Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Vrea sa roiasca?

Mesajde Adi Hodis » 21 Mai 2012, 12:27

Bob Sergiu scrie:... si trebuie sa mai precizez ca matca roiului era foarte tanara si roiul era foarte mare am inteles ca, cu cat se aseaza mai sus in copac cu atata e mai tanara e acest roi sa ajezat undeva la vreo 10 m, mi`a dat ceva bataie de cap pana sa il dau jos. ...

Salut Sergiule ... zici ca era f. tanara matca ? ... si ce te face sa crezi asta, dupa ce iti dai seama ?.

Faptul ca au iesit afara, inca nu am intalnit asa ceva. :shock:
Problema e in lada, ori ramele ... era curata lada s-au are ceva miros urat ?.
Daca ai alta lada si rame, incearca sa le muti.

PS
Roii primari sint cei mai mari si pleaca cu ei matca batrana totodata poate pleca impreuna cu alte matci tinere.De regula nu se duce departe de stup/stupina.

Roii secundari sint mai mici si au numai matci tinere, roii tertiari sint si mai mici, tot cu matci tinere.Astia se duc si uneori ramai cu ... privitul. :P
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Bob Sergiu » 21 Mai 2012, 13:28

Multumesc ca mi-ai raspuns. lada era noua nouta cei drept ramele erau mai vechi pt ca nu ma asteptam sa imi vina albinele numai peste vreo cateva spt asa ca am improvisat si am mers pana la un priten care mi`a dat 3 rame si am ajuns la concluzia ca matca era tanara pt ca in jurul meu nu sunt apicultori cae sa aiba albine si cineva mi`a mai spus ca cu cat se aseaza matca mai sus cu atat e mai tanara. multumesc inca o data de raspuns si o sa merg sa le bag rame noi noute astazi . Si am observat ca sau adunat ca si ciorchinele in fata urdinisului am citit si asta se intampla cand le este foarte cald
Bob Sergiu

Mesajde un OM » 21 Mai 2012, 23:29

Vezi ca nu cumva sa...roiasca. Daca-i avea o rama cu oua si larve...
un OM

Mesajde badguy_goodguy » 24 Mai 2012, 15:13

Bob Sergiu scrie:Buna Ziua am si eu o nelamurire . Aseara am avut noroc de am prins un roi de albine lam pus pe 3 rame am pus stupul la locul lui si dimineata cad am mers la el toate albinele erau afara ca si un ghem si stateau in fata urdinisului sa fie oare caldura de vina, si trebuie sa mai precizez ca matca roiului era foarte tanara si roiul era foarte mare am inteles ca, cu cat se aseaza mai sus in copac cu atata e mai tanara e acest roi sa ajezat undeva la vreo 10 m, mi`a dat ceva bataie de cap pana sa il dau jos. Daca ma puteti lamuri va rog ce inseamna. Pleaca roiul, iese in recunoastere sau e pur si simplu caldura? Multumesc anticipat.

In momentul cand prinzi un roi e bine sa ii pui cel putin o rama cu oua si puiet necapacit. De ce? pentru ca va incepe la ingrijirea puietului, si nu ai riscul sa-ti fuga.
badguy_goodguy

Mesajde janese » 24 Mai 2012, 15:36

atentie,atentie,atentie!!
toti apicultorii si literatura de specialitate sunt de acord ca nu se pune puiet alb sau ou in roiul natural bagat in cutie...se diminueaza drastic ,,energia" specifica unui roi natural!!!(putere de cladire,aport de nectar,dezvoltare)plus ca pierzi un avantaj capital al roiului natural...casa noua,faguri noi, posibilitatea tratamentului eficient contra varoa
janese

Mesajde popageorgian » 24 Mai 2012, 15:49

dar cum va sta roiul pe aceiasi vatra? doar pe F A ?
sau trebuie tinut la beci 3 zile cu un hranitor plin cu sirop putin mai diluat :?:
http://popageorgian86.sunphoto.ro/

Un om cinstit este cea mai nobila lucrare a Lui Dumnezeu
popageorgian

Mesajde janese » 24 Mai 2012, 16:03

popageorgian scrie:dar cum va sta roiul pe aceiasi vatra? doar pe F A ?
sau trebuie tinut la beci 3 zile cu un hranitor plin cu sirop putin mai diluat :?:

cum va sta???...cum va sta???experimenteaza sau studiaza!!!puturosule!!!
1. se scutura roiul pe o panza in fata stupului,sa nu intre obligat in cutie...sa-i dai impresia ca a roit el acolo
2. unge( freaca) cutia pe interior cu roinita
3 hranitor cu miere
4. mergi si pe la biserica
5. pune cutia intr-un loc sa nu fie in arsitza soarelui
6. pune o cutie de sase rame, sa obligi albina sa stea pe rame,nu pe pereti...nu una cat aeroportul de la otopeni!
apropos.....am vazut ca ai umplut PET-uri cu miere....stupi ai! de stors i-ai storssss :lol: ......dar o tufa de roinita ai plantat si tu in gradina ta????
janese

Mesajde victor s » 24 Mai 2012, 16:36

janese scrie:dar o tufa de roinita ai plantat si tu in gradina ta????

Apropo de asta nea Janese... Am pus in pamant seminte de roinita cumparate de la un mare magazin de specialitate si a iesit un draq baltat...la asta se mai adauga si seminte de lavanda, diverse flori de curte, porumb dulce...etc...toate o apa si un pamant...nimic nu a iesit !
Mai bine as fi luat cazmaua in primavara si scoteam o tufa ce am gasit-o in oras, printre blocuri...
Asa ca nu dati banii pe prostii...
victor s

Mesajde janese » 24 Mai 2012, 16:41

ma...te duci cu o casma si o tuica la unu care are roinita...nu samantza....si iei cu pamant cu tot!!!. atentie roinita o tai ca pe izma dupa ce s-a scuturat si a imbatranit.. nu o taia din radacina....asha la zece cm deasupra solului..ca altfel se usuca toata tufa!!!!...cand ungi cutiile ia decat frunze dupa lujer..dar nu-l lasa chel...vezi ca e o planta care-i place apa si umbra...ud-o si tu si ai grija de ea ca de o mireasa!!!....sau ia de la brico sau metro roinita in ghiveci...si te duci si pui in gradina...maaaaaa!!!..scoti ghiveciul sa nu-l pui cu totul in pamant!!!! :lol:in ultima vreme am vazut la kaufland
janese

Mesajde popageorgian » 24 Mai 2012, 17:58

janese scrie:
popageorgian scrie:dar cum va sta roiul pe aceiasi vatra? doar pe F A ?

cum va sta???...cum va sta???experimenteaza sau studiaza!!!puturosule!!!

apropos.....am vazut ca ai umplut PET-uri cu miere....stupi ai! de stors i-ai storssss :lol: ......dar o tufa de roinita ai plantat si tu in gradina ta????

in momentul de fata ii am la padure , asa ca nu ocup gradina cu balarii :D apropo, niste botci pe unde gasesc :?:
http://popageorgian86.sunphoto.ro/

Un om cinstit este cea mai nobila lucrare a Lui Dumnezeu
popageorgian

Mesajde balu » 25 Mai 2012, 16:06

vor sa roiasca? DA in fiecare zi pierd cite un roi :oops: :oops:
balu

Mesajde badguy_goodguy » 25 Mai 2012, 23:28

nu va mai chinuiti ... roiesc... si culmea e ca au doar cateva botci :(
badguy_goodguy

Mesajde un OM » 26 Mai 2012, 19:10

Pai...fiecare botca= o matca (buna-rea), deci...
un OM

Mesajde badguy_goodguy » 26 Mai 2012, 20:14

Am vrut sa zic ca roiesc fix din botci de schimbare linistita. Maxim 3 botci in tot stupul...si tot roiesc. wtf!?
badguy_goodguy

Mesajde un OM » 26 Mai 2012, 21:49

De convietuit pot doar matca batrana si una tanara. Cand sunt botci de schimbare linistita, de regula, supravietuieste doar una. Cand roiesc s-ar putea sa nu mai fie vorba de botci de schimbare linistita.
un OM

Anterior

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR