Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Jean Valjean

Mesajde janese » 03 Mai 2012, 09:08

ce as face eu in locul tau???in primul rand ma deranjeaza expresia..,,sa ma duc din doua in doua zile"...asta arata ca nu preai ai timp de ei si nu sunt langa tine albinele...alta...vrei rame crescute?...atunci te uiti daca ai albina pe diafragme si pe ultima rama...daca ai..atunci bagi foaie la crescut intre rama cu miere si rama cu polen...si stimulezi...2/1......daca nu ai albina pe diafragma..si vrei rame sa cresti..atunci scoti rama cu miere o pui vezi tu unde in casa sa nu se ia gaselnita de ea..si in locul ei bagi foaie...si stimulezi....si cand vezi ca tzi-a crescut-o cam 50%..o bagi in centrul cuibului...samd!!!!intoxica-ne cu poze...ca asa pe ghicite si nevazute e mai greu sa te ajutam....

apropos de forum...din ce vezi ca zice unu si altu pe forum ca are el in stupina tu ia cam 60% ca adevarat...in rest de 40% sunt baloane!
janese

Mesajde Mircea_63 » 03 Mai 2012, 10:43

Janese, uite cum ajunge un incepator in ceata (adica eu). Odata sunt indemnat sa nu umblu la stupi des ca deranjez albina (de catre alti stupari de pe forum), alta data d-ta dai de inteles ca e cam rar sa fie Jean Valjean tot la doua zile langa ei.
janese scrie:...in primul rand ma deranjeaza expresia..,,sa ma duc din doua in doua zile"...asta arata ca nu preai ai timp de ei si nu sunt langa tine albinele...[/b]

Te rog mult, fii bun si detaileaza acest aspect. Sunt convins ca ambele situatii sunt corecte, iar diferenta sta in detalii.
Jean Valjean, scuza-ma ca m-am bagat aici, dar cred ca suntem interesati amandoi de aceste detalii.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde janese » 03 Mai 2012, 12:04

jvj-ul asta...i-am zis...el anu asta trebui sa-i faca buni pe cei care i-a cumparat....inseamna ca daca pana pe 15 mai nu-i face cu un cat de o jumate negru de albina...trebui sa ia masuri...sa schimbe matca..etc...etc.altfel ,sigur se va tarai cu ei si la anul!
despre umblatul in stupi si prezenta in stupina...niciodata unu care e din joi in paste la stupina nu va avea stupii mai buni decat unul care e zi de zi in fata la oglinda stupului!

asa e....nu trebui umblat in stupi intr-una,..asta inseamna ca nu trebui sa ravasesti cuibul zilnic...
este permis fara sa fie deranj sa ridici podisorul ,sau celofanul de exemplu in fiecare seara sa vezi daca a tras siropul pus ieri..sa-ti faci o idee de ce e capabil stupul... si cand ai vazut ce si cum...nu mai umbli pe problema asta in stup...dar apar alte probleme....,,bufneste" puietul care mai ierialaltaieri era capacit...si vezi ca fuge dupa diafragma sau creste burete sub hranitor...in loc sa-ti faca crescatura pe o foaie in cuib...iarasi nu e grav daca tragi de exemplu foaia data la crescut sa vezi cum merge cresterea fagurelui..si-ti dai seama cand o muti sa o bagi in cuib sau daca apare nectar prospat pe ea sa vezi cum merge culesul.......problema este sa nu umbli in zona de puiet una -doua...sau sa vezi matca ca tzi-e drag de ea...intr-un cuvant sa nu faci stupul ,,evatai"...IN CONCLUZIE UMBLI IN STUP CAND AI DE FACUT CEVA,SA IMBUNATATESTI CEVA DIN MERSUL FAMILIEI. ESTE DE EVITAT IN PLIN CULES SA INTRI IN FAMILIE SAU DACA TREBUI NEAAPARAT,ATUNCI SEARA CA PANA A DOUA ZI SA SE REORGANIZEZE

treaba cu ,, orice deschidere unui stup este echivalenta cu o operatie pe corpul unui om"....trebui nuantata...nu luata ashaaa...mot a mot!
dupa parerea mea,mai grav este colectorul de polen decat un umblat in plus intr-o familie de albine
janese

Mesajde Adi Hodis » 04 Mai 2012, 19:24

Jean Valjean scrie:Ai dreptate, nea Janese, n-am ce zice in privinta asta. Poate ca trebuia sa citesc mai mult.
Numai ca si ceea ce am citit fara practica este ca si cum as fi vrut sa ma fac frizer, am citit toata iarna carti despre tuns si coafat si acum cand am pus mana pe foarfece l-am ciumpavit pe primul care a avut curaj sa se lase pe mana mea.

