Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: roi atificiali

Mesajde cristi_vidican » 05 Iun 2012, 07:15

paul scrie:Spuneti-mi si mie , va rog ,daca am vreo sansa sa se imperecheze o matca dintr-un roi dus pe o vatra in jurul careia pe o distanta de 700-800 m nu am nici un stup !
Multumesc ...

Daca in locul acela nu se imperecheaza matca, atunci acela e locul ideal de imperechere. Poti duce trantorii tai.
Dar, din cate stiu eu, matca zboara pana la 5 km pentru imperechere. Mai vin si trantorii si se intalnesc la mijloc. Nu prea cred sa fie loc civilizat in Romania unde sa nu poti imperechea. Daca-l gasesti, de de insemnat.
Uita-te pe flori, nu e nici o albina?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde peterneamt » 05 Iun 2012, 07:55

Daca vremea e frumoasa nu scapa ea ne....., mai ales la moldoveni. :lol:
peterneamt

Mesajde aliuta2000 » 05 Iun 2012, 09:14

se deplaseaza matca mai multi KM daca e nevoie , deci nu iti fa griji ca se va imperecha fara prb . o sa iasa si trantorii tai din stupi ca ultima varianta aleasa de ea
A.D.
aliuta2000

Mesajde ovidiu_78 » 05 Iun 2012, 09:21

Numai sa fie vremea buna,sa ai parte de o matca buna,si sa vina inapoi ;)
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde paul » 05 Iun 2012, 17:31

Multumesc tuturor pentru raspunsuri ...
M-am linistit ... Daca si astea (matcile) se duc peste 9 mari si 9 tari (5km) pentru a-si afla fericirea ... ;) :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde redoo » 05 Iun 2012, 18:41

Am facut doi roi,prin doua metode diferite. Va rog sa-mi spuneti daca am gresit si unde:
Metoda 1

Dintr-un stup am luat o rama cu puiet,doua rame cu miere si am mai scuturat albina tanara de pe doi faguri care erau pusi la crescut. Dupa 24 ore am dat botca de la un alt stupar si a fost acceptata.

Metoda 2
Luat rama cu puiet capacit,rama cu puietde toate varstele + matca batrana si pus in cutie goala pe acelasi loc.Bagat si o rama goala si un fagure artificial. Stupul mama,fara matca mutat in alt loc cu rame marginase plene cu miere si 7 rame puie de toate varstele.Dupa cateva ore am pus o botca capacita intr-un bigudiu si am asezat bigudiul deasupra ramelor.

Stupii mei nu au facut botci si am luat botcile de la un alt stupar.
Astept parerreA VOASTRA.
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde un OM » 05 Iun 2012, 22:52

Nu ai facut rau.
un OM

Mesajde sakala » 13 Iun 2012, 23:24

am si eu o nelamurire am facut 5 roi si iam dat cate o matca imperecheata dupa 3 zile dupa ce am verificat rama cu rama daca nu sia tras botci matcile au fost eliberate si si_au inceput ponta dar astazi la 6 zile am gasit la 3 dintre ei cate 3,4 botci pe mijlocul ramei si larve la greu matcile lipsind care ar fi problema unde am gresit?
sakala

Mesajde un OM » 14 Iun 2012, 00:22

Nu neaparat a-ti gresit cu ceva. Anumite familii de albine accepta temporar matca straina, dupa care o schimba.
un OM

Mesajde aliuta2000 » 14 Iun 2012, 08:19

sakala scrie:am si eu o nelamurire am facut 5 roi si iam dat cate o matca imperecheata dupa 3 zile dupa ce am verificat rama cu rama daca nu sia tras botci matcile au fost eliberate si si_au inceput ponta dar astazi la 6 zile am gasit la 3 dintre ei cate 3,4 botci pe mijlocul ramei si larve la greu matcile lipsind care ar fi problema unde am gresit?

Schimb linistit de matca ... se intampla frecvent cu matcile care sunt cumparate si introduse . Stiu ele albinutele ce stiu si ceea ce noi nu stim .
Bafta .
A.D.
aliuta2000

Mesajde sakala » 18 Iun 2012, 09:32

mai am o intrebare mai pot face roiuri dupa tei in conditiile in care nu vor mai prinde nici un cules intens doar la flori de camp dar daca ii stimulez cu sirop la 2- 3 zile cate 200-300ml pana in octombrie ,roiurile le voi face cu matci inperecheate credeti ca se vor dezvolta pentru a trece iarna fara probleme? ;)
sakala

Mesajde aliuta2000 » 18 Iun 2012, 10:13

sakala scrie:mai am o intrebare mai pot face roiuri dupa tei in conditiile in care nu vor mai prinde nici un cules intens doar la flori de camp dar daca ii stimulez cu sirop la 2- 3 zile cate 200-300ml pana in octombrie ,roiurile le voi face cu matci inperecheate credeti ca se vor dezvolta pentru a trece iarna fara probleme? ;)

nu e nici o problema daca le dai stimulare si hranire , dar de ce nu ii faci in timpul teiului cand mai prind si ceva cules si ti-ai facut si tu traba ta cat de cat. culesul natural nu poate fi inlocuit de absolut nimic indiferent de cat de bine sau de mult dai tu hranire , tot natura e cea mai buna .
Varianta cu jumatatea / sfarsitul teiului este avantajoasa pentru ca isi aduna polen si nectar ele la inceput si o sa ai unstart bun si din familiile de baza scoti ceva miere .
bafta .
A.D.
aliuta2000

Mesajde paul » 21 Iun 2012, 21:51

paul scrie:Spuneti-mi si mie , va rog ,daca am vreo sansa sa se imperecheze o matca dintr-un roi dus pe o vatra in jurul careia pe o distanta de 700-800 m nu am nici un stup !
Multumesc ...

Am facut acest roi pe 2 iunie . Astazi suntem pe 21 iunie. Matca prezenta dar ... neimperecheata . Timpul este mai mult decat frumos . Dupa calculele mele ar fi trebuit deja sa fie imperecheata ... Cat s-o mai astept ?
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Bambucha » 21 Iun 2012, 22:11

Maxim cateva zile, riscul sa inceapa sa oua trantori este din ce in ce mai mare cu trecerea timpului. Daca ar fi posibil eu as arunca-o si as planta botca noua. Daca nici noua matca nu se va imperechea mi-as nota locatia in agenda pentru imperecheri controlate.. La mine dupa trei saptamani de ploaie fie au devenit trantorite fie au disparut si s-au bezmeticit..
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde aliuta2000 » 22 Iun 2012, 08:55

Bambucha scrie:Maxim cateva zile, riscul sa inceapa sa oua trantori este din ce in ce mai mare cu trecerea timpului. Daca ar fi posibil eu as arunca-o si as planta botca noua. Daca nici noua matca nu se va imperechea mi-as nota locatia in agenda pentru imperecheri controlate.. La mine dupa trei saptamani de ploaie fie au devenit trantorite fie au disparut si s-au bezmeticit..

de ce ai face tu una ca asta ????

paul scrie:
Multumesc ...

Am facut acest roi pe 2 iunie . Astazi suntem pe 21 iunie. Matca prezenta dar ... neimperecheata . Timpul este mai mult decat frumos . Dupa calculele mele ar fi trebuit deja sa fie imperecheata ... Cat s-o mai astept ?

ai un pic de rabdare .
dupa ca iese ii mai trebuiesc aprox 10 zile sa se imperecheze si inca 2-3 ca sa inceapa sa oua , deci daca citesti o matca trebuie sa oua cam la 15 zile dupa ce iese din botca . Nici daca pe 2 iunie ai fi dat matca (ceea ce nu cred ) nu ar fi tarziu cam la 30 zile se trantoreste , deci ai un pic de rabdare .
daca ai pus botca pe 2 si a iesit matca undeva pe 12-18 Iunie .... ai timp . Spune-ne cum ai procedat cand ai format roiul , pentru ca daca l-ai lasat sa isi traga matca de slavare , saracuta matca abia e iesita de 4-5 zile , si ea zboara cam a 3-a zi la recunoastere si apoi daca nu ma insel cam de la a 7 zi la imperechere si mai dureaza 2-3 zile pana incepe sa depuna oua . deci mai viziteaz-o peste cam 5 -7 zile maxim de acum in colo
vezi ca si umblatul dupa matca poate produce efecte adverse , si daca zboara neimperecheata din stup ....... e dusa (mi s-a intamplat sa caut in roisorul mai mic si am gasit matca pe ultima rama pe fata laterala !!!! unde erau cateva albine si m-am uitat la ea si dupa 15-20 s cand sa bag rama inapoi zbarr ... dar a zburat in stup , mai mult si-a dat drumul in stup , dar m-am speriat un pic ... acum este bine si isi vede de treaba , dar e sperioasa tare si m-am speriat si eu un pic )

eu cand l-am facut am incercat sa bag matca imperecheata pe 19 Mai , dar s-a nimerit sa fie botca intr-o laterala foarte bine ascunsa de nu o vedeai decat usor pe lateral si abia pe 04 iunie am gasit oua desi botca era coapta si a iesit undeva pe 22-24 mai , deci exact cam 10 zile dupa ce a iesit
A.D.
aliuta2000

Mesajde paul » 22 Iun 2012, 21:28

Aliuta ... acest roi l-am facut pe 2 iunie cu 3 rame puiet capacit gata de ecluzionare si 2 rame pe margini cu pastura si miere . I-am lasat 2 botci ... una mare , frumoasa , capacita si una necapacita . La controlul de dupa 1 saptamana (9iunie) , matca era iesita din botca si cealalta era capacita . Maine 23 iunie ar avea cel putin 2 saptamani de la eclozare . Vremea a fost super ... Ce sa fie ?
paul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE