trantor scrie:Dar de ce nu-l divizezi acum si cand iti vine matca schimbi baba?
pin scrie:Botcile de roire nu sunt ouate direct de matca? Cum sa provina din larve batrane?
pin scrie:Vreau sa va cer sfatul cu privire la acest subiect. Am una bucata stup dadant. Ramele marginase cu hrana, urmatoarele cu hrana si partial cu puiet (intr-o parte cu puiet de lucratoare, in cealalta cu puiet de trantor pe rama calditoare in partea superioara) si 6 rame cu puiet in mijloc. Deasupra au cat de 1/2 cu faguri artificiali pus acum 8 zile pe care au inceput sa-l creasca si au pus si ceva miere dar timid. Intentia mea ea sa-l divizez cand fac rost de o matca fecundata. Din nefericire acum 8 zile cand le-am pus catul am observat ca au inceput sa construiasca borci iar alaltaieri am rupt la botci din greu (unele chiar capacite) iar matca fecundata abia luna viitoare o pot lua. In aceste conditii ce ma sfatuiti sa fac? Este suficienta divizarea pentru a-l scoate din friguri? Sa incerc o simulare a roirii prin metoda exprimata de janese in acest scop? Pot folosi aceasta metoda pentru divizare astfel incat sa simulez roirea in noul stup si sa dau matca noua la vechiul stup? Suna interant si metoda descrisa de andrei calinescu prin scuturarea albinei pe faguri artificiali. Oare astfel iese familia din friguri? Sau pana la 1 iunie iese oricum din friguri daca-i rup botcile saptamanal? Trebuie sa recunosc ca stau cam cu frica deoarece e posibil sa fi ratat vre-o botca cu ochii mei ageri de incepator care nu a vazut matca decat cand a luat stupul.
pin scrie:Vreau sa va cer sfatul cu privire la acest subiect.
...
Din nefericire acum 8 zile cand le-am pus catul am observat ca au inceput sa construiasca borci iar alaltaieri am rupt la botci din greu (unele chiar capacite) iar matca fecundata abia luna viitoare o pot lua. In aceste conditii ce ma sfatuiti sa fac? Este suficienta divizarea pentru a-l scoate din friguri? ...
pin scrie:- cum fac sa gasesc mai usor matca? Stiu ca la pranz ar trebui sa fie pe o rama laterala cu puiet dar pana acum n-am apucat s-o vad la fata in 11 luni.
dorindafi scrie:mare dreptate are batranul HODIS
Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori