Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Roi artificial

Mesajde Maier Zoltan » 29 Mai 2012, 17:07

Am o familie de albine care intr-o saptamana si-a consumat rezervele de hrana ( au avut miere si polen din abundenta), si si-a tras o multime de botci pe lateral.
Pot sa divizez familia pentru a evita roirea ? Am gasit matca, dar scoate sunete care am inteles ca prevestesc roirea?
Trebuie oare sa-i hranesc?
Maier Zoltan

Re: Roi artificial

Mesajde jonny_it » 29 Mai 2012, 17:14

Maier Zoltan scrie:Am o familie de albine care intr-o saptamana si-a consumat rezervele de hrana ( au avut miere si polen din abundenta), si si-a tras o multime de botci pe lateral.
Pot sa divizez familia pentru a evita roirea ? Am gasit matca, dar scoate sunete care am inteles ca prevestesc roirea?
Trebuie oare sa-i hranesc?

In primul rand ai gija ca familia sa aiba MINIM 5 kg de miere si dupa aceea te poti gandi daca faci roi. ;)
Matca aia care scoate sunete nu este matca batrana. Sigur nu a roit deja? Are oua de 1-3 zile?
jonny_it

Mesajde Maier Zoltan » 29 Mai 2012, 17:22

se vede puiet pe fundul ramelor
si este puiet capacit destul de mult
iar matca este cam inchisa la culoare sau asta nu conteaza?
Maier Zoltan

Mesajde popik50 » 29 Mai 2012, 17:36

Numai o matca tanara canta asa ca eu unul cred ca a roit deja. Botcile sunt capacite ?
popik50

Mesajde Maier Zoltan » 29 Mai 2012, 17:44

popik50 scrie:Numai o matca tanara canta asa ca eu unul cred ca a roit deja. Botcile sunt capacite ?

Da, sunt capacite, si cum am mai scris, si-au consumat toata mierea si de pe ramele laterale

iar matca parca "tutuie" nu stiu cum sa explic
Maier Zoltan

Mesajde popik50 » 29 Mai 2012, 18:19

Cu siguranta matca batrana a plecat cu jumatate din efectiv asa se explica si faptul ca proviziile sau diminuat ( au luat si miere cu ele ca sa poata creste faguri in noua casa ). Ai grija ca daca mai ai botci capacite ca va mai roi de 2 - 3 ori . Lasa matca pe care o vezi si rupe celelalte botci sau mai formeaza un roi din 2-3 rame care sa aibe 1 - 2 botci.Daca matca vazuta canta este una tanara suta la suta . ;)
popik50

Mesajde Maier Zoltan » 29 Mai 2012, 18:41

popik50 scrie:Cu siguranta matca batrana a plecat cu jumatate din efectiv asa se explica si faptul ca proviziile sau diminuat ( au luat si miere cu ele ca sa poata creste faguri in noua casa ). Ai grija ca daca mai ai botci capacite ca va mai roi de 2 - 3 ori . Lasa matca pe care o vezi si rupe celelalte botci sau mai formeaza un roi din 2-3 rame care sa aibe 1 - 2 botci.Daca matca vazuta canta este una tanara suta la suta . ;)

pot sa fac roi artificial daca in familia de baza nu prea este miere?
Maier Zoltan

Mesajde popik50 » 29 Mai 2012, 18:52

Poti sa faci roi dar trebuie sa il hranesti cu sirop de zahar 1 / 1 .
popik50

Mesajde Maier Zoltan » 29 Mai 2012, 18:57

popik50 scrie:Cu siguranta matca batrana a plecat cu jumatate din efectiv asa se explica si faptul ca proviziile sau diminuat ( au luat si miere cu ele ca sa poata creste faguri in noua casa ). Ai grija ca daca mai ai botci capacite ca va mai roi de 2 - 3 ori . Lasa matca pe care o vezi si rupe celelalte botci sau mai formeaza un roi din 2-3 rame care sa aibe 1 - 2 botci.Daca matca vazuta canta este una tanara suta la suta . ;)

Inca ceva, familia este pe 9 rame+3 in hranitoare, si este plina de albine, plus acu' iese si puietul (se vede cum rod capaceala, iar pe marginea ramelor sunt 4-5 botci pe fiecare
Maier Zoltan

Mesajde serb » 30 Mai 2012, 13:12

nu m-as hazarda sa spun ca sigur este matca tanara cea care ,,canta'' deoarece am intalnit situatii cand matca batrana era cea care plangea de foame pentru ca erau in pragul plecarii, iar albinele nu o mai hraneau pentru a putea zbura cat mai usor si mai departe. Doar marcand matcile va veti da seama daca e matca batrana sau cea tanara , mai ales ca incepator.
serb

Mesajde stuparul2011 » 30 Mai 2012, 16:47

buna,
daca.......
se vede puiet pe fundul ramelor
si este puiet capacit destul de mult
iar matca este cam inchisa la culoare sau asta nu conteaza?
nu inseamna ca este cea batrana?
numai bine
stuparul2011

Mesajde vasilescu adrian » 30 Mai 2012, 20:31

popik50 scrie:Numai o matca tanara canta asa ca eu unul cred ca a roit deja. Botcile sunt capacite ?

tot ca incepator,atat pe forum cat si in apicultura,voi spune cum am procedat eu..
aveam 5 stupi orizontali pe 20 de rame care aratau cam asa:1-albine pe toate ramele,2-albine pe toate ramele,3-la fel,4-12 rame ocupate,iar 5-ul avea doar 11 rame ocupate(mentionez ca 4 si 5 sunt roi prinsi in 2011 si toti aveau in constructie FA).La controlul din 19 mai am gasit la stupii 1,2,3 botci de roire(la stupul 3 ii taiasem o aripa si un picior matcii pt ca are 4 ani si vroiam sa o schimbe)spun ca sunt de roire pt ca se aflau in laterale si in partea de jos a fagurelui.
Vazand ce se se intampla am ridicat din 1 si 2 cate 3 rame cu puiet capacit cat mai copt si am format un roi(la cele 6 rame am adaugat un FA),din 3 nu am lut pt ca matca deja incetase ouatul si nu am vrut sa-l slabesc,insa am rupt de la toti toate botcile..
revin cu alta postare pt ca nu vreau sa obosesc cititorul.
"o clipa n-a fost atenta natura si s-a nascut omul...o clipa sa nu fie atent omul si natura-si repara gresala"Albert Einstein
vasilescu adrian

Mesajde vasilescu adrian » 30 Mai 2012, 20:48

imi cer scuze ca ce nu am scris nu are legatura cu citatul.Vroiam sa spun ca la controlul din 27 mai am gasit roiul cu matca imperecheata(mare mirare),defapt am luat matca de la 2,am tras o sperietura zdravana,dar am auzit o matca cum canta la 3 si am dat-o lui 2(o alta experieta a fost cu matca acea care se auzea cantand dar ea era in botca).In momentul de fata toti stupii au matci si astept sa se imperecheze cea din 2.
Am spus intocmai cum am procedat si astept critici si indrumari,desi eu sper sa nu fi gresit...totusi sfaturile celor binevoitori sunt asteptate..multumesc anticipat.
"o clipa n-a fost atenta natura si s-a nascut omul...o clipa sa nu fie atent omul si natura-si repara gresala"Albert Einstein
vasilescu adrian

Mesajde vasilescu adrian » 30 Mai 2012, 20:53

sper ca nu supar pe nimeni ca am scris cam mult,insa vreau sa stiu daca am procedat corect..
vasilescu adrian

Mesajde aliuta2000 » 03 Iun 2012, 09:39

Matca care canta din botca, nu e lasata sa iasa afara din botca de catre albine , pentru a forma roiul secundar , tertiar ....
din punctul meu de vedere ai procedat si nu . Nu mai invarti matcile . Le lasi in locul lor . in roiul, stupul care nu are matca , ai procedat bine pron donarea ramei care are matca in botca , care teoretic ar fi trebuit sa iasa , pentru ca deja o sa ai matca . Nu stiu cum va fi cu acceptarea ei de catre albin , ea fiind practic o matca neimperecheata , nu doar o botca , asta ramane de vazut . daca botca nu era descapacita de loc , e de bine , daca botca era descapacita ...nu pot sa iti zic .
Nu le mai ametii cu permutari din stup in stup ca nu le faci bine .
A.D.
aliuta2000

Mesajde vasilescu adrian » 06 Iun 2012, 20:54

aliuta2000 scrie:Matca care canta din botca, nu e lasata sa iasa afara din botca de catre albine , pentru a forma roiul secundar , tertiar ....
din punctul meu de vedere ai procedat si nu . Nu mai invarti matcile . Le lasi in locul lor . in roiul, stupul care nu are matca , ai procedat bine pron donarea ramei care are matca in botca , care teoretic ar fi trebuit sa iasa , pentru ca deja o sa ai matca . Nu stiu cum va fi cu acceptarea ei de catre albin , ea fiind practic o matca neimperecheata , nu doar o botca , asta ramane de vazut . daca botca nu era descapacita de loc , e de bine , daca botca era descapacita ...nu pot sa iti zic .
Nu le mai ametii cu permutari din stup in stup ca nu le faci bine .

pe viitor voi tine cont de cele zise de dvs..va multumesc,si va anunt ca matca a fost acceptata..acum cred ca totul a revenit la normal..
totusi ma asteptam ca mai multe persoane sa-mi raspunda,dar asta este..salutari si mult respect pt toti apicultorii..
vasilescu adrian

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR