a sosit si pentru mine timpul sa inmultes cele 2 famili de albine pe care le am .
Acum am stupi orizontali 20 rame din care albina ocupa peste 16 rame bine si 4 sunt magazie .
Metoda pe care vreau sa o folosesc este aceea de a imparti familia in 2 si sa dau matca imperecheata .
acest lucru o sa il fac vienri sau sambata , dar vienri o sa merg sa cumpar matca .
va intreb cateva lucruri .
1 . daca impart in 2 cele familii familia care ramane orfana in cele 7 -10 ore pana la introducerea nu incepe sa traga boci din oua de 1 zi ?
2 pot sa pastrez o familie in stupul de baza ? si cea de a 2-a int-un nou stup ?
Mentionz ca nu impart decat o familie in 2 . la cea de a 2-a mai astept si e posibil ca dupa salcam sa o fac si pe aceea daca primul imi iese bine .
Vreau sa dau matca imperecheata ca sa scutesc cele 45-60 zile de lipsa improspatare puiet .(20-25 pana iese si incepe sa ponteze matca + inca 21 zile pana iese puietul de lucratoare )
Va rog sa ma sfatuiti cum ati face DVS cei cu experienta in locul meu .
zona este ok cu cules si de floare de camp si ceva tei , deci cred ca va avea timp sa se formeze
Noua lada va fi Dadant vertical pe 12 rame + cat de 1/2 .
Roiul cum gandesc eu sa il fac e sa iau 2 rame puiet capacit + una larvar din primul stup + o rama de de pastura , si sa evit puiet tanar de 1-3 zile . Apoi daca mai este necesar , pot sa mai ofer rama de puiet capacit din stupul 2 ca sa sporesc efectivul .
Astept cu interes sfaturile cum este mai optimsa fac cea de a 3-a familie astfel incat sa ajunga la un efectiv cat mai mare pana la iernare .
Poate parea ca nu am citi despre formarea unui roi in diverse metode , dar desi am citit poate prea mult , ma simt ca si cum nu as fi citit nimic ....