Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Ajutor .Probleme cu Varachetul

Mesajde kozmin » 25 Mai 2012, 12:59

Va salut cu respect.Am o mare dilema deoarece ieri am efectuat tratamentul cu varchet la stupii mei si ca surpriza dupa tratament am observat ca imi da trantorii afara si cateva albine cazute pe jos :cry: Marea problema care o am este ca la unul din stupi aveam o regina noua care trebuia sa iasa la fecundat,era iesita de aproape doua saptamani si alte doua botci din care au iesit doua regine presupun ca zilele trecute dar cum vremea a fost nefavorabile nu am putut a ma ocupa de ele..problema si durerea mea este ca dupa tratamentul cu Varachet le-am gasit pe toate moarte,scoase afara..Iar la controlul efectuat nu am mai vazut nici o matca sau nu am vazut-o,dar nu prea cred :( Imi poate spune careva ce sa intamplat in acest stup va rog?Si ce pot face pe viitor?Va multumesc!
kozmin

Re: Ajutor .Probleme cu Varachetul

Mesajde jonny_it » 25 Mai 2012, 13:45

kozmin scrie:Va salut cu respect.Am o mare dilema deoarece ieri am efectuat tratamentul cu varchet la stupii mei si ca surpriza dupa tratament am observat ca imi da trantorii afara si cateva albine cazute pe jos :cry: Marea problema care o am este ca la unul din stupi aveam o regina noua care trebuia sa iasa la fecundat,era iesita de aproape doua saptamani si alte doua botci din care au iesit doua regine presupun ca zilele trecute dar cum vremea a fost nefavorabile nu am putut a ma ocupa de ele..problema si durerea mea este ca dupa tratamentul cu Varachet le-am gasit pe toate moarte,scoase afara..Iar la controlul efectuat nu am mai vazut nici o matca sau nu am vazut-o,dar nu prea cred :( Imi poate spune careva ce sa intamplat in acest stup va rog?Si ce pot face pe viitor?Va multumesc!

Probabil si pe la tine ploua, albinele nu au cules si incearca sa faca putina economie. :)
Poti face 1-3 hraniri cu sirop.
jonny_it

Mesajde kozmin » 25 Mai 2012, 18:03

Da intradevar si vremea a fost nefavorabila dar preventiv le-am lasat o rama cu miere tocmai pentru a prevenii asta.Cel mai tare ma intereseaza ce se intamplat cu acele matci..trantorii mai putin.curatenie in matci..si trei deodata afara..nu prea imi vine sa cred..Numai bine!
kozmin

Mesajde Dila Daniel » 25 Mai 2012, 18:23

eu zic sa ai putina rabdare in legatura cu matcile.Este posibil sa se fi ales una din toate si celelalte ,care au pierdut lupta,sunt scoase moarte afara.Este ceva normal.Matca care a ramas,nefecundata este mai greu de gasit in stup.
Tratamentul cu varachet,in caz de intoxicatie nu omoara exclusiv matci...ai fi gasit si albine multe moarte in fatza stupului.
Doar albine si trantori afectate de varooa mai mor de regula la tratamente.Dar putine la numar...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde ionut vlv » 25 Mai 2012, 18:38

am patit-o si eu intr-un an identic ca timp nefavorabil."grasii" sunt niste sensibili si nu suporta bine unele mirosuri nocive.ies afara si cu intratul inapoi mai greu in caz de extractie si lipsa cules.
În dictatură, cineva te foloseşte cum vrea. În democraţie, ai dreptul să-l alegi pe cel care o să te folosească aşa cum vrea el.
ionut vlv

Mesajde kozmin » 25 Mai 2012, 18:47

Va multumesc dragii mei pentru raspunsuri!Posibil cum spuneti dvs sa am o campioana de le-a omarat pe celelalte..De iesit afra ce sa zic nu prea cred deoarece le-am gasit pe toate la jumatate de metru de stup relativ foarte aproape si in aceeasi zona:( Trebuie sa cercetez stupul foarte atent sa vad daca exista totusi o matca..si daca nu ar fii e pacat de el deoarece este un unul din stupii mei puternici si deja am pierdut 2 saptamani cu cresterea acestei matcii care iesise prima si curios am gasit-o si pe ea afara cu toate ca iesise la o diferenta de aproape o saptamana fata de celelalte:( Ce pot face?
kozmin

Mesajde Dila Daniel » 25 Mai 2012, 20:21

Ce poti face?
pai nu ai decat 1 varianta.Baga-i o rama cu oua sau larve de pana la 2-3 zile si vezi daca isi trage botci.
Daca nu trage...e bine.
Daca da...poti sa procuri o matca fecundata sa i-o dai,sa nu mai pierzi timp si albina.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde kozmin » 26 Mai 2012, 21:41

Ok asa voi face! Iti foarte multumesc pentru sfaturi!voi reveni cu detalii la cum merg treburile.te salut
kozmin

Mesajde FLORINELU » 09 Iun 2012, 17:50

eu am o nedumerire.de ce faci tratament cu varachet acuma in luna mai,cand albinele au alte treburi decat sa se trateze?
tratamentul cu varachet se face primavara devreme si toamna cand nu mai au puiet si eventual unul in august dupa ultima stoarcere.
cand nu prea este cules,trantorii,fiind trantori si neplacandu-le munca mai sant dati afara pe usa,ceea ce e foarte bine pentru stup.(daca ar fi si la noi asa ar fi foarte bine)cat despre matcile ce le ai pe afara,nu iti face probleme,si ele erau in plus. stupul e ok,dupa cum ai spus ca se prezinta.
mult noroc. :o :lol:
FLORINELU

Mesajde kozmin » 12 Iun 2012, 17:57

Da intradevar stupul este ok!Are o matca frumosa,mare,dar am vazut pe cateva albine ceva capuse (varoua) si datorita faptului ca nu prea am avut puiet si acum a inceput matca sa oua si am scos si ceva miere din el am decis sa ii fac un tratament care nu strica.Va multumesc la fel!numai bine!
kozmin

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE