Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Cine a scuturat cei mai multi roi?

Mesajde cristi_vidican » 18 Mai 2012, 17:02

De regula, stuparii buni nu ajung sa culeaga roii din pomi. Fie preintampina roirea, fie fac ce fac si scot stupul din friguri (divizari, simulacru de roile, inversari etc), dar tot mai scapa cate unul prin pomi sau prin zari. Nu va spun cate persoane am intreba in primul an de stuparit cand am vazut cum imi pleaca un roi, daca l-au vazut pe undeva. N-as vrea sa vedeti fata unui stupar incepator cum se uita la roiul care nu-l mai poate opri. Tata a mers odata dupa un roi cateva sute de m, apoi l-a abandonat ca nu mai putea sari santul.
Aici putem sa ne „laudam” cu nr de roi care i-am scuturat. Vedem cine va iesi campion.
Pregatiti scara!
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Re: Cine a scuturat cei mai multi roi?

Mesajde victor s » 23 Mai 2012, 20:30

Constat ca ai o slabiciune pentru roi si roit... :lol:
Ei bine, de scuturat nu am scuturat decat vreo 3 si unul ''cules '' de pe scoarta salcamului cu rame de puiet alb...!
Dar sa vezi fata incepatorului (eu in 2010) atunci cand primeste telefon si la celalalt capat se aude vocea unui prieten..'' hai draq odata ca iar ti-au roit bestiile alea...'' :lol: (era tertiaru')
victor s

Mesajde cristi_vidican » 23 Mai 2012, 20:42

victor s scrie:Constat ca ai o slabiciune pentru roi si roit... :lol:

Da, au fost cosmarul meu in apicultura. Sper ca anul acesta sa nu fiu nevoie sa scutur vreun roi de-al meu. Ar fi primul an.
Anul trecut am scuturat unul singur si nu e sigur ca a fost de la mine, ca era la 300 de m de stupina.
Daca as lucra mai mult la selectie, mi-ar fi mai usor, asa, din comoditate ajung sa lucrez mai mult.
cristi_vidican

Mesajde ciptheman » 23 Mai 2012, 21:14

de la mine din stupina in 3 ani nu am scuturat nici unul in schimb am scuturat 2 de la altii.
ciptheman

Mesajde Baix » 23 Mai 2012, 23:48

Azi am scuturat un roi...e de la mine. Am uitat sa fotografiez din pacate. A fost unul frumusel, intr-un prun, pe o crenguta pe care am taiat-o si am scuturat-o direct in cutie. La urmatorul(sper sa nu mai fie de la mine) fac poze.
Baix

Mesajde jonny_it » 24 Mai 2012, 10:41

Baix scrie:Azi am scuturat un roi...e de la mine. Am uitat sa fotografiez din pacate. A fost unul frumusel, intr-un prun, pe o crenguta pe care am taiat-o si am scuturat-o direct in cutie. La urmatorul(sper sa nu mai fie de la mine) fac poze.

Norocosule!

Eu cum sunt putin obsedat cu partea de schimbare linistita(anecbalie), instinct de roire spre 0 si etc sa zicem ca le tin sub control. Totusi cand iese cate unul se pune de obicei in cel mai rau loc posibil. Intotdeauna am avut nevoie de scara de cel putin 5 metri :lol:

De obicei aleg aninii si plopii din zona, adica astia: :?

Roi/fotografie din 2009
Fişiere ataşate
DSC00912.JPG
jonny_it

Mesajde cristi_vidican » 24 Mai 2012, 12:23

jonny_it scrie:Eu cum sunt putin obsedat cu partea de schimbare linistita(anecbalie), instinct de roire spre 0 si etc sa zicem ca le tin sub control.

Jonny_it,
cred ca la tine, cum dai asa rar pe la stupina, nici nu-ti dai seama cati roi pierzi. Si pana revii, matcile s-au si imperecheat :lol:
Glumesc!
Cine reuseste (in stationar) sa tina roitul sub control, avand matci care nu roiesc asa usor e apicultor bun.
foarte multi inmultesc, luand botci din primul stup intrat in friguri, perpetuand astfel instinctul de roire.
cristi_vidican

Mesajde andrei_calinescu » 24 Mai 2012, 12:33

Treaba e legata si de vreme.
Dupa salcam 1 , adica dupa cam 10 mai vremea nu a prea permis ferestre de zbor decat sporadic.
Stupii sunt dispusi pe 2 vetre cu 45 de km intre ele.
Trei sferturi din ei sunt negri de albina si cu 8 rme de puiet in toate stadiile.
Albina asta e deocamdata inutila in lada.
De pe una din vetre am facut alaltaieri 15 roi pe care i-am adus pe cealalta vatra(in spatele casei).
Doua rame cu puiet capacit si o rama cu miere/pastura. Albina tanara acoperitoare si albina de pe 2 rame din cat.
Acasa au primit hranitor, diafragma si o botca capacita din transvazare.
Ieri dimineata bagau deja polen, avantajul de a conserva culegatoarea.
Inca o data gasesc imperios necesar sa fac roi artificiali acum, deoarece albina vegeteaza deocamdata pe fondul vremii acoperite.
Pana sambata mai fac o sarja similara de roi pe vatra de acasa , pe care ii duc pe cealallta vatra, dar deocamdata astept sa capaceasca botcile.
Deocamdata 0 roire naturala.
andrei_calinescu

Mesajde jonny_it » 24 Mai 2012, 13:05

cristi_vidican scrie:
jonny_it scrie:Eu cum sunt putin obsedat cu partea de schimbare linistita(anecbalie), instinct de roire spre 0 si etc sa zicem ca le tin sub control.

Jonny_it,
cred ca la tine, cum dai asa rar pe la stupina, nici nu-ti dai seama cati roi pierzi. Si pana revii, matcile s-au si imperecheat :lol:
Glumesc!
Cine reuseste (in stationar) sa tina roitul sub control, avand matci care nu roiesc asa usor e apicultor bun.
foarte multi inmultesc, luand botci din primul stup intrat in friguri, perpetuand astfel instinctul de roire.

Mai in gluma mai in serios sa stii ca este posibil! :lol: Saptamana asta am ramas impotmolit de 2 ori incercand sa ajung la albine. :)

Conteaza si albina, dar si mai mult conteaza stupul. Parerea mea ;)

In momentul cand ai cuib pe 10 rame dadant pentru cuib, din care 2 in pargine sunt cu miere si mai ai 2-3 cu polen mai raman 5-6 pentru puiet, ceea ce este foarte putin.
jonny_it

Mesajde jonny_it » 30 Mai 2012, 20:47

cristi_vidican scrie:
jonny_it scrie:Cu prinsul roilor nu este o lauda sa ai foarte multi roi prin copaci.

Exista un loc unde te poti lauda cu nr de roi scuturati. Sa vedem cine iese campion. Cine a reusit dintr-un stup sa scoata cel putin 3 roi?
viewtopic.php?f=7&t=2247

Am mai facut astazi 3 nuclee din el(Familiile care sunt in frigurile roitului accepta foarte usor matci straine)
Probabil alea nu se pun ca roi nu? :lol:
jonny_it

Mesajde vasilescu adrian » 30 Mai 2012, 21:16

eu fiind icepator nu am scuturat de 2 roi(anul trecut)care nu erau de la mine..dar m-am speriat crezand ca au iesit de la mine..oricum sper sa mai prind dar sa nu iese de la mine :D
"o clipa n-a fost atenta natura si s-a nascut omul...o clipa sa nu fie atent omul si natura-si repara gresala"Albert Einstein
vasilescu adrian

Mesajde cristi_vidican » 31 Mai 2012, 06:18

jonny_it scrie:Am mai facut astazi 3 nuclee din el(Familiile care sunt in frigurile roitului accepta foarte usor matci straine)

Nu, nu se considera. :lol:
Acolo ti-ai bagat tu mana. Daca ai fi accesat ceva proiect (sau poate ai accesat), ai fi facut din ala vreo 10 roi, daca aveai matci. Si unde pune omul mana, nu mai e nimic natural.
cristi_vidican

Mesajde ves.lucian.zabrani » 31 Mai 2012, 07:58

vasilescu adrian scrie:eu fiind icepator nu am scuturat de 2 roi(anul trecut)care nu erau de la mine..dar m-am speriat crezand ca au iesit de la mine..oricum sper sa mai prind dar sa nu iese de la mine :D

tolvai Doamne ce nume de localitate ai !!! :P :lol:
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde vasilescu adrian » 31 Mai 2012, 10:40

ves.lucian.zabrani scrie:
tolvai Doamne ce nume de localitate ai !!! :P :lol:

numele localitatii vine de la acele pasari prigorii,dar eu nu am vazut nici o astfel de pasare(poate erau acum multi ani)..
"o clipa n-a fost atenta natura si s-a nascut omul...o clipa sa nu fie atent omul si natura-si repara gresala"Albert Einstein
vasilescu adrian

Mesajde jonny_it » 31 Mai 2012, 10:56

cristi_vidican scrie:
jonny_it scrie:Am mai facut astazi 3 nuclee din el(Familiile care sunt in frigurile roitului accepta foarte usor matci straine)

Nu, nu se considera. :lol:
Acolo ti-ai bagat tu mana. Daca ai fi accesat ceva proiect (sau poate ai accesat), ai fi facut din ala vreo 10 roi, daca aveai matci. Si unde pune omul mana, nu mai e nimic natural.

Ce rau esti :cry:

3 nuclee din care unul cu o matca din botca de roire; arata prea bine si nu am putut sa o las sa moara.
Fişiere ataşate
2012-05-31 10.30.03.jpg
jonny_it

Mesajde cristi_vidican » 31 Mai 2012, 11:25

jonny_it scrie:Ce rau esti :cry:

Sa stii ca si eu fac din astea. mai ales acum, incerc sa am cat mai multi mini-roi cu botci ca sa am matci fecundate. Dupa ce se fecundeaza intervin acolo unde sunt probleme. Nu stiu de ce, dar 3 stupi mi-au ramas fara matci si nu au roit, ca albina nu e lipsa deloc, tot barba fac la urdinis. Ce bine prinde o matca imperecheata acum. Cu celelalte voi face roi la pachet. Eu trec pe de DB pe MER si am o parte din stupi care nu mai intra anul asta in friguri. Asa ca scutur rame cu albina intr-o galeata, bag matca intr-o colivie, bag pe toata lumea intr-o cutie cu ceva rame, punem un pic de sirop si tinem la racoare 2-3 zile. Apoi va continua ca roi.
cristi_vidican

Următorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE