Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Hranire cuib vs. podisor. Hranitoare.

Mesajde Mircea_63 » 30 Mai 2012, 06:24

Din lecturile de pana acum, n-am aflat daca hranirea prin podisor vs. hranitorul in cuib, are vre-o influenta asupra familiei de albine.

Asta e foarte important, deoarece vad o mare diferenta ca eficienta a muncii. Una e sa ridici doar capacul si sa alimentezi si alta e sa desfaci si podisorul. Desigur, poti desface doar leatul podisorului de deasupra hranitorului.
Am vazut si hranitoare ce se introduc pe la urdinis si au un pet de alimentare in exterior. Ca sa aleg varianta cea mai eficienta pentru mine, ma interesa daca pentru stup are vre-o importanta felul hranitorului.
De exemplu, cel prin urdinis suspectez ca favorizeaza furtisagul. In podisor poate fi mai rece in unele zile. Cel asezat in cuib elimina aceste dezavantaje, dar e putin mai incomod.
Cand spun ca e mai incomod...nu e vorba ca as fi chiar atat de lenes, ci sunt in situatia ca apelez la doamna mea sa le hraneasca daca eu lipsesc. Ridicarea scanduricii aflata deasupra hranitorului ii da unele emotii, justificate sau nu.

E usor sa aleg tipul de hranitor convenabil pentru mine, dar nu sunt sigur ca stiu care este mai convenabil pentru albine. Va multumesc!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Re: Hranire cuib vs. podisor. Hranitoare.

Mesajde tiby visan » 10 Iun 2012, 08:54

va salut d-le mircea eu folosesc hranitorul de uluc in cuib linga diafragma iardeasupra la podisor pun sitain dreptul alimentatorului si merge foarte bine nu dau decit capacul laoparte si pun siropul prin sita in alimentator fara sa mai iese nici-o albina.
desteptaciunea are limite,prostia n-are margini.
tiby visan

Mesajde ovidiu_78 » 10 Iun 2012, 09:19

Eu nu am scandurele la podisor ci sita,doar la cei ce mai au orizontali am mai văzut scandurele,si mai la unele stupuri mai vechi,in fine,prin sita poți turna direct in uluc dacă nu e prea gros siropul,încet trebuie turnat bineinteles,sau făcut o gaura in sita pe care apoi o infunzi cu un dop,si poți turna linistit fără sa mai deschizi,deranjezi familia
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde un OM » 10 Iun 2012, 16:59

Folosesc hranitoare de podisor de mai multi ani.Daca este pozitionat deasupra ghemului nu este nici o problema, caldura se ridica si in hranitor. Folosind acest tip de hranitor ma folosesc chiar si de fata cea mica de 8 ani...ca sa toarne. :)
un OM

Mesajde Mircea_63 » 11 Iun 2012, 09:40

Multumesc de raspunsuri, hranirea prin podisor cu sita pare foarte practica. Pentru mine se naste o noua intrebare:
cum e cu podisoarele din sita? Podisorul meu este din scandurele!
Ma intreb: podisorul din sita are anumite dichisuri si amanunte de care sa tin seama? Daca la unii stupi am fundul cu sita si e deschis, punerea unui podisor tot cu sita nu va face un curent de aer, iar albina nu mai poate controla temperatura?
Hranirea prin podisor e practica deasupra cuibului, dar daca am pus magazia deasupra? Pe de alta parte, deh, daca e magazia deasupra inseamna ca au de unde manca daca temporar lipseste culesul.
Mircea_63

Mesajde aliuta2000 » 11 Iun 2012, 09:59

atunci intr-o blana de la podisor , acolo unde pui tu hranitorul faci o gaura cat sa iti intre o palnie obisnuita , torni siropul si apoi obturezi acea gaura cu dop cu tabla cu ce vrei tu
A.D.
aliuta2000

Mesajde Mircea_63 » 11 Iun 2012, 12:24

Multumesc Aliuta, asta am mai vazut si chiar mi-a placut ideea cu un disc de tabla ce acopera orificiul si are pozitii pentru hranire, aerisire etc. Ca sa intre acolo un borcan, ar trebui sa inalt capacul. Nu-i bai, 4 scandurele si ceva scule sau cu tamplarul, se rezolva.
Nu stiu nimic despre podisorul sita si despre acest aspect as fi bucuros daca as afla mai multe.
Mircea_63

Mesajde ovidiu_78 » 11 Iun 2012, 14:27

podisorul cu sita e practic un cadru cu sita,ca si fundul anti varoa,e foarte util vara cind albinele poate ventila mai bine,e mai important si decat cel de jos,deoarece aerul cald urca in sus,iar daca nu e loc de evacuare...cred ca iti dai seama cam ce nasol e....e ca in cuptor...iar iarna il acoperi cu ceva si gata,pot ierna si in curul gol,nu nai nici condens
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde aliuta2000 » 11 Iun 2012, 15:13

Mircea_63 scrie:Multumesc Aliuta, asta am mai vazut si chiar mi-a placut ideea cu un disc de tabla ce acopera orificiul si are pozitii pentru hranire, aerisire etc. Ca sa intre acolo un borcan, ar trebui sa inalt capacul. Nu-i bai, 4 scandurele si ceva scule sau cu tamplarul, se rezolva.
Nu stiu nimic despre podisorul sita si despre acest aspect as fi bucuros daca as afla mai multe.
nu ga gaura tat de mare , pentru ca tu pui hranitor tip uluc in interiorul stupului si ai nevoie sa versi doar siropul in acel hranitor . Cu bocanul e mai greu , asa faci o gaurica de 2 ori cat o moneda de 50 bani si si pui un capacel de tabla pe care intr-o parte il bati cu un cui , si il rotesti cand pui hrana si apoi il dai la loc si gata operatia .
A.D.
aliuta2000

Mesajde Mircea_63 » 11 Iun 2012, 15:43

Am priceput cum vine treaba in ce priveste hranirea, dar sunt foarte mirat in ce priveste tavanul lor cu sita. Podea cu sita, tavan cu sita. Mai pot ele regla ceva temperatura?
N-as vrea sa fiu Gica-Contra, insa m-as bucura sa inteleg ce se intampla acolo. Vopsirea in culori deschise, amplasarea intr-un loc care la amiaza e umbrit, capacul izolat termic, urdinisul deschis maxim sau fundul cu sita...le inteleg. Treaba cu podisorul-sita n-o inteleg pe moment. OK. nu-i bai cand e canicula, dar daca noaptea e mai racoroasa? Cum mai regleaza ele temperatura? Nu e curent cu usa si fereastra deschisa?
Multumesc anticipat daca ma lumineaza cineva!
Mircea_63

Mesajde Jean Valjean » 11 Iun 2012, 16:04

Eu am podisoare jumatate cu sita, jumatate cu PFL si fundul cu sita antivaroa. Insa am pusa folie peste tot cuibul si podisorul deasupra foliei, asa ca nu exista curent, dar nici nu ma ajuta cu ceva in acest timp podisorul cu sita. Insa in momentul in care vrei sa pleci in pastoral, iei folia si ramane podisorul cu sita, creandu-se astfel conditii pentru ventilatie mai buna.
Podisorul cu sita, fara folie, cred ca se poate folosi doar la fund plin, dar tot trebuie sa mai pui ceva peste el astfel incat sa nu se creeze prea mare curent, ca altfel ti-l propolizeaza albinele. Am vazut la vreo doi stupari podisoare cu sita la stupi cu fundul plin si erau toate propolizate.

Deci, in concluzie, podisorul cu sita este util doar la transport in pastoral, pentru ventilatie. In rest nu are nici o utilitate.
Astept sa ma corecteze maestrii daca gresesc.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde ovidiu_78 » 11 Iun 2012, 16:26

sigur te vor corecta.. :lol: :lol:
ovidiu_78

Mesajde Jean Valjean » 11 Iun 2012, 16:29

eu nu as fi asa de sigur
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde Mircea_63 » 11 Iun 2012, 16:40

Este perfect logic ce spui Jean Valjean! Cel putin asa-mi spune si mie logica.
Mircea_63

Mesajde ovidiu_78 » 11 Iun 2012, 16:50

eu am vazut stupii lui adi hodis,si nu sunt putini si toti sunt cu sita,si am si cumparat de la el,tot cu sita...deci poate ca ai dreptate si se inseala si el
ovidiu_78

Mesajde Mircea_63 » 11 Iun 2012, 17:24

Hodisenee! Unde esti ca avem nevoie de tine!
Mircea_63

Următorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA