Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: metoda transvazarii-ajutor pt incepator

Mesajde kamy » 26 Mar 2012, 22:38

botcile din timpul salcamului sant cele mai pline de laptisor fals!
kamy

Mesajde kamy » 26 Mar 2012, 22:41

am spus am citit acus vre-o 10-15 ani cartea lu rutner si nu sant infailibil iar daca larvele sant hranite din abundenta dupa capacire nu mai trebuie schimbate scutecele!
kamy

Mesajde kamy » 06 Apr 2012, 08:22

domnule Ioan Guist ma-ncearca o curiozitate care-mi da ghes sa va pun o intrebare: oi fi io chiar atat de fals sau o fi vre-o imagine privita in oglinda?
kamy

Mesajde namzeb » 06 Apr 2012, 14:29

Asa este matcile se fac pe vatra si din familii selectate ca productive,blinde si care au posibilitatea sa creasca matci bine dezvoltate.Nu cresti matci intr-o familie slaba,ca si matcile vor fi de proasta calitate.Familiile producatoare de matci de calitate se studiaza ani de zile.Cu respect.
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Mesajde johnysibiu » 22 Apr 2012, 14:18

Ca sa fim on topic, v-ati apucat careva de transvazat? Sunt trantori suficienti la ora asta? Pot fi socotiti pomii un cules abundent incat sa ne incurce planurile?
Cand lucrurile merg prost si, cineva se bucura, inseamna ca stie pe cine sa dea vina. -Murphy-[list=][/list]
johnysibiu

Mesajde kamy » 22 Apr 2012, 15:07

saptamana asta mort copt trebuie sa incep,sper sa nu mai faca timpul misto de noi!
kamy

Mesajde balu » 22 Apr 2012, 17:03

ieri am vazut primul trintore la zbor, singurul, azi 2,3
balu

Mesajde johnysibiu » 23 Apr 2012, 20:57

Am o intrebare, daca in timpul transvazarii , lucram cu mana stanga si agatam foitele care captusesc fundul celulei si le transportam in cupula,acest lucru influenteaza acceptarea dezvoltarea botcii?
Cand lucrurile merg prost si, cineva se bucura, inseamna ca stie pe cine sa dea vina. -Murphy-[list=][/list]
johnysibiu

Mesajde peterneamt » 23 Apr 2012, 21:19

johnysibiu scrie:Am o intrebare, daca in timpul transvazarii , lucram cu mana stanga si agatam foitele care captusesc fundul celulei si le transportam in cupula,acest lucru influenteaza acceptarea dezvoltarea botcii?

Da, si la orice ezitare sau ratare se renunta la larva respectiva si se trece la alta.
In timpul unui cules de productie albinele ventileaza pentru a matura nectarul si temperatura in cuib scade cu un grad C iar albinele eclozeaza cu 12 pina la 24 ore intirziere, pe cind botcile capacite sunt neglijate uneori supracladite si matcile din ele mor din cauza tamperaturii de incubatie mai mica . ;)
Se poate continua insa cresterea cu rezultate foarte bune in incubator imediat dupa capacire .
peterneamt

Mesajde kamy » 23 Apr 2012, 21:25

joni io pe care o agat sau nu vrea sa coboare de pe spatula o halesc din cauza ca transvazand mai multe botci s-ar putea la urmatoarea sipca portbotci intorcand rama sa revii la aceeasi larva.
kamy

Mesajde johnysibiu » 25 Apr 2012, 13:20

Here we go again! Start in colonie cu puiet de toate varstele.

Metoda starter si finisor in stup vertical descrisa de @valter.
Mi-a fost teama de pomii care sunt in plina floare si de faptul ca timpul de orfanizare a fost scurt :cca 2ore jumatate.

Dupa 24 de ore din 18 cupule vreo 12 au devenit botci in toata regula, celelalte, desi toate au o cantitate de laptisor, nu prea inspira incredere.

Nu pot decat sa fiu multumit.Expectatiile mele referitor prezenta puietului larvar in apropierea cupulelor erau mult mai reduse...
johnysibiu

Mesajde macko2001 » 04 Mai 2012, 12:35

este primul an cand vreau sa ma apuc sa cresc matci. Am o dilema.... Am orfanizat un stup. a ramas albina fara puiet si matca, am facut transvazarea, introduc rama portbotci in familia starter si las 24 ore. dupa ce scot rama din familia starter si il introduc intr-o familie cu matca trebuie sa o protejez cu gratie Hanemann. Familiei orfanizate mai pot introduce inapoi matca scoasa ? matca scoasa o tin in colivie cu cateva albine.
macko2001

Mesajde tinno44 » 10 Mai 2012, 14:39

am inceput si eu crestere de matci , poate am introdus cam multe 96 in familie orfanizata , azi al 11 , dupa 15 ore am verificat , 82 luate in crestere
Anul trecut am incercat transvazare dubla , pentru prima si ultima data .Nu stiu de ce dar toate matcile chiar toate au iesit fara aripi si sincer nu cred sa fi fost varoa, nu stiu ce s-a intamplat , si asta doar la transvazarea dubla , poate va dati careva cu parerea sa pricep si eu
tinno44

Mesajde kamy » 11 Mai 2012, 15:52

[quote="tinno44"]sant prea multe pentru o familie,incearca sa le muti in familie cu matca in rame cu haneman sau variante recomandat 15 botci pe familie.tranvazare dubla am incercat o singura data prin 90,m-am lasat pagubas si m-a convins nenea rutner care spune ca hrana este diferita pe zile deci la dubla transvazare sant,,vitel la poarta noua,,
kamy

Mesajde macko2001 » 13 Mai 2012, 11:31

am introdus ieri rama port botci in starter. este problema daca o trec in stupul cu matca dupa 48 ore? azi (dupa 24 ore de la introducere ) timpul este nefavorabil. Va rog ajutati-ma cu aceasta informatie
macko2001

Mesajde johnysibiu » 15 Mai 2012, 23:03

Referitor la colegul caruia i-au iesit reginele fara aripi - ai facut o greseala intre ziua 7-a si a 9-a. Dupa 24 de ore este recomandat sa muti rama de crestere din starter in finisor, fereste-o de frig excesiv.
johnysibiu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR