Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde akmm » 15 Mai 2012, 10:40

Metoda japoneza se aplica la albinele locale japoneze.Daca cititi cu atentie Apicultura pentru toti veti gasi descrierea metodei Palteau.Si acolo separarea caturilor se facea prin taiere cu sarma.Abatele Warre nu-mi da impresia ca era un gica contra.
Putea copia si el sistemul Piramidal sau Palteau.Nu a facut-o pentru ca adversarul sau era Dadant.I-a descris hibele si s-a aventurat sa gaseasca solutiile.A vrut sa extraga cu centrifuga, sa inlesneasca o eventuala inspectie a cuibului, sa adauge sau sa elimine caturi.Si chiar daca pentru utilizatorii casnici metoda celor doua variante de control era suficienta, pentru cei ce erau prezenti in permanenta a dezvoltat metode fel de fel.
De inmultire, de prevenire a roirii, de hranire, de stimulare, de inlocuire a matcii etc.Sa incercam sa intram in logica de gandire a Abatelui cautand cea mai buna tehnologie aplicabila in 2012....
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde danman » 18 Mai 2012, 10:21

M-am referit la "metoda japoneza" intelegand prin aceasta constructia libera a fagurelui de sus in jos, fara intreruperi, obstacole si spatii (leaturi) si dati-mi voie sa cred ca acest tip de constructie a fagurelui este tipic oricarei rase de albina in natura si de aici sa trag concluzia ca este benefic si se poate aplica oricarei rase, cum dealtfel a si fost aplicat in trecut in stupii tip cosnita sau buduroi. Se pierde, e adevarat, mobilitatea fagurelui.
danman

Mesajde danman » 18 Mai 2012, 10:34

Zilele trecute am efectuat o transvazare/divizare a la Gilles Denis, prin scuturarea tuturor albinelor intr-o cutie de carton, si varsarea lor intr-un stup Warre. O tehnica destul de dificila si violenta, se creaza destul de mult deranj, dar reuseste. Se practica pentru trecerea de pe Dadant pe Warre facand in acelasi timp si o divizare. Practic matca impreuna cu albina tanara ramane acolo unde a fost scuturata (in Warre) si se pun pe treaba pentruca constata lipsa fagurilor, iar lucratoarele se intorc in stupul mama unde constata lipsa acesteia (a mamei) dar existenta puietului si a rezervelor. Problema a fost vremea care s-a racit brusc imediat dupa aceasta operatiune si continua sa fie rece si ploioasa. Sper ca acesta sa fie un avantaj macar prin prisma faptului ca lucratoarele din stupul mama numai pot iesi la cules, suplinind astfel lipsa doicilor de pe puiet (pentruca mi-e teama sa nu raceasca). Albina tanara scuturata pe Warre are borcan hranitor, sta in ghem dar nu cred ca se apuca de cladit pe asa o vreme rece (14-16 grade ziua). Urmeaza sa le dau cate o botca capacita celor orfani. Am facut aceasta operatiune doar la o mica parte din familii (cele mai puternice) si ca un test; celelalte urmand la rand cand o permite vremea.
danman

Mesajde Adi Hodis » 18 Mai 2012, 11:18

danman scrie:...
Am facut aceasta operatiune doar la o mica parte din familii (cele mai puternice) si ca un test; celelalte urmand la rand cand o permite vremea.

Salutare.
Dane, cate familii vrei sa le treci ? ... vrei sa lucrezi numai pe acest model ?.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde danman » 18 Mai 2012, 11:47

Pai in momentul asta nu am multe familii oricum. As vrea sa pastrez cateva pe Dadant pentru inmultire, matci, etc. si sa trec restul pe Warre, in functie si de cum vad ca evolueaza cele cateva pe care le-am trecut deja. Nu am foarte mult timp de oferit apiculturii deocamdata, e doar un hobby. Nu ma luati ca exemplu, e doar un experiment. Nu stiu daca se preteaza stuparitului profesionist...inca. Dar probabil ca fiecare ar putea experimenta in propria stupina pe cateva familii ca sa traga propriile concluzii.
danman

Mesajde flavian » 18 Mai 2012, 16:39

Pe mine de multa vreme ma rodeau unele chestii apropo de caldura din stup cu precadere legate de grosimea peretilor si tipul acoperisului. Mai citisem in trecut despre modelul Delon, dar n-am retinut aceste aspecte pentru ca nu ma lovisem de ele pana in acel moment. Varianta pe care am ales sa merg acum, dupa lectiile invatate anul trecut este urmatoarea:

- pereti grosi, cat mai grosi, de 3 cm sau chiar 4 cm, pentru ca la Brasov e al naibii de frig
- acoperis simplu din scandura imbracata in tabla, pentru ca modelul Gille Denis mi se pare prea subtirel si "palaria" warre inutila
- fara quilt si fara panza, cu scandurele sau nailon peste barete si apoi capacul, vad ca Delon si Gille Denis merg asa fara probleme
- fund momentan solid, pe viitor cred ca voi merge pe varianta cu plasa AV dar inchis pe timp de iarna
- dimensiunile raman cele de aproximativ 30x30x20 ca la warre
- in loc de baretele warre, cel putin pentru inceput, voi merge pe semirame

Ramele tip delon cu inox par interesante, dar eu mereu am avut alergie la prezenta metalelor sau plasticului intr-un stup natural. De aceea am ales deocamdata semiramele, pe care si Gille Denis le foloseste la o parte din stupii sai. Ulterior cred ca voi renunta la ele in favoarea baretelor, pe masura ce ma voi obisnui cu lucrul pe acest tip de stup.

Ma atrage si pe mine ideea "japoneza" cu eliminarea totala a ghidajelor, dar inca 2-3 ani pana mai prind experianta nu cred ca ma voi incumeta sa o aplic. Inca mai am nevoie sa pot observa ce se intampla in cuib, sa invat si sa vad daca estimarile mele exterioare se potrivesc cu realitatea din interior. In special partea cu recoltatul pe neve fara o minima "cantarire" la mana a corpurilor imi da acum de gandit.
flavian

Mesajde danman » 18 Mai 2012, 19:06

danman scrie:Pai in momentul asta nu am multe familii oricum. As vrea sa pastrez cateva pe Dadant pentru inmultire, matci, etc. si sa trec restul pe Warre, in functie si de cum vad ca evolueaza cele cateva pe care le-am trecut deja. Nu am foarte mult timp de oferit apiculturii deocamdata, e doar un hobby. Nu ma luati ca exemplu, e doar un experiment. Nu stiu daca se preteaza stuparitului profesionist...inca. Dar probabil ca fiecare ar putea experimenta in propria stupina pe cateva familii ca sa traga propriile concluzii.

Si deocamdata cele cateva roiuri pe care le-am facut acum cateva zile...nu evolueaza ba dimpotriva tocmai am fost sa le vad si le-am reunificat. A fost foarte frig si albinele au cazut din ghem, neavand nici faguri... nu cred ca ar fi avut vre-o sansa mai ales ca si in urmatoarele zile vremea va fi rece si ploioasa. Descurajant...
danman

Mesajde flavian » 18 Mai 2012, 22:15

Mda, asa am patit si eu, acum o saptamana am separat o familie in doua in vederea inmultirii. Ale mele aveau ceva faguri fiecare, sper sa treaca cu bine. Le-am dat ceva hrana acum trei zile cand am vazut ca se anunta in continuare vreme rece. De maine speram sa se mai incalzeasca, sunt curios sa vad duminica daca au apucat sa cladeasca ceva.
flavian

Mesajde danman » 19 Mai 2012, 23:09

Poate ca o trecere mai "treptata" de pe un tip de stup pe celalalt ar fi fost mai indicata, pentruca metoda aceasta prin scuturare se dovedeste a fi cam riscanta mai ales cand vremea joaca feste. Un corp Warre adaptat o vreme ca "magazie" unui Dadant sau ME pana ce ar fi macar partial cladit, poate ca ar face trecerea mai usor. Pe urma s-ar putea proceda "par tapotement" cum spun francezii, adica am putea evita scuturarea facand albinele sa urce in corpul de sus prin batai in cel de jos. Abatele folosea si el aceasta metoda.
danman

Mesajde ronin » 20 Mai 2012, 11:01

flavian scrie:Pe mine de multa vreme ma rodeau unele chestii apropo de caldura din stup cu precadere legate de grosimea peretilor si tipul acoperisului. Mai citisem in trecut despre modelul Delon, dar n-am retinut aceste aspecte pentru ca nu ma lovisem de ele pana in acel moment. Varianta pe care am ales sa merg acum, dupa lectiile invatate anul trecut este urmatoarea:

- pereti grosi, cat mai grosi, de 3 cm sau chiar 4 cm, pentru ca la Brasov e al naibii de frig
- acoperis simplu din scandura imbracata in tabla, pentru ca modelul Gille Denis mi se pare prea subtirel si "palaria" warre inutila
- fara quilt si fara panza, cu scandurele sau nailon peste barete si apoi capacul, vad ca Delon si Gille Denis merg asa fara probleme
- fund momentan solid, pe viitor cred ca voi merge pe varianta cu plasa AV dar inchis pe timp de iarna
- dimensiunile raman cele de aproximativ 30x30x20 ca la warre
- in loc de baretele warre, cel putin pentru inceput, voi merge pe semirame

Ramele tip delon cu inox par interesante, dar eu mereu am avut alergie la prezenta metalelor sau plasticului intr-un stup natural. De aceea am ales deocamdata semiramele, pe care si Gille Denis le foloseste la o parte din stupii sai. Ulterior cred ca voi renunta la ele in favoarea baretelor, pe masura ce ma voi obisnui cu lucrul pe acest tip de stup.

Ma atrage si pe mine ideea "japoneza" cu eliminarea totala a ghidajelor, dar inca 2-3 ani pana mai prind experianta nu cred ca ma voi incumeta sa o aplic. Inca mai am nevoie sa pot observa ce se intampla in cuib, sa invat si sa vad daca estimarile mele exterioare se potrivesc cu realitatea din interior. In special partea cu recoltatul pe neve fara o minima "cantarire" la mana a corpurilor imi da acum de gandit.

Buna Flavian .Sunt si eu din Brasov si am construit 9 corpuri pe dimensiuni Warre, acoperisul clasic tip warre l-am facut sincer mai mult din considerente estetice,stupii ii voi tine in curte in oras si vor fi pentru studiu.,la sase corpuri am prevazut ferestre de vizitare,la quilt voi pune o sipca pe care voi aplica o plasa metalica si cred ca voi folosii si o panza de sac intre quilt si corp.Pentru partea de fund am facut un un hibrid gen pivnita cu sita detasabila si capac in spate pe unde se va putea face si hranire prin introducerea unui vas, aceasta putind fi folosita eventual si la recoltarea polenului ,tratament antivarroa ,aerisire la transport sau gestionarea infestarrii cu varroa.Am folosit scandura de 2 cm, vad ca propui scandura mai groasa ,ai avut probleme cu consumul de miere pe iarna sau alte probleme?Ia varianta de fixare a leaturilor am vazut din postarile mai vechi ca ai mers pe stifturi din cuie ...multumit de solutie?Varianta cu semirame ma tenteaza si pe mine,am deja sipca de 24/9mm din care ma gindesc sa tai si partea de semileat pe care sa o fixez cu 2 cuie in fiecare parte si eventual ceva adeziv pt parchet.Daca avti ceva sfaturi,din experienta proprie ce amars mai bine ca starter pt faguri ar fi binevenite.
ronin

Mesajde flavian » 21 Mai 2012, 12:45

Da, anul trecut am mers pe scandura de 2 cm si peste iarna a fost cam trist, mai ales ca familiile intrasera cam slabe in toamna. Au suferit vara trecuta si de umezeala, carpele cu faina imi tot trageau apa, capacele fara tabla nu erau prea etanse si am tot avut probleme din cauza asta.

Nici de stifturile alea cu cuie n-am fost foarte incantat. Ruginesc si te incurca la extrasul leaturilor. Acum folosesc semirame, cu leatul superior din sipci de 2cm latime si lateralele din sipci de 4cm. Astfel pot sa fac si distantarea fara sa ma mai chinui cu stifturi. Ideal ar fi o sipca de 35-38 mm dar merge si de 40mm. Poti face leatul de sus din sipca de 24mm daca tot o ai, iar pentru laterale gasesti sipci de 40mm cate vrei la dedeman, hornbach etc.

Ca startere am folosit fasii de foaie normala de fagure taiate la 1-2 cm latime si lipite cu ceara de leatul superior. Au functionat ok, am inceput sa folosesc sistemul asta si la ramele 3/4 din multietajati.

Ma batea si pe mine gandul sa-mi fac un stup de observatie pe care sa-l tin acasa. Eu stau la casa in Craiter dar albinele le tin la Tarlungeni la gradina. Tu din ce zona esti ? As fi tare curios sa arunc o privire la modelul tau de stup de observatie, poate mai povestim si de alte cele.
flavian

Mesajde ronin » 21 Mai 2012, 22:24

Azi am taiat din sipca de 24/9 mm pentru leat ,semirame si rame, (le testez pe toate trei),Pe partea inferioara a leatului am taiat un sant de latimea discului de circular,(aprox 3mm),adinc de 2mm in care am sa introduc o sipca de aceeasi grosime ca si santul din leat si lata de 20mm si ceva adeziv pt parchet.Din ce am citit pe alte forumuri de warre se pare ca albina lipeste mai bine ceara de starterele din lemn ,plastic, carton decat reuseste sa o faca apicultorul .Solutia de fixare leaturilor cu cuie ar mai avea un inconvenient:nu poti misca ramele in lateral pe falturi.Ar mai fi niste variante cu holtzsurb pe lateralul leatului pe post de distantier,distantiere de tabla prinse pe corp sau reglarea leaturilor cu un pieptene distantier si apoi propolizare...aici ma mai gandesc deja am taiat sipca de 24/9.Distanta de doar 1mm intre leat si corpul superior nu este cam mica ?la ridicarea corpului leaturile propolizate nu raman lipite de corpul superior?
Flavian,locuiesc pe strada Cicoarei, (intre Codru Cosmin si Vulcan),cred ca ar prinde bine un schimb de informatii la fata locului ,trimit tel pe mp.
ronin

Mesajde akmm » 22 Mai 2012, 08:13

21.05.2012, primul roi in stupina.Noroc de o roire ca la carte, cu matca batrana.Primul roi anul trecut a fost pe 28.05.
akmm

Mesajde flavian » 22 Mai 2012, 12:22

ronin, adezivul de parchet nu e toxic ? Eu nu ma mai complic cu santuri, cu traverse de lemn, cu leaturi gaurite si foaie trecuta prin gaura. Pun pe mijloc o fasie de vreo 10 cm ca sa le dau directie de start, iar in rest se descurca ele mult mai bine, dupa cum ziceai. Ne vedem zilele astea si mai povestim.

akmm - restul cum se prezinta, dau semne si ele ca va fi un an roitor ?
flavian

Mesajde akmm » 22 Mai 2012, 12:32

flavian scrie:akmm - restul cum se prezinta, dau semne si ele ca va fi un an roitor ?

Tare imi e ca la warre toti anii sunt roitori.Daca la inceput treaba aceasta ma calca pe nervi, azi pot sa spun ca astept cu nerabdare sa-mi roiasca.Practic imi pare o roire timpurie.
Am avut ceva pierderi la Dadant si o iesire din grafic la numar de familii.Una peste alta, e bine.Albinele in schimb imi pareau mici de parca erau furnici.Azi-maine dau cu varachet pentru o concluzie la infestare, tinand cont ca am dat cu acid oxalic in ianuarie.Acid oxalic cu o eficienta aproape de 100%, teoretic.
akmm

Mesajde cantemir » 22 Mai 2012, 19:57

Buna seara domnilor forumisti pasionati de stupii Warre!
La multi ani, d-le Akmm! Asa spune serverul, ca azi e ziua dvs! Vreau sa va felicit si sa va urez sanatate, putere de munca, reusite maxime cu stupii Warre si la cat mai multe postari la tema!

Urmaresc de la inceputul topicului evolutia stupilor dvs. si ai colegilor de forum. Este unul dintre cele mai complete jurnale pe care le-am citit pe net. Inca o data felicitari tuturor!

Asa ca m-am imbolnavit si eu de entuziasmul vostru. Cat de curand voi popula primii mei Warre cu albine. Saptamana trecuta eram mahnit ca inca mai aveam de lucru la cutii. Saptamana asta ma felicit ca inca nu am introdus roiurile. Vremea a fost sub orice critica: foarte rece, ploioasa... amarnica vreme de Mai! Planuiesc sa fac asta sambata, dar daca va fi la fel de frig, as amana pe sfarsitul saptamanii viitoare ( 1-2 iunie). Sper sa nu intru in criza de timp si ca roiurile vor avea timp sa se dezvolte sanatoase!
cantemir

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR