Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

intrebare incepator

Mesajde ionut13 » 27 Mai 2012, 11:24

buna ziua, sunt nou pe acest forum dar mai ales sunt nou-nascut in apicultura. sunt din jud. HD

Ar fi mai multe intrebari, dar asi avea nevoie de niste recomandari.
Ieri am cumparat un stup vertical cu 8 rame/puiet si 4 cu miere si cat de 3/4 (dar pt ca am cumparat cu tot cu lada, la magazie mi-a lasat vanzatoru doar vreo 5,6 rame cu ceva miere....dar mai mult goale, cred ca doar ce recoltase dupa salcam).nu aveau botci,mult puiet distribuit uniform pe rame, coroana de miere pe ram, doar ceva celule de trantori si multa albina (cel putin asa am vazut eu.)
Ce ma sfatuiti sa fac, care ar fi urmatorul pas?
- sa le pun rame cu faguri artificiali si sa le dau de cladit?
- sa le ajut cu ceva sirop?eventual daca vad ca incep sa apara botci sa incerc sa le inmultesc? si daca da, cum?
- care ar fi urmatoarele culesuri mai semnificative (precizez: sona de deal, livezi, paduri, nu prea mult tei/floarea soarelui in zona )
- eventual ceva tratament de sezon

si iata lista mea de intrebari sa marit semnificativ. sper sa va gasit pun timp pentru a ma sfatui.

Va multumesc
ionut13

Re: intrebare incepator

Mesajde Adi Hodis » 27 Mai 2012, 14:30

ionut13 scrie:buna ziua,
...
si iata lista mea de intrebari sa marit semnificativ. sper sa va gasit pun timp pentru a ma sfatui.

Va multumesc

Salut !

Pai mai bine fa-ti tu timp si citeste tot ce prinzi, poti sa incepi de aici http://stuparitul.com/ ... si in plus ai forumul asta + cel vechi http://stuparitul.3xforum.ro/ ...
Sper sa se diminueze "lista de intrebari" pe masura ce te vei osteni sa citesti ... vorba aia, Dumnezeu iti da da' nu-ti baga-n traista. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde catalin_vl » 27 Mai 2012, 20:18

bine ai venit..
scrie de unde esty ca sa stim si noi...
poate ceva poze sa vedem cum arata stupul, in rest sanatate! ;)
''albinele au nevoie de flori ca sa traiasca si florile au nevoie de albine ca sa rodeasca''
catalin_vl

Mesajde ionut13 » 29 Mai 2012, 10:12

in primul rand, multumesc de primire in forum.
Sunt din Jud HD, un mic sat numit Totia.
Pe langa faptul ca sunt incepator, o alta problema este ca locuiesc in Viena si cam la 3 sapt. vin acasa sa vad de albine.

De citit/vizionat youtube.....cat incape/tot ce prind.Acuma ramane sa pun in practica...
o sa pun dceva poze cu stupii sapt asta.

Toate cele bune
ionut13

Mesajde ionut13 » 30 Mai 2012, 00:31

mica mea stupina
Fişiere ataşate
untitled.JPG
mica mea stupina
ionut13

Mesajde stuparul2011 » 30 Mai 2012, 17:55

buna,
dupa mine(tot incepator)ar trebui sa vezi pentru prima data cum stai cu mancarea,cat popor ai cu exaxtitate sa vezi daca poti sa inmultesti familia.
este foarte important sa ai hrana destula si popor, macar in familia de baza.pentru roi eventual poti face sirop pentru a-i da hrana,dar ai nevoie de populatie.
daca ai aceste doua lucruri(dar atentie mare la ele),eu cred ca este posibil sa o inmultesti.
ar fi bine daca ai avea vreun apicultor prin apropiere,el stie exact cum sta treaba cand vede stupl.
in rest.....cine stie
numai bine
stuparul2011

Mesajde ionut13 » 30 Mai 2012, 18:24

Eu zic ca e pizderie de albina si puiet....cat despre miere na...ce or apucat sa adune dupa ce omu de la care leam luat a extras salcamul...3,4, rame pe margine in cuib si 5 rame in catul de 3/4.La miere ma bazez cat de cat pe ce mai aduna de la florile de fan(nu am tei, floare in zona) + sirop + miere ce este in ramele de 3/4 data ca si stimulent/hrana.

Eu ma gandeam sa mai stau pana vad ca incep sasi fac botci,ma astept cat de curand, apoi sa aplic ce scrie aici: http://www.stuparitul.com/inmultire_art ... lbine.html - Roirea artificiala prin divizare.
Actualente in fiecare cuib am 12 rame (4m+8p, aproximativ).Ma gandeam asa:
In stupul mama: sa las matca pe 4R_puiet+2R_miere, un fagure artificial la cladit, hranitor si apoi diafragma.Renunt la magazie
In stupul Fiica: 4R_puiet+botca/i+2R_miere, hranitor si apoi diafragma, evident fara magazie.
Si sa le pun unu langa altu sa incerc sa inpart cumva in mod egal lucratoarele.

Ce ziceti? am sanse sa le aduc pe un numar corespunzator pentru iernare.

Nu ma intereseaza mierea, vreau doar sa le ajut sa intre bine pe iarna.

Va multumesc!!!
ionut13

Mesajde cantemir » 30 Mai 2012, 19:49

ionut13 scrie:Eu zic ca e pizderie de albina si puiet....!

