Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Jean Valjean

Mesajde Jean Valjean » 22 Mai 2012, 10:32

Sa mai fac una? Pai de facut e simplu, de facut sa mearga e mai complicat. Si deocamdata nu stiu asta. Ce stiu este ca ma simt ca dupa un examen important in asteptarea rezultatului(sa zicem o teza din liceu, pana la bacalaureat in apicultura mai trebuie sa invat).
In ceea ce priveste laptisorul, acum imi dau seama ce fraier am fost ca nu mi-am luat un pahar in care sa strang botcile si sa iau laptisorul dupa ce terminam totul. Asa le-am rupt si le-am aruncat pe jos. Data viitoare nu o sa mai fac asa. E posibil sa fie bun la gust si sa nu fi simtit eu prea bine gustul la picatura pe care am gustat-o. Ramane sa ne edificam pe viitor si asupra acestui aspect.

Bambucha scrie:Eu prefer in astfel de cazuri sa iau toate ramele familiei si sa scutur colonia in lada pe faguri noi/FA, ramele ei distribuind-le pe la roi/familii slabe. Administrez 2 l sirop 1/1 si dupa o saptamana ii dau 2 rame de puiet capacit matur. Este singura metoda care mi-a dat satisfactie, unde familia se pune urgent pe treaba neavand nimic (nu miere, nu puiet, nu polen). Se comporta exact ca un roi natural care nu are de niciunele.

Ok, sa inteleg ca ma sfatuiesti sa procedez la fel ? Ca daca spui ca da rezultate m-ar tenta sa fac si asta. Mi-a trecut prin minte si ideea de a pastra in familia donatoare tot doua botci si sa iau matca, astfel urmand sa am matca tanara in fiecare roi, insa nu am avut curaj, am zis ca daca nu reusesc sa fac nimic cu roii am totusi o regina, batrana cum e, si pot face ulterior unificare.

Bambucha scrie:Daca n-ai avut rame sa le dai celorlalte 2 familii s-ar putea sa-ti mai trebuiasca in 10 zile inca 3-4 roinite :lol:

Aici nu prea inteleg: la ce rame te referi, rame crescute, FA ? Le bagasem rame la crescut acum vreo 10 zile si le scosesesem hranitoarele, avand astfel 12 rame in stup, dar daca am vazut ca ploua non-stop m-am temut si le-am scos, punandu-le din nou hranitoarele. Mi-au prins bine ramele alea crescute 40-50%, le-am bagat acum la roi.
Ma gandeam sa le scot din nou hranitoarele si sa le dau FA, pe ultima pozitie in stup, insa ma uit la prognoza meteo si vad ca se anunta ploaie in fiecare zi de azi pana martea viitoare, asa ca nu stiu ce sa fac.
Sper ca intre timp sa am gata cutiile comandate, 2 la numar, iar in caz de forta majora, are un unchi vreo doi stupi orizontali in care a avut albine acum vreo 15 ani si i-au murit. Nu le-am luat pana acum ca m-am gandit sa nu iau cine stie ce boli, dar daca va fi absoluta nevoie cred ca o sa apelez si la solutia asta de avarie.

Ramane de vazut.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde Bambucha » 22 Mai 2012, 23:32

In orice stupina trebuiesc rame, rame, rame, mai ales in cazul tau unde familiile n-au fost complete pe 12 rame si n-au avut rame de magazine. Acum la o luna dupa ce le-ai stimulat albina a inceput sa populeze bine corpul de cuib, asa e? Pericolul mare este sa nu stea prea inghesuita acum, nu se mai pune problema racirii cuibului la o familie care se apropie de apogeul dezvoltarii, este o situatie cu totul diferita fata de primavara devreme. In lipsa de rame crescute, as pune in extremele ramelor cu puiet cate o rama cu FA daca nu am altele, chiar daca maine se anunta ploaie. Dupa ploaie e multa flora care da macar putin nectar si vor fi luate in lucru. Bine ar fi sa ai deja pregatite circa 20 de rame cu FA si sa le pui la crescut imediat ce au fost luate in crestere celelate. Trebuiesc multe rame, pe deasupra mai ai si multi faguri urati care ar trebui schimbati in toamna.

In ceea ce priveste scuturatul eu asa procedez dupa x metode de a incerca sa scot in van familia din friguri. Am incercat pana si divizarea in 8 roisori, ca ulterior sa-mi roiasca si roisorii. Pleca cate un pumnelet de albina... Luandu-i toate ramele il dau ceva in urma mai ales la culesurile viitoare, in schimb am familia intacta iar la culesul imediat urmator majoritatea albinelor vor fi disponibilizate in culegatoare, neavand de lucru cu puietul.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Adi Hodis » 23 Mai 2012, 08:02

Bambucha scrie:...
Am incercat pana si divizarea in 8 roisori, ca ulterior sa-mi roiasca si roisorii. Pleca cate un pumnelet de albina...

Astfel de colonii au un instinct de roire mare.
Vrei sa ai mai multe din acestea ? ... pt. ca inmultindu-le vei avea mai mult de lucru cu roii si daca nu ma inshel, defapt te intreb, nu cumva intra in friguri de roit imediat ce au 7 -8 rame populate ?. Ma refer la fam. pe rama Dadant.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Bambucha » 23 Mai 2012, 09:25

Acestor matci le-am rupt gatul cu prima ocazie. Si cand te gandesti ca familia respectiva avea matca cumparata si nici macar nu intrase in anul al doilea, avea si spatiu... deh, astea cu seriozitatea "e grele". D-aia am si recurs la crestere proprie de matci, selectez ce am mai bun prin ograda. Macar imi dau in cap singur dupa aia daca o zbarcesc. Deja am inceput sa o zbarcesc la nuclee cu saptamanilea astea de ploaie in sir. Pacat de munca si timp! sunt curios cum scot unii mii de matci pe astfel de vreme :shock:
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Mircea_63 » 23 Mai 2012, 09:57

Bambucha scrie:. Culegatoarea care vine inapoi creeaza in continuare o supraaglomerare pe cele 4-5 rame. :lol:

Din citite... Dupa ce ai divizat, muta stupul mama in alta parte in stupina si pe locul lui pui stupul nou format. Culegatoarele vor intra in acesta nou si ai albina culegatoare pana sa iasa matca. Celalalt, se re-echilibreaza repede (singur).
Acuma, daca e impartit in mai multe nuclee...nu stiu ce sa zic. Sa fi pus nucleele una langa alta pe locul vechiului stup, iar culegatoarele se vor imparti singure? Oricum, in felul acesta sigur scapi de supra-aglomeratia lucratoarelor.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Bambucha » 23 Mai 2012, 10:13

ciao Mircea63,
Sigur ca exista multe variante, eu ma refeream strict la situatia lui Jean si la ce se intampla in situatia lui unde nu a mutat familia mama in alta locatie. Daca citesti un pic in urma constatam ca nici nu exista rame de adaugat, deci oricum ai dao culegatoarea se va strange undeva, ori in familia mama, ori in roii noi formati. Si aici repet din nou: o albina intrata in friguri se scoate greu din aceasta stare prin metodele conventionale de divizare. Dar asta e frumos in albinarit, ca nimic nu este exact si litera de lege, se pot intampla multe fenomene care contrazic cartile. Am avut caz de pilda in care mi-a plecat roi din roi divizat nelasand in urma nici o matca :lol: ulterior mai avea un pic si se bezmeticea.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Jean Valjean » 23 Mai 2012, 10:42

De cand am facut divizarea si dupa ce am vazut sfaturile lui Bambucha, tot intorc problema pe toate partile, cum ar fi mai bine sa procedez.
Sunt mai multe variante de lucru, dupa mine, in functie de evolutia familiei ramase pe loc:
1. Cazul in care familia divizata isi trage alte botci, ori mai fac un roi, ori aplic metoda lui Bambucha - mi se pare cea mai potrivita, pentru moment
2. Cazul in care familia reintra pe fagasul normal. In acest caz, presupunand ca matcile din cele doua roiuri s-au intors de la imperechere si au inceput ponta, mai iau cate o rama cu puiet capacit din familia donatoare si-i dau in schimb rame cu oua sau puiet larvar din roi, astfel incat sa echilibrez situatia.
La cazurile urmatoare nici nu vreau sa ma gandesc:
3. Unul din roi ramane fara matca. In lipsa de botci voi unifica cu celalalt. Sa-i mai dau o rama cu puiet larvar sa traga botca e destul de complicat, pana iese matca, pana se imperecheaza, pana ies primele albine din oua, daca nu ajut cu alte rame din ceilalti stupi n-am nici o sansa. Iar in felul asta ii slabesc si pe ceilalti.
4. La ambii roi pierd matcile, varianta cea mai neagra. In cazul asta unific cu familia donatoare si ma bucur in sinea mea ca am pastrat matca batrana.
Sper insa sa nu ajung acolo.

Revenind la prezent, dupa divizare roinitele le-am lasat de o parte si de alta a stupului donator, lipite de acesta, in ideea de a se mai imparti de culegatoare, daca se va intampla asta. Daca nu se va intampla, probabil ca le voi mai da cate o rama cu puiet capacit. Diseara o sa incep sa le indepartez putin cate putin, problema este insa ca roinita din dreapta este intre stupi si nu prea o pot indeparta decat miscandu-i si pe ceilalti. Nu as putea pur si simplu sa iau roinitele si sa le mut doi metri mai la stanga ? Ok, pierd din culegatoare, dar sunt mai multe sanse ca matca sa nimereasca roinita la intoarcerea de la imperechere.

In ceea ce priveste ceilalti doi stupi, m-am gandit in felul urmator si as vrea sa-mi spuneti daca e bine:
- la fiecare stup scot hranitorul si prima rama de la urdinis, pe care le pun in cat (am caturi 1/2 redus, le pun pe amandoua si pun rame intregi). Apoi ramele 2 si 11 le pun pe prima si ultima pozitie si in locul lor bag FA. Pun apoi catul si in cat urmatoarea configuratie: hranitor, FA, rama de miere si pastura pe care am scos-o din cuib, FA. Vin apoi cu folie peste si o cobor pana pe cuib, pastrand in acelasi timp si folia de peste cuib, pe care o indoi putin pentru a permite trecerea albinelor. Nu stiu insa unde sa organizez catul, in partea opusa urdinisului sau deasupra urdinisului?

Cam astea sunt nelamuririle mele acum. Un sfat mi-ar prinde nespus de bine.
Jean Valjean

Mesajde Mircea_63 » 23 Mai 2012, 11:40

Jean Valjean scrie:.... dar sunt mai multe sanse ca matca sa nimereasca roinita la intoarcerea de la imperechere.

O scandura vopsita de o culoare la una si alta de alta culoare la alta,(sau alte semne distinctive) de la urdinisul roinitelor pana la pamant, le va fi de ajutor matcilor precum becurile de la pista de aterizare, avioanelor.

Jeane, inteleg perfect prin ce treci pana le vezi cu matci imperecheata si care s-au apucat de treaba, dar sa ma ierte Bambucha, nu-l contrazic, insa din cate am citit eu pana acuma, sansele ca din roii nou formati (si nici matca n-au inca), sanse minime -dar minime- sa mai roiasca inca o data anul asta. Daca totusi fac asta, inseamna ca sunt grozav de roitori si te sfatuiesc sa scapi grabnic de astfel de matca si sa cumperi alte matci, caci altfel n-o sa faca nici-o treaba si vei avea probleme cu roitul.
Eu tot insist asupra faptului ca daca determini cumva lucratoarea sa intre in nuclee, ea se va apuca de construit, iar stupul mama se va calma.
In privinta nucleelor...planul B. Fii pe faza sa poti cumpara matci daca va fi nevoie. Poate matca din stupul mama e "babaciune" si vor neaparat sa scape de ea. Pana la urma tot de o matca noua vei avea nevoie.

Alta solutie: ia toate ramele cu puiet (fara albina) din stupul mama si da-le roinitelor,apoi pune FA si goleste toata albina pe un cearsaf in fata stupului. O simulare de roire! Vor intra inapoi si se apuca de treaba ca si cum au roit. Hranesti sustinut.

Nu contrazic pe nimeni care alt punct de vedere! M-as bucura ca astea sa fie mai degraba discutii constructive decat contraziceri.
Mult succes!
Mircea_63

Mesajde Jean Valjean » 23 Mai 2012, 13:45

Mircea_63 scrie:sa ma ierte Bambucha, nu-l contrazic, insa din cate am citit eu pana acuma, sansele ca din roii nou formati (si nici matca n-au inca), sanse minime -dar minime- sa mai roiasca inca o data anul asta

Am impresia ca tocmai asta a incercat sa scoata in evidenta Bambucha si anume ca nu intotdeauna se intampla exact ca in carti. Exact ce a zis mai sus:

Bambucha scrie:Dar asta e frumos in albinarit, ca nimic nu este exact si litera de lege, se pot intampla multe fenomene care contrazic cartile

Apoi, omul spune ce i s-a intamplat lui, caz concret, nu teorie, prin urmare cred ca se poate intampla oricui. Ca familia este foarte roitoare, asta este alta problema.
Poate ca albinele nu au inteles ce le-ai facut tu, ca le-ai divizat, ca le-ai lasat fara matca si au ramas setate pe roire. Cine stie!! Cred ca orice fiinta vie are o doza de imprevizibil.

Cu privire la scandurile vopsite in alte culori, nu cred ca ar fi problema aici, pentru ca o roinita este verde, stupul donator este lemn natur dat cu lac, iar roinita cealalta este lemn nevopsit, langa un alt stup verde, deci teoretic nu ar fi probleme de orientare cu privire la culori.

Dar vom trai si vom vedea.
Jean Valjean

Mesajde Bambucha » 23 Mai 2012, 15:32

Jean Valjean scrie:In ceea ce priveste ceilalti doi stupi, m-am gandit in felul urmator si as vrea sa-mi spuneti daca e bine:
- la fiecare stup scot hranitorul si prima rama de la urdinis, pe care le pun in cat (am caturi 1/2 redus, le pun pe amandoua si pun rame intregi). Apoi ramele 2 si 11 le pun pe prima si ultima pozitie si in locul lor bag FA. Pun apoi catul si in cat urmatoarea configuratie: hranitor, FA, rama de miere si pastura pe care am scos-o din cuib, FA. Vin apoi cu folie peste si o cobor pana pe cuib, pastrand in acelasi timp si folia de peste cuib, pe care o indoi putin pentru a permite trecerea albinelor. Nu stiu insa unde sa organizez catul, in partea opusa urdinisului sau deasupra urdinisului?

Este ok procedeul, un pic cam mare chinuiala cu manopera si cu invartitul de rame insa aceasta problematica o are fiecare om la inceput. Hranitoarele poti sa le ridici de tot din familii si sa le pui in roi unde sa le administrezi un sirop mai diluat deoarece acolo nu mai au sacagite. Cand ai timp mai pune cateva poze cu ultima rama acoperitoare din familii. Folia se poate pune peste cuib si se lasa o fanta in dreptul ramelor din cat; organizarea catului din doar 2,3 rame se poate face oriunde, important e sa cresti cat mai multe rame in vara asta pentru a nu mai fi in aceasi situatie in anul urmator, cand stupii ingrijiti de tine vor putea valorifica culesurile timpurii mult mai bine.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Jean Valjean » 23 Mai 2012, 22:00

Bambucha scrie:Cand ai timp mai pune cateva poze cu ultima rama acoperitoare din familii

Mai jos doua poze din cea mai puternica familie a mea: ultima rama (a 11-a) si o rama crescuta anul asta, cu puiet capacit.
Am vazut ca in celulele pe unde trece sarma nu oua matca. Care ar fi cauzele: nu am lipit eu bine fagurele? E sarma prea groasa? De la ondulator?
I-am pus si catul cu trei FA si o rama cu miere si pastura (i-am mai dat 2 FA si jos, pe pozitia 2 si 11), insa nu am avut timp sa caut folie si sa o tai astfel ca peste cat am pus direct podisorul si capacul. A ramas in schimb folia peste cuib, am pliat-o cat sa descopere ultimele 2 rame. Se poate intampla ceva pana maine, cand o sa-i pun folie si peste cat?
Fişiere ataşate
Rama de anul asta cu puiet.jpg
Rama crescuta anul asta cu puiet capacit
Ultima rama redimensionata.jpg
Ultima rama de la cea de a treia familie
Jean Valjean

Mesajde Jean Valjean » 23 Mai 2012, 22:10

Problema este insa cu cea de a doau familie, care am impresia ca nu se mai dezvolta deloc, iar ramele luate in mana mi s-au parut foarte usoare, practic nu prea are mancare, dupa atatea ploi. Cred ca am facut o greseala ca i-am pus si ei catul, dar ii voi da sirop si daca pana in a doua decada a lui iunie nu vad vreo schimbare schimb matca.

Mai jos poza cu ultima rama din cuib, o rama de la mos care nu era crescuta in totalitate si vad ca tot nu o creste si nici nu pune ceva in ea si nici nu prea sunt albine.
Cred ca am s-o scot definitiv.
Fişiere ataşate
Ultima rama din cel de-al doilea stup.jpg
Ultima rama din cel de-al doilea stup.
Jean Valjean

Mesajde Jean Valjean » 23 Mai 2012, 22:20

In ceea ce priveste roii, le-am pus din nou sirop, si am constatat ca in cel in care am introdus doar o singura rama cu puiet sunt cam putine albine, practic acopera doar rama cu puiet. Am vazut si o botca roasa, nu am avut curaj sa mai tin rama prea mult afara, stiu ca matcile neimperecheate sunt foarte sperioase, insa am vazut ca botca cealalta era intacta.
Am inversat locul stupului donator cu cel al roinitei, in speranta ca mai iau culegatoare, insa nu prea trag mari sperante, dat fiind faptul ca sunt unul langa altul. Sa mai iau o rama din familia divizata mi-e teama ca nu se mai poate acum.
Celalalt roi se prezinta bine, in el nu m-am uitat, doar i-am pus sirop. De fapt nu m-as fi uitat nici in celalalt daca nu as fi vazut ca nu prea sunt albine.
Simt cum mi se strange inima cand ma gandesc ca as putea sa-mi iau adio de la roiul asta.
Asta sa-mi fie invatare de minte.
Jean Valjean

Mesajde jimm » 23 Mai 2012, 22:22

Salut
Parerea mea este ca ai cuibul prea larg de aici si stagnarea familiei. Nu cred ca matca este devina!
jimm

Mesajde Mircea_63 » 24 Mai 2012, 01:01

Jeane, efectul schimbarii locurilor il vezi abia maine seara, dupa ce iasa si se reintorc lucratoarele. Rabdare!
N-am nici cea mai mica indoiala ca nu ai cuibul prea larg. Suntem in luna Mai! Stramtorarea lui tine de caldura si nu ai motive sa il stramtoresti. Ca a ramas in urma...si eu mi-as face griji, dar vazut din afara, nu sunt familiile la fel de harnice sau de puternice!
Jean Valjean scrie:si daca pana in a doua decada a lui iunie nu vad vreo schimbare schimb matca.

Nu va fi asa! Daca matca e slaba, reactioneaza albinele inaintea ta. Da-le de mancare (stimulare), ca vezi si tu cum e vremea, cauta matca sau cauta-le de oua, daca lipseste... Poate e mai batrana sau mai slabuta decat cealalta. Nu ziceai chiar tu mai sus:
Jean Valjean scrie: Cine stie!! Cred ca orice fiinta vie are o doza de imprevizibil.
Ce sa creasca fara cules? Poate ponteaza ca mitraliera pe alte rame.
Si daca e mai slabuta, nu mai astepta ci cumpara una si schimb-o. Pana in a doua decada a lui Iunie e mult.

PS: M-as bucura daca ai intelege ca -desi sunt incepator la fel ca tine- ma amestec si incerc sa te sfatuiesc sau incurajez, doar in ideea ca din afara se vad altfel lucrurile. Sunt convins ca stai bine cu teoria si chiar astept ca atunci cand postez despre problemele intampinate de mine, sa imi spui parerea ta si solutiile vazute din afara. Stii...ca la fotbal. Aia din tribune sunt mai priceputi :lol:
iar un psihiatru, nu se vindeca singur, ci se duce la altul cand are probleme.

FA l-am pus in rama muuult mai eficient si de calitate cu curent, decat cu ondulatorul. Merita sa incerci!
Cu prietenie! Succes!
Mircea_63

Mesajde Bambucha » 24 Mai 2012, 07:53

Jean Valjean scrie:Am vazut si o botca roasa, nu am avut curaj sa mai tin rama prea mult afara, stiu ca matcile neimperecheate sunt foarte sperioase, insa am vazut ca botca cealalta era intacta.
Am inversat locul stupului donator cu cel al roinitei, in speranta ca mai iau culegatoare, insa nu prea trag mari sperante, dat fiind faptul ca sunt unul langa altul. Sa mai iau o rama din familia divizata mi-e teama ca nu se mai poate acum.

Asta sa-mi fie invatare de minte.

Hmmm, grija mare la permutari dupa ce eclozioneaza matcile!! Acum ai vazut ca daca faci roi pe aceeasi vatra trebuie sa le pui multa albina doica pentru a echilibra populatia dupa ce va fi plecat culegatoarea. Pe viitor daca ai posibilitatea muti roii formati pe o alta locatie la minim 7-8 km departare, astfel raman populati.
La stupul 2 e cam rara albina, mai ales in conditiile in care ai facut poza pe seara. Nu exista pericol de a roi.
La stupul 3 se pot baga rame la crescut asa cum ti-ai planificat.
Buy E.U.
Bambucha

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?