Hai ca am si eu o idee ... las' pe mine ca le iau eu, ca si eu vreau sa inmultesc stupii ... stii, am o stupina cam mica si nah ... te scap de griji + eventuale "aventuri".
Nu trebuie decat sa zici da si sa-mi arati stalpul.
kozmin scrie:Va multumesc tuturor pentru sfaturile si ideile bune acordate!Dar daca ele au cuibul mai sus de gaura(sa zic ca voi folosi fum) si deasupra stupului mai dau o gaura la care voi pune un minciog ca la peste dar din plasa fara a da ocazia albinelor sa scape din el,adica asezat cum trebuie..am sanse ca printre albinele prinse sa fie si matca?din cauza fumului si a batailor in stalp sa iasa si ea?Am ales aceasta metoda datorita faptului ca locatia acestuia este aproape de un drum circulat si in mod sigur voi ramane fara rame si chiar fara stup ca de traim in romania..ce ziceti de aceasta idee?va salut!
badguy_goodguy scrie:iti garantez eu ca nu iti fura nici dreq stupul...eventual un alt stupar..
de ce? pentru ca la romani le e frica de albinemai ales ca multi dintre noi uitam sa ne spalam
))
augustin scrie:O tii mereu cu fumul. Si cu fagurii, puietul, mierea pentru primii pasi ce faci?
Si daca omori regina, ce faci?
Si dupa aia ce faci?
Cand ti se spune "gaura larga", inseamna ca trebuie sa-ti creezi conditii ca sa recuperezi familia cat mai intreaga, ca sa nu bagi matza lesinata in iarna...
Ia familia cu totu', nu doar albina, si nu risca sa mezdresti matca. O sa te intzepe, dar asta e.
kozmin scrie:Salutare!Am reusit pana la urma sa vad fagurii si chiar sa ajung la unul din ei..pacat ca sunt la baza stalpului cam la 1metru jumate in josul stalpului..Am observat ca este o familie foarte numeroasa spre surpinderea mea.Fagurii sunt albi!nu alb spre galben cum sunt la celelalte albine care le am chiar si nou construit fagurele,sunt albi albi,aveti idee ce specie pot fi?sau ceva ideei despre ei?Am reusit sa prind o bucata dintr-un fagure care spre surprinderea mea avea trei sferturi miereSI am procedat dupa cum urmeaza si va rog sa imi spuneti daca este ok..am bagat in interiorul stalpului 3 rame constiute,ceea ce intentionez este sa le''pescuiesc'' sa scot ramele care obligat vor fi cu albina pe ele sa le bag in stup si sa le inlocuiesc pe cele din stalp si tot asa pana reusesc sa le scot pe toate..ce ziceti?Apoi cu un instrument nu m-am gandit inca sa scot si fagurii aflati pe fundul stalpului..inca o intrebare care o am pt dvs dragii mei este sa acumpar o matca in eventualitatea de a nu reusi sa o scot pe cea a stupului?o va primi cu succes oare?sau sa le las pe ele sa isi depuna botci pt a fii de aceeasi ''natie''matca:
Va salut cu respect!
kozmin scrie:Multumesc pentru parerile acordate.Am luat 5 rame 1/1 pline ochi!inca mai sunt.. si le-am asezat in stup care precizez se afla la 8 kilomertii de locatia stalpului deci nu ar avea cum sa se intoarca..treaba cea mai complicata este ca nu stiu daca am luat si matca:( pt ca am luat ramele si le-am bagta rapid in stup deoarece incepusera sa fuga.Problema mea acum este urmatoarea: sa le bag o matca preventiv in bigudiu in caz ca nu am luat si matca?sau cum sa fac?dati-mi cateva ideei va rog.Acum cat despre albinele luate cum sa procedez,sa le tin inchise o perioada de o zi doua cu apa si sirop la dispozitie sau sa le dau drumul?MUltumesc anticipat numai bine!
Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 73 vizitatori