Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

stup lenes

Mesajde aliuta2000 » 05 Iun 2012, 13:45

salut , am un stup care are 17 rame albina (orizontal de 20 Rame ) pe 19 mai din acest stup am facut un roi pe 4 rame puiet si o rama miere , si acum are albina iar multa. ieri am umblat in el , am vazut puiet capacit cam 4-5 rame si puiet proaspat pe cam 2 rame pline (una am donat-o unui roi care matca nu s-a intors in stup de la imperechere )si mai prezenta puit larvar in diferite stadii pe laterlaul puietului capacit deja si in spatiile goale .
aseara a facut barba , si mi se par lenese albinele Nu au botci de roire , nu am vazut matca , dar exista pentru ca erau oua de 1 zi .
In perioada asta au papat coronitele de pe rame si ceva din ce au adunat la salcam . Botci nu am vazut ca sa vrea sa roiasca . Cam ce trebuie sa ii fac ca sa munceasca din nou asa cum trebuie . Acum a inceput floarea campului si exista fanete slava domnului ~100 HA in raza de zbor de 3KM si cel putin 70 in raza scurta de pana in 1.5 km .
O sa fie si ceva tei in rumatoarea perioada , dar nu de adunat intens . mentionez ca a avut cele 3 rame lipsa acum din 20 cu FA si nu au cosntruit nimic pe ele .
Gresesc daca bag o Foita exact in cuib ca sa o creasca si apoi matca sa o oua ??
A.D.
aliuta2000

Re: stup lenes

Mesajde un OM » 05 Iun 2012, 14:07

La o populatie de aproximativ 12 rame de albina si 4-5 puiet capacit se poate introduce FA in centrul cuibului si o alta rama la marginea puietului. Albinele refuza sa construiasca cand culesul in natura este slab. Se poate forta construirea FA prin hranire cu sirop, dezavantajul fiind ca nu mai poti comercializa si hrani familia ta cu acea miere, dar o poti folosi in a o da roiurilor pentru dezvoltare. Orice FA inainte de a fi introdus ar trebui stropit mai intai cu sirop sau macar cu apa simpla.
un OM

Mesajde aliuta2000 » 05 Iun 2012, 14:21

de stropit le-am stropit cu sirop inainte sa le bag in stup .
nu vreau sa le dau sirop. In natura , culesul a fost deloc saptamana trecuta si acum 2 saptamani . au fost 3 zile in care a burnitat de dimineata pana seara , si apoi a dat cam 2 ore soarele , ziceai ca roiesc cand au iesit , asa ca acum ce apare culesul de intretinere sper sa tina ca sa puna mana sa faca treaba
A.D.
aliuta2000

Mesajde pngflorin » 05 Iun 2012, 15:54

SUNT SITUATII CAND TB INTERVENIT CU HRANIRI COMPLEMENTARE DIN DIFERITE MOTIVE.
a
pngflorin

Mesajde aliuta2000 » 05 Iun 2012, 20:38

nevoie de hrana nu au .... totusi , am 3 rame si prima deci cam 4 rame 1/1 pline $ kg miere , dar in rest doar putin coronite si nu construiesc si paraca nu alearga la potentialul pe care ila au . zona nu e chiar rea din punct de vedere melifer . faneata cat cuprinde si ar trebui sa adune la cata albina e in stup pentru ele suficient . O dovada ca dupa ce au incetat ploile , am 2 rame ouate in 2 zile , deci matca batraora , dar si-a facut treaba mai mult decat onorant cand a fost hranita .
A.D.
aliuta2000

Mesajde danielSutesti » 06 Iun 2012, 06:13

Vezi ca s-ar putea sa ai in stup doar albina doica, iar albina culegatoare sa lipseasca.
Daca prietenul tau este miere, tu nu incerca sa il mananci pe tot !
danielSutesti

Mesajde aliuta2000 » 06 Iun 2012, 08:22

putin probabil ca sa fie asa . pe 19 mai am facut inca un roi din el si a donat 4 rame de puiet capacit , deci nu as avea de unde sa fie doar doica ,a mai rams si in el puiet capacit la acea vreme , dar nu cat sa fie acum numai doica .
Daca e asa intr-o saptamana -maxim 2 ar trebui sa adune bine ca mai va veni si ceva tei + floarea de faneata care va fi din ce in ce mai abundenta din cauza caldurii si a umiditatii .
A.D.
aliuta2000

Mesajde Johny » 06 Iun 2012, 13:03

Buna, asta este stup de carne. Fa cat mai multi roi din el dar nu cu regine de la el, adu al soi si se rezolva problema. ;)
Johny

Mesajde nae » 06 Iun 2012, 21:27

Draga d-le ,in conditiile actuale nu-mi pare un stup lenes sau ''de carne '', cred ca ai o matca buna ... poate ai x ha. de faneata dar n-a inflorit = nu secreta nimic = nu construieste /d-ta cu burta goala poti sa sapi !? ; ai rabdare ... Daca ''mergi ''doar cu un urdinis la 17 rame/orizontal face barba si la 25 * , la 33* mai rau ...
nae

Mesajde aliuta2000 » 06 Iun 2012, 22:37

ceva ceva au ce cara .
polen e din belsug ,
poate nu e nectar asa cum se cere , dar nici pastura nu am vazut decat putina . cel de langa el are cu 2 rame mai putin si cara polen de 3 ori mai mult si au pastura o rama de toata frumusetea .
Urdinisul era de 25 cu 8 mm inaltime conform stasului . Nu stiu daca am gresit , dar am scos reductorul de urdinsh si acum am tot 25 , dar la 20 mm inaltime , ce e drept ca nu au mai facut barba.
Nu sunt experimentat ,dar avand 2 stupi orizontali si urmarind activitatea la ei , pot spune ca cel din care am rupt mai mult puiet capacit de am facut 2 roiuri , acum e mai slabit , cu 2 rame mai putin si cam 3 de albina , alearga si au activitate mai intensa decat acesta.

Acum sper sa fie timpul ok ca sa inceapa puternic floarea de camp si sa secrete nectar sa isi faca treaba , cat sa se hraneasca ele si daca mai ramane si pt mine e ok , daca nu sa se hraneasca ele .

a mai fost si cele de-al 2-lea urdinis deschis , dar nu tot timpul , cel de-al 2-lea urdins e exact in dreptul celor 2 rame cu FA . Nu-i bai daca il las deschis tot timpul ??
A.D.
aliuta2000

Mesajde un OM » 07 Iun 2012, 01:35

Cel de-al doilea urdinis se deschide doar in timpul unei secretii de nectar mai mare, altfel este invitatie la furtisag.
un OM

Mesajde aliuta2000 » 07 Iun 2012, 08:01

Asa stiu si eu , si de aceea l-am deschis doar cand si cand , si mai ales cand timpul a fost mai cald , pentru ca acolo se pun albine si incep si ele sa ventileze , in majoritatea timpului e inchis cu exceptia salcamului care anul asta la noi in zona nu prea a fost bun si timpul si ploios si rece .
A.D.
aliuta2000

Mesajde nae » 08 Iun 2012, 21:01

Buna observatia lui ''un om '' .Scuze !
nae

Mesajde aliuta2000 » 08 Iun 2012, 22:06

nae scrie:Buna observatia lui ''un om '' .Scuze !

Am spus ca nu il tin deschis decand cand e fff cald si se populeaza imediat cu albina care ventileaza si poate usor in timpul salcamului.
Cum salcamul nu a fost anul acesta ,
de vreo saptamana , am lasat urdinul de 200mm dar la 20 mm inaltime nu la 0,8 mm cum e stasul si acumn albinele parca sunt mai harnice, si nu mai ventileaza pe toata suprafata uridinisului. e ca o gaura in stup , dar parte din albinele care vin cu polen se aseaza mult mai usor exact unde era urdinsul .
Poate nu am facut bine , dar cred ca le face bine la aeraj si cum am spus parca lucreaza mai bine
Cand nu e cules , nici nu ies pe acolo albine si de aceea il tin inchis
Cred ca desi exista fanete multa in preajma , acum dimineata culeg mana de pe pomii fructiferi (mi s-a comunicat ca la prima ora sunt ca roiul pe prunii din spate ) si apoi camp care incepe sa se deschida usor usor de la caldura si de la umiditate
A.D.
aliuta2000

Mesajde jenica67 » 08 Iun 2012, 22:53

aliuta2000 cu urdinisul deschis cum spui tu ca e "stasul" 0.8 mm nu trec nici furnicile. Poate ne spui si noua care este stasul asta :lol:
jenica67

Mesajde aliuta2000 » 09 Iun 2012, 07:42

jenica67 scrie:aliuta2000 cu urdinisul deschis cum spui tu ca e "stasul" 0.8 mm nu trec nici furnicile. Poate ne spui si noua care este stasul asta :lol:

imi cer scuze e 0.9 cm sau 9 mm , am batut gresit si nu m-am uitat .
Stasul este cel in vigoare cred ca nu s-a mai facut altul la noi .pentru constructia stupilor orizontali .
A.D.
aliuta2000

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR