flavian scrie:Pe mine de multa vreme ma rodeau unele chestii apropo de caldura din stup cu precadere legate de grosimea peretilor si tipul acoperisului. Mai citisem in trecut despre modelul Delon, dar n-am retinut aceste aspecte pentru ca nu ma lovisem de ele pana in acel moment. Varianta pe care am ales sa merg acum, dupa lectiile invatate anul trecut este urmatoarea:
- pereti grosi, cat mai grosi, de 3 cm sau chiar 4 cm, pentru ca la Brasov e al naibii de frig
- acoperis simplu din scandura imbracata in tabla, pentru ca modelul Gille Denis mi se pare prea subtirel si "palaria" warre inutila
- fara quilt si fara panza, cu scandurele sau nailon peste barete si apoi capacul, vad ca Delon si Gille Denis merg asa fara probleme
- fund momentan solid, pe viitor cred ca voi merge pe varianta cu plasa AV dar inchis pe timp de iarna
- dimensiunile raman cele de aproximativ 30x30x20 ca la warre
- in loc de baretele warre, cel putin pentru inceput, voi merge pe semirame
Ramele tip delon cu inox par interesante, dar eu mereu am avut alergie la prezenta metalelor sau plasticului intr-un stup natural. De aceea am ales deocamdata semiramele, pe care si Gille Denis le foloseste la o parte din stupii sai. Ulterior cred ca voi renunta la ele in favoarea baretelor, pe masura ce ma voi obisnui cu lucrul pe acest tip de stup.
Ma atrage si pe mine ideea "japoneza" cu eliminarea totala a ghidajelor, dar inca 2-3 ani pana mai prind experianta nu cred ca ma voi incumeta sa o aplic. Inca mai am nevoie sa pot observa ce se intampla in cuib, sa invat si sa vad daca estimarile mele exterioare se potrivesc cu realitatea din interior. In special partea cu recoltatul pe neve fara o minima "cantarire" la mana a corpurilor imi da acum de gandit.
Buna Flavian .Sunt si eu din Brasov si am construit 9 corpuri pe dimensiuni Warre, acoperisul clasic tip warre l-am facut sincer mai mult din considerente estetice,stupii ii voi tine in curte in oras si vor fi pentru studiu.,la sase corpuri am prevazut ferestre de vizitare,la quilt voi pune o sipca pe care voi aplica o plasa metalica si cred ca voi folosii si o panza de sac intre quilt si corp.Pentru partea de fund am facut un un hibrid gen pivnita cu sita detasabila si capac in spate pe unde se va putea face si hranire prin introducerea unui vas, aceasta putind fi folosita eventual si la recoltarea polenului ,tratament antivarroa ,aerisire la transport sau gestionarea infestarrii cu varroa.Am folosit scandura de 2 cm, vad ca propui scandura mai groasa ,ai avut probleme cu consumul de miere pe iarna sau alte probleme?Ia varianta de fixare a leaturilor am vazut din postarile mai vechi ca ai mers pe stifturi din cuie ...multumit de solutie?Varianta cu semirame ma tenteaza si pe mine,am deja sipca de 24/9mm din care ma gindesc sa tai si partea de semileat pe care sa o fixez cu 2 cuie in fiecare parte si eventual ceva adeziv pt parchet.Daca avti ceva sfaturi,din experienta proprie ce amars mai bine ca starter pt faguri ar fi binevenite.