iulians scrie:Daca din interiorul unui stup puternic scot matca cu o rama de puiet si o rama de pastura si le mut in alta cutie in care mai asez si cativa faguri artificiali formand o famile, intrebarea este in stupul ramas se construiesc botci iar stupul respectiv se poate diviza in 3-4 noi familii?
alt stupar scrie:...
Usor mai e de divizat...
Maaaah ! prostiile astea de le facem acum le platim scump in iarna !!!![/b]
jenica67 scrie:Pune daca ai pe post de magazie, tot un corp 1/1, ful cu rame cu fagure artificial, ii lasi pana dupa salcam, sa construiasca cat mai mult, si sa bage miere. Dupa salcam, eu asi imparti fiecare stup in 3, asi face 2 roi cu 3 rame cu puiet, 1 rama cu hrana si pastura si 2 rame construite cu miere sau, nectar de la salcam, si al 3-lea din 1 rama cu puiet capacit, sau cate ti-au ramas, si restu de rame ce mai au ramas. La primele doua le-asi da o botca capacita si i-asi muta in alt loc in stupine, iar la ultimul asi lasa matca si l-asi lasa pe loc. Daca bagi in ei si sirop pana la tei, eu zic ca apuci sa recoltezi si ceva miere cu ei. Oricum rezerve vor avea sigur.
iulians scrie:Concluzia este urmatoarea:daca nu ai botci trebuiesc cumparate matci. Am retinut.
un OM scrie:Adica fortezi familia cu cele mai bune rezultate sa intre in frigurile roitului prin adaugarea de rame cu puiet capacit. Botcile rezultate se vor lua doar de pe ramele familiei de baza si nu de pe ramele introduse, care vor fi insemnate vizibil. In plus la stupii verticali se va renunta la magaziile de miere, iar la orizontali se va restrange cuibul doar la ramele cu puiet, pastura si vreo 2 rame cu miere.Albina in plus, luata prin ramele cu puiet, o vei folosi in constituirea roiurilor.
gabi bee scrie:eu am inghesuit o familie ... nici urma de intrat in friguri .
adriantl scrie:salut..am si eu 4 stupi pe 11 rame ..3 puternici si 1 un pic mai zlabut, si vreau sa mi fac 2 roi din ei.Spuneti mi si mie ce rame imi trb...( puiet .rame...albina)multumesc.
Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 6 vizitatori