Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Familie roitoare

Mesajde octav79 » 05 Iun 2012, 17:28

Va salut ! Am o nedumerire si as vrea un sfat fata de ceea ce am de gand sa fac.
Am un strater din care vor iesi 5 matci (sper).
Am o familie a carei matca ponteaza foarte multi trantori chiar si pe rame noi.
As vrea sa fac astfel:
1. Pe la ora 11 incep operatiunea. Scutur 5 rame de albine tinere intr-un stup nou. Le pun o rama cu miere si le las pana a doua zi la intuneric. In continuare am 2 variante:
A. pun o botca pe care o ung cu miere pe rama cu miere si mai adaug 3 FA.
B. pun o matca eclozionata in cusca de protectie pe care o ung cu miere si o las 2 zile dupa care le las sa o elibereze.
In ambele variante deschid stupul dupa eclozionarea / eliberarea matcii.
In stupul vechi iau matca iar a doua zi pun 1 botca matura unsa cu miere.

2. Pe la ora 11 incep operatiunea. Scutur toate ramele cu albine intr-un stup nou. Le pun 2 rama cu miere si le las pana a doua zi la intuneric. Ramele rezultate le caut sa nu aiba botci si le pun la alta familie. In acel loc pun 4 FA si 1 cu miere pentru culegatoare. Pe fagurele cu miere lipesc o botca pe care o ung bine cu miere. Regina batrana o suprim.

Sfaturi si comentarii va rog.
Nu mai stiu ce sa fac sa scot din friguri aceasta familie care a vrut sa-si schimbe matca de 2 ori insa de fiecare data nu le-a mers si nu stiu de ce. La fiecare 4-5 zile trebuie sa caut botci si sa le stric.
http://jimm69.sunphoto.ro/

Fa cat mai multe greseli cu putinta, dar tine minte un singur lucru; nu fa de doua ori aceasi greseala. Si te vei dezvolta ---
OSHO - Curajul Placerea de a trai periculos
octav79

Localitate: Bucuresti; Locatii de interes: Bucuresti, Golesti (VN)

Re: Familie roitoare

Mesajde jenica67 » 05 Iun 2012, 17:47

Faptul ca albinele vor sa isi schimbe matca, nu inseamna ca este familia in frigurile roitului, ci ca matca este epuizata si de aceia si oua foarte multe celule de trantori. Ele nu reusesc, ca tu le rupi botcile, care probabil sunt de schimbare linistita. Acum daca ai 4 botci in eclozare in urmatoarele zile, dupa mine asi face cu fiecare cate un nucleu de imperechere, mai ales ca suntem abia la inceputul lui iunie, asi lasa matcile sa se imperecheze, si daca ai posibilitatea, pe unii ii ajuti si ii transformi in roi si pe ceilalti, poti sa ii ti pentru matci de rezerva. Daca faci roi fara nici o rama de puiet, a doua zi cand constientizeaza ca sunt orfani si ca nu au nici o sansa, accepta botca destul de usor.
jenica67

Mesajde octav79 » 05 Iun 2012, 17:52

Eu le-am stricat doar botcile de jos care sunt de roire. Cele de pe mijloc le-au stricat singure inainte de capacire, nu stiu de ce? Pe cele de jos le si capacesc. Am facut 2 roi cu 2 botci de aici.

Deci sa incerc varianta 1 sau 2?

Fa cat mai multe greseli cu putinta, dar tine minte un singur lucru; nu fa de doua ori aceasi greseala. Si te vei dezvolta ---
octav79

Mesajde Dila Daniel » 05 Iun 2012, 17:55

eu unul asi face asa:
asi suprima matca.Cand matciile din starter sunt iesite in custi,asi lua familia orfana la distrus botcile trase,asi imparti-o in doua,si i-asi da la fiecare cate o matca nefecundata(in custi cu pasta-posibilitatea sa le elibereze ele in 24-48 ore.
Si familia cea noua(rezultata din stupul fara matca),asi incerca sa plec cu ea in alta locatie(peste 3 km)pana se fecundeaza matca.
Dupa fecundarea matcilor asi vedea care are nevoie de FA...
teoretic vei avea 3 familii pe cate 5 rame.Practic...ai de treaba si sperantza ca se vor fecunda toate.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde octav79 » 05 Iun 2012, 18:42

Stupul vechi e pe 15 rame in acest moment. Ce am inteles eu :
Iau 2 lazi +1 existenta = 3
In cele 2 noi pun cate o rama cu miere si scutur albinele din stupul vechi , jumate si jumate. Le pun apoi la intuneric la "meditat" pana a doua zi.
In stupul vechi curat toate botcile si pun o matca eclozionata intr-o cusca cu posibilitatea de a fi eliberata de albine.
A doua zi pun matcile eclozionate si in ceilalti 2 stupi.

Intrebare:
Exista posibilitatea ca matca sa fie omorata de albinele culegatoare din stupul vechi?

octav79

Mesajde Dila Daniel » 05 Iun 2012, 18:46

ziceam 3 familii pe 5 rame,gandind asa:
starterul,caruia ii ramane o matca si alte doua,din cea cu matca cu probleme.Nnu stiam ca este pe 15 rame,ca atunci ziceam 4 familii pe 5 rame
..treaba cu intunericul...bla bla bla,arata ca totusi citesti...dar poti sa o ti tu la intuneric,atunci cand o scoti afara si ii dai drumul,albina se duce tot unde se ducea si inainte de meditare...
Un roi format artificial cu albina si puiet,daca vrei sa fie ca la carte,muta-l la catva kilometrii de familia de baza.Daca nu,trebuie scuturata mai multa albina tanara(care se afla pe rame cu puiet larvar)
Eu mi-am dat cu parerea ce asi face in cazul descris de tine.Adica un starter si o familie cu probleme...Oricum,FA la familie fara matca,este doar o diafragma...
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde aliuta2000 » 05 Iun 2012, 20:44

Nu distruge matca batrana pana cand nu ai matcile noi si imperecheata in nuclee , si poi faci cum ti s-a mai zis . una o unifici si faci un roisor , si matca o dai stupului de baza care va fi slabit de donatiile pe care le-a facut catre nucleele tale si va avea forta sa revian ca mai e timpo . si apoi roiul ial ajuti sa creasca si pana in toamna il faci puternic cu stimulare si poate ajutor .
A.D.
aliuta2000

Mesajde aliuta2000 » 05 Iun 2012, 20:46

vezi ca la ruperea botcilor se creaza un fenomen prin care albine mari se infrupta din laptisorul de matca din botca pe care ai rupto si apoi le roade si pe celelalte .
A.D.
aliuta2000

Mesajde octav79 » 05 Iun 2012, 21:21

Dila Daniel scrie:ziceam 3 familii pe 5 rame,gandind asa:
starterul,caruia ii ramane o matca si alte doua,din cea cu matca cu probleme.Nnu stiam ca este pe 15 rame,ca atunci ziceam 4 familii pe 5 rame
..treaba cu intunericul...bla bla bla,arata ca totusi citesti...dar poti sa o ti tu la intuneric,atunci cand o scoti afara si ii dai drumul,albina se duce tot unde se ducea si inainte de meditare...
Un roi format artificial cu albina si puiet,daca vrei sa fie ca la carte,muta-l la catva kilometrii de familia de baza.Daca nu,trebuie scuturata mai multa albina tanara(care se afla pe rame cu puiet larvar)
Eu mi-am dat cu parerea ce asi face in cazul descris de tine.Adica un starter si o familie cu probleme...Oricum,FA la familie fara matca,este doar o diafragma...

Multumesc pentru sfat. Treaba cu FA e un lucru noi :D uite asa mai prind ceva. Eu credeam ca vor construi acele rame cu FA.

octav79

Mesajde Dila Daniel » 05 Iun 2012, 22:08

Octav79,variante mai sunt.Poti face 5 nuclee de fecundare din acel starter(cum zice si jenica67).Apoi faci cu ele ce ai tu nevoie in stupina.
Eu am dat raspuns strict la ce asi face in situatia data de tine .Adica un starter si o familie cu matca problematica.
Tu sti ce ai in stupina.
Asculta(citeste)toate parerile si faci ce ti se nimereste cel mai bine.
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde octav79 » 05 Iun 2012, 23:02

Asa voi face.
Mai astept si alte pareri pana vineri cand trebuie sa iau o decizie.

Multumesc tuturor.

octav79

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE