de Dumitru Vigu » 31 Oct 2016, 20:24
Doar sa va povestesc despre experienta mea...
Sunt apicultor de mai mult de 15 ani, ultimii zece in Quebec, Canada.
Este pt prima data anul asta cand mi se intampla asa ceva : aveam 8 famillii de albine, dintre care una, cea mai puternica a disparut total intr-o saptamana sau doua, la sfarsitul lui Octombrie 2016.
De notat: matca tanara, foarte viguroasa din Iunie, recolta buna de miere, rezerve mai mult decat necessar pt o iarna grea aici in apropiere de Montreal, aproape numai miere naturala, maximul 2 l de sirop in septembrie, nu fac nici un fel de tratamente cu medicamente, nici un semn de boala sau varroa (cateva din celelalte familii au mai multa varoa cu siguranta si totusi toate sunt cu populatie numeroasa) si totusi albinele au disparut fara urma cu totul din stup, a ramas un pic de puiet capacit si necapacit dar NICI O ALBINA!!!
Din ce am citit pe Internet este posibil ca albinele au parasit stupul, intr-un fel de roire sinucigasa de toamna..
Greseala mea: familia finnd f. puternica si cu multa miere, in august era pe 3 corpuri (2/3 din corpul standard in Romania) iar la inceputul lui Octombrie am luat corpul de jos, voiam ca toate familiile sa ierneze numai pe 2 corpuri. Din pacate, din cauza ca stupul era foarte greu, in timpul operatiei l-am scapat si a avut oarecare cadere, deci un soc. As putea zice ca am ucis matca atunci dar totusi nu avea sens ca albinele sa plece fara matca. In plus aveau puiet in toate fazele.. Avand o populatie peste medie, stupul avea un urdinis mai larg. Dupa ce le-am lasat pe numai 2 corpuri, cred ca unul sau 2 week enduri la rand, activitatea familiei era una normala (aport de polen, zbor normal, chiar peste medie (din nou, populatie peste medie). Nu mai stiu cand exact, dar in Octombrie 2-3 saptamani in urma am decis sa inlocuiesc urdinisul la toate familiile.. din pacate la familia asta, cea mai mare am pus un urdinis destul de mic..5-6 cm lungime si 1 cm inaltime cred... eu cred ca nu a fost suficient spatiu si ventilatie pt albine. Pt 2 corpuri 3/4 folosesc o rame 2x3/4 si pe lateral erau pline cu miere capacita pana jos, complet.. cred ca spatiul pt ghemul de albine a fost mult prea mic pt asa mare populatie si in plus urdinisul f. mic.. or albinele s-au intoxicat si au plecat for ever.. sau, cum am citit pe Internet, au roit..
Le vizitam in fiecare week end. Numai week end ul trecut cand le-am visitat nu le-am ascultat cu urechea pt ca ploua.. deci au disparut in maximum 2 saptamani.. misterios!!!
Celelalte famillii, desi mai putin puternice, sunt toate Ok.