Eu zic ca am vazut si auzit multe la viata mea, da' asa ceva nu! Poate o fi de bine, poate o fi de rau... :lol:
cantemir

Mesajde ves.lucian.zabrani » 30 Mai 2012, 20:37

e tare de tot asta cu pizderia !!! :P :lol: :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde ionut13 » 30 Mai 2012, 20:40

da....merci....tare tare....dar eu cum sa fac cu albinutzele?
ionut13

Mesajde cantemir » 30 Mai 2012, 21:32

Din punct de vedere strict aritmetic, socoteala pare corecta. In practica se va obtine alt rezultat: roiul cu botca (stupul fiica) va ramane mult in urma celuilalt (stupul mama). Daca mai luam in consideratie si conditiile meteo de anul asta si faptul ca nu-i poti ingriji decat la trei saptamani o data, cred ca la toamna va trebui sa faci o unificare. Cu alte cuvinte, in loc de o familie puternica pe timpul verii, vei avea doua slabe la intrarea in iarna. Cand matca iesita din botca va fi apta sa depuna, va avea la dispozitie un efectiv redus de albine doica, un mare gol de cules in fata si pe nimeni care s-o sprijine!

Nu stiu cum e pe la Hunedoara, dar aici dupa tei (care sta sa infloreasca) vine seceta (nici mie nu-mi vine a crede ce scriu, ca ploua de doua saptamani de rupe). Si cam gata la stationar cu culesurile principale. Floarea soarelui nu e pe-aproape, mai ramane ceva flora spontana, dupa care urmeaza nebunia cu mana. De furtisag am spus ceva? Cei doi stupi in dezvoltare si nesupravegheati, vor fi victime sigure! Poate fi un caz nefericit cand 1+1=0!
Scuze, dar nu stiu ce sfaturi sa dau pentru pentru apicultura "prin corespondenta"!
cantemir

Mesajde vasilescu adrian » 30 Mai 2012, 21:35

ionut13 scrie:da....merci....tare tare....dar eu cum sa fac cu albinutzele?

si eu sunt icepator si nu ma consider in stare sa dau sfaturi,daca ar fi al meu l-as lasa sa-si adune pt el sa il bag mare in iarna si as inmulti la anu dupa salcam(ca sa ma satur si de miere)..spun aste pt ca eu sunt adeptul famililor puternice desi sunt la inceput de drum...cum spuneam este doar o opinie si fiecare procedeaza cum considera mai bine...
"o clipa n-a fost atenta natura si s-a nascut omul...o clipa sa nu fie atent omul si natura-si repara gresala"Albert Einstein
vasilescu adrian

Mesajde ionut13 » 30 Mai 2012, 21:54

da, aveti dreptate... ar trebui sa fiu mai prudent....cel putin acum la inceput....dar na..stiti cum e..miraju de a le inmultii.
Legat de apicultura la distanta....eu nici nu as numi-o apicultura...doar asa hobby...ca daca ma scootesc cat ma costa un drum pana la HD din Vienna...da cu virgula :lol:

Deci domnulor....asa sa facda? : le las in pace asa cum is ( numa sa am grija sa nu-mi roiasca) si de inmultit....la anu, da?

Alte pareri?

Va multumesc.....si vreme buna....ca dupa ce vad pi niet....e nevoie
Cius.
ionut13

Mesajde jenica67 » 30 Mai 2012, 22:01

Daca ii divizezi acum, au timp destul pana la toamna, sa se faca suficienti de tari, ca sa ierneze in siguranta. Problema este ca daca astepti botci de roire si ii vezi o data la 3 saptamani, nu o sa apuci numai intamplator sa le prinzi, ca ele au timp suficient, sa roiasca in interval de 3 saptamani. Deoarece primul roi, pleaca dupa ce primele botci sunt capacite. Poate aranjezi sa cumperi o matca pentru cand vii, eventual duci roiul la cineva care sa il supravegheze, ca altfel poate fi loz in plic.
jenica67

Mesajde vasilescu adrian » 30 Mai 2012, 22:06

[quote="ionut13"]da, aveti dreptate... ar trebui sa fiu mai prudent....cel putin acum la inceput....dar na..stiti cum e..miraju de a le inmultii.
Legat de apicultura la distanta....eu nici nu as numi-o apicultura...doar asa hobby...ca daca ma scootesc cat ma costa un drum pana la HD din Vienna...da cu virgula :lol:

Deci domnulor....asa sa facda? : le las in pace asa cum is ( numa sa am grija sa nu-mi roiasca) si de inmultit....la anu, da?

Alte pareri?

Va multumesc.....si vreme buna....ca dupa ce vad pi niet....e nevoie
Cius
:lol: de unde atata politete,am doar 16 ani,si am spus doar cum as proceda eu.. :D
"o clipa n-a fost atenta natura si s-a nascut omul...o clipa sa nu fie atent omul si natura-si repara gresala"Albert Einstein
vasilescu adrian

Mesajde cantemir » 30 Mai 2012, 22:12

O varianta mult mai buna pentru "stuparitul la distanta" mi se pare a fi stupul Warre. Are nevoie de ingrijire doar in primele zile dupa introducerea roiului, dupa care albinele se dezvolta natural, fara prea multe interventii din partea stuparului. Asta pana anul viitor, cand se schimba putin datele problemei. Dar in mod sigur nu necesita prezenta permanenta. Dupa parerea mea, cel mai indicat pentru hobby!
cantemir

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR