Toată săptămîna trecută am aşteptat o zi potrivită (fără ploaie) să fac o vizită stupilor.
Sîmbătă, la capătul răbdării, am plecat spre Argeş pe ploaie, a plouat tot drumul şi la dus şi la întors, şi cît am stat acolo.
A plouat ploaia cu o ardoare şi disperare de parcă era ultima ei şansă să plouă.
Pădurea de salcîm pe care o ştiam albă, era verde şi am hotărît să extragem luni.
..............
Vreme frmoasă luni, prima zi cu soare după o săptămînă întuneactă, ploioasă şi friguroasă.
Pe măsură ce creştea temperatura creştea şi bîzîiala în livadă.
Cuplat la manivelă în cort, îl întreb pe Cristi ( prieten al unui prieten, începător crud, are opt stupi din toamnă şi pe care l-am tras peste tot după mine în primăvara asta) care scotea rame din stupii lui...
... ce-i mă cu bîzîizla aia acolo ? .../- a, (zice) e zbor frumos !
După nici cinci minute intră surescitat în cort. / - cred că am văzut un roi, cred că acum se aşează. / - nu-i mă de la noi ? / -nuuu !
Am deschis imediat stupul pe care trebuia să-l verific săptămîna trecută, era plin de botci, vreo şapte goale/eclozate şi multe cu căpăcelul plesnit în lateral.
Eu le curăţam în grabă şi el le aduna în mînă în loc să le "strîngă" şi nici n-am terminat bine a treia ramă că au început să-i eclozeze în braţe.
Spectacol cu omu' ...bineînţeles că i-a zburat una ...şi încă una...a alergat după trei şi nu a prins nici una.
Roiul pe care îl văzuse s-a aşezat foarte sus, cam 8-9 metri de la sol pe un vîrf de creangă şi n-am reuşit să-l recuperăm cu improvizatiile de moment.
N-am vrut să ajung nepregătit la stupi şi l-am sunat pe Janese cu 2 - 3 zile înainte:
- n-ai mă o scară mai lungă ? / - da la ce-ţi trebe ? / - ei...am nevoie / - am una la muncă, ţi-o dau p'aia, da' numa pentru o zi, maxim două că-mi trebe, că ... zugrăvesc.
Parcă e un făcut, cam toţi stuparii pe care-i cunosc mai bine şi de la care îmi permit să împrumut ceva...zugrăvesc în perioada asta