Bambucha scrie:Maxim cateva zile, riscul sa inceapa sa oua trantori este din ce in ce mai mare cu trecerea timpului. Daca ar fi posibil eu as arunca-o si as planta botca noua. Daca nici noua matca nu se va imperechea mi-as nota locatia in agenda pentru imperecheri controlate.. La mine dupa trei saptamani de ploaie fie au devenit trantorite fie au disparut si s-au bezmeticit..
de ce ai face tu una ca asta ????
paul scrie:paul scrie:Spuneti-mi si mie , va rog ,daca am vreo sansa sa se imperecheze o matca dintr-un roi dus pe o vatra in jurul careia pe o distanta de 700-800 m nu am nici un stup !
Multumesc ...
Am facut acest roi pe 2 iunie . Astazi suntem pe 21 iunie. Matca prezenta dar ... neimperecheata . Timpul este mai mult decat frumos . Dupa calculele mele ar fi trebuit deja sa fie imperecheata ... Cat s-o mai astept ?
ai un pic de rabdare .
dupa ca iese ii mai trebuiesc aprox 10 zile sa se imperecheze si inca 2-3 ca sa inceapa sa oua , deci daca citesti o matca trebuie sa oua cam la 15 zile dupa ce iese din botca . Nici daca pe 2 iunie ai fi dat matca (ceea ce nu cred ) nu ar fi tarziu cam la 30 zile se trantoreste , deci ai un pic de rabdare .
daca ai pus botca pe 2 si a iesit matca undeva pe 12-18 Iunie .... ai timp . Spune-ne cum ai procedat cand ai format roiul , pentru ca daca l-ai lasat sa isi traga matca de slavare , saracuta matca abia e iesita de 4-5 zile , si ea zboara cam a 3-a zi la recunoastere si apoi daca nu ma insel cam de la a 7 zi la imperechere si mai dureaza 2-3 zile pana incepe sa depuna oua . deci mai viziteaz-o peste cam 5 -7 zile maxim de acum in colo
vezi ca si umblatul dupa matca poate produce efecte adverse , si daca zboara neimperecheata din stup ....... e dusa (mi s-a intamplat sa caut in roisorul mai mic si am gasit matca pe ultima rama pe fata laterala !!!! unde erau cateva albine si m-am uitat la ea si dupa 15-20 s cand sa bag rama inapoi zbarr ... dar a zburat in stup , mai mult si-a dat drumul in stup , dar m-am speriat un pic ... acum este bine si isi vede de treaba , dar e sperioasa tare si m-am speriat si eu un pic )
eu cand l-am facut am incercat sa bag matca imperecheata pe 19 Mai , dar s-a nimerit sa fie botca intr-o laterala foarte bine ascunsa de nu o vedeai decat usor pe lateral si abia pe 04 iunie am gasit oua desi botca era coapta si a iesit undeva pe 22-24 mai , deci exact cam 10 zile dupa ce a iesit
A.D.