La mine teoria fara practica imi intra pe o ureche si iese pe ailalta. Si practica nu se pupa cu teoria.

Si mai ma sperii si cand vad ce zice lumea pe aici pe forum. Unu' zice fa asa, altul zice fa altfel.

Apoi, citesc pe forum ca unii baga rame la crescut. Multi. Apoi vad la altul cu proprii mei ochi cum creste o rama intr-un roi de pe o zi pe alta. Am si eu nevoie de rame noi, rame pe care nu am avut cum sa le cresc la fructiferi, ca am luat stupii mai tarziu si oricum a fost frig de dardaiau albinele pe flori..Pai sa nu bag si eu? Bag. Si nu iese ca la alalalt. Si m-apuc sa intreb si sa caut prin forumul vechi. Unu zice ca trebuie spart cuibul fara mila. Altu' ca nu e bine asa. Unu' sparge cuibul cu FA si-i iese bine, altu' zice ca trebuie cu rama crescuta. Si asta pe la inceputul lui aprilie, nu acum.

Asa ca bate-ma daca vrei, numai zii unde am gresit, ca eu nu mai inteleg nimic.

Te salut Jane si eu ... intr-un tarziu ca deh, abia acum ti-am cetit povestile.
Din tot ceea ce ai citit, vazut in poze pe forum ... nush' cum de ti-ai luat colonii la nivel de roi, ca asa arata ca populatie dar acuma fapta-i consumata si tu poti doar sa remediezi situatia.
Am observat ca, inca nu ai retinut bine ce este o familie buna si cum trebuie sa fie ea, cum arata ponta unei matci bune + alte notiuni care o sa ti le insusesti pe viitor.
Uite ce zice nea Janese aici si zice bine:
janese scrie:jvj-ul asta...i-am zis...el anu asta trebui sa-i faca buni pe cei care i-a cumparat....inseamna ca daca pana pe 15 mai nu-i face cu un cat de o jumate negru de albina...trebui sa ia masuri...sa schimbe matca..etc...etc.altfel ,sigur se va tarai cu ei si la anul!
...

Si cand zice de matca, apai cam are dreptate pt ca matcile bune, nu ponteaza asa imprastiat ( vezi primele poze cu ramele cu puiet ).
Chiar daca colonia este slaba insa daca matca este ok, atunci puietul este compact si adesea in forma de elipsa depus, respectiv eclozionarea si ponta.
La alte colonii ori in alta data calendaristica nu se mai observa elipsa dar atunci colonia este puternica si are suficienta albina doica pt a hrani multe oua.

La cumpararea coloniilor, trebuia sa mergi cu un apicultor care sa-ti spuna ce si cum trebuie sa fie o familie de albine.
NU e voie ( nu e bine ) ca toate ramele sa fie vechi. Se accepta max. 3 - 4 faguri vechi/negri din 10 iar 3 - 4 trebuie sa fie de culoare maro, respectiv 3 de culoare maro deschis ori galben/ faguri noi. Asa se prezinta o colonie in care se recicleaza fagurii vechi si necorespunzatori.
Faptul ca toate ramele sint negre denota ca ori au fost puse la vanzare in acele colonii, ori nu s-a facut reciclarea fagurilor vechi si de aici rezulta albinele mici, miere mai putina adusa, ca e mai mica gusha + predispozitie la nosema etc.

Peste toate astea, adica rame vechi, ai luat colonii slabe care nu au nici matci bune ... insa e un inceput care sigur nu o sa-l mai repeti.
Colegii ti-au dat sfaturi bune dar tu trebuie sa acumulezi cunostintele necesare intretinerii albinelor, trebuie sa stii cum evolueaza colonia, cum trebuie sa arate ea la orice data/luna din an ... ce e de facut cand apare o anomalie, s a m d.
Nu trebuie sa te dezorientezi vazand diferite sfaturi ori actiuni ale colegilor. Ei pot fi din zone diferite si implicit situatii diferite.
Tu trebuie sa stii cum e bine pt. albinele tale in zona unde esti ... de ex. NU bagi faguri la crescut daca albinele sint putine ... nici nu pui colector de polen daca colonia este slaba. Cine sa-ti aduca polen cand defapt, ea are nevoie de acel polen pt a se dezvolta.
Sint multe scrise pe forumul acesta insa informatie mai condensata ca in carti, e mai dificil de acumulat.
Acum ca ai albinele, iti va fi mai simplu sa observi si sa inveti apicultura dar nu lasa cartea si evident, intrebarile aici pe forum.

Perseverenta este mama reusitei ... succes !.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Jean Valjean » 06 Mai 2012, 21:40

Judecate la rece, greselile unui om par foarte limpezi. Privite cu ochi critic, cu o experienta indelungata in spate, acestea devin de-a dreptul ilogice.
Sunt constient si de acord cu absolut tot ce ati afirmat mai sus, domnule Hodis, chiar daca mi-e greu sa le aud. Dupa atata timp petrecut pe forum si bruma de cunostinte capatata prin lectura unor carti (putine, e drept), ar fi trebuit sa-mi cumpar cu totul si cu totul alte familii de albine, nu cu toate ramele negre, nu cu puiet asa imprastiat, etc, etc. Cu siguranta nu voi mai repeta greseala asta.
Dar de ce nu o voi mai repeta? Pentru ca acum am albine pe care sper sa le mai am si la anul. Si chiar daca nu le voi mai avea o sa-mi iau altele. Dar cand le-am cumparat pe astea nu aveam.Si-mi doream mult sa am. Nespus de mult. Dorinta a fost atat de puternica incat am inchis ochii la ceea ce vedeam.Si nu le vedeam cu ochi de meserias, care se gandeste sa umple catul cu ele la salcam, ci ochii copilului care se bucura de noua jucarie.
N-am luat un apicultor mai experimentat cu mine pentru ca nu-mi place sa deranjez oamenii pentru nimicuri. Daca imi luam 15 intelegeam. Dar pentru trei am considerat ca nu merita efortul. Pe de alta parte mosul de la care i-am luat mi s-a parut de buna credinta. De altfel nici acum nu stiu ce sa cred, daca mi-a dat familii slabe cu buna stiinta sau chiar a crezut ca sunt bune (chiar imi zicea ca pe astea voi putea sa le dau in doua).
La mine pasiunea a intunecat ratiunea in momentul cumpararii. Dar asta e istorie acum.
Acum pot spune ca invat intr-adevar.Si voi invata. Ca una e sa citesti in carti si sa-ti imaginezi cum ar trebui sa fie si alta cand deschizi stupul si te uiti in el sa vezi daca e cum ai citit.
Probabil ca la anul voi sti cum trebuie sa arate o familie in aprilie, in iulie sau in septembrie. Dar acum nu stiu si nici cand am cumparat nu stiam. Apicultori de la care pot invata nu prea am prin preajma, asa ca trebuie sa ma descurc singur sau sa mai intreb pe aici.
Si daca pana sa iau albinele eram convins ca ma voi descurca si voi sti ce sa fac,acum nu mai sunt asa convins, ba chiar ingrijorat, vazand ca nu am de nici unele.
Trecand peste toate acestea insa, ramane ceva si anume bucuria ca am albine. Si ca am pe ce invata. Si-o sa umplu eu si primul butoi, in curand.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde paul » 06 Mai 2012, 22:13

Jeane ... n-o lua in tragic ! Asta e ... Mergem inainte !!!
Incepand de acum incearca sa gandesti ce va trebui sa faci ... peste o luna ! Trebuie sa gandesti cu 2-3 miscari inainte si sa ai solutii ipotetice . La fel ca tine am patit si eu anul trecut numai ca eu le-am luat la jumatatea lui iulie ,erau roi pe 3,4,5 rame si aveam in fata ... Marele Examen ... adica trecerea iernii . Si ... am reusit ! SUNT ABSOLUT CONVINS CA VEI REUSI SI TU !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde augustin » 06 Mai 2012, 22:23

Nimeni nu s-a nascut invatat. Dl Hodis e un profesionist adevarat. Daca ar fi sa ajungem toti ca dumnealui (si ca inca vreo cativa de pe forumul asta), la cat potential apicol are tara noastra, Europa n-ar mai avea nevoie de zahar. Si ar mai curge si lapte pe strazi. Vorbesc serios. Insa si ei au fost incepatori odata...
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde Mircea_63 » 08 Mai 2012, 21:52

Jane, chiar daca mergeai cu un stupar priceput...tu tot le luai! :) Gresesc?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Jean Valjean » 09 Mai 2012, 14:30

Probabil. Nu stiu sigur si nici nu vreau sa ma mai gandesc la asta acum. Le-am luat si gata. Acum trebuie sa ma gandesc la altele: cutii, matci, roiuri.
Acum sunt bucuros ca am prima rama crescuta. Cand am vazut-o m-am simtit mai bogat :D .

PS. Ar trebui sa o las putin mai moale, ca in ultimele nopti visez numai albine....si cand ma scol tot cu gandul la ele.
Jean Valjean

Mesajde Adi Hodis » 09 Mai 2012, 20:40

Jean Valjean scrie:...
PS. Ar trebui sa o las putin mai moale, ca in ultimele nopti visez numai albine....si cand ma scol tot cu gandul la ele.

Bun asa ! ... inseamna ca microbu e la loc de cinste. :)
Mai urmeaza sa traiesti satisfactia recoltelor de miere, roi si apoi momentul ala in care primesti banii pe ceea ce vinzi.
Si uite-asa te indrepti catre next level ... pastoralul !.
Abia acolo si atunci incep niste aventuri ... de neuitat. ;) :P
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde Jean Valjean » 21 Mai 2012, 16:31

Nu stiu la altii cum e, dar la mine a plouat aproape toata saptamana. De-abia am prins o fereastra joi seara sa le dau putin sirop.
Ieri, in sfarsit, am reusit sa-i verific. Si am constatat ca prima familie, cea la care am pus primele poze pe forum, este plina de botci. Unele necapacite, altele capacite.
Primul sentiment:panica. Ce fac? Daca sunt capacite inseamna ca pot roii oricand. Cutii n-am. Am o roinita pe care am vopsit-o ieri. Ia sa vad daca s-a uscat. Nu. Nasol.
Apelez la varianta sun un prieten. Prietenul e ocupat. Apelez si la varianta "sun alt prieten". Ocupat si acesta...
Stau in fund si privesc pierdut pierdut in zare.....Ce bine era acum sa fi comandat eu alea doua cutii mai din vreme!! Acum le aveam si nu mai erau probleme. Ma hotarasc sa joc la risc (oricum alta varianta nu am) si sa astept pana azi, iar intre timp sa mai fac o roinita. Si am facut-o aseara.
Acum am doua roinite pe 5 rame (am depins de dimensiunile materialelor, scanduri recuperate din paleti, altfel le faceam pe 6 rame) si abia astept sa ajung acasa sa trec la treaba. Pana acum nu am primit nici un telefon de alarmare. No news, good news. Inseamna ca mi-a iesit cacealmaua, dar sa nu zic hop pana nu am trecut podul.
Ca mai e pana la 19, cand ajung acasa.

Va cer un sfat: am lasat urdinise de 4 cm la roinite, iar fundul este plin. Considerati ca ar trebui sa le pun plasa sau le fac podisoare din scanduri acoperite cu ziare ?

Multumesc
Jean Valjean

Mesajde Adi Hodis » 21 Mai 2012, 17:39

Jean Valjean scrie:
Va cer un sfat: am lasat urdinise de 4 cm la roinite, iar fundul este plin. Considerati ca ar trebui sa le pun plasa sau le fac podisoare din scanduri acoperite cu ziare ?

Multumesc

Aaaa, nuuu asa Jane !.
Fa usha glisanta ... cu senzori. Cand intra ultima, sa se inchida ... ca vine ploi si frig !. :)

Bre, da' nu e plin forumul cu poze ? ... uita-te la altii. :idea:
Adi Hodis

Mesajde Bambucha » 21 Mai 2012, 19:56

Bambucha scrie:Asa cum se prezinta familia acum denota ca a fost "trasa si fortata" dezvoltarea prin introducere abuziva de rame in cuib...
Daca e asa vor atinge apogeul de dezvoltare inainte de tei si vor incerca sa roiasca ;) Va fi o buna sansa de format roi si schimbat toate matcile in toamna.
Spor la treaba!

Acum o luna aveam scenariul asta in fata, fiindca l-am trait pe propria piele. Cand cumperi stupi in urma cu dezvoltarea in primavara, la salcam nu-ti dau deloc miere, si se apuca in schimb de nazbatii fix inainte de tei, astfel incat si acest cules este ratat. Pentru inmultire se potriveste !
Daca divizezi sa ai in minte si sansa lor de a strange rezerve pt iarna.
Spor la mesterit, nu trebuie sa iasa din prima perfect.
Te salut
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Jean Valjean » 21 Mai 2012, 23:30

Am facut-o si pe asta. L-am dat in trei. Am luat roinitele, la care nu am mai apucat sa le pun si tabla pe capace (dar le-am pus polistiren inauntru), le=am pus de o parte si alta a stupului cu pricina si da-i si lupta. Stupul pe 11 rame, dintre care 2 noi, crescute aproape in totalitate. Am mai adus eu inca trei, in diferite stadii de crestere. Toate scenariile pe care mi le facusem pana atunci s-au dus pe apa sambetei. Scot prima rama, ultima din stup, plina cu miere, capacita si nu prea. Inca gandesc ca si cum as mai avea familia respectiva, astfel ca ma intreb daca nu cumva o afectez daca ii scot tocmai rama aia. Cu rama in mana gandesti altfel. Apoi, intr-o fractiune de secunda imi dau seama ca dupa operatia asta nu o sa o mai am acea familie, asa ca mai bine pun rama asta cu miere la roi, ca nu o sa aiba culegatoare o vreme. MAi departe caut rame cu puiet capacit integral. Gasesc una aproape plina de puiet, o iau si o pun in roinita.Mai iau o rama cu puiet tot asa, aproape plina, o bag in roinita plus una nou crescuta, goala. Mai departe gasesc o rama capacita de sus pana jos. O iau si o pun in cealalta roinita. Apoi iau rama de la marginea cealalta, plina cu miere si pastura, plus doua rame noi crescute, una 90%, cealalta 50-60%. Mi-am zis ca rama aceea capacita de sus pana jos face cam cat cele doua din cealalta roinita.

Uf. Am transpirat. Acu sa vad unde e matca. Nu puteam sa fac eu asta de la inceput? Ba da, dar uite ca la asta nu m-am gandit atunci. Caut matca in primul roi, n-o zaresc. Ma uit in stup si o zaresc. E bine. Trebuie sa ma grabesc ca incepe sa se lase seara. Trec la cealalta roinita si incep sa caut botcile mai mari. Hm, sunt cam la fel. Am citit pe forum ca trebuie sa pun una capacita si alta necapacita. Ei, uite ca toate sunt capacite. Asta e, aleg doua capacite care mi se par mai mari si mai bine pozitionate iar pe celelalte le distrug (ce urat suna cuvantul asta). Nu ratez ocazia de a afla ce gust are laptisorul de matca, asa ca cu scararul iau putin si bag in gura prin plasa de la masca. Nu prea mi-a placut.
Pun un hranitor, torn sirop, pun scanddurelele de la podisorul improvizat si gata, primul roi. Tot la fel si la celalalt roi.
Ramele ramase in stup, 4 la numar, le-am strans la un perete si le-am flancat cu cate o rama noua, crescute intr-o anumita masura. Nu mai inainte insa de a distruge toate botcile (asa sper). Daca in roi am pus botci oarecum solitare, in sensul ca una era crescuta intr-o parte a ramei iar cealalta in alta parte, singure, in stupul de baza ramasesera botcile crescute la un loc. Nu le-am oprit pe alea din doua motive: in primul rand exista si puiet larvar pe acele rame, in proportie foarte mare iar pe de alta parte, tin minte ca am citit undeva, nu mai stiu unde, ca nu e bine sa pastrezi botci crescute mai multe la un loc, deoarece prin distrugerea celor din jur poti sa o afectezi si pe cea pe care vrei sa o pastrezi.

Sumarizand, am asa:
- un roi cu : 1 rama miere, doua rame puiet capacit, o rama noua goala, hranitor
- un roi cu : 1 rama miere si pastura, 1 rama puiet capacit de sus pana jos, doua rame noi goale, hranitor
- familia donatoare cu: 1 rama miere, trei cu puiet in diferite stadii, doua rame goale noi, crescute in proportie de 40-50%, matca

Acum realizez cateva greseli pe care puteam sa le preintampin sau nu:
- am pus sirop 2/1, ar fi trebuit sa pun 1/1 tinand cont ca nu vor fi sacagite zilele urmatoare - trebuia sa ma fi gandit de doua ori inainte
- imi dau seama ca la un roi nu prea este pastura, ci doar miere - nu stiu cum as fi putut proceda altfel, in conditiile in care am observat ca pastura se afla in cea mai mare parte pe prima rama dinspre urdinis, pe care am pus-o la un roi, iar celelalte rame care mai aveau celule cu pastura erau cu puiet necapacit
- urdinisul la roinite l-am facut intr-o parte, stanga, iar cand am asezat ramele, primele de la urdinis le-am pus pe cele noi, goale - ar fi trebuit invers ?
- am lasat mai multe rame cu puiet in familia donatoare, 3 mai exact (plus culegatoarea care se va intoarce) - poate sa mai roiasca in cazul asta? As putea sa mai iau o rama in momentul capacirii si sa o dau la un roi?

Cam asta e povestea primei mele interventii serioase in stupi. Acum, ce-o da Domnul.

Va tin la curent.
Jean Valjean

Mesajde Adi Hodis » 22 Mai 2012, 00:09

Jean Valjean scrie:Am facut-o si pe asta.
...
Nu ratez ocazia de a afla ce gust are laptisorul de matca, asa ca cu scararul iau putin si bag in gura prin plasa de la masca. Nu prea mi-a placut.
...

Va tin la curent.

Mai fa una ... ca nu ti-a placut laptishorul, e treaba ta dar sa stii ca
E BUN PT. FEMEI ... DACA-L PAPA BARBATZII !!! :idea: :)

Apoi se prea poate sa-ti placa ... efectiliii !!! :lol:

ps
sa nu uiti, ai zis ca ne tii la curent ... asa caaa ... :roll:
Adi Hodis

Mesajde Bambucha » 22 Mai 2012, 09:01

Nu ai prea facut greseli, asa ca mergi inainte, curaj! Familia mama tot in friguri este, asa ca s-ar putea in continuare sa roiasca chiar si asa slabit cum este. Aici trebuie rupte toate botcile (dar toate). Culegatoarea care vine inapoi creeaza in continuare o supraaglomerare pe cele 4-5 rame. Chiar si scuturarea albinelor doici (se gasesc pe rame cu puiet necapacit) in roii noi formati nu reprezinta o garantie ca nu va roi. Greu se scoate o familie din friguri, chiar si fara botci va reintra destul de greu pe un fagas normal.

Eu prefer in astfel de cazuri sa iau toate ramele familiei si sa scutur colonia in lada pe faguri noi/FA, ramele ei distribuind-le pe la roi/familii slabe. Administrez 2 l sirop 1/1 si dupa o saptamana ii dau 2 rame de puiet capacit matur. Este singura metoda care mi-a dat satisfactie, unde familia se pune urgent pe treaba neavand nimic (nu miere, nu puiet, nu polen). Se comporta exact ca un roi natural care nu are de niciunele.

Daca n-ai avut rame sa le dai celorlalte 2 familii s-ar putea sa-ti mai trebuiasca in 10 zile inca 3-4 roinite :lol:
Buy E.U.
Bambucha

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?