecare sa aiba o latzime a distantierelor de 37 mm. Astfel ramele ashezate lipite in stup, totalizeaza 370 mm din cei 380 mm cat este latzimea int. a stupului.
Deci rezulta 10 mm spatiu gol ... cate 1 mm pt. fiecare rama, spatiu care va fi umplut cu propolis.Acel spatiu de 1 mm/rama este predestinat special pt. usurintza lucrului cu ramele.

Asa si ... hai noroc si sáuzim de bine !. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Alecs » 14 Mai 2012, 19:48

Dupa cum arata botca pare sa fie de schimbare linistita. Familia considera ca matca actuala ( daca mai e ) trebuie schimbata. Din diferite motive pe care ele albinele le stiu ( matca batrana, bolnava, epuizata, cu defecte etc ) Dupa aspect peste aprox. 8 zile vei avea o regina noua. In ce priveste ramele , daca cutia e pentru 10 rame trebuie sa incapa lejer 10 rame. Faptul ca nu incap se datoreaza depunerii de propolis atat pe partea unde stau umerasele cat si ( mai ales ) pe lateralele ramelor . Curata bine acele locuri si o sa vezi ca se creeaza spatiul necesar pentru 10 rame.Spor!
Alecs

Mesajde Adi Hodis » 14 Mai 2012, 19:59

Mircea_63 scrie:Am doi stupi. Ii vad doar saptamanal, iar stupul 2 parea mai populat cu o saptamana in urma. Am gasit o botca. Din cei 2 stupi, acesta avea o activitate mult mai linistita decat celalalt.
Intrebare:
1. Pot sa imi dau seama daca este botca de roire sau de schimbare linistita? Faptul ca e numai una?
2. Pot stabili cumva daca a plecat deja un roi? Am citit si rascitit, dar la intrebarea asta n-am gasit raspuns. Stie cineva? N-am rupt botca, nu stiu daca e goala sau plina. Daca o rup, vor face alta!
...

Raspuns: ......... :)
1. Nu e botca nici de una nici de alta.
E un inceput de botca dar asta nu inseamna ... nimic deocamdata.
Boticile de roire sint muulte ( de la, sa zicem 10 pina la chiar si 40 ) si le gasesti preponderent pe marginile fagurilor, chiar si pe centrul lor, unde au loc sa le creasca.
Botcile de schimbare linistita sint putine, eu adesea am gasit in nr variabil cuprins intre 3-4 si 8 buc, crescute de regul in centrul cuibului.

2. Da poti dar tinand cont ca nu ai gasit botci multe, unele roase ( ceea ce denota ca a roit ) ... inseamna ca NU a roit.
Poate te-ai uitat la ele intr-o seara cand erau toate in stup iar ultima data, te-ai uitat la amiaza insorita si erau mai putine. E si normal ... lipseau culegatoarele pt. ca erau la munca in camp !. :P

Sa stii ca din toata multimea de albine, pina la o treime poate sa plece la cules.
Tinand cont ca e salcamul inflorit, a plecat si puietul care in caz contrar ( cand nu exista cules asa abundent ) iese din stup numai ca sa-si execute lectia de zbor, pe la orele amiezii intre 13" si 16 ".

ps
ce bine ca ... nu a roit ... asa-i ?. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde Alecs » 14 Mai 2012, 20:36

Scuze! Am marit poza . Initial am crezut ca partea mai deschisa la culoare este botca si de aceea am scris ce-am scris.Retractez. Adi are dreptate , este doar un inceput de botca. Totusi urmareste-o.
Alecs

Mesajde Mircea_63 » 15 Mai 2012, 09:13

Multumesc mult, tuturor!
Adi, m-ai linistit. N-am vazut in viata mea o botca. Asta nu era fix ca alea din poze si de pe net, (precum aia care nu vorbesc ca in dictionar :D ). Ba mai mult -lucru important ce nu l-am precizat- era pe o rama de la marginea din dreapta cuibului. Initial m-am gandit ca e faguras cu miere, dar de ce sa fie crescut in afara? Cu pozele e greu, caci pozarita mea se teme sa se apropie si fiecare poza e un act de curaj din partea ei.
Albinele macelarite sunt cele prinse intre distantiere, adica intre umerii ramelor in momentul in care apropiu ramele. Nu multe, caci lucrez cu grija, dar ma simt vinovat si pentru 2-3. Voi incerca sa dau cu fum mai mult, caci le-am menajat si in privinta asta. Astea par mai adormite decat cele din stupul 1 , dar tocmai de aici iese cate una hotarata si ma inteapa. Celelalte, desi sunt mai vioaie, totusi nu m-au capsat.
Nae! Asa ma enervezi :lol: , dar ai dreptate! Spre rusinea mea, nu am manusi, costum protector, lada de lucru, perie! Iau rama si nu vad mare lucru, ba mai mult sunt temator inca. Stupar de weekend, sunt nevoit sa mai umblu in stupi si cand trage sa se innoureze.
Voi incerca sa vin cu detalii clare, sa ma uit dupa oua si larve.
Albine multe? Sunt, dar nu pe rama aia ca e de pe margine. Tocmai d`aia eram nedumerit - o fi botca sau nu? Si eu inclin sa cred ca nu este, sau doar inceput...dar o parere avizata, de profesionist, face mult
Sunt cu ochii pe ele.
Mircea_63

Mesajde Adi Hodis » 15 Mai 2012, 09:50

Mircea_63 scrie:Multumesc mult, tuturor!
Adi, m-ai linistit.
...
Albine multe? Sunt, dar nu pe rama aia ca e de pe margine. Tocmai d`aia eram nedumerit - o fi botca sau nu? Si eu inclin sa cred ca nu este, sau doar inceput...dar o parere avizata, de profesionist, face mult
Sunt cu ochii pe ele.

Deci, pe rama cu pricina NU prea sint albine ? ... pai daca e asa, inseamna ca inceputul ala de botca este din anul trecut. Se mai gaseste asa ceva prin stupii care au roit in sezonul trecut.
Deci poti sa fi-i linistit pe deplin.
Important este ce gasesti pe ramele din cuib, exclus cele marginashe. :idea:
Adi Hodis

Mesajde Mircea_63 » 15 Mai 2012, 10:55

Da, asa e, pe rama aceea sunt putine comparativ cu ce e in cuib. Ba mai mult, e rama cu nectar. Nu e cu puiet -cel putin nu capacit.
Imi parea mai degraba o crescatura ca un faguras. Apoi, rama cu FA pusa la cladit a inceput sa fie cladita, ce-i drept foarte putin. Stiu ca nu cladesc cand au ganduri de roiala.
Celalalt stup se apucase de reparat fagurii formati in magazia pusa de o saptamana. Erau ciorchine sub magazie si multi printre ramele de magazie. Fara sa fi inmagazinat ceva. Facusera si fagurasi intre corp si magazie. Iar asta cu pricina in schimb n-avea albina in magazie si parea mult mai putin activ. Ba chiar mie imi parea ca sunt mai putine decat data trecuta. D-na mea zice ca mi-se pare...
Asta era sambata seara, vremea tragea sa se raceasca si se innorase. Imi era si teama sa nu fie agresive. Nu puteam lasa pe duminica deoarece se anuntase ploaie, asa ca m-am panicat putin. Am verificat rama cu rama in viteza si nici urma de ceva care sa semene cu o botca.
Iti dai seama ca din doi stupi, daca unul imi face figuri si eu nu sunt pe faza, inseamna 50% din efectiv :lol:

Comparativ cu sofatul...unii soferi devin agresivi sau aroganti cand vad "scoala de soferi" sau incepatori. Altii dimpotriva, sunt mai intelegatori. Asa si aici!
Citesc la modul serios, ma straduiesc sa depasesc lipsurile de echipament, dar ...factorul psihologic, sunt si alarmist uneori. Psihologic, pentru mine un stup e ca pentru tine jumate din stupina la care ar aparea un semnal de alrma.
In plus, daca e nevoie de un stup sau de un nucleu ca sa ii divizez, sunt in pom. Nu am mai nimic. Sunt convins ca le voi rezolva pe toate, dar incetutz.
Precizez toate astea, ca sa intelegi reactia de incepator panicat uneori si cat de mult conteaza pentru mine faptul ca imi raspunzi atat de calm si incurajator. Nu spun mai ,mult ca suna a periuta si ma jenez!
Mircea_63

Mesajde nae » 15 Mai 2012, 19:19

N-am vrut sa va enervez . Scuze .
Pe langa stupina mea am grija si de 10 fam. ale unui vecin ; nu ma uit in ele saptamanal /sunt orizontali /la el lucrez TOTAL diferit (face stationar ) ;ma suna sau ma cauta acasa si ma'' intreaba'' ce trebuie sa le faca ACUM - fara alte detalii (nu ridica capacul ) ,ce sa-i raspund ?
Matale intrebi despre botca (potiras/celula INSAMANTATA ) si dupa ce-mi dau cu presupusul aflu ca-i un amarat de potiras de anul trecut..chiar n-am vrut sa va supar .Nu sunt nici arogant nici agresiv (mai am scapari dar nu acum ) .
nae

Mesajde un OM » 15 Mai 2012, 22:29

Este bine sa va construiti si o ladita-roinita. O puteti intrebuinta in mai multe scopuri:
-sa puneti in ea cateva rame cu albina stupului in care lucrati in perioadele de lipsa de cules( in mod normal ramele familiei le sprijiniti de stup)
-sa carati ramele cu miere in camera de extras
-sa formati un roi, pana in momentul in care veti face rost de un stup potrivit
-sa iernati un roi.
Toate acestea sunt valabile unei cutii-roinite ce va respecta dimensiuninile tipului de rama folosit.
un OM

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR