Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

primul roi

Mesajde aliuta2000 » 16 Mai 2012, 18:32

Salutare ,
a sosit si pentru mine timpul sa inmultes cele 2 famili de albine pe care le am .
Acum am stupi orizontali 20 rame din care albina ocupa peste 16 rame bine si 4 sunt magazie .
Metoda pe care vreau sa o folosesc este aceea de a imparti familia in 2 si sa dau matca imperecheata .

acest lucru o sa il fac vienri sau sambata , dar vienri o sa merg sa cumpar matca .

va intreb cateva lucruri .
1 . daca impart in 2 cele familii familia care ramane orfana in cele 7 -10 ore pana la introducerea nu incepe sa traga boci din oua de 1 zi ?
2 pot sa pastrez o familie in stupul de baza ? si cea de a 2-a int-un nou stup ?

Mentionz ca nu impart decat o familie in 2 . la cea de a 2-a mai astept si e posibil ca dupa salcam sa o fac si pe aceea daca primul imi iese bine .

Vreau sa dau matca imperecheata ca sa scutesc cele 45-60 zile de lipsa improspatare puiet .(20-25 pana iese si incepe sa ponteze matca + inca 21 zile pana iese puietul de lucratoare )

Va rog sa ma sfatuiti cum ati face DVS cei cu experienta in locul meu .
zona este ok cu cules si de floare de camp si ceva tei , deci cred ca va avea timp sa se formeze

Noua lada va fi Dadant vertical pe 12 rame + cat de 1/2 .
Roiul cum gandesc eu sa il fac e sa iau 2 rame puiet capacit + una larvar din primul stup + o rama de de pastura , si sa evit puiet tanar de 1-3 zile . Apoi daca mai este necesar , pot sa mai ofer rama de puiet capacit din stupul 2 ca sa sporesc efectivul .
Astept cu interes sfaturile cum este mai optimsa fac cea de a 3-a familie astfel incat sa ajunga la un efectiv cat mai mare pana la iernare .

Poate parea ca nu am citi despre formarea unui roi in diverse metode , dar desi am citit poate prea mult , ma simt ca si cum nu as fi citit nimic .... :mrgreen: :oops: :oops:
A.D.
aliuta2000

Re: primul roi

Mesajde un OM » 16 Mai 2012, 22:16

1. botcile nu se "trag" din oua de o zi, ci din larve intre 1-4 zile, de aici diferentiindu-se si calitatea lor viitoare, cat mai tinere cu atat mai bune.
2.stupul cu matca poate ramane pe loc, dar mai bine matca se muta pe alt loc cu tot puietul larvar si albina de pe rame, eventual spre seara tarziu se face operatia de impartire.. Pe locul vechi vor ramane ramele cu puiet capacit si lucratoarele. Ramele cu pastura si miere se impart egal.
un OM

Mesajde aliuta2000 » 17 Mai 2012, 15:16

cat timp pot sa tin matca in cusca ? pot sa o tin de maine pana poimanine ?
gresesc daca o bag in stup intre rame in cusca cu 4-5 albine ale ei cu miere in interior ?? ii dau miere in casuta langa ea .
incerc sa vad daca pot sa o iau sambata la prima ora .
A.D.
aliuta2000

Mesajde ves.lucian.zabrani » 17 Mai 2012, 15:45

din putina mea experienta , eu zic sa lasi albinele sa elibereze matca !!! asa cum ai zis : cu albina insotitoare a de jos a cutiei , intr-o gaura a cutiei sa nu se naclaiasca !!! eu asa am facut !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde CATALIN » 17 Mai 2012, 15:58

ma pot declara un profesionist al roiurilor si mentorul meu m-a laudat am fost baiat cuminte si ascultator si am invatat
reteta de roi experimentata si iesita ca la carte
1rama mancare
2 rame puiet
asezam in lada prima rama puiet a doua puiet a 3 mancare lasam roiul facut timp de 24 de ore de preferat intor alta locatie sasi pastreze toata albina dupa 24 ore intervenim cu matca in cusca si lasam matca inchisa alte 24 de ore dupa la gaura de eliberare a matci punem putina mancare (zagar pudra cu miere ca o coca) si lasam albinele sa o elibereze
dupa 48 ore verivicam si o sa fim mandri ca avem deja oua proaspete cu putin sirop explodam acel roi
il vrem mai puternic ii mai dam o rama cu puiet d la stupu mama si la floarea soarelui dam catu tata ca nu te mai intelegi cu el
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde jenica67 » 17 Mai 2012, 16:01

Matca este acceptata mai usor, dacafaci roiul numai cu puiet tanar. Pentru aceasta, iei ramele din stupul vechi si le pui in cutia noua, care o pui langga stupul de unde scoti, si le ti 15-30 de minute decoperite(mai greu pe frigul asta) pana zboara albina batrana. Atunci inchizi roiul si l pui pe noul amplasament. Matca o ti cel putin 24 de ore, si dupa inlocuiesti capacelul cu o bucata de ceara in care faci o gaura de 1,5-2 mm. O lasi in colivie pana este eliberata de albine. Eu asa am facut si au acceptat sigur matca. Oricum in momentul cand inlocuiesti capacelul coliviei cu ceara trebuie sa verifici sa nu ai botci trase, ca nu o accepta.
jenica67

Mesajde CATALIN » 17 Mai 2012, 16:21

eu am facut roi numai cu puiet gata de iesit cu 5 zile inainte de salcam dupa salcam e ca si familie si dupa salcam am mai divizat odata stupul mama de data asta lasan-dul sa-si traga botci
CATALIN

Mesajde CATALIN » 17 Mai 2012, 16:22

la floare o sa am cat pe toti 3 garantez
CATALIN

Mesajde aliuta2000 » 17 Mai 2012, 21:23

jenica67 scrie:Matca este acceptata mai usor, dacafaci roiul numai cu puiet tanar. Pentru aceasta, iei ramele din stupul vechi si le pui in cutia noua, care o pui langga stupul de unde scoti, si le ti 15-30 de minute decoperite(mai greu pe frigul asta) pana zboara albina batrana. Atunci inchizi roiul si l pui pe noul amplasament. Matca o ti cel putin 24 de ore, si dupa inlocuiesti capacelul cu o bucata de ceara in care faci o gaura de 1,5-2 mm. O lasi in colivie pana este eliberata de albine. Eu asa am facut si au acceptat sigur matca. Oricum in momentul cand inlocuiesti capacelul coliviei cu ceara trebuie sa verifici sa nu ai botci trase, ca nu o accepta.

1 . am bagat bine la cap treaba cu :albinele elibereaza matca .
2 vreau sa fac roiul cu puit larvar mare si cu puiet capacit 3 -4 rame puiet .
3 matca o iau sambata dimineata (am vazut ca se mai indreapta si vremea ) si o bag dupa formarea roiului in cusca (daca timpul va fi frumos o sa introduc matca dupa 3- 4 ore de la formare ca sa aibe timp sa se orfanizeze si sa vada ca nu are din ce sa isi traga botci ) . Am inteles ca ii rup capacelul si pun fagure cu miere in locasul special , si las albinele sa roada acel capacel ca sa o elibereze .
4. daca ii dau si puiet tanar este posibil ca sa inceapa sa isi traga botci si nu vor accepta sau vor accepta foarte greu matca , asa cu puiet care nu mai e valid de facut botci nu vor avea incotro si va trebui sa accepte matca pe care le-o dau .

O intrebare la voi
se recunoaste matca imperecheta cumva (cand vine de la imperecheat se cunoaste ca aduce parte din organele genitale ale trantorelui , dar altfel ??)???
Multumesc mult
A.D.
aliuta2000

Mesajde Adi Hodis » 17 Mai 2012, 23:07

aliuta2000 scrie:...
O intrebare la voi
se recunoaste matca imperecheta cumva (cand vine de la imperecheat se cunoaste ca aduce parte din organele genitale ale trantorelui , dar altfel ??)???
Multumesc mult

Pai una care e "fecioara" e mai subtirica ... aia care-i "gravida" ... e gravida !. :)
Te-ai prins ??? :idea:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde aliuta2000 » 18 Mai 2012, 07:18

Adi Hodis scrie:
aliuta2000 scrie:...
O intrebare la voi
Multumesc mult

Pai una care e "fecioara" e mai subtirica ... aia care-i "gravida" ... e gravida !. :)
Te-ai prins ??? :idea:

Ca si femeia ??
:lol: :lol:
Cand femeia e gravida in primele luni vezi fix nimic ....
Glumesc ... multumesc mult .
A.D.
aliuta2000

Mesajde sorin_horezu » 18 Mai 2012, 07:51

Eu bag matca in roiul format odata cu formarea roiului pe puiet capacit. Verific dupa 2 zile si daca nu iti trag botci in acest doua zile deschid siguranta custii pentru ca albinele sa poata elibera matca. Lasa albinele sa elibereze matca pentru ca atunci cand o eliberezi tu, actiunile tale pot duce la agitarea matcii si albinele casuna pe ea considerand-o straina. Poti sa incerci sa o eliberezi tu si sa vezi cum alearga ca nebuna pe rame.
Apicultura nu e balada populara sa se transmita prin viu grai ... pentru diversitate CITESTE O CARTE!!!
sorin_horezu

Mesajde aliuta2000 » 19 Mai 2012, 19:17

sorin_horezu scrie:Eu bag matca in roiul format odata cu formarea roiului pe puiet capacit. Verific dupa 2 zile si daca nu iti trag botci in acest doua zile deschid siguranta custii pentru ca albinele sa poata elibera matca. Lasa albinele sa elibereze matca pentru ca atunci cand o eliberezi tu, actiunile tale pot duce la agitarea matcii si albinele casuna pe ea considerand-o straina. Poti sa incerci sa o eliberezi tu si sa vezi cum alearga ca nebuna pe rame.

timpul m-a obligat si asa am facut si eu .
am bagat matca imediat dupa formarea roiului . ideea e ca am putina albina cu matca in cusca , 2 buc . Or sa o hraneasca cele din afara ?? 24 ore ?? maine o sa pun capacelul pe care sa il roada/ consume albinele ca sa o elibereze .
Multumesc mult pentru sfaturi
A.D.
aliuta2000

Mesajde sorin_horezu » 19 Mai 2012, 21:57

Nu it face griji de asta. Eu am tinut o matca in cusca 2 saptamani fara nici o albina si nu a murit.
Apicultura nu e balada populara sa se transmita prin viu grai ... pentru diversitate CITESTE O CARTE!!!
sorin_horezu

Mesajde Adi Hodis » 19 Mai 2012, 22:09

sorin_horezu scrie:Nu it face griji de asta. Eu am tinut o matca in cusca 2 saptamani fara nici o albina si nu a murit.

Asta pt. ca au acceptat-o din prima zi, in caz contrar murea de foame.
Nu va bazati ca o fi bine si asa ... de multe ori ajungi suparat.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde sorin_horezu » 20 Mai 2012, 15:00

Era in cusca in casa ... cine a acceptat-o???
sorin_horezu

Următorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE