Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Noroc bun si tot respectul tuturor membrilor forumului

Mesajde danZ » 16 Mai 2012, 17:20

Salut si un cordial "bine v-am gasit" la toti apicultorii de pe forum!
Ma numesc Dan Zafir, din Vaslui, si de o saptamana am inceput frumoasa aventura a albinaritului. Mi-am cumparat 22 de stupi (lazi plus familii), plus inca 8 stupi ai socrului, care si el a inceput anul trecut, si deja i-am asezat pe pozitie, iar dupa patru zile i-am deschis pentru prima inspectie. Stupii se prezinta bine, Dadant pe zece rame, iar albina bazaie pana pe ultima rama. La ochiul meu de incepator familiile par sanatoase, viguroase, si deja au cateva rame de miere plus polen. Puietul pare sa se dezvolte bine, in formatie stransa. Mi se pare totusi ca sunt prea multe alveole de trantori... poate gresesc. Deasemenea, vanzatorul m-a avertizat ca in vreo doua saptamani vor incepe sa roiasca si sa fiu pregatit.
La prima inspectie am observat botci si pe partea superioara(putzine), dar si pe partea inferioara a ramei(mult mai multe). Dupa sfatul vanzatorului am stricat toate botcile inferioare, si vreo cateva din partea superioara a ramelor... asta pentru a impiedica o roire imediata. Am facut bine ca le-am stricat botcile sau nu? Va rog sa-mi elucidati acest mister.
Si inca o intrebare, inainte de a incheia: Partea cu plasa a podishorului trebuie sa fie directionata spre fatza sau spatele stupului?
Inchei aici si va multumesc anticipat pentru raspunsuri si eventualele sfaturi pentru incepatori. Cu mult respect, danZ!
danZ

Re: Noroc bun si tot respectul tuturor membrilor forumului

Mesajde danZ » 16 Mai 2012, 17:25

Un mic addendum: Nici o botca din cele distruse nu continea ou sau larva...erau goale si curate. N-ar fi trebuit sa fie macar un ou sau doua, ma intreb?
danZ

Mesajde augustin » 16 Mai 2012, 17:28

trebuia sa contina exact 1 ou sau 1 larva.
daca sunt seci cauta-l de puiet, larve, oua si da-i de lucru
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde un OM » 16 Mai 2012, 22:44

D-le Dan, dumneata ai stricat potirasele, crescute preventiv de familii. Este bine ca le-ai distrus, in sensul ca aparitia altora noi te vor face mai repede atent. De regula aceste potirase sunt vechi, de anul trecut. Ele trebuie distruse numai cand sunt in partea centrala a ramelor. Mai mult incurca, fie matca in cautarea de celule goale, fie albina din depozitarea mierii, fie de frisoane cate unui apicultor.Sa gasiti un ou sau larva intr-un potiras, pana la urma este firesc, cand veti gasi insa doua sau mai multe oua ganditi-va ca familia este bezmetica, iar asta inseamna alta marie.
un OM

Mesajde danZ » 17 Mai 2012, 15:21

Multumesc Augustine, multumesc Un OM... Maine intru iar in ei pentru o inspectie detaliata. Totusi ultima intrebare pusa ramane fara raspuns... despre podishor... se pune cu plasa spre urdinish, sau cu plasa spre spatele stupului?
Si inca o intrebare: La una din rame am gasit o alveola ca de trantor capacita... zic ca de trantor, dar asta era mult mai inalta decat una de trantor, cam cu 5-6 mm mai inalta decat restul alveolelor de trantor. Poate cineva sa-mi dea o idee despre ce fel de alveola este vorba?
danZ

Mesajde ves.lucian.zabrani » 17 Mai 2012, 15:49

bine ai venit printre noi !!! sanatate maxima tie si familiei tale !!!
te saluta un incepator ca si tine !!!
eu zic sa-ti faci si o pagina personala !!!
ca doara nu o sa fii pana-i lumea tot incepator !!!
deocamdata mai mult pe aici , la incepatori !!!
mai incolo... mai vedem !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde CATALIN » 17 Mai 2012, 16:24

bun venit danz in marea familie a apicultorilor fourumist
ha sa-ti spun ceva ce mie mi-a placut mult cand am auzit
dai tata pe jumatate si le-ai luat toata znaga nu mai ai ttreaba cu botci cu roit cu nimic
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde augustin » 17 Mai 2012, 17:15

ai 2 intrebari (si eu 2 bebelusi de Timisoreana la bord)
raspunsul meu:
1 cu plasa in spate.
2 lasa puietul in pace, nu te apuca sa-l distrugi. Orice defect are o cauza. Eventual rog pe aceasta cale si eu tartorii stuparitului de pe forum sa puna intrebari la obiect, si in functie de raspunsurile tale se va gasi o solutie.
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde danZ » 17 Mai 2012, 19:08

ves.lucian.zabrani scrie:bine ai venit printre noi !!! sanatate maxima tie si familiei tale !!!
te saluta un incepator ca si tine !!!
eu zic sa-ti faci si o pagina personala !!!
ca doara nu o sa fii pana-i lumea tot incepator !!!
deocamdata mai mult pe aici , la incepatori !!!
mai incolo... mai vedem !!!

Multumesc ptr. cuvintele calde Luciane... si ai dreptate, nici un inceput nu tine o vesnicie :) .

CATALIN scrie:bun venit danz in marea familie a apicultorilor fourumist
ha sa-ti spun ceva ce mie mi-a placut mult cand am auzit
dai tata pe jumatate si le-ai luat toata znaga nu mai ai ttreaba cu botci cu roit cu nimic

Cataline, multumesc de urari...sincer sa fiu nu prea am inteles ce ai vrut sa-mi zici :?: :? . Am facut rau ca am distrus botcile?

augustin scrie:ai 2 intrebari (si eu 2 bebelusi de Timisoreana la bord)
raspunsul meu:
1 cu plasa in spate.
2 lasa puietul in pace, nu te apuca sa-l distrugi. Orice defect are o cauza. Eventual rog pe aceasta cale si eu tartorii stuparitului de pe forum sa puna intrebari la obiect, si in functie de raspunsurile tale se va gasi o solutie.

Ha ha ha!! Augustine, se pare ca avem aceleasi gusturi cand e vorba de bebelusi... cu Goldenbrau pe locul doi.
Deci s-ar putea sa fie un rebut genetic... De puiet nu m-am atins, toate botcile erau goale, fapt care m-a mirat putin... in 22 de stupi nu am gasit decat botci goale, de anul trecut din cate-am inteles.
Urmatoarea intrebare: Cam cat timp ia sa se construiasca o botca noua si cand ar fi cel mai bun timp de innoit matca... dupa care cules?
danZ

Mesajde traian » 17 Mai 2012, 22:23

botcile neinsamintate pot fi si de anul asta dar nu le-a insamintat poate din lipsa de cules si vreme rea.Eu prefer botcile alimentate in vremea salcimului.succes.
traian

Mesajde danZ » 21 Mai 2012, 08:40

Poate cineva sa-mi raspunda la intrebarile astea:Cam cat timp ia sa se construiasca o botca noua si cand ar fi cel mai bun timp de innoit matca... dupa care cules? Multumesc!
danZ

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR