Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Zona din tara cea mai buna pt apicultura

Mesajde cristi_vidican » 17 Mai 2012, 15:29

Traiesc in vestul tarii si ma consider binecuvantat fiind in zona aceasta. Nu vreau sa starnesc invidia nimanui. In iarna, spre sfarsit, ma uitam cu compatimire spre Horia Chindea. Cand albinele mele faceau zboruri de curatire, ale lui mai luau o inghititura de miere si strangeau tare din fund ...
Observ ca in vest, in special Crisana si Banatul, avem o dezvoltare destul de buna in primavara, indiferent de an. Eu, de regula ma chinui sa tin stupii in frau, cand altii ii stimuleaza sa poata aborda culesul (niciodata nu fac stimulari de primavara, de nici un fel). Nu ma consinder un stupar grozav si nu cred ca stupii mei sunt tari pt ca eu as fi mai bun. Sa fie doar zona care ma ajuta? Probabil!
N-am nici nu stiu ce rase. Am cumparat regine si cele care mi-au supravietuit au fost cam la egalitate cu varfurile mele. E adevarat ca in toamna nu imi e mila de stupii slabi. De fapt, unificarile le fac mai din vara, cand vad ca n-are rost sa ne chinuim si eu si stupul.
Spun asta pt ca vad in ultimii ani ca, in general apicultorii se chinuie sa prinda salcamul cu stupii potriviti. Cum spunea nea Gica (daca anul trecut zicea ca salcamul n-a fost prea grozav in tara, oare ce-ar spune anul acesta), albina de la noi e facuta sa ajunga apogeul la tei.
Dar, noile culesuri (rapita) ne forteaza sa ajungem cu stupii in apogeu mai repede. mai demult era lupta sa ajungem la salcam, acum trebuie mai repde.
Revin, climatic, care ar fi zona cea mai buna?
Dupa mine e Banatul, care e mai buna ca zona mea.
Se pastreaza aceste avantaje si pe parcursul anului?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Re: Zona din tara cea mai buna pt apicultura

Mesajde ves.lucian.zabrani » 17 Mai 2012, 15:41

din cate imi aduc aminte de la geografia de la scoala zona cu o influenta mediteraneana ar fi pe langa Orsova , Drobeta-Turnu Severin !!!
acolo ar fi cea mai dulce clima de la noi din tara !!!
mai la iarna sau in primavara putem urmari temperaturile minime si maxime de acolo !!!
nici noi din toata Campia de Vest nu ne putem plange !!!
poate doar o mica diferenta de zona de mai sus !!!
il putem intreba pe Proapis 13 !!! el este din Resita !!!
sanatate maxima tie si familiei tale , Cristi !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde jenica67 » 17 Mai 2012, 15:53

Eu sunt de la Resita, Proapis este de la Tr. Severin. La noi, se simte inca influenta climei mediteraniene. Se mai gaseste vipera (se mai gaseste si in judetul Hunedoara) , creste smochinul (asta creste si la Timisoara). La noi, de cele mai multe ori la 1 mai, poti face baie in lacul Secu, sau poti schia pe Semenic. Cred ca si liliacul este mediteranian, desi cred ca a fost aclimatizat si in alte zone.
jenica67

Mesajde ves.lucian.zabrani » 17 Mai 2012, 16:03

si la Arad creste smochinul !!! era unu la blocul vecin asa de mare ca altul mai mare nu am vazut !!! ( n-am fost in tara lui ) !!!
dupa iarna trecuta l-am vazut nu de mult !!! PRAFUL SI PULBEREA S-A ALES DE EL !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde CATALIN » 17 Mai 2012, 16:25

lucian zona mea o sa fie ff buna cand oi pune 2 3 hectare de pomi fructiferi :D :D :D
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde Peter Janos » 17 Mai 2012, 16:41

Dupa mine zona cea mai calda este la mine (intre Brasov si Miercurea ciuc ) La noi foarte rar este frig intrucit NUMAI ATUNCI ZICEM CA ESTE FRIG CIND TEMPERATURA COBOARA SUB - 20 grade :lol: :lol: :lol:
Peter Janos

Mesajde ves.lucian.zabrani » 17 Mai 2012, 18:11

CATALIN scrie:lucian zona mea o sa fie ff buna cand oi pune 2 3 hectare de pomi fructiferi :D :D :D

sa-ti ajute Dumnezeu si sa vin sa-ti altoiesc cateva sute !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Bee Happy » 17 Mai 2012, 20:04

Eu am zona cea mai buna din tara, pentru apicultura!!! :!:
Dar nu saptamana aceasta. Incepand de duminica. Saptamana asta, zona mea e buna doar pentru rafting.
Si nici toamna nu e buna zona, ca e saracie de polen.
Iar iarna nu e buna zona nici atat, pentru ca induce albinelor o stare de depresie, care le face sa doarma toata ziua.
In luna mai, e buna zona cat de cat. Pentru ca infloresc salcamii si deschid geamul sa ma imbat cu mirosul lor. As iesi afara, sa ma imbat direct de la sursa, dar nu pot ...ca ploua.
Vara devine zona vizibil foarte buna. Pentru ca atunci imi roiesc albinele. Atata roiesc, incat imi impanzesc toata zona. Atat de mult le place.

In concluzie: Vreau sa-mi fac o stupina (inca una ;) ) si nu gasesc! Vreau sa-mi fac o stupina si nu gasesc! Toate albinele sa vina la mine! Le voi oferi cea mai buna zona din tara. Exclus trantorilor. Din aceia am!

Acum serios: O fi Banatul fruncea temperaturilor ridicate, dar albinele lui Horea pot sa uimeasca pe la sfarsitul verii si sa scoata o medie asemanatoare cu cele din Banat, doar cu flora gasita prin Carpati. Cu care este obisnuita ele, de mii de ani.
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde pst_claudiu » 17 Mai 2012, 20:28

Cineva care a avut grija de albine cam 50 de ani, adica Miller spunea ca daca s-a apuca de albine din nou s-ar muta acolo unde e locul propice pentru crescut albine. La noi zona indicata pentru albine ar fi vestul tarii.Zoboruri de curatire timpurii, dezvoltare buna in primavara, polen in toamna.Ce ar mai fi mai mult de atat.Dar acum o iau si pe partea ailalta.Sunt unii in vest care la salcam nu au stupii cum au altii in nord-est sau Miercurea-Ciuc dar cu alte costuri.
pst_claudiu

Mesajde Bee Happy » 17 Mai 2012, 21:29

Revin cu o declaratie, pe care va rog sa o contestati :D :
In zonele considerate de noi ''defavorizate'', albina este capabila prin ecotipul sau adaptat zonei, sa obtina cel putin performantele, pe care le obtine o albina in vestul tarii. Tinand pasul dezvoltarii in tandem cu clima locala, bineinteles.

Sa luam de exemplu o stupina stationara din Banat si una din Subcarpati alt. 700 m.
La momentul infloririi salcamului de langa fiecare stupina, amanadoua ar trebui sa fie la acelasi nivel.
Daca una e mai slaba decat alta, nu este clima de vina. Pentru ca desi dispun de flora melifera diferita, oferta este bogata la fiecare. In principal factorul uman (stuparul) e de vina pentru dezvoltarea inegala.

Totusi, dati-mi voie sa nu includ in exemplul meu stupinele aflate la polii frigului, sau la polul secetei din Romania (nu stiu care e acela :mrgreen: ) Horia si altii de acolo ne pot spune despre evolutia familiei in conditile de acolo.
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde traian » 17 Mai 2012, 21:43

in vest fata de maj zonelor din tara sezonul apicol tine cam cu o luna mai mult.daca la mine srzonul e de 6 luni in banat e de 7 deci vreo 20% plus. Da banatu-i fruncea.
traian

Mesajde alt stupar » 18 Mai 2012, 08:34

da dom`le, e fruncea !
si... ?
a secretat nectar mai mult salcamul pe baza aia ?
secreta floarea soarelui mai bine ca in Campia Romana ?

fruncea (meseria) stuparului e ce are-n lada, ca doar pe baza zonei...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde lucky5strike » 18 Mai 2012, 08:53

Si uite asa ajungem cu discutia la cum ar trebui inceputa apicultura ca unica sursa de trai.

Pana la urma, nu exista zona cea mai buna decat temporar. Pentru asta s-a inventat stuparitul pastoral.

Pentru primavara, partea de Sud-Vest si Vest sau luncile, au ceva avans. Pentru toamna - partea de Sud-Est a tarii. Sau luncile.

Dar mai important e ce ai pe raza de 1,5 km imprejurul vetrei, la asta se rezuma treaba, in general.

:!:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Mircea_63 » 18 Mai 2012, 13:43

Intr-adevar, zona de vest si mai ales Banatul, ofera conditii mai blande dpdv al CLIMEI !
Insa nu putem vorbi de zone bune decat pe portiuni de cate 3 km. Pot fi si in rai, dar daca pe o raza de 4 km nu au cules, degeaba. Dar Banatul intradevar este protejat de ierni grele, inundatii si clima e mai blanda. Nu e meritul banatenilor! Asa ca treaba cu "Fruncea" e aiurea.
La Miercurea-Ciuc :D , un stupar cu padurea de salcam intr-o parte si cea de tei in cealalta parte va face treaba mai buna decat unul aflat in pusta.
Cristi chiar precizeaza: dpdv al climei! Cred ca zona Herculane si Clisura Dunarii sunt cele mai grozave. Acolo au si clima au si cules.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde jenica67 » 18 Mai 2012, 14:10

Ori eu nu stiu sa citesc, ori la unii le lipseste logica. Parca titlul este "Zona din tara cea mai buna pt apicultura", deci aici este vorba de pamant, si ceea ce se afla pe el. De aceea nu inteleg, de ce din cand in cand, se baga in discutie oameni(stupari) din zona si meritul lor. Cred ca asta este o meteahna a romanilor, cu capra vecina. Acum daca ei locuiesc acolo, chiar daca nu au nici o contributie, ei tot acolo locuiesc, si beneficiaza de resursele acelei zone.
jenica67

Mesajde Mircea_63 » 18 Mai 2012, 14:33

cristi_vidican scrie:Revin, climatic, care ar fi zona cea mai buna?

Mircea_63 scrie:Nu e meritul banatenilor!

Totusi, Cristi se refera la clima! Iar eu (daca la mine te-ai referit), chiar specific ca nu e meritul locuitorilor.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR