Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Intrebari despre roirea artificiala

Mesajde creiveancristi » 16 Iun 2011, 10:05

Am avut trei familii foarte puternice,pe care le-am divizat in doua fiecare.Am cumparat trei matci neimperecheate,in colivii cu cate cinci albine insotitoare fiecare.Cum am procedat:am mutat putin stupul vechi,am pus un stup nou aproape,astfel incat locul vechiului urdinis sa fie intre cei doi stupi,am impartit egal ramele in stupi.Ce am observat,la intoarcerea albinei culegatoare,majoritatea tot in stupul vechi au intra.Dupa aproximativ 4 ore am introdus matcile in stupii noi in colivie,intre doua rame.Treaba aceasta s-a incheiat seara la ora 20,30.
Acum intrebarile:
-cat timp tin matcile inchise pana le eliberez?
-trebuie sa dau mancare si apa?
-am inteles ca la albinele insotitoare sa nu le dau drumul deodata cu matca,ci inainte,pentru ca prezenta lor creaza agitatie in stup?
creiveancristi

Re: Intrebari despre roirea artificiala

Mesajde Yojen » 16 Iun 2011, 10:37

3-4 zile tine matca sa fii sigur vezi daca nu se agita albinelepana atunci, inlocuiesti usa colivie cu o bucata fagure artificial , indicat era sa fi stropit matca si albinele dupa ce ai pus cu un sirop de menta cu zahar, sa mascheze mirosul strain al matcii, prietenie 100%,

mancare si apa ai dau albinele daca o accepta si in colivie
Când te duci să cauţi miere, trebuie să te aştepţi să fii înţepat de albine.
Yojen

Mesajde creiveancristi » 16 Iun 2011, 11:53

Fratilor i-am dat drumul la una:am scos albinele insotitoare din colivie si i-am dat drumul matcii pe o rama printre albine.Timp de doua trei minute a umblat printre ele,apoi au inceput sa o urmareasca.La un moment dat s-au urcat peste ea vreo doua-trei si au cazut de pe rama pe fundul cuibului,pierzandu-se pe sub rame.Mi-am zis:asta e,fie ce o fi,o omoara sigur.Am pus capacul inapoi si cand sa plec,m-am uitat si vad matca calarita de o albina pe scandurica de zbor,in fata urdinisului.Avand colivia la indemana o prind si o bag la loc,desfac capacul si o bag la loc intre rame.Am desfacut si ceilalti doi stupi,am dat drumul din fiecare colivie la albinele insotitoare si le-am pus la loc.La unul din stupi cand am luat colivia in mana s-a creat agitatie mare in locul unde a fost matca,de ce oare?
Mentionez ca matcile le-am introdus aseara,sa le m-ai tin cum spune YOJEN m-ai multe zile?
Nu este tarziu sa le m-ai stropesc cu sirop de menta cu zahar?
Dati-mi niste sfaturi,va rog.
Multumesc!
creiveancristi

Mesajde aliuta2000 » 16 Iun 2011, 13:57

interesanta treaba ....
am citit la un utilizator ca a dat-o cu miere si albinele au curatit-o si sa uniformizat si mirosul cu ele . Nu ii mai da drumul fara s a fie omogenizat pentru ca asta inseamna moarte sigura pentru matca .Nu cred ca este tarziu sa faci acea stropire , atata timp cat este in cusca , albinele din afara nu o vor putea omora .
A.D.
aliuta2000

Mesajde balutoiu gabriel » 08 Mai 2012, 11:23

sfatuiti-ma si pe mine cum sa inmultesc 24 familii de albine
balutoiu gabriel

Mesajde Dila Daniel » 08 Mai 2012, 12:56

intrebarea este...prea generala.
un raspuns ar fi...cu matci fecundate daca vrei mai multe familii si mai mari in iarna...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Adi Hodis » 08 Mai 2012, 17:36

balutoiu gabriel scrie:sfatuiti-ma si pe mine cum sa inmultesc 24 familii de albine

Asa cum zice Daniel, e prea generala si din toate cate mi-a trecut prin gand, zic una tot "generala" dar cu oleaca de piper:
Cu calculatorul ! :)

Hai sa fie si una mai de ... Doamne ajuta:
Stai linistit ca se inmultesc ele singure acusi-acusi ... n-ai de facut decat sa le culegi.
Anu asta ca anu asta ... da' la anuuu' !. :ugeek:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Adi Hodis » 08 Mai 2012, 17:41

Gabriel !
Uite aici http://www.stuparitul.com/ gasesti chiar mai multe decat doresti ... si-o sa-ti prinda bine !.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde macko2001 » 10 Mai 2012, 15:08

daca am botci capacite la ora asta pot faCE inmultirea prin stolonare?
macko2001

Mesajde cavaleriu » 14 Mai 2012, 20:14

macko2001 scrie:daca am botci capacite la ora asta pot faCE inmultirea prin stolonare?

sigur k poti sal. :)
cavaleriu

Mesajde akmm » 15 Mai 2012, 13:29

creiveancristi scrie:Fratilor i-am dat drumul la una......
Multumesc!

1.Regula de Aur: stuparul nu va elibera niciodata matca.Aceasta treaba revine familiei de albine, daca o accepta.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde macko2001 » 16 Mai 2012, 13:52

ce parere aveti de crearea roiurilor artificiale in felul urmator: creare "nuclei de imprechere" pe doua rame intregi in stup normal stramtorat prin diafragma, introducerea matcii neimperecheate, iar dupa imperechere completarea cu faguri cu puiet capacit?
macko2001

Mesajde un OM » 16 Mai 2012, 22:18

E de bine, bre.
un OM

Mesajde traian » 16 Mai 2012, 22:35

pt mine e cea mai buna metoda dar divizez fam de elita pe doua rame cu obotca.numai dupa inperechere dau rama cu puiet copt fara albina
traian

Mesajde creiveancristi » 19 Mai 2012, 11:58

Am o problema cu o familie,a iesit pur si simplu decimata din iarna pe aproximativ 1 rama de albina.Pana acum n-am avut posibilitatea sa o ajut cu o rama cu puiet.Astazi desfac lada si ce vad:50-60 albine(le-am numarat cu aproximatie)plus matca printre ele,atat a ramas dintr-o familie puternica de anul trecut.Mentionez ca oua n-am vazut deloc,nici nu am cautat,vreo 20-30 de celule cu puiet capacit am vazut.
Acum vine intrebarea:
-sa-i introduc rame cu puiet capacit,cu albina acoperitoare sau fara?
-sa iau cateva rame de la alte familii si impreuna cu matca sa fac un roi.
In ambele cazuri avand in vedere ca este albina foarte putina trebuie sa protejez cateva zile matca?
Astept cateva sfaturi,multumesc.
creiveancristi

Mesajde creiveancristi » 20 Mai 2012, 08:41

Un sfat de la vreun'meserias',va rog.
creiveancristi

Următorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE