popik50 scrie:Numai o matca tanara canta asa ca eu unul cred ca a roit deja. Botcile sunt capacite ?
tot ca incepator,atat pe forum cat si in apicultura,voi spune cum am procedat eu..
aveam 5 stupi orizontali pe 20 de rame care aratau cam asa:1-albine pe toate ramele,2-albine pe toate ramele,3-la fel,4-12 rame ocupate,iar 5-ul avea doar 11 rame ocupate(mentionez ca 4 si 5 sunt roi prinsi in 2011 si toti aveau in constructie FA).La controlul din 19 mai am gasit la stupii 1,2,3 botci de roire(la stupul 3 ii taiasem o aripa si un picior matcii pt ca are 4 ani si vroiam sa o schimbe)spun ca sunt de roire pt ca se aflau in laterale si in partea de jos a fagurelui.
Vazand ce se se intampla am ridicat din 1 si 2 cate 3 rame cu puiet capacit cat mai copt si am format un roi(la cele 6 rame am adaugat un FA),din 3 nu am lut pt ca matca deja incetase ouatul si nu am vrut sa-l slabesc,insa am rupt de la toti toate botcile..
revin cu alta postare pt ca nu vreau sa obosesc cititorul.
"o clipa n-a fost atenta natura si s-a nascut omul...o clipa sa nu fie atent omul si natura-si repara gresala"Albert Einstein