Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Putin ajutor!

Mesajde clabescu.marius » 05 Iun 2012, 16:55

Buna ziua,
Am si eu o problema cu unul din cei sase stupi pe care ii am.Matca unuia dintre ei a disparut,probabil a "predat bocanceii" :D.Am dat familiei doua botci mari si frumoase de roire una capacita si una necapacita,a eclozat matca si am asteptat sa se imperecheze.De la adaugarea botcilor pana acum au trecut aproximativ 30 de zile si eu totusi nu am inca nici o urma de ou sau puiet in cuib.Alaltaieri fara sa vad matca am mai dat o botca de roire, am zis ca poate a disparut matca,dar a fost roasa.Intrebarea mea este ce se poate intampla de matca nu sa imperecheat nici acum?Tin sa va mai spun ca mai am un roi facut in aceeasi zi cu doua botci din aceeasi rama de unde a primit si familia in cauza botci si acel roi deja are oua si puiet in diferite stadii deci matca a trecut la treaba.Cineva mi-a zis ca familia poate avea varoza si din aceasta cauza matca nu poate iesii la imperecheat.Ce ma sfatuiti sa mai fac?
Când îmi face vre-o figură
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
Pun tot eu un praf de sare.
clabescu.marius

Re: Putin ajutor!

Mesajde Dila Daniel » 05 Iun 2012, 17:17

cauta o alta matca( sau o alta botca) si elimin-o pe cea care nu s-a imperecheat.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde ovidiu_78 » 05 Iun 2012, 22:12

Ia ramele la control si caută matca,sa vezi dacă mai e,iar de e,schimb-o !!!
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde Badea Alin » 05 Iun 2012, 23:08

ai grijă să nu se bezmeticească. când mai dai botci înveleștele cu scoci, lasă doar vârful liber și stropește-le cu sirop.
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde cosmin_tanase82 » 07 Iun 2012, 20:37

Salut Marius.
Felicitari pentru extindere! Urmeaza sfaturile date de ceilalti colegi si scapa de matca care nu a reusit sa se imperecheze inca. Probabil din cauza vremii, poate din alte motive...In curand va incepe sa depuna oua de trantori si chiar daca ar fi reusit sa se imperecheze mai tarziu nu va fi o matca de calitate. Asa ca ... inlocuieste-o cat mai repede si poti ajuta si familia cu ceva rame de puiet capacit. Spor la treaba!
cosmin_tanase82

Mesajde vasilescu adrian » 08 Iun 2012, 00:50

clabescu.marius scrie:Buna ziua,
Am si eu o problema cu unul din cei sase stupi pe care ii am.Matca unuia dintre ei a disparut,probabil a "predat bocanceii" :D.Am dat familiei doua botci mari si frumoase de roire una capacita si una necapacita,a eclozat matca si am asteptat sa se imperecheze.De la adaugarea botcilor pana acum au trecut aproximativ 30 de zile si eu totusi nu am inca nici o urma de ou sau puiet in cuib.Alaltaieri fara sa vad matca am mai dat o botca de roire, am zis ca poate a disparut matca,dar a fost roasa.Intrebarea mea este ce se poate intampla de matca nu sa imperecheat nici acum?Tin sa va mai spun ca mai am un roi facut in aceeasi zi cu doua botci din aceeasi rama de unde a primit si familia in cauza botci si acel roi deja are oua si puiet in diferite stadii deci matca a trecut la treaba.Cineva mi-a zis ca familia poate avea varoza si din aceasta cauza matca nu poate iesii la imperecheat.Ce ma sfatuiti sa mai fac?

in mod normal,dupa asa o perioada matca trebuia sa depuna oua de trantori prin stolonare..
oricum cred ca pe langa matca(sau botca) trebuie sa ii mai dati si o rama sau doua cu puiet pentru a evita besmeticirea..numai bine!
"o clipa n-a fost atenta natura si s-a nascut omul...o clipa sa nu fie atent omul si natura-si repara gresala"Albert Einstein
vasilescu adrian

Mesajde janese » 08 Iun 2012, 06:41

in mod normal,dupa asa o perioada matca trebuia sa depuna oua de trantori prin stolonare..
cum vine asta...oua de trantori prin stolonare???
janese

Mesajde akmm » 08 Iun 2012, 13:27

janese scrie:in mod normal,dupa asa o perioada matca trebuia sa depuna oua de trantori prin stolonare..

Cam intelegem ce vrea sa spuna, cum a aparut insa termenul? Probabil ca are si gutui in curte, sau pruni sau agrise...
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde vasilescu adrian » 14 Iun 2012, 22:47

janese scrie:in mod normal,dupa asa o perioada matca trebuia sa depuna oua de trantori prin stolonare..

imi cer scuze fata de toti pentru ca la acea ora am confundat denumirile..dupa aceea am observat ce prostii am facut..defapt vroiam sa spun ca matca ar fi trebuit sa depuna oua nefecundate..
sper ca nu am suparat persoanele care au luat parte la discutie..salutari la toti pasionatii de albine(in special d-lui janese care este foarte atent,si care stie sa iuntervina sa ne lumineze pe noi,incepatorii) va respect foarte mult pentru tot ce faceti si va marturisesc ca pentru mine sunteti un exemplu demn de urmat..
"o clipa n-a fost atenta natura si s-a nascut omul...o clipa sa nu fie atent omul si natura-si repara gresala"Albert Einstein
vasilescu adrian

Mesajde clabescu.marius » 24 Iun 2012, 23:18

Buna seara dragi colegi,
ma confrunt si eu cu urmatoarea problema:am avut o familie la care matca banuiesc ca a murit.In lipsa altei solutii mai la indemana am dat familiei doua botci(de roire)una capacita si una necapacita.Totul a decurs normal,matca a eclozat,banuiesc ca sa si imperecheat deoarece se marise considerabil fata de prima oara cand am vazut-o.La controlul de asta seara,surpriza :o nici urma de grasuna mea de matca,ci doar o singura botca cu larva in ea si putin laptisor,in centrul unei rame.Oare doamnele sa schimbe linistit matca eclozata?nu era nici un ou ci doar acea botca pe care am lasat-o acolo.
Când îmi face vre-o figură
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
Pun tot eu un praf de sare.
clabescu.marius

Mesajde aliuta2000 » 25 Iun 2012, 09:06

fix da schimb linistit ... nu le convide de matca existenta si o schimba
A.D.
aliuta2000

Mesajde glaliona » 22 Aug 2012, 21:00

Buna seara ,am si eu o problema si cer putin ajutor.La ultima vizita am gasit pe rama unui stup mai multe oua in celula desi matca este prezenta(matca tanara , frumoasa de anul acesta).
Va rog sa-mi spuneti cum ar trebui sa arate o familie la momentul respectiv (cate rame de puet si cate de albina,cate de polen) ,In conditiile acestui an.
glaliona

Mesajde paul » 22 Aug 2012, 21:10

glaliona scrie:Buna seara ,am si eu o problema si cer putin ajutor.La ultima vizita am gasit pe rama unui stup mai multe oua in celula desi matca este prezenta(matca tanara , frumoasa de anul acesta).

Daca era regina ... no problem ! Cat de repede trece la foc cu ... foc !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde 65crs » 24 Aug 2012, 20:23

Buna ziua.Sint incepator vreau sa va expun un caz; La un stup nu am gasit puiet de nici un fel si nici matca mu am vazuto si ca sa verific i-am dat o rama cu oua si puiet de la alt stup dupa 6 zile l-am verificat si surpriza, nu am mai gasit pe rama respectiva nici un fel de puiet celule goale numai coronita de miere o mai avea.Pe rama alaturata au aparut citeva oua cu matca m-am linistit dar cu puietul disparut din celule nustiu ce sa cred ca pe fundul s-au in fata stupului nu era.
65crs

Mesajde csaa » 26 Aug 2012, 12:01

Am onoarea sa va salut stimati apicultori (stupari, sericicultori, etc.). Sunt nou pe forum dar va citesc intens din primavara de cand am cumparat si eu doua familii de albine. Pana acum nu am avut nevoie de ajutor, dar acum m-am intalnit cu o situatie despre care nu am citit in posturile voastre sau in carti. Sa intru in subiect:
Ieri, 25.08.2012, am verificat stupii si am vazut cu surprindere ca cea mai puternica familie avea pe doua rame 7 celule de trantori. Din ce am citit asta inseamna ca familia nu mai are matca, ori eu am vazut ca erau depuse oua proaspete (asezate oblic sau culcate) si erau si larve in diferite stadii de dezvoltare. Cuibul era "un pic" blocat, adica mai avea doar o rama goala in care albina incepuse sa depuna miere as ca m-am gandit ca ar vrea sa isi pregateasca o roire. Am luat o rama plina cu puiet capacit si am mutat-o in alta familie mai slaba (oricum asta aveam de gand sa fac pentru a imputernici familia mai slaba) si am asezat o rama goala in cuib.
Am uitat sa va spun ca in sptamana ce a trecut am facut trei hraniri cu ceai si sirop la indemnul unor proprietari de albine mai vechi (ca apicultori nu le pot zice).
Voi ce parere aveti? De ce a format acum celule de trantori? Am procedat corect?
csaa

Mesajde paul » 26 Aug 2012, 12:53

Domnule csaa sau doamna csaa ... nu ati procedat corect ! Probabil regina familiei respective e usor expirata si probabil familia ar fi incercat un schimb linistit . 7 celule cu trantori nu sunt o problema la aceasta data calendaristica Era suficient doar sa stimulezi si sa lasi familia in pace .
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR