Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: DEPOPULARE TOTALA????

Mesajde nelu bizz » 20 Apr 2012, 21:25

stefanmadalin scrie:Si-ale mele sunt rele,foarte rele.Asta toamna umblam la ele in tricou si pantaloni scurti+masca pe fata si acum ma alicesc si daca umblu prin curte.

Rapita? tratamente ceva,dar e greu de crezut. Asteptam vesti!

sal,rapita la noi in zona nu este ,asa ca este esclus,daca ar fi ceva tratamente ar fi la fructiferi.dar un insecticid oricare ar fi nu cred ca ar putea sa faca asa ceva.ce am mai obs cit am stat acolo intre ei este ca nu prea cara polen ca ale mele,sa zic o medie de 8 din 10 la mine iar la omul cu cazul cam 4-5 din 10,dar poate nu inseamna nimic.nu stim ce este si au fost mai multi stupari cu experienta acolo dar nu au putut da macar o parere,omul l-ea facut la cei ramasi varachet in speranta ca cei plecati ar fi fost determinati de asta sa o faca.cind vor veni analizele va tin la curent
nelu bizz

Mesajde nelu bizz » 24 Mai 2012, 08:59

m-am intilnit cu baiatul in cauza ieri si mi-a spus ca au venit analizele si nu a iesit nimic in neregula,i sa explicat asa cum zicea un coleg ca ar putea fi o cauza de stres din mai multe motive:tratamentul cu varachet cu prea multa substanta,zgomote persistente in zona,sau folosirea de catre un agricultor din zona de vreun ierbicid care face impropiu pentru consum al polenului.
nelu bizz

Mesajde balutoiu gabriel » 24 Mai 2012, 20:08

nelu bizz scrie:sal,cu trei zile in urma un prieten mi-a spus ca vecinul lui care avea 40 de stupi toti in regula la primul control dupa 2 saptamini a obs ca la 12 dintre ei nu mai era miscare deloc.le-a saltat capacele si a gasit cutia goala de albina,ramele mai aveau puiet de toate virstele,mai aveau miere,albina moarta absolut deloc.am crezut ca este vorba de o gluma si azi am vb si eu cu persoana in cauza,iar azi mi-a spus ca deja are 22 de stupi goi.a luat rame cu puiet si a trimis la laborator.de furtisag nu cred ca poate fi vorba,de paduchi nu stiu ce sa zic pt ca propietarul a zis ca lea facut 4 tratamente in toamna deci chiar daca ar mai avea paduchi nu ar fi asa multi.AVETI IDEE CE AR PUTEA FI?A_TI AVUT VREO ASTFEL DE PROBLEMA?CU RESPECT

au avut paduchi... albinele au parasit stupul . . . i s a intamplat la vecinul meu in aceasta iarna 18 stupi goi fara nici un fel de albina ...
balutoiu gabriel

Mesajde redoo » 24 Mai 2012, 21:55

Sindromul Depopularii Coloniilor de albine ( SDC - CCD )...sa-si fi facut si la noi aparitia aceasta problema?
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde Alecs » 24 Mai 2012, 23:21

nelu bizz scrie:sal,cu trei zile in urma un prieten mi-a spus ca vecinul lui care avea 40 de stupi toti in regula la primul control dupa 2 saptamini a obs ca la 12 dintre ei nu mai era miscare deloc.le-a saltat capacele si a gasit cutia goala de albina,ramele mai aveau puiet de toate virstele,mai aveau miere,albina moarta absolut deloc.T

Ceva nu se leaga. Uite ce scrii mai jos :
sal,am facut testul si la borcan nu prea am reusit sa intelegem mare lucru am gasit doar 5 buc la o mina buna de albina
Daca fenomenul miraculos e asa cum scrii la inceput adica disparitia totala a albinelor din stup atunci de unde ai luat "o mana buna "de albine ? Doar nu cred ca ai luat o mana buna de albine vii de la ceilalti stupi. Am patit si eu ceva asemanator , cu cati-va ani in urma ( am scris undeva pe forumul vechi ) . Am lipsit o perioada din prisaca iar la intoarcere o familie disparuse complet, ramanand in cuib doar ramele cu puiet , miere si cateva furnici. Nici pana azi n-am reusit sa aflu ce s-a intamplat. Spunea un bun "sfatuitor "al socrului meu ca e posibil sa fi fost cati-va roi intr-o perioada scurta de timp, si in virtutea iuresului format sa fi iesit in panica, toate. Nu cred ca-i posibil. Macar doicele tinere care n-au apucat sa iese la zbor de recunoastere ar fi ramas.
In cazul tau , daca ai gasit albina moarta , sunt mai multe cauze. Eu as merge pe varianta intoxicarii. Si n-as elimina nici varoua si nici ( mai ales ) nosemoza. Asta pentru ca nu mi-i clar ce albina ai dus la analiza. Revino cu amanunte lamuritoare.
Alecs

Mesajde traian » 24 Mai 2012, 23:24

nu. sindromul netratari contra varoa e la noi deocamdata.Si eu am ramas cu ani in urma fara 12 fam (cele mai tari)din 50 in luna august le-am tratat si nu aveai unde pune un deget fara sadai de un paduche in fundul lazi :oops:
traian

Mesajde jonny_it » 24 Mai 2012, 23:39

traian scrie:nu. sindromul netratari contra varoa e la noi deocamdata.Si eu am ramas cu ani in urma fara 12 fam (cele mai tari)din 50 in luna august le-am tratat si nu aveai unde pune un deget fara sadai de un paduche in fundul lazi :oops:

Da, in majoritatea cazurilor varooa este cauza. Pana acum 2 ani si eu credeam ca in 100% din cazuri.
Pana am vazut cateva zeci de stupi care in mijlocul verii au ramas fara albine. Dimineata apicultorii respectivi au pus faguri artificiali si au facut alte lucrari pana la ora 1-2-3 iar seara cand sa ii mute nu mai era nici o albina in ei. Au fost mai multe cazuri in intervalul a 1-3 saptamani.
jonny_it

Mesajde traian » 24 Mai 2012, 23:43

La mine nu cred ca ar fi fost intoxicatie. In lada n-a ramas puiet deloc.
traian

Mesajde jonny_it » 25 Mai 2012, 11:07

traian scrie:La mine nu cred ca ar fi fost intoxicatie. In lada n-a ramas puiet deloc.

A fost scos de albine(in cat timp) sau pur si simplu nu era?
jonny_it

Mesajde traian » 26 Mai 2012, 10:30

in 25 de ani de practica in apicultura am intimpinat multe pb.in acel an le-am neglijat fara sa le vizitez din iunie pina in august.la in primi ani tratamentul antivaroua era suficient o data pe an (toamna 2-3 tratamente). M-au pacalit paduchi de vreo 15 ani fac 3ori3 tratamente pe an numai cu mavric.Cred ca lipsa trat. e motivul depopulari.in stup a ramas numai ramele cu miere (nu am avut furtisag) puietul lipsa,probabilmatca a intrerupt ponta,larvele au fost scoase,si au tirat-o pa. :oops:
traian

Mesajde nelu bizz » 26 Mai 2012, 18:00

Alecs scrie:
nelu bizz scrie:sal,cu trei zile in urma un prieten mi-a spus ca vecinul lui care avea 40 de stupi toti in regula la primul control dupa 2 saptamini a obs ca la 12 dintre ei nu mai era miscare deloc.le-a saltat capacele si a gasit cutia goala de albina,ramele mai aveau puiet de toate virstele,mai aveau miere,albina moarta absolut deloc.T

Ceva nu se leaga. Uite ce scrii mai jos :
sal,am facut testul si la borcan nu prea am reusit sa intelegem mare lucru am gasit doar 5 buc la o mina buna de albina
Daca fenomenul miraculos e asa cum scrii la inceput adica disparitia totala a albinelor din stup atunci de unde ai luat "o mana buna "de albine ? Doar nu cred ca ai luat o mana buna de albine vii de la ceilalti stupi. Am patit si eu ceva asemanator , cu cati-va ani in urma ( am scris undeva pe forumul vechi ) . Am lipsit o perioada din prisaca iar la intoarcere o familie disparuse complet, ramanand in cuib doar ramele cu puiet , miere si cateva furnici. Nici pana azi n-am reusit sa aflu ce s-a intamplat. Spunea un bun "sfatuitor "al socrului meu ca e posibil sa fi fost cati-va roi intr-o perioada scurta de timp, si in virtutea iuresului format sa fi iesit in panica, toate. Nu cred ca-i posibil. Macar doicele tinere care n-au apucat sa iese la zbor de recunoastere ar fi ramas.
In cazul tau , daca ai gasit albina moarta , sunt mai multe cauze. Eu as merge pe varianta intoxicarii. Si n-as elimina nici varoua si nici ( mai ales ) nosemoza. Asta pentru ca nu mi-i clar ce albina ai dus la analiza. Revino cu amanunte lamuritoare.

sal,am adunat tot ce am mai gasit prin cutii si am scos puiet aproape de eclozare pt a face testul,iar la IDSA bucuresti a trimis probe atit din fagurii din stupii parasiti cit si din cei care au ramas,dar nu au gasit nimic.la propiu nu i sa propus sa faca nici un fel de tratament sau ceva de genul asta,eu am postat in speranta gasirii unui raspuns daca a mai patit cineva asa ceva si a gasit cauza,fiind direct interesat finnd foarte aproape de mine la 6-7km.cu respect
nelu bizz

Mesajde Dumitru Vigu » 31 Oct 2016, 20:24

Doar sa va povestesc despre experienta mea...

Sunt apicultor de mai mult de 15 ani, ultimii zece in Quebec, Canada.
Este pt prima data anul asta cand mi se intampla asa ceva : aveam 8 famillii de albine, dintre care una, cea mai puternica a disparut total intr-o saptamana sau doua, la sfarsitul lui Octombrie 2016.

De notat: matca tanara, foarte viguroasa din Iunie, recolta buna de miere, rezerve mai mult decat necessar pt o iarna grea aici in apropiere de Montreal, aproape numai miere naturala, maximul 2 l de sirop in septembrie, nu fac nici un fel de tratamente cu medicamente, nici un semn de boala sau varroa (cateva din celelalte familii au mai multa varoa cu siguranta si totusi toate sunt cu populatie numeroasa) si totusi albinele au disparut fara urma cu totul din stup, a ramas un pic de puiet capacit si necapacit dar NICI O ALBINA!!!

Din ce am citit pe Internet este posibil ca albinele au parasit stupul, intr-un fel de roire sinucigasa de toamna..

Greseala mea: familia finnd f. puternica si cu multa miere, in august era pe 3 corpuri (2/3 din corpul standard in Romania) iar la inceputul lui Octombrie am luat corpul de jos, voiam ca toate familiile sa ierneze numai pe 2 corpuri. Din pacate, din cauza ca stupul era foarte greu, in timpul operatiei l-am scapat si a avut oarecare cadere, deci un soc. As putea zice ca am ucis matca atunci dar totusi nu avea sens ca albinele sa plece fara matca. In plus aveau puiet in toate fazele.. Avand o populatie peste medie, stupul avea un urdinis mai larg. Dupa ce le-am lasat pe numai 2 corpuri, cred ca unul sau 2 week enduri la rand, activitatea familiei era una normala (aport de polen, zbor normal, chiar peste medie (din nou, populatie peste medie). Nu mai stiu cand exact, dar in Octombrie 2-3 saptamani in urma am decis sa inlocuiesc urdinisul la toate familiile.. din pacate la familia asta, cea mai mare am pus un urdinis destul de mic..5-6 cm lungime si 1 cm inaltime cred... eu cred ca nu a fost suficient spatiu si ventilatie pt albine. Pt 2 corpuri 3/4 folosesc o rame 2x3/4 si pe lateral erau pline cu miere capacita pana jos, complet.. cred ca spatiul pt ghemul de albine a fost mult prea mic pt asa mare populatie si in plus urdinisul f. mic.. or albinele s-au intoxicat si au plecat for ever.. sau, cum am citit pe Internet, au roit..

Le vizitam in fiecare week end. Numai week end ul trecut cand le-am visitat nu le-am ascultat cu urechea pt ca ploua.. deci au disparut in maximum 2 saptamani.. misterios!!!

Celelalte famillii, desi mai putin puternice, sunt toate Ok.
Dumitru Vigu

Mesajde Nicolaie Astaifoaiei » 31 Oct 2016, 20:31

Nasol sa fuga asa de la dumeata .
Deacuma mai ai 7 ca domnu ASd .
Nasol ca vine iarna
Nicolaie Astaifoaiei

Mesajde Shrek » 31 Oct 2016, 20:38

Or fi auzit ca se ridica vizele pentru romani! Au gândit ca in primăvară se vor trezi cu albine negre (hoațe) pe urdiniș și atunci au ...roit-o intr-o țara mai sigura. Poate in Laponia!
Shrek

Mesajde iulians » 31 Oct 2016, 20:42

Cu tot respectul insa cauza a fost alta!
iulians

Mesajde Nicolaie Astaifoaiei » 31 Oct 2016, 20:48

Shrek scrie:Or fi auzit ca se ridica vizele pentru romani! Au gândit ca in primăvară se vor trezi cu albine negre (hoațe) pe urdiniș și atunci au ...roit-o intr-o țara mai sigura. Poate in Laponia!

Asa cred ca ie cum spui dumeata .
La laponezi ie cules mai bun .Acolo aduna miere si la urma la iarna le chiama si pe cele 6 la dansele .
Nasol ca vine iarna
Nicolaie Astaifoaiei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE