In ceea ce priveste laptisorul, acum imi dau seama ce fraier am fost ca nu mi-am luat un pahar in care sa strang botcile si sa iau laptisorul dupa ce terminam totul. Asa le-am rupt si le-am aruncat pe jos. Data viitoare nu o sa mai fac asa. E posibil sa fie bun la gust si sa nu fi simtit eu prea bine gustul la picatura pe care am gustat-o. Ramane sa ne edificam pe viitor si asupra acestui aspect.
Bambucha scrie:Eu prefer in astfel de cazuri sa iau toate ramele familiei si sa scutur colonia in lada pe faguri noi/FA, ramele ei distribuind-le pe la roi/familii slabe. Administrez 2 l sirop 1/1 si dupa o saptamana ii dau 2 rame de puiet capacit matur. Este singura metoda care mi-a dat satisfactie, unde familia se pune urgent pe treaba neavand nimic (nu miere, nu puiet, nu polen). Se comporta exact ca un roi natural care nu are de niciunele.
Ok, sa inteleg ca ma sfatuiesti sa procedez la fel ? Ca daca spui ca da rezultate m-ar tenta sa fac si asta. Mi-a trecut prin minte si ideea de a pastra in familia donatoare tot doua botci si sa iau matca, astfel urmand sa am matca tanara in fiecare roi, insa nu am avut curaj, am zis ca daca nu reusesc sa fac nimic cu roii am totusi o regina, batrana cum e, si pot face ulterior unificare.
Bambucha scrie:Daca n-ai avut rame sa le dai celorlalte 2 familii s-ar putea sa-ti mai trebuiasca in 10 zile inca 3-4 roinite
Aici nu prea inteleg: la ce rame te referi, rame crescute, FA ? Le bagasem rame la crescut acum vreo 10 zile si le scosesesem hranitoarele, avand astfel 12 rame in stup, dar daca am vazut ca ploua non-stop m-am temut si le-am scos, punandu-le din nou hranitoarele. Mi-au prins bine ramele alea crescute 40-50%, le-am bagat acum la roi.
Ma gandeam sa le scot din nou hranitoarele si sa le dau FA, pe ultima pozitie in stup, insa ma uit la prognoza meteo si vad ca se anunta ploaie in fiecare zi de azi pana martea viitoare, asa ca nu stiu ce sa fac.
Sper ca intre timp sa am gata cutiile comandate, 2 la numar, iar in caz de forta majora, are un unchi vreo doi stupi orizontali in care a avut albine acum vreo 15 ani si i-au murit. Nu le-am luat pana acum ca m-am gandit sa nu iau cine stie ce boli, dar daca va fi absoluta nevoie cred ca o sa apelez si la solutia asta de avarie.
Ramane de vazut.