Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Cum gasiti albinele din scorburi?

Mesajde badguy_goodguy » 16 Mai 2012, 18:05

Tot vad mereu aici pe net, oameni care se lauda ca au cules 1...2..10... 100 familii de prin scorburi.

Imi puteti si mie zice cum depistati unde isi au locul aceste familii? dupa ce va ghidati? nu de alta dar ...albina este atat de mica, inat eu nu le pot vedea (pe alea mele) in ce directie zboara mai mult de 15-30 metri in aer.

Am bunici intr-o zona impadurita de munte-deal si as dori sa recuperez si eu cateva zeci de familii.

Va multumesc
badguy_goodguy

Re: Cum gasiti albinele din scorburi?

Mesajde augustin » 16 Mai 2012, 18:48

Toti stupii "salbatici" pe care i-am gasit, au fost din pura intamplare (patru). Am inercat sa recoltez unul, dar dupa vreo doua tentative mi-am dat seama ca ele dispun de "argumente" mult mai puternice.

In ce priveste "vanatoarea de albine", sa stii ca exista metode, bazate chiar pe panda si urmarire.
Ca sa-ti raspund la dilema: am fost si eu la pescuit de vreo 2 ori cu prietenii. Ei prindeau, eu nu. Eram in acelasi loc, foloseam aceleasi "arme", ei prindeau, eu nu. Asa ca.. si pestele avea argumente mai tari ca ale mele. Ce am invatat eu din asta: cel mai bun loc de pescuit e bazinul din piata, RON-ul e momeala ideala, iar cei mai buni stupi sunt aia de langa casa, in scorbura sistematizata.
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde Alexu » 16 Mai 2012, 19:13

Albinele au un culoar al lor , sunt precum avioanele: :lol: . Eu am gasit vreo 7 , din care am luat doar 2 , restul nu i-am luat din diverse motive ,taicamio era alergic si nu voia , (am crescut mai mare si mi i-am luat singur :lol:) , erau prea sus , era prea riscant . Iar acum pot sa fac cate familii vreau eu si nu ma mai stresez sa alerg dupa ele . Copaci scorburosi , apicultori lenesi si ochi buni . Cam asta iti trebuie 8-)
,, Nu e problema mea ce cred oamenii despre mine . Eu sunt ceea ce sunt și fac ceea ce fac . Nu astept nimic și accept totul . Si asta face viața mult mai usoara ''
Alexu

Mesajde MyBees » 17 Mai 2012, 01:46

Primavara devreme, inainte de infrunzirea pomilor, iei padurea la picior. Cam in timpul infloririi viorelelor cand si activitatea albinelor este intensa si astfel ai "vizibilitate" maxima. Daca e si zapada pe jos e si mai bine. Vezi foarte usor resturile pe care le scot din cuib in activitatea de curatare. Asa eviti sa iti rupi gatul cu ochii prin pomi.
Dar... sa "recuperezi cateva zeci de familii"... visezi frumos :)
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde badguy_goodguy » 18 Mai 2012, 01:12

Cam pe la ce "altitudinea" le-as gasi? In vale, la deal, zona insorita, sau nu?
Sa inteleg ca ar trebui sa caut unde sunt stejari si nu unde sunt brazi? Carpatina nu face familie si intre pietre, stanci ,etc?
badguy_goodguy

Mesajde georgeanelka » 18 Mai 2012, 06:03

Salutare badguy, sunt unul dintre cei care dupa cum spui tu, "se lauda" cu 4 recuperari din natura de roiurii,alte trei cazuri cand am gasit adapostul natural dar nu am putut interveni, iar intrun caz mai recent am fost "pacalit de albine".Cu voia ta voi prezenta toate aceste reusite dar si nereusitele pe acest topic.Am ajuns la aceiasi concluzie ca si domnul augustin, toate roiurile au fost gasite din intamplare, mie greu sa cred ca poti face un scop din vanatoarea de roii si sa mai ai si rezultate pozitive, mai ales atat de multe pe cat te astepti tu, eventual poti spori un pic atentia asupra culoarelor de zbor ale albinelor sau asupra activitati albinelor culegatoare iesite din adaposturi la zboruri de recunoastere.Succese!
Existam vremelnic prin ceea ce luam din jur, dar vom trai vesnic prin ceea ce daruim!
georgeanelka

Mesajde georgeanelka » 18 Mai 2012, 06:44

Nu am o experienta vasta in cea ce priveste practica apicola si mie teama sa nu te indrum gresit, dar ai putea totusi sa supraveghezi vizual zonele pretabile a se constitui in adaposturi pentru ele; pomi batrani ce au scorbori, stilpi de sustinere afirelor de tot felul, podurile caselor sau unor adaposturi din gospodari, cosurile caselor sau spatii inguste prin zidari[vezi cazurile domnului Marian (my bees)],capite de fan, glugi de coceni si cu siguranta lista poate continua.
Existam vremelnic prin ceea ce luam din jur, dar vom trai vesnic prin ceea ce daruim!
georgeanelka

Mesajde redoo » 18 Mai 2012, 17:52

Am fost la timisoara si m-am intors pe la deva....nu mai retin daca intre timisoara si arad sau arad- deva pe marginea drumului sunt duzi foarte batrani si scorburosi...cert este ca am oprit ca tot calatorul sa ud un dud scorburos si in el era o familie de albine. dupa acea am redus viteza si am fost mai atent. se intampla destul de des sa inersectez albine.
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde cristi rosianu » 28 Dec 2012, 20:41

hm eu sunt unul dintre fericiti care au gasit cateva zeci de roiuri in scorburi tehnica de gasire nu este grea in sine am sa va zic cateva mici secrete. in primul rand cand ca duceti sa cautati un roi trebuie sa va orientati sa cautati pe marginile de padure si in locurile din padure in care albina are suficient camp de zbor cand ajungeti la copaci mari si scorburosi te apropi aproape de el si te uiti in jurul lui cu mare atentie cam un minut de copac daca sunt albine este mposibil sa nu le zaresti nu este greu dar trebuie sa ai rabdare si sa umbli foarte mult si sa ai noroc cu carul eu am 4 sau 5 ani decand umblu dar perioada optima sa umbli dupa ei este vara nu primavara pentru ca iarna 90 la suta din ei mor de foame fie ca au scorbura mica si nu pot sa se dezvolte fie din lipsa hranei asta este sunt pe cont propriu cam asta este va doresc mult noroc.
cristi rosianu

Mesajde balu » 29 Dec 2012, 11:55

eu n-am gasit nici unul, daca i-as gasi pe cei care i-am pierdut, nu neaparat sa-i recuperez as fi fericit, din aia zeci, vo 5 erau ai mei :)
balu

Mesajde valentin » 29 Dec 2012, 17:54

hai sa-ti spun eu,ei 0 rama cu miere un cearsaf,si o mina de faina, te duci in padure si astepti pina vor veni albine atunci vei arunca cu faina pe ele.cu faina dai de ciit o data.cind vezi ca vor gbura te uiti la ceas ,ele se vor intoarce inapoi daca se intorc in5-10minute nu sunt prea departe le urmaresti traseu,dar ai grije sar putea sa ajungi si in ograda cuiva .asta nu-ti recomand.eu asa am plecat la drum citeo data am pierdut si toata ziua si am plecat seara cu orama de albina si o suta de intepaturi si a doua zi plecau si alea pentru nu luasem regina in acea vara m luat 14 roiuri.iti urez noroc la viinatoare
valentin

Mesajde mac72ro » 30 Dec 2012, 15:21

Eu in luna august cind vin prigorile plec la vinatoare de roiuri pe marginea unei paduri.Prigorile ma conduc la f.a. din scorburile copacilor. Anul acesta am gasit, trei dar nu am luat, nici unul,din lipsa de hrana.Voi merge in primavara sa vad daca au scapat de iarna.
mac72ro

Mesajde ADITZU » 30 Dec 2012, 15:33

cum gasim simplu din intamplare . si asta eu cred ca este cea mai plauzibila metoda . Anul acesta in data de 20 iulie se organizeaza in localitate o serbare campeneasca , de serviciu fiind si stand la umbra unui tecar foarte mare si implicit batran , am observat faptul ca de la baza trunchiului pe o gaura ieseau si intrau albinele . ziua aceea a trecut f repede urmarindu-le si de atunci periodic la circa 2 saptamani treceam pe acolo sa verific existenta roiului . de incumetat nu am avut cum intrucat nu prea vad cum as putea sa recuperez roiul doar prin taierea tecarului lucru imposibil momentan poate cine stie in primavara poate facem un decupaj in trunchi foarte putin probabil
Multi bazaie precum albina , dar se mira ca nu iese miere
ADITZU

Mesajde stroe » 31 Dec 2012, 10:46

Eu am gasit trei in zidaria unei case(parca erau pe pavilion- o frumusete), unul in cosul unei case, unul intr-un stejer batran, unul intr-un plop pe sosea si am vazut pe cineva in Bucuresti, pe strada, care scotea o familie de albine mare dintr-un plop de pe un trotuar, la 50 cm de asfalt.
stroe

Mesajde valigorj » 10 Feb 2013, 15:27

sa-l gasesti e una,sa-l iei alta.pt a fi o reusita trebuie sa iei M +albinele +puietul.M si albinele fara puiet sint ca cearta fara bataie.trebuie musai sa recuperezi si faguri cu puiet.acum vreo 3 ani,vine la mine un consatean[care mai recuperase si in alti ani albine de prin scorburi] si-mi spune ca a gasit un stup in padure,bine pozitionat pt a fi luat.m-a intrebat daca stiu cum se poate face ca sa ia si puietul.eu mai auzisem de legarea cu sfoara a fag cu puiet in cadrul unei rame,dar daca ii transporti,fag se misca si se reazema uni de alti.am luat citeva rame noi neinsirmate si le-am dat cite 4 gauri pe fiecare parte,4 pe cealalta parte si la partea cealalta la fel.deci in total 16 gauri la 3 mm de margine.in primele 2 gauri de pe o parte am bagat o sirma cu ambele capete,le-am scos prin gaurile corespondente de pe aceiasi partea si le-am strins bine.cu urmatoarele 2 gauri de pe aceiasi parte am facut la fel.i-am spus sa puna bucatile de fag cu puiet in asa fel incit sa ocupe cit mai mult din suprafata ramei si apoi sa puna sirma si pe fata cealalta a ramei si sa o stringa bine a.i. faguri sa nu se deplaseze la transport.asa a facut,iar dupa citeva zile a scos si sirmele[albinele sudind intre timp atit fag intre ei cit si de rama].
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde Cristian Chirculescu » 10 Feb 2013, 17:37

Ce usor e sa vorbesti cu prescurtari stiute doar de dumneata.
Alias FreeCristian 0764514729

www.freecristian.ro
Cristian Chirculescu

